Patrick Thoresenin isä Petter on joukkueen päävalmentaja.

Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Norja: Vanhat ratsut uuden ohjastajan käsissä − tiivis joukkuepeli riittää lohkokuutoseksi

Norja lähtee MM-kisoihin yllätysmielellä. Pariisin lohkossa edelle kiriviä joukkueita on sen verran paljon, ettei norjalaisten tiiveyskään riitä kuin kuudenteen sijaan, vaikka Petter Thoresen on saanut valmennuspestinsä aikana aikaan nousujohteista tekemistä.

Edellisvuoden MM-kisoissa Norja jäi niukasti ulos pudotuspeleistä, sillä joukkue oli lohkonsa viides. Eroa toiseen puna-valkoiseen nippuun Tanskaan jäi kolme pistettä. 

Maan tähtipelaaja Patrick Thoresenin isä Petter Thoresen on heti päävalmentajapestinsä alussa osoittanut, että on kyvykäs mies penkin takana. Norjalta voidaan odottaa taktisella puolella edistyksellistä peliä isompiakin maita vastaan.

Viime kevään joukkueesta veljekset Ken-Andre ja Mathis Olimb olivat parhaassa pistevireessä.

Uhka: Kärkipelaajien harteilla lepää iso taakka

Thoresenin, Olimbien, Martin Røymarkin, Alexander Bonsaksenin ja Jonas Holösin kaltaisten pelaajien on onnistuttava heti alusta lähtien, mikäli norjalaiset mielivät mitalipeleihin. Joukkueen laatu ja leveys eivät riitä kahta kentällistä pidemmälle.

Vaikka uusi päävalmentaja Thoresen on saanut hyviä juttuja aikaan joukkueen taustalla, ei se tarkoita automaattisesti sitä, että Roy Johansenin erittäin pitkä ja ansiokas työ Norjan peräsimessä saisi luonnollisen jatkumonsa.

Joukkue ei kestä loukkaantumisia lyhyen turnauksen aikana. Sekä Bonsaksen että Røymark pelasivat pitkän kevään Liigassa ja päättivät pelinsä Tapparan mestaruusjuhliin. Tärkeä kaksikko saattaa olla maajoukkueen käyttöön astuessaan melko väsynyttä miestä.

Ensimmäisissä otteluissaan Norja saa vastaansa Sveitsin ja Ranskan − joukkueet, joita voidaan ilman sarvia ja hampaita pitää viikinkimaan pahimpina vastustajina, mitä tulee taisteluun pudotuspelipaikoista.

Kanada, Suomi ja Sveitsi lienevät Norjan yläpuolella. Tšekki on tietynlainen arpakortti. Vaikka monella isommalla maalla olisikin tilaisuus lähteä turnaukseen hieman käynnistellen, Norjalla samaa pelivaraa ei ole. Myös Ranska on varteenotettava pudotuspelijoukkue.

Mahdollisuus: Tuttu pelaajarunko puhaltaa yhteen hiileen ja onnistuu

Vaikka valmennuksen tärkeyttä ei sovi yhtään vähätellä, voi Norjan kohdalla todeta, että mahdollinen menestys kumpuaa pelaajiston syvistä riveistä. Maalivahti Lars Haugenilla on paljon vartioitavanaan. Hän saa kuitenkin parhaan mahdollisen avun tutuilta puolustajilta.

Thoresenin valmennuksessa norjalaisilla on erittäin hyvät raamit lähteä rakentamaan yhtenäistä tarinaa menestyksen eteen. Monet pelaajat ovat kuuluneet maajoukkueen rinkiin jo miltei kymmenen vuotta.

Monet muut maat joutuvat parsimaan kasaan pelaajan sieltä, toisen täältä. Norjalaisilla on aina ollut etu puolellaan siinä suhteessa, että luottosoturit ovat lähes järjestäen olleet valmiit edustamaan kotimaansa värejä.

Puolivälieräpaikka on haarukassa, mutta se vaatisi onnistumisia heti turnauksen alussa. Tekemisen tulisi jatkua hyvällä tasolla koko turnauksen ajan, eikä ohipelejä saisi tulla ensimmäistäkään.

Ennuste: Lohkon tasainen keskikasti aiheutuu Norjan tappioksi

Norjalla on heti turnauksen alussa itselleen tärkeät ottelut, joista se ei kuitenkaan onnistu kaivamaan tarpeeksi pisteitä. Myöskään isommat maat eivät jätä joukkueelle riittävästi armopaloja.

Norjan paras MM-sijoitus 2000-luvulla on kuudes, kun joukkue ylsi vuonna 2011 puolivälieriin. Tuolloin mestaruuden voittanut Suomi oli puolivälierässä vahvempi maalein 4−1.

Norjan kohtaloksi koituu näissä MM-kisoissa lohkon kuudes sija ja karsiutuminen pudotuspeleistä. Vahvaa joukkuepeliä heiltä kuitenkin varmasti nähdään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Tšekki ja Venäjän olympiaurheilijat lunastivat mitalipelipaikkansa

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 11:53
Päivän kahdessa ensimmäisessä miesten olympiaturnauksen puolivälieräottelussa jaettiin kaksi paikkaa mitalipeleihin. Tšekki nappasi voittomaalikilpailuvoiton Yhdysvalloista ja Venäjän olympiaurheilijat kaatoivat Norjan. lue lisää

Venäjän OU ja Ruotsi marssimassa välieriin - Suomi Tolvasen ja ylivoiman varassa

MAAJOUKKUE | 20.2.2018 19:38
Miesten olympiaturnauksessa on huomenna edessä puolivälierät. Vain voittajille on paikka mitalipeleihin. Jatkoajan kisatiimi käy läpi jokaisen puolivälieräparin ja nostaa esiin avainasiat jokaisen joukkueen menestyksen kannalta. lue lisää

Miesten jääkiekkoturnauksen alkulohkot päätökseen − Ruotsi, Tšekki ja Kanada suoraan puolivälieriin

MAAJOUKKUE | 18.2.2018 16:53
Sunnuntaipäivä tarjosi Suomen ja Ruotsin kohtaamisen lisäksi kolme muutakin ottelua, joiden tulosten myötä venäläiset saivat seuraa suoraan puolivälieriin eteneviin joukkueisiin. Suomi joutuu aloittamaan pudotuspelit neljännesvälierällä, jossa tiistaina vastaan asettuu Etelä-Korea. lue lisää

Mikko Koskinen kaipasi norjalaistähteä Patrick Thoresenia: "Hän halusi minut takaisin"

MAAJOUKKUE | 16.2.2018 9:00
Norjalaistähti Patrick Thoresen teki paluun Pietarin SKA:han ja latonut heti huippuseurassa kovia tehoja. Paluun syy oli kuulemma suomalaismaalivahti Mikko Koskinen. lue lisää

Norjan veljekset ikääntyvät - Missä nuoret lupaukset?

MAAJOUKKUE | 16.2.2018 8:00
Norjan suurimmat tähdet ikääntyvät, eikä uusia nuoria ole näköpiirissä. Joukkueen tärkein pelaaja on edelleen Patrick Thoresen. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää aiheesta