Nokian Pyry otti kiinnityksen Suomi-sarjan mestaruuteen

Suomi-sarja / Artikkeli
Suomi-sarjassa käytiin armotonta taistelua sarjasijoituksista loppuun asti.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Suomi-sarjan ylempi ja alempi loppusarja pelattiin loppuun sunnuntaina. Ylemmän loppusarjan voittotaistelu huipentui viimeiselle kierrokselle, kuten myös alemman loppusarjan kärkipaikkojen kohtalo. Ylemmän loppusarjan voitolla on tällä kertaa tavanomaista suurempi merkitys.

Suomi-sarjan runkosarjan jälkeen joukkueet jaettiin kuuden joukkueen ylempään loppusarjaan, ja loput kymmenen joukkuetta alempaan loppusarjaan. Kaikki ylempään loppusarjaan selviytyneet joukkueet olivat jo lunastaneet paikan puolivälieriin.

Panosta kuitenkin riitti, sillä neljälle parhaalle oli tiedossa kotietu puolivälieriin. Tällä kertaa Suomi-sarjan mestari on joukkue, joka selviää pudotuspeleistä Mestis-karsintoihin parhaalta sarjasijoitukselta. Näin ollen mestaruusviiri hilataan kauden päätteeksi Nokian jäähallin kattoon, jos Pyry tiensä Mestis-karsintoihin asti selvittää.

Pyry syrjäytti Huntersin kärkipaikalta

88 pistettä kerännyt Pyry onnistui taistelemaan tiensä ylemmän loppusarjan piikkipaikalle, josta se ei enää luopunut. Erinomaista kautta pelaava Porvoon Hunters oli mukana voittotaistelussa aina viimeiselle kierrokselle asti, mutta joutui lopulta taipumaan neljällä pisteellä nokialaisille.

Hunters lähti sarjaan ylempään loppusarjaan viiden pisteen etumatkalta, mutta tappiot kummassakin keskinäisessä pelissä Pyrylle maksoivat kovaa hintaa.

Pyryn peräpää oli sarjan pitävin. Koko kauden aikana omissa kolisi vain 99 kertaa. Huntersin hyökkäys oli puolestaan tehokkain: porvoolaiset mättivät 40 ottelussa 188 maalia.

Kolmanneksi 78 pisteellä ylsi FPS, joka jätti kahdella pisteellä taakseen sarjan suursuosikki JHT:n. FPS:n fyysinen ja hyvin liikkuva viisikkopeli tuotti vaikeuksia useille vastustajille. Nähtäväksi jää, kuinka joukkue pärjää pudotuspeleissä ilman siirtorajalla Mestikseen palanneita Kristian Tikkaa ja Niklas Lehtimäkeä.

JHT oli lähellä menettää kotietunsa. Joukkue kärsi harvinaisen kovasta loukkaantumisaallosta, joka kaatoi joukkueen avainpelaajia kuin taifuuni heinää. Osa kärkipelaajista on telakalla kauden loppuun asti, mutta muutama tärkeä pelimies kuntoutui juuri sopivasti ennen pudotuspelejä. Kalajoella on paikattu menetyksiä parhaan mukaan.

Kajaanin Hokki ja Tampereen Koovee olivat kaiken aikaa pienellä takamatkalla kärkijoukkueisiin nähden. Hokin joukkue rakentui vasta myöhään syksyllä, mutta joukkueen peli alkaa asettua uomiinsa juuri ennen kevään tärkeimpiä pelejä. Viimeisestä viidestä pelistä Hokki hävisi vain yhden, ja senkin maalilla kärkijoukkue Pyrylle. Viidenneksi sijoittunut Hokki ylsi lopulta 75 pisteeseen.

Tampereen Koovee esiintyi kotijäällään vahvasti. Maalivahti Tomi Risteli tarjoaa joukkueelleen mahdollisuuden menestyä. Hyökkäys joukkueella on erittäin vahva ja kokenut, mutta puolustuspelaaminen ei ole ollut kärkijoukkueiden tasolla. Tamperelaiset jäivät 71 pisteeseen.

Alemmassa loppusarjassa täyttä draamaa

Alemman loppusarjan kahdelle parhaalle oli luvassa paikat puolivälieriin, joissa vastaan asettuu ylemmän loppusarjan kaksi parasta joukkuetta. Kahdesta jatkopaikasta taisteli viimeisellä kierroksella kolme joukkuetta.

Runkosarjassa niukasti ylemmästä loppusarjasta jäänyt HC Indians Kaarina lähti alempaan loppusarjaan selvästä pistejohdosta. Joko alempi loppusarja ei kaarinalaisia suuremmin napannut tai joukkue pelasi sarjan loppuun vasemmalla kädellä tosipelejä odotellen, sillä joukkue oli lopulta jopa vaarassa pudota jatkopeleistä kokonaan.

HCIK hoiti kuitenkin homman ryhdikkäästi kaatamalla Porin KHT:n murskalukemin 10−3 varmistaen alemman loppusarjan piikkipaikan 68 pisteellä. Toisesta tarjolla olleesta jatkopaikasta taisteltiin raivoisasti. Taistelussa pitkään mukana olivat Oulun AIK/Laser HT, Kotkan Titaanit, Seinäjoen S-Kiekko ja Riemu Jyväskylästä. Lopulta jäljellä oli kaksi joukkuetta, AIK/Laser HT ja Titaanit.

64 pistettä keränneelle AIK/Laser HT:lle riitti jatkopaikkaan kolmen pisteen kotivoitto edellispäivänä Porissa reissanneesta D-Kiekosta, joka pelasi enää kunniastaan. Pisteen päässä roikkunut Kotkan Titaanit oli oululaisten ainoa uhka. Titaanit sai Kotkassa vastaansa sarjan pisteautomaatti Muik Hockeyn.

Titaaneilla ei ollut vaikeuksia oman leiviskänsä hoitamisessa pelin päättyessä 5−0, mutta Oulunsalon jäähallin katsojille tarjottiin todellista shokkihoitoa D-Kiekon ottaessa 6−2-yllätysvoiton AIK/Laser HT:sta. Näin Titaanit onnistui kuin onnistuikin nousemaan vielä AIK/Laser HT:n edelle.

Oululaisten lisäksi kesälomansa aloittivat perässä tulleet Riemu, S-Kiekko ja D-Kiekko. Loput neljä joukkuetta joutuvat pelaamaan sarjapaikastaan. Karsintaviivan alle jäivät Järvenpään Haukat, KHT, Naantalin VG-62 ja Muik Hockey Uusikaarlepyystä.

Muik pystyi koko kauden aikana ottamaan vain kolme voittoa ja keräämään kaikkiaan vaatimattomat kymmenen pistettä. Maaliero jäi 133 maalia pakkasen puolelle. Hyökkäyspeli joukkueella tosin toimi, sillä Muik pystyi tekemään porilaisia ja naantalilaisia enemmän maaleja.

Heikkinen heilutti tahtipuikkoa pistepörssissä − Gornostajev alemman loppusarjan maalihai

Ylemmän loppusarjan paras tehomies oli Huntersin Ville Heikkinen, joka tehoili kymmeneen peliin tehopisteet 4+10. Heikkinen on heilunut läpi kauden pistepörssin kärjessä. 23-vuotias HIFK-kasvatti ehti käydä kauden aikana lainapestillä Mestiksessä Rovaniemen Kiekossa seitsemän pelin verran. Mestiksessä tehopisteitä kertyi 1+1.

Heikkisen takana 12 pisteen miehiä olivat Koovee-kaksikko Mika Niemi-Janne Anttila, Huntersin Reno Goodwin sekä Pyryn Matias Simontaival.

Pyryn maalivahti Tomi Rautio vei nimiinsä torjuntapörssin. Raution torjuntaprosentti oli 95,21. Kakkonen oli FPS:n Henri Viitala torjuntaprosentilla 93,33, ja kolmas JHT:n Petrus Lintonen torjuntaprosentilla 91,62. 

Suurimmassa laukausten rumputulessa oli Koovee-vahti Tomi Risteli, joka torjui yhdeksässä pelissä 269 kutia torjuntaprosentilla 91,19.

Alemman loppusarjan pistepörssin vei Titaanien Henry Karjalainen pistein 7+11. Toinen oli Haukkojen Olavi Tihveräinen 9+5 tehopistein, ja kolmas HCIK:n Teemu Hannula tehoin 8+5.

Sarjajumbo Muik Hockeyn virolaishyökkääjä Artom Gornostajev kunnostautui jakamalla alemman loppusarjan maalipörssin kärkipaikan yhdessä Tihveräisen ja AIK/Laser HT:n Teemu Savelan kanssa.

Alemman loppusarjan paras maalivahti oli Titaanien Santeri Levänen, joka torjui kiekot 94,82 prosentin varmuudella. Torjuntapörssin kakkonen oli S-Kiekon Juho Niku torjuntaprosentilla 94,31, ja kolmas AIK/Laser HT:n Verneri Miettinen lukemallaan 94,12.

» Lähetä palautetta toimitukselle