Todennäköinen NHL:n ykkösvaraus ensi kesän varaustilaisuudessa on Rasmus Dahlin, joka loistaa nyt olympialaisissa.

Riku Laukkanen / https://www.facebook.com/R1kuExposures

Nuorin ja vanhin loistavat olympialaisten tähtinä - Venäjän OU ykkössuosikki

Olympiaturnauksen nuorin Rasmus Dahlin ja vanhin Pavel Datsjuk ovat olympiaturnauksen mielenkiintoisimmat pelaajat. Entä mikä joukkue on kisojen ennakkosuosikki ja mitkä ovat Suomen menestysmahdollisuudet?

Olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus pyörähti käyntiin keskiviikkona. Paikan päältä olympialaisista raportoivat toimittajat Juuso Kokkonen ja Sami Salminen ruotivat alkanutta miesten jääkiekkoturnausta. 

Eeli Tolvasen merkitys Suomen menestykselle jakaa mielipiteet. Yksimielisyys toimittajien kesken on turnauksen ennakkosuosikki, joka molempien näkemysten mukaan on Venäjän olympiaurheilijat. Lisäksi turnauksen mielenkiintoisimmat pelaajat ovat tarkastelussa.

Onko turnauksessa mitään jännää, kun NHL-pelaajat eivät ole mukana?

Kokkonen: Kyllähän kisat varmasti tasokkaammat olisivat, jos kaikki maailman parhaat pelaajat olisivat mukana. Gangneungissa nähdään varmasti ihan laadukasta jääkiekkoa, mutta kyllähän pudotus on kova siitä, mihin olympialaisissa on totuttu.

Toisaalta kisat ovat nyt äärimmäisen tasaiset. NHL-pelaajien ollessa mukana olisi lähes päivänselvää, että Kanada jyräisi vastustamattomasti olympiakultaan ylivoimaisella pelaajamateriaalillaan.

Salminen: Meidät taidetaan olla totutettu viime vuosina vähän liian hyvään, kun NHL-pelaajien poissaolo vaikuttaa mielipiteeseen kisoista näin vahvasti. Olympiahistoria on kuitenkin täynnä upeita turnauksia, joissa NHL-pelaajat eivät olleet mukana. En näe mitään syytä miksei tämänkertainen turnaus voisi yltää siihen joukkoon myös.

Meidät taidetaan olla totutettu viime vuosina vähän liian hyvään.

Olet siinä mielessä oikeassa, että pelaajien absoluuttinen taitotaso on NHL:n puuttumisen takia viime turnauksia alhaisempi. Olen kuitenkin sen verran urheiluromantikko, että haluan uskoa, että myös peli itse kykenee synnyttämään kiinnostavia tarinoita. Panoksena on kuitenkin olympiakulta, kuten aiemminkin. Ja urheilijalle se on samanarvoinen, riippuumatta kuka on vastassa tai omassa joukkueessa.

Toivon ja uskon, että kunhan miesten turnaus pääsee käyntiin, löytyy turnauksesta kiinnostavia pelaajia ja kasvutarinoita ilman NHL:ääkin.

Mikä maa on kisojen ykkössuosikki ja miksi?

Salminen: Jos materiaalia katsoo, ei tähän kai ole muuta vaihtoehtoa kuin sanoa Venäjän olympiaurheilijat. Joukkueessa on peräti 15 pelaajaa Pietarin SKA:sta ja kun vielä joukkueen valmentaja Olegs Znaroks valmentaa SKA:ta, ovat venäläiset päässeet harjoittelemaan ja pelaamaan yhdessä huomattavasti muita enemmän. Tämä yhdistettynä kisojen taitavimpiin yksilöihin voi olla tappava kokonaisuus muiden kannalta.

Joukkueeseen on kuitenkin Venäjällä ladattu jälleen kerran valtavat odotukset. Tämä voi kostautua venäläisille tiukassa paikassa, kuten niin monesti aiemminkin.

Kokkonen: Datsjuk, Kovaltšuk, Kaprizov, Gusev, Šipatšov. Venäjän olympiaurheilijoilla on sellainen määrä taitoa joukkueessaan, että mikään joukkue ei pysty siihen vastaamaan. Odotukset ovat kovat.

Ykköshaastaja on Ruotsi. Sillä on kärkipelaajia KHL:stä ja tasaista laatutavaraa SHL:stä, Euroopan toiseksi kovimmasta kiekko sarjasta. Sillä on myös kenties koko turnauksen modernein pelitapa, jolla se ihastutti muun muassa viime kevään MM-kisoissa.

Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet?

Salminen: Sanotaan se nyt ihan suoraan, että Suomen mahdollisuus olympiakultaan on historiamme paras. Eihän Suomi vieläkään suurin ennakkosuosikki ole, mutta ero on paljon pienempi kuin NHL-aikakauden Kanadaan tai sitä edeltävän ajan Neuvostoliitton.

Mielestäni Suomen menestys kulminoituu kahteen K:hon, Kontiolaan ja Koskisen. En lähtökohtaisesti usko nuoren Eeli Tolvasen olevan avainasemassa Suomen menestyksen kannalta, sillä Suomelta löytyy muitakin maalintekoon kykeneviä pelaajia Eelin tueksi.

Sen sijaan uskon, että Suomen menestys kulminoituu siihen, että kaksi edellä mainittua kokenutta pelaajaa kykenevät olemaan turnauksessa omien pelipaikkojensa parhaimmistoa.

Mikä on Eeli Tolvasen merkitys Suomelle?

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Kokkonen: Tolvasesta olen jyrkästi eri mieltä. Hänen niskoilleen ladataan paljon maalinteon suhteen. Jos Tolvanen ei osu maalipuiden väliin, kuka osuu? Taustalla on lähinnä tunnollisia kahden suunnan puurtajia.

Toki kokeneita pelaajia tarvitaan aina, mutta kun mennään ratkaisupeleissä viimeisen viiden minuutin kohdalla ylivoimalle ja peli pitäisi saada tasoihin, Tolvanen on se pelaaja, johon luotetaan.

Kun yksittäiset pelit ratkaisevat, Suomi on vahvoilla. Mitali on vähimmäisvaatimus - muu on pettymys. Pelitapa on hiottu äärimmilleen nimenomaan lyhyitä turnauksia ja yksittäisiä ratkaisupelejä ajatellen. Lauri Marjamäellä on iso näytönpaikka. Onko hänestä turnausvalmentajaksi?

Kuka on kisojen mielenkiintoisin yksittäinen pelaaja?

Kokkonen: Ensi kesän ykkösvaraus on ollut lukittuna jo pitkään. Kaikkien ennakkoarvioiden mukaan se on Ruotsin puolustaja Rasmus Dahlin.

Olympiaturnauksen nuorin pelaaja 17-vuotias superlupaus pelaa jo nyt hämmästyttävän korkealla tasolla. Hän pitää SHL:ssä toisinaan pilkkanaan vastustajia keikkuessaan kiekon kanssa hyökkäyssiniviivalla. 

Ennen kaikkea mielenkiintoisinta Dahlinin kohdalla on se, kuinka nuorukainen pärjää kovatasoisessa kansainvälisessä turnauksessa. Helsingin EHT:lla hän ei vielä säkenöinyt.

Salminen: Kisoissa tosiaan on monta kiinnostavaa nuorta pelaajaa ja Dahlin on itsellänikin korkealla listalla. Päädyn tässä kohtaa kuitenkin menemään vielä kokemuksen kautta ja vastaan Venäjän OU:n Pavel Datsjukin, joka on 39-vuotias ja turnauksen vanhin pelaaja.

Vaikka miehen luistin ei enää kulje entisaikojen malliin, on kyseessä yhä uskomattoman monipuolinen pelaaja. Datsjukilla on poikkeuksellinen kyky tehdä kentällä pelkästään oikeita asioita ottelusta, turnauksesta ja kaudesta toiseen.

Kannattaa muuten kotikatsomossa kiinnittää huomiota miehen aloitustyöskentelyyn, Datsjuk kun on voittanut aloituksista urallaan joka kausi reilusti yli puolet.

Lue myös

Venäjän OU ja Ruotsi marssimassa välieriin - Suomi Tolvasen ja ylivoiman varassa

MAAJOUKKUE | 20.2.2018 19:38
Miesten olympiaturnauksessa on huomenna edessä puolivälierät. Vain voittajille on paikka mitalipeleihin. Jatkoajan kisatiimi käy läpi jokaisen puolivälieräparin ja nostaa esiin avainasiat jokaisen joukkueen menestyksen kannalta. lue lisää

Venäjän OU rohmusi valintoja miesten turnauksen tähdistöön – Tolvanen ainoa suomalainen

MAAJOUKKUE | 25.2.2018 13:25
Eeli Tolvanen valittiin miesten jääkiekon olympiaturnauksen tähdistökentälliseen ainoana suomalaisena. Venäjän OU:n Ilja Kovaltšuk on turnauksen arvokkain pelaaja. lue lisää

Kovaltšuk ja Datsjuk vihdoin myös olympiavoittajia - "Lähes 30 vuotta jouduin odottamaan"

MAAJOUKKUE | 25.2.2018 12:28
Venäläisten 26 vuoden odotus tuli vihdoin ja viimein päätökseensä, kun Venäjän OU päihitti olympiaturnauksen finaalissa jatkoerässä Saksan 4-3. On sanomattakin selvää, että uran ensimmäinen olympiakulta maistui niin nuorille kuin kokeneille pelaajille. lue lisää

Olympiakulta yhden voiton päässä - nostaisi Datsjukin kolmen kullan klubiin

MAAJOUKKUE | 24.2.2018 20:30
Venäjä, tarkemmin Venäjän OU kuten se turnauksessa tunnetaan, on ensimmäistä kertaa jääkiekon olympiafinaalissa sitten Naganon ja vuoden 1998. Olympiakulta olisi itänaapurin ensimmäinen Neuvostoliiton tai IVY-aikojen jälkeen. lue lisää

Hobititkin tarvitsivat tukea voitokkaalla matkallaan − Tolvasta odottaa Mordor, ellei apuja tule

MAAJOUKKUE | 17.2.2018 16:00
Olympianäyttämöllä Tolvanen on nyt saman tilanteen kynnyksellä kuin seurajoukkueessa. Hän tarvitsee muuta joukkuetta viedäkseen tehtävänsä maaliin. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Pavel Datsjuk

SKA #13 L h
s. 1978 Sverdlovsk, RUS
180CM / 90KG
SOPIMUS: 2017
VARAUS: 1998 Detroit Red Wings, 6. kierros #171