Laine on aloittanut NHL-uransa loistavasti.

Getty Images

NHL:n suomalaispelaajien väliarviot: Rask, Ristolainen ja Laine suurimmat onnistujat

NHL-kausi lähestyy puolta väliään, ja Jatkoajan NHL-toimitus arvioi kaikkien suomalaispelaajien alkukauden asteikolla yhdestä viiteen.

Maalivahdit

4,5
Tuukka Rask

Heikohkon viime kauden jälkeen Rask on palannut huipputasolle. Tilastot ovat tällä hetkellä jopa paremmat kuin kaudella 2013-14, jolloin suomalainen palkittiin parhaalle maalivahdille annettavalla Vezina Trophylla. Bruins on niukasti kiinni pudotuspelipaikassa, ja jos bostonilaishyökkäys löytää tehonsa, niin Rask kyllä torjuu joukkueen päätyyn asti.

4
Antti Raanta

Raumalainen on Henrik Lundqvistia edellä kaikissa muissa tilastoissa paitsi pelatuissa otteluissa. Uransa parasta kautta pelaava Raanta voisi olla jossain toisessa NHL-joukkueessa jo ykkösmaalivahti ja kakkkosmaalivahtina on joka tapauksessa liigan eliittiä.

Raanta on lähtenyt tosissaan haastamaan Henrik Lundqvistia.

Raanta on lähtenyt tosissaan haastamaan Henrik Lundqvistia.

Getty Images

3,5
Pekka Rinne

Predatorsin ykkösmaalivahti aloitti kautensa heikosti, mutta marraskuussa Rinne torjui itsensä jo NHL:n kuukauden pelaajaksi. Joulukuun saldot ovat kuitenkin taas murheelliset. Predatorsin pudotuspelitaistelu edellyttää 34-vuotiaalta torjujalta marraskuun kaltaista huippuvirettä.

3
Juuse Saros

Toista NHL-kauttaan pelaava HPK-kasvatti on päässyt torjumaan vain muutamassa pelissä, mutta hoitanut tonttinsa hyvin. Rinteen haparointi saattaa vielä tarjota Sarokselle enemmänkin mahdollisuuksia. Pienikokoinen torjuja on jo todistanut pärjäävänsä NHL-tasolla.

2,5
Antti Niemi

Pelannut Starsin suomalaismaalivahdeista niukasti vähemmän, mutta paremmin. Stanley Cup -voittajalta on uran aikana nähty paljon parempiakin otteita. Stars taistelee viimeisestä pudotuspelipaikasta ja tarvitsee maalivahdeiltaan paljon varmempaa pelaamista. Starsin verkkoon kun on tehty eniten maaleja koko liigassa.

2
Kari Lehtonen

Torjuntaprosentti alle 90 ja päästettyjen maalien keskiarvo huitelee lähellä kolmea − pitkäaikainen Stars-maalivahti pelaa tällä hetkellä uransa heikointa kautta. Kahden suomalaismaalivahdin sosiaalipeluutus ei toistaiseksi ole Starsissa toiminut.

Tehokkuuden lisäksi Ristolainen on myös jämäkkä ja fyysinen puolustaja.

Tehokkuuden lisäksi Ristolainen on myös jämäkkä ja fyysinen puolustaja.

Getty Images

Puolustajat

4,5
Rasmus Ristolainen

Isokokoinen turkulainen on NHL-puolustajien kärkeä niin pistepörssissä kuin peliajalla mitattuna. Nykytahdilla viime kauden piste-ennätys menee rikki. Pistetehtailun lisäksi Ristolainen on myös ahkera taklaaja ja laukausten peittäjä. Edistyneiden tilastojen perusteella Sabres-puolustajalla on pisteistä huolimatta parannettavaa kiekollisessa pelaamisessa.

3,5
Sami Vatanen

Rahakkaan jatkosopimuksen Ducksiin saanut Vatanen ei ole toistaiseksi päässyt toivotuille tehoille. Pistesaldo on jäämässä paria edellistä kautta heikommaksi. Rooli on kuitenkin monipuolistunut, ja peliaikaa on kertynyt runsaasti myös alivoimalla. Ylivoimalla suomalainen taas on NHL:n tehokkaimpia.

3
Julius Honka

Aloitti kauden tehokkaasti AHL:ssä ja NHL-kutsun saatuaan väläytteli osaamistaan myös ylhäällä. Loukkaantuminen kuitenkin sotki kuvioita, ja tulokaspuolustaja päätyikin uudelleen farmiin. Potentiaalia kuitenkin on pelata NHL-tasolla, ja todennäköisesti pelejä Starsin NHL-kokoonpanossa vielä on tulossa.

3
Esa Lindell

22-vuotias Lindell on toisella Pohjois-Amerikan kaudellaan onnistunut nappaamaan pelipaikan Starsin kokoonpanosta. Peliaikaakin on kertynyt runsaasti. Rooli on toistaiseksi ollut enemmän puolustava, mutta ylivoimallakin Lindell on päässyt pelaamaan.

3
Markus Nutivaara

Tulokaspuolustaja on onnistunut raivaamaan itselleen pelipaikan erinomaisesti pelanneen Columbus Blue Jacketsin kokoonpanosta. Rooli on ollut pieni, mutta koko kausi "ylhäällä" ilman farmikomennusta ensimmäisellä Pohjois-Amerikan kaudella on hyvä saavutus.

2,5
Jyrki Jokipakka

Ilves-kasvatti on toistaiseksi pelannut koko kauden NHL:ssä, aiemmilla Pohjois-Amerikan kausilla pelejä on kertynyt myös farmissa. Kolmosparin peruspuolustaja on hoitanut oman tonttinsa kunnialla. Rooli on kuitenkin jäänyt pieneksi.

2,5
Olli Määttä

Toistaiseksi välttynyt vammoilta ja pystynyt pelaamaan ehjää kautta, mutta rooli ja peliaika ovat pienentyneet merkittävästi huippukausista. Jyväskyläläinen ei ole mahtunut enää ylivoimaviisikkoon, ja tasaviisikoinkin edellä on kolme Penguins-puolustajaa. Edistyneiden tilastojen perusteella Määtällä onkin puolustuspelaamisessaan selvästi parannettavaa.

2
Petteri Lindbohm

Isokokoisella puolustajalla on menossa kolmas kausi Pohjois-Amerikassa, mutta peliajan saaminen Bluesin vahvasta puolustuksesta on hankalaa. Toistaiseksi helsinkiläinen on päässyt pelaamaan vain muutamassa pelissä, joissa peliaika on jäänyt vähäiseksi.

Rantanen on ottanut Avalanchessa ison roolin.

Rantanen on ottanut Avalanchessa ison roolin.

Getty Images

Hyökkääjät

4,5
Patrik Laine

Nuoren tamperelaisen lahjakkuus ja vaarallisuus oli kaikkien tiedossa, mutta NHL-uran alku on silti ollut yllättävän hyvä. Laine johtaa tulokkaiden pistepörssiä ja taistelee jopa koko NHL:n maalipörssin kärkipaikasta. Kehittymisen varaa tulokashyökkääjällä on ainakin tasaisuudessa, hyvän ja huonon pelin välinen ero on vielä turhan iso.

4
Aleksander Barkov

Tehopisteillä mitattuna Barkov on pelannut viime kautta heikommin, vaikka onkin Panthersin paras pistemies. Tehosaldo on kuitenkin nousujohteinen, ja isokokoinen keskushyökkääjä on isossa roolissa esimerkiksi alivoimalla sekä aloittajana.

4
Valtteri Filppula

Monipuolinen keskushyökkääjä pelaa taas tehokkaasti vaisun viime kauden jälkeen. Steven Stamkosin loukkaannuttua Filppula on Lightningin kolmanneksi paras pistemies Nikita Kutšerovin ja Victor Hedmanin jälkeen ja Barkovin tavoin tärkeä alivoimapelaaja sekä aloittaja.

4
Mikael Granlund

24-vuotias Wild-hyökkääjä on pelaamassa uransa tehokkainta kautta. Samalla Granlund on pelannut myös aiempaa monipuolisemmassa roolissa, kuten alivoimalla. Vuoden 2010 ensimmäisen kierroksen varaus vaikuttaisi nyt olevan valmis johtavaan rooliin Wild-organisaatiossa.

4
Mikko Koivu

Tehopisteet eivät ole enää huippukausien tasolla, mutta kokenut Wild-kapteeni on äärimmäisen tärkeä johtohahmo. Koivu on myös NHL:n ahkerimpia aloittajia ja erinomainen alivoimapelaaja.

3,5
Sebastian Aho

Pienikokoinen tulokashyökkääjä on osoittanut pärjäävänsä NHL-kaukaloissa. Aho on jo Hurricanesin kolmanneksi paras pistemies ja pärjännyt erinomaisesti edistyneissä tilastoissa.

3,5
Erik Haula

Puolustava keskushyökkääjä hoitaa tunnollisesti alivoimapelaamisen ja aloitukset. Myös edistyneissä tilastoissa Haula on Wildin parhaimmistoa. Pisteitäkin on kertynyt rooliin nähden mukavasti.

3,5
Leo Komarov

Räväkkä laitahyökkääjä on kaukana viime kauden tehoistaan, mutta on NHL:n ahkerimpia taklaajia. Komarov on saanut runsaasti vastuuta myös ylivoimalla, jossa rooli on maskimiehenä.

3,5
Mikko Rantanen

Päästyään pelikuntoon tulokashyökkääjä on aloittanut tehokkaasti. Isokokoinen turkulainen on Avalanchen kolmanneksi paras pistemies Matt Duchenen ja Nathan MacKinnonin jälkeen. Ylivoimalla isossa roolissa, ja tulostakin on tullut.

3
Joel Armia

Neljännellä Pohjois-Amerikan kaudellaan Armia näyttäisi vallanneen pysyvän pelipaikan NHL-kokoonpanosta. Rooli on erilainen, mihin ässäkasvatti tottui Liigassa, mutta ennen loukkaantumistaan Armia oli Jetsille tärkeä pelaaja alivoimalla ja karvauspelissä.

3
Markus Granlund

Noussut odotettua isompaan rooliin Canucksissa ja saanut monipuolisesti vastuuta. Hyödyntänyt näytönpaikkansa ja pelaa tehokkainta NHL-kauttaan. Henkilökohtainen piste-ennätys rikkoutuu tällä tahdilla pian.

3
Jussi Jokinen

Tehopisteiden valossa Jokisella on menossa todella heikko kausi, mutta monipuolinen ja kokenut hyökkääjä on tärkeä pelaaja erikoistilanteissa ja joukkueensa kärkeä edistyneissä tilastoissa. 

3
Artturi Lehkonen

Pelipaikan valtaaminen yhdestä NHL:n parhaista joukkueista on kova suoritus, varsinkin tulokashyökkääjältä. Lisäksi Lehkonen on peliaikaan suhteutettuna joukkueensa parhaita maalintekijöitä.

3
Jori Lehterä

Liigasta Lehterä muistetaan ennen kaikkea taitavana pelinrakentajana. Vielä ensimmäisellä NHL-kaudellaan keskushyökkääjä kokosi hyvät tehot, mutta viime ja tällä kaudella pisteitä on kertynyt vähemmän. Lehterä pelaa nykyään monipuolisempaa peliä ja on hyvä aloittaja, mutta Vladimir Tarasenkon ja Robby Fabbrin rinnalla tehopisteitä pitäisi syntyä enemmän.

3
Teuvo Teräväinen

Blackhawksista hankitun Teräväisen odotettiin tekevän Hurricanesissa todellinen läpimurto NHL:n huipulle. Suomalaishyökkääjä on väläytellyt taitojaan ja löytänyt hyvän yhteispelin Ahon kanssa, mutta toivottua tulosta ei ole syntynyt. Myös pelipaikka on vaihdellut sentterin ja laiturin välillä.

2,5
Joonas Donskoi

Toisen kauden kirous saattaa olla liioitteleva termi Donskoin kohdalla, mutta hyvään tulokaskauteen verrattuna tämä kausi on ollut selvästi vaikeampi. Taitava hyökkääjä saa vastuuta ja laukoo ahkerasti, mutta tehoja ei synny. Sharks on tehnyt pudotuspelijoukkueista kolmanneksi vähiten maaleja, joten Kaliforniassa odotetaan ketsuppipullon aukeamista laajemmallakin rintamalla.

2,5
Lauri Korpikoski

Puolustava hyökkääjä löysi pelipaikan Dallas Starsista. Peliaikaan suhteutettuna iskenyt kohtuulliset tehot, vaikka rooli onkin alemmissa ketjuissa ja alivoimalla.

2,5
Jesse Puljujärvi

Huippulupaus pääsi kokeilemaan jopa Connor McDavidin rinnalla, mutta tehot jäivät vaatimattomiksi. Ei ole sopeutunut NHL-kaukaloihin yhtä hyvin kuin Laine tai Aho ja on joutunut seuraamaan Oilersin pelejä myös katsomosta.

2
Markus Hännikäinen

Pelannut pienessä roolissa muutaman ottelun. Blue Jackets on tällä hetkellä niin tulikuuma joukkue, että ilman loukkaantumisia kokoonpanoon ei ole asiaa.

2
Miikka Salomäki

Kovaotteinen hyökkääjä ehti pelata vain kaksi ottelua ennen loukkaantumistaan.

1
Teemu Pulkkinen

NHL-ura ei käynnistynyt Wildin riveissä yhtään sen paremmin kuin Red Wingsissäkään. Laukaus on kova, mutta neljä laukausta yhdeksässä pelissä on maalintekijätyypiltä huono suoritus, vaikka yksi maalikin on syntynyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Ässien pelaaja-arviot 2017-18: Juhlakauden satsaukset, isot kolhut ja maltillinen tulos

LIIGA | 6.4.2018 10:00
Loukkaantumisia, syöksykierre, valmentajanvaihto ja lisää loukkaantumisia. Porin Ässien kausi oli yhtä turbulenssia, mutta keväinen ryhtiliike riitti kuitenkin puolivälieriin asti. lue lisää

Miesleijonien pelaaja-arviot: Lepistö puolustuksen kuningas, Tolvanen ja Kontiola pitivät hyökkäystä reppuselässä

MAAJOUKKUE | 28.2.2018 11:03
Mihin katosivat Julius Junttila tai Teemu Hartikainen? Ketkä olivat Suomen joukkueen suurimmat onnistujat? Jatkoaika arvioi jokaisen Leijonat-pelaajan suorituksen olympiaturnauksessa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat