Nuoret kaatoivat Sveitsin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen 18-vuotiaiden maajoukkue pelasi viimeisen valmistautumisottelunsa ennen torstaina alkavia MM-kisoja. Savitaipale-Areenalla pelatussa ottelussa nuoret leijonat kukistivat Sveitsin lukemin 6-4.

Sekava ensimmäinen erä

Ottelu alkoi varsin hermostuneesti. Kummankin joukkueen pelaajilla tuntui kiekko polttavan lavassa ja syötöt menivät lapojen sijasta laidoille. Peli oli katkonaista ja pitkiä kiekkoja tuli useasti lähinnä heikkojen avaussyöttöjen takia. Ensimmäinen todellinen maalipaikka tuli vasta kuuden minuutin kohdalla ja se tuottikin heti tuloksen. Suomalaishyökkäys vyöryi vasemmalta laitaa pitkin B-pisteen kohdalle, josta tarkka poikittaissyöttö tavoitti maalin eteen ajaneen, ykkösketjun oikean laiturin, Tommi Mäen. Mäen suoran laukauksen maalivahti Tobias Stephan torjui, mutta Mäki pääsi käsiksi reboundiin ja nosti kiekon verkon perille.

Maalin jälkeen pelin hallinta siirtyi hiljakseen suomalaisille ja pirteästi pelannut kakkosketjun sentteri Max Kenig järjesti laituri Sean Bergenheimille vastaavanlaisen tekopaikan kuin mikä johti Suomen ensimmäiseen maaliin, mutta tällä kertaa linkkarimaan maalivahti veti pidemmän korren.

Erän puolivälissä Leijonat pääsivät pelaamaan 5-3 ylivoimaa minuutin ajan. Kenigin johtama kakkosketju pyöritti näyttävästi, mutta maalit jäivät tekemättä liiallisen kiekon (ja vastuun) siirtelyn takia. Sveitsin paras tekopaikka tuli 16.minuutilla, jolloin Suomen maalivahdin Tuomas Nissisen ja puolustuksen ajatuksenjuoksu eivät täsmänneet. Nissinen pysäytti kiekon maalin takana ja jätti sen pakille lähtiessään itse takaisin maalinsa suulle. Puolustajaa ei ilmestynytkään kiekkoa hakemaan vaan sveitsiläishyökkääjä siirsi sen nopeasti B-pisteen kaarella olleelle joukkuetoverilleen. Tällä oli hetken aikaa tyhjä maali edessään, mutta sveitsiläisen suunnattua liian kauan vetoaan, ehtivät Nissinen ja suomalaispakki heittäytyä vedon eteen ja paikkasivat näin aiemman mokansa. Erän lopussa Suomi sai jälleen ylivoimapelin, kun sveitsiläiset eivät saaneet Mikko Koivua pysäytettyä keskialueella kuin vasta kolmannen miehen koukutettua tätä mailallaan. Jäähyn ensimmäiset 1½ minuuttia suomalaiset eivät päässeet edes keskialueen yli, mutta ykkösketjun tultua jäälle Koivu ja Jussi Jokinen kumpikin nousivat röyhkeästi yksilösuorituksilla maalipaikkaan, kuitenkin tuloksetta. Ensimmäiselle erätauolle siirryttiin siis kotijoukkueen 1-0 johdossa.

Kenigit iskevät kolmesti

Toinen erä alkoi kuten ensimmäinenkin, tasaisen koheltamisen merkeissä. Neljän minuutin kohdalla Henrik Juntunen väänsi itsensä pakolla maalintekosektoriin, mutta Suomen maalin sijasta sveitsi pääsikin torjunnan jälkeen nopeaan vastahyökkäykseen, jonka päätti tuloksekkaasti komealla ylänurkkavedolla ykköskentän sentteri Romano Lemm. Maalin jälkeen Sveitsin peliin tuli selvästi lisää vauhtia ja Suomi oli hetken aikaa altavastaajana kookkaampien vieraiden edessä. Sveitsiläisten hyvän painostuskauden katkaisi Tomi Mustosen röyhkeä nousi oikealta maalin eteen. Stephan torjui Mustosen vedon, mutta rebound pomppi suoraan Kenigin lapaan, jonka taidokas nosto kattoon siirsi Suomen jälleen johtoon.

Ottelun puolivälissä asialla olivat taas Kenigit, tällä kertaa ketjun laitahyökkääjät laittoivat kiekon maaliin ylivoimalla. Pirteän pelin pelannut Sean Bergenheim toi kiekon yli siniviivan ja laukoi kaarien välistä rystyvedon. Illan teeman mukaan Stephan torjui vedon, muttei saanut sitä haltuunsa ja näin kärkkäänä maalin edessä olleella Juntusella oli helppo työ nostaa kiekko maaliin. Sveitsin kavennus tuli hetkeä myöhemmin melko helposti. Puolustus unohti Cyril Bühlerin kiekon kanssa päätyyn ja tämä nousi päädystä kaarien väliin suojaten kiekkoa. Kaarien välistä lähtenyt ropelo rystyveto meni helpohkosti Nissisen längistä maaliin.

Pikku Leijonat siirtyivät jälleen kahden maalin johtoon Juntusen tehtyä toisen maalinsa Bergenheimin ja Kenigin syötöstä. Sveitsiläiset iskivät heti maalin jälkeisestä keskialoituksesta. Puolustaja Tim Ramholt nousi oikealta laidalta ja heittä raudanlujan syötän maalin eteen. Maalin edessä Emmanuel Peter ohjasi aivan vapaana kovan syötön ohi voimattoman Nissisen. Sveitsi oli jälleen mukana pelissä.

Suomi lisää vauhtia

Kolmannessa erässä koko Suomen joukkue löysi uuden vaihteen ja Sveitsi alkoi olla vaikeuksissa. Erän seitsämännellä minuutilla nähtiin yksinkertainen, mutta komea maali. Juha-Pekka Ketola ja Mustonen väänsivät pitkän aikaa sveitsiläisten kanssa hyökkäyspään nurkkauksessa. Kesken laitaväännön Mustonen onnistui tuikkaamaan kiekon siniviivalle, josta puolustaja Mikko Mäenpää tykitti vastakiekkoon sydämensä halusta. Laukaus meni suoraan oikeaan ylänurkkaan maalivahti Stephanin seisoessa hölmistyneenä paikallaan. Suomen vauhti vain kiihtyi maalin jälkeen ja kolmannessa erässä parastaan esittänyt Mikko Koivu petasi maalipaikan puolustaja Jussi Timoselle, joka veti ranteella etuylänurkkaan. Maali katkaisi sveitsiläisten selkärangan vaikka joukkue kavensikin tilanteen 6-4:ään heti seuraavasta vaihdosta. Kavennuksesta huolimatta ei Sveitsi enää intoutunut mainittavampaan kiriin ja näin loppunumeroiksi jäi tuo 6-4 Suomelle.

Kenigit parasta, muilla parantamista

Suomalaisten hyökkäysketjuista peli kulki kiitettävästi vain kakkosketjulla Juntunen-Kenig-Bergenheim. Juntunen iski kaksi maalia, Kenig maalin sekä syötön ja Bergenheim kaksi syöttöä. Ketjun valttina oli hyvä liikkuvuus ja kiekon nopea liikuttaminen mieheltä miehelle. Juntunen valittiin Suomen parhaaksi pelaajaksi.

Ykkösketju Jokinen-Koivu-Mäki teki ottelun ensimmäisen ja viimeisen maalin, mutta muuten ketjun yhteispeli ei oikein toiminut. Maaleja lukuunottamatta parhaimmat tilanteet tulivat lähinnä yksilösuorituksilla. Puolustajista pelasi parhaimmin Jussi Timonen. Maalilla Tuomas Nissisellä ei ollut pahemmin töitä(15 torjuntaa) ja tämä oli varmasti osasyynä hieman epävarmoihin otteisiin.

Sveitsiläisistä parasta peliä esitti ykkösviisikko Patrik Bärtschi-Romano Lemm-Cyrill Bühler, jota tuki pakkipari Beat Forster ja Severin Blindenbacher. Viisikko vastasi yhtä maalia ja syöttöä lukuunottamatta kaikista Sveitsin pisteistä. Erityisesti mieleen jäi Blindenbacher, joka oli joukkueensa puolustuksen selkeä johtohahmo, joka tuki hyökkäyksiä ahneesti ja hoiti tonttinsa myös puolustuspäässä. Sveitsin parhaaksi pelaajaksi valittiin kuitenkin hyökkääjä Bärtschi.

Tämän päiväinen ottelu oli Suomen viimeinen harjoitusottelu ennen torstaina alkavia MM-kisoja. Sveitsi sen sijaan ottaa vielä huomenna yhteen USA:n kanssa, jonka Suomi voitti eilen Mikkelissä 3-2.