Nuorten kuukausikatsaus: Menestyksen monet mallit

Muut Sarjat / Artikkeli
Kärpät on jakanut iskuja.
Nuorten SM-sarja tarjosi lokakuussa jälleen vauhdikasta ja tapahtumia pursuavaa jääkiekkoa. Kaksi joukkuetta on repimässä kaulaa muihin, kun JYP ja Kärpät ovat vahvassa vireessä.

Lokakuussa kaikille joukkueille kertyi kymmenkunta ottelua. Mukaan mahtui myös pari turnausviikonloppua Raumalla ja Vaasassa. Samalla itävaltalainen Salzburg pelasi ensimmäiset ottelunsa tälle kaudelle Nuorten SM-sarjassa.

Sarjataulukon kärkipäässä muutokset ovat melko vähäisiä. Ässien lokakuu meni hieman laskusuhdanteisemmin, kun taas Blues kipusi lähemmäksi kärkeä. Kärkisijoja miehittävät Kärpät ja JYP viiden pisteen kaulalla seuraavaan joukkueeseen. Kärppien puolelta voidaan nostaa esiin Vilho Parkkinen, jonka torjuntaprosenti 12 ottelussa on peräti 96,13.

Näiden kahden joukkueen niskaan hengittää HPK, mutta sen jälkeen ero alkaa kasvaa. 

Helsinkiläisjoukkueiden panos on jäämässä melko vaisuksi, sillä joukkueet ovat edelleen jumissa pudotuspeliviivan alla. Tällä hetkellä Jokerit on edellä sijalla 14, mutta HIFK hengittää niskaan yhden pisteen päässä.

Keskikastissa taistelu viimeisistä ylemmän jatkosarjan paikoista käy kiivaana. Joukkueet sijoilla 7-11. ovat viiden pisteen sijalla. Ottelumääristä löytyy jopa neljän ottelun heittoja, joten tilanne voi pyöriä monellakin eri tavalla.

Koko sarjan pelaavista joukkueista pahnan pohjimmaisina ovat Jukurit ja Sport. Vaasalaisten lokakuu oli kuitenkin lupauksia herättävä, 17 pisteen potista 14 tulivat lokakuussa. Erityisesti maalinteko sai kaivattua terävyyttä, mikä käänsi tiukkoja otteluita kotkapaitojen eduksi.

Lokakuu tarjosi myös liigadebyyttejä. Suurimpiin rooleihin pääsivät Jonne Jantunen Pelicansissa sekä Anttoni Honka JYPissä. Myös Antti Saarela nousi Lukon kokoonpanoon, mutta ei saanut peliaikaa.

Kuva © Jere Korkalainen

Kuukauden top: JYP

Lokakuun kuumin joukkue oli JYP. 11 ottelun 28 pistettä nosti jyväskyläläiset sarjataulukossa toiseksi, eikä eroa Kärppiin ole kuin kaksi pistettä. Lokakuu päättyi kuuden ottelun voittoputkessa. Edes Hongan nousu liigan mukaan ei hidastanut kuuman joukkueen virettä, vaan taustalta suurempiin saappaisiin astui esimerkiksi Valtteri Kakkonen.

JYP nojaa edelleen erittäin vahvaan hyökkäyspelaamiseen. Sarjan eniten maaleja mättänyt joukkue on onnistunut myös hieman tiivistämään puolustuspeliään, eikä voittoon ole vaadittu hurjia maalijuhlia. Sekin hurrikaaniryhmältä toki luonnistuu, sillä joukkueen koko ykkösketju on edelleen pistepörssissä kuuden parhaan joukossa. Kärkinimenä on Justus Mikkonen 29 tehopisteellään. Mikkonen johtaa myös maalipörssiä 15 osumalla.

Marraskuun alku tarjoaakin JYPille loistavan mittarin, sillä heti ensimmäisenä viikonloppuna vastaan asettuu sarjakärki Kärpät. 

Kuukauden flop: Ässät

Pitkään hyvästä juniorityöstään tunnettu Ässät menetti asetelmiaan sarjan kärkikahinoissa. Porilaiset keräsivät 11 pistettä vähemmän kuin kuukauden kärkijoukkue JYP, mikä pudotti Ässät sarjataulukon neljännelle sijalle. Ero sarjakärki Kärppiin on jo 16 pistettä.

Ässät jatkoi hyvää maalintekoaan Tommi Laakson johdolla, joka esimerkiksi iski neljä osumaa KooKoon verkkoon. Kärki on ollut patapaidoilla muutenkin hyvässä iskussa, mutta tulituki on jäänyt puuttumaan.

Tiukat pelit kääntyivät usein vastustajan eduksi. Kuukauden viidestä tappiosta yksikään ei tullut yli kahden maalin erolla. Kyky raapia edes yksittäisiä pisteitä on selvästi muita kärkijoukkueita heikompi. Kärpät, JYP ja HPK eivät ole kokeneet suoria häviöitä kolmea enempää, mutta Ässillä niitä on jo kuusi.

» Lähetä palautetta toimitukselle