NHL:n suomalaispelaajien kausitodistukset: Piste-ennätyksiä ja vahvoja tulokaskausia

NHL / Artikkeli
Granlund teki suomalaispelaajista eniten pisteitä.
Kuva © Getty Images
NHL-kausi on pelattu, ja yksi suomalainen pääsi nostelemaan Stanley Cupia. Jatkoajan NHL-toimitus jakoi kaikille suomalaisille todistukset asteikolla yhdestä viiteen.

Maalivahdit

4,5
Tuukka Rask

Runkosarjassa 30-vuotias Boston Bruins -torjuja oli yksi koko liigan parhaista maalivahdeista. Rask muun muassa teki henkilökohtaisen ennätyksen voitetuissa otteluissa. Isokokoisen SaPKo-kasvatin torjunnat olivatkin merkittävässä roolissa Bruinsin pudotuspelipaikassa. Jatkopelit jäivät kuitenkin lyhyeen, vaikka Rask jatkoi hyviä otteitaan.

4,5
Pekka Rinne

Runkosarja ei ollut Rinteen uraan parhaimpia, mutta pudotuspeleissä Nashville Predators -vahti nosti uskomattomasti tasoaan. Stanley Cupiin asti 35-vuotiaan torjujan taso ei kuitenkaan riittänyt, kun Matt Murrayn Penguins voitti toisen peräkkäisen mestaruutensa.

4
Antti Raanta

Neljännellä NHL-kaudellaan Raanta jatkoi erinomaisia otteitaan kakkosmaalivahtina ollen tilastojen valossa jopa parempi kuin Henrik Lundqvist. Hyvätkään otteet eivät riittäneet syrjäyttämään kuningasta valtaistuimeltaan, mutta Raanta vahvisti asemiaan laajennusvaraustilaisuutta ajatellen.

3,5
Kari Lehtonen

Päästi eniten ylivoimamaaleja koko liigassa, mutta tasaviisikoin suoriutui hyvin. Dallas Starsin hankittua Ben Bishopin on Lehtosen tulevaisuus toistaiseksi hämärän peitossa.

3,5
Juuse Saros

Rinteen varjossa Saroksen rooli jäi pieneksi, mutta pienikokoinen maalivahti torjui tulokaskaudellaan vakuuttavasti. 22-vuotiaan veskarin NHL-ura on vasta käynnistymässä, ja lupaavalta näyttää.

3
Joonas Korpisalo

23-vuotias toisen polven kiekkoilija jäi Columbus Blue Jacketsissa lähes täysin Sergei Bobrovskin varjoon, mutta täytti paikkansa. MM-kisoissa oli tarjolla ykkösmaalivahdin tontti, mutta pelit eivät sujuneet odotetusti. Solmi kuitenkin kahden vuoden jatkosopimuksen Blue Jacketsin kanssa.

2
Antti Niemi

Vuoden 2010 Stanley Cup -voittajalla on alla NHL-uransa selvästi heikoin kausi. Monivuotinen ykkösmaalivahti on vajonnut hetkessä kehnoksi kakkosmaalivahdiksi. Starsilla on Bishopin, Lehtosen ja Niemen myötä maalivahtikolmikko, jonka palkkakulut ovat yhteensä yli 15 miljoonaa dollaria, joten jotain muutoksia kesän aikana tapahtuu.

Stanley Cupin finaaleissa Rinne hävisi kaksinkamppailun Murraylle.
Kuva © Getty Images

Puolustajat

4,5
Rasmus Ristolainen

Monipuolinen puolustaja rikkoi edellisellä kaudella syntyneen piste-ennätyksensä ja oli puolustajien pistepörssissä sijalla 15. Taakse jäivät muun muassa Shea Weber ja Ryan Suter. Ristolainen oli myös viidenneksi eniten peliaikaa saanut puolustaja ja NHL:n kärkeä taklaajana ja laukausten peittäjänä.

4
Sami Vatanen

Pisteiden valossa takana on uran heikoin kausi, mutta pienikokoinen puolustaja hyödytti joukkuettaan myös puolustussuuntaan. Ylivoimalla Vatanen toisaalta teki yli puolet tehopisteistään. Vatanen myös nosti tasoaan merkittävästi pudotuspeleissä.

3,5
Esa Lindell

23-vuotias tulokas nousi Dallas Starsin puolustuksen johtohahmoksi. Sekä tehopisteissä että peliajoissa edellä oli vain John Klingberg. Lindellillä on nähtyä enemmän potentiaalia hyökkäyspelaamiseen, mikä näkyy myös heikossa suoriutumisessa edistyneissä tilastoissa.

3,5
Olli Määttä

Runkosarjaa sotki taas loukkaantuminen, ja roolikin oli aiempia kausia pienempi. Pudotuspeleissä Määttä kuitenkin nosti tasoaan ja sai enemmän vastuuta. 22-vuotias puolustaja keräsi 25 pudotuspeliottelussa enemmän tehoja kuin 55 runkosarjapelissä. Vahva kevät palkittiin toisella peräkkäisellä Stanley Cupilla.

3
Julius Honka

21-vuotias puolustaja pääsi neljännellä kaudellaan Pohjois-Amerikassa pelaamaan 16 peliä Dallas Starsin kokoonpanossa ja pelasi taitavaa ja tehokasta peliä. MM-kisoissa Honka pelasi isossa roolissa, joten tulevalla kaudella luvassa saattaa olla enemmän vastuuta NHL-kokoonpanossa.

3
Markus Nutivaara

Columbus Blue Jacketsin laadukkaassa puolustuksessa rooli jäi pieneksi, mutta tulokaskausi ilman farmikomennusta on hyvä suoritus. Tulevaan kauteen valmistautumista haittaa huhtikuussa tehty lonkkaleikkaus.

2
Jyrki Jokipakka

Isokokoinen puolustaja jäi jo Calgary Flamesissa pieneen rooliin ja tultuaan kaupatuksi Ottawa Senatorsiin ei päässyt pelaamaan kuin kolmessa ottelussa. Jokipakan sopimus on katkolla, ja näillä näytöillä jatkosopimuksen saaminen ei ole itsestäänselvyys.

1,5
Petteri Lindbohm

Kolmen kauden aikana isokokoiselle puolustajalle on kertynyt yhteensä vain 40 NHL-peliä pienessä roolissa. Lindbohmilla olisi potentiaalia jämäkäksi NHL-puolustajaksi, mutta ainakin St. Louis Bluesin miehistöön on vaikea murtautua.

Lindell pelasi jämäkän tulokaskauden.
Kuva © Getty Images

Hyökkääjät

4,5
Mikael Granlund

Siirto laitahyökkääjäksi tuotti NHL-uran tehokkaimman kauden. Granlund kaksinkertaisti maaliennätyksensä ja paransi piste-ennätystään 25 pykälällä. Tehoillaan 26+43 Granlund oli Minnesota Wildin paras pistemies ja toiseksi paras maalintekijä. Lisäksi 25-vuotias hyökkääjä pelasi aiempaa monipuolisemmassa roolissa. Pudotuspeleissä Granlund pelasi murtuneella kädellä, ja tehot jäivät vaisuiksi runkosarjaan verrattuna.

4,5
Patrik Laine

Erinomaisen tulokaskauden päätteeksi Laine oli koko NHL:n maalipörssin seitsemäs. Isokokoinen hyökkääjä sopeutui nopeasti kapeisiin kaukaloihin ja viimeisteli tehokkaasti. Otteissa oli kuitenkin epätasaisuutta, ja erityisesti kauden loppu sujui vaisusti.

4
Sebastian Aho

Tulokashyökkääjä otti heti ison roolin Carolina Hurricanesissa ja oli joukkueensa toiseksi paras pistemies ja maalintekijä. Lisäksi Aho keräsi Hurricanes-pelaajista eniten tehoja ylivoimalla. Tulokkaiden pistepörssissäkin monipuolinen hyökkääjä sijoittui viidenneksi.

4
Aleksander Barkov

Loukkaantumiset sotkivat taas Florida Panthersin ykkössentterin kautta. Siitä huolimatta Barkov pelasi totutun vahvasti. Panthersin sisäisessä pistepörssissä Barkov oli toiseksi paras, vaikka joutui jättämään väliin 21 ottelua. Lisäksi rooli joukkueessa on merkittävä ja kokonaisvaltainen.

4
Mikko Koivu

Minnesota Wild -kapteenilta jälleen esimerkillistä ja kokonaisvaltaista pelaamista. Lisäksi Koivu oli erityisen tehokas ylivoimalla. Pudotuspelit olivat kuitenkin pettymys sekä ykkössentterille että koko joukkueelle.

Armia oli yksi suomalaisonnistujista.
Kuva © Getty Images
3,5
Joel Armia

24-vuotias hyökkääjä pelasi ensimmäisen kautensa ilman farmikomennusta ja otti ison roolin Winnipeg Jetsin kolmosketjussa ja alivoimalla. Taitavana maalintekijänä tunnetusta Armiasta kasvoi luotettava kahden suunnan hyökkääjä. Isokokoinen hyökkääjä hyödynsi kokoaan erinomaisesti kiekonriistoissa ja kulmaväännöissä.

3,5
Markus Granlund

Nuorempi Granlund löysi tehonsa Vancouver Canucksissa ja latoi enemmän pisteitä kuin aiemmalla NHL-urallaan yhteensä. Sekä keskellä että laidassa pelaava Granlund oli myös Canucksin kuudenneksi eniten peliaikaa saanut hyökkääjä. Tehokas kausi valitettavasti jäi kesken ranneleikkauksen takia.

3,5
Leo Komarov

Erittäin tärkeä hyökkääjä Toronto Maple Leafsille. Peliaikaa kertyi hyökkääjistä toiseksi eniten, ja hyvien tehojen lisäksi Komarov on ahkera taklaaja. Kokenut hyökkääjä raataa ja ärsyttää alivoimalla ja on huippuluokan maskimies ylivoimalla.

3,5
Mikko Rantanen

Vahva tulokaskausi heikossa joukkueessa. Rantanen oli Colorado Avalanchen paras maalintekijä ja kolmanneksi paras pistemies. Tulokkaiden pistepörssissäkin isokokoinen hyökkääjä ylsi kymmenen parhaan joukkoon. Rantanen pelasi vahvasti myös MM-kisoissa, joten tulevasta kaudesta voi odottaa entistä parempaa.

3,5
Teuvo Teräväinen

Seuravaihdon myötä taitava hyökkääjä pisti uusiksi maali-, syöttö- ja piste-ennätyksensä. Teräväinen oli Carolina Hurricanesin kuudenneksi paras pistemies ja keräsi yli kolmasosan pisteistään ylivoimalla. Suorittaminen oli kuitenkin epätasaista ja ajoittain flegmaattista. Sopimus katkolla, ja tehokas kausi antaa hyvät asetelmat sopimusneuvotteluihin.

3
Valtteri Filpppula

Alkukausi Tampa Bay Lightningissa sujui vielä tehokkaasti, mutta pistetahti hiipui merkittävästi Philadelphia Flyersissa. Filppula on kuitenkin hyvä aloittaja sekä kokenut ja monipuolinen hyökkääjä, joka auttaa joukkuettaan muutenkin kuin tehopisteillä.

3
Erik Haula

Puolustavan keskushyökkääjän rooli Minnesota Wildissa on pieni, mutta tärkeä, ja Haula hoitaa tonttinsa kunnialla. Luotettavan kahden suunnan pelaamisen ohella vahva aloittaja iski myös henkilökohtaisen maaliennätyksensä.

3
Jussi Jokinen

Tehopisteillä mitattuna kokenut hyökkääjä pelasi yhden NHL-uransa heikoimmista kausista. Jokinen on monipuolisuutensa vuoksi kuitenkin arvokas pelaaja. Esimerkiksi ylivoimalla Jokinen pelasi paljon maskimiehenä, eikä tärkeä panos välttämättä näy pistetilastoissa. Myös alivoimalla vastuuta tuli paljon.

3
Artturi Lehkonen

Tulokashyökkääjä hyödynsi pienen roolinsa tehokkaasti ja oli 18 osumallaan tulokkaiden maalipörssin kymmenes. Pudotuspeleissä Lehkonen vielä kiristi tahtiaan ja takoi kuuteen peliin tehot 2+2.

2,5
Joonas Donskoi

Donskoin kauden voi tiivistää kolmeen sanaan: toisen kauden kirous. Taitava ja nopea hyökkääjä elää tehoista, ja tällä kaudella tehot jäivät vaisuiksi.

2,5
Lauri Korpikoski

Aloitti kauden Dallas Starsissa ja hoiti puolustavan roolinsa kunnialla. Siirtorajalla Korpikoski kaupattiin Columbus Blue Jacketsiin, ja vastuu pieneni. Kokeneen hyökkääjän sopimus on katkolla, ja vuoden 2004 ykköskierroksen varaus on vajonnut nelosketjun marginaalipelaajaksi.

2,5
Jori Lehterä

Monipuolinen keskushyökkääjä pelaa luotettavaa kahden suunnan peliä ja on esimerkiksi vahva maskimies ylivoimalla. Kolmen NHL-kauden aikana kuitenkin sekä rooli että tehot ovat laskeneet, vaikka on pelannut esimerkiksi maalitykki Vladimir Tarasenkon rinnalla.

Puljujärven tulokaskausi oli selvästi heikompi kuin Laineella.
Kuva © Getty Images
2
Kasperi Kapanen

Runkosarjassa NHL-pelit jäivät vähiin, mutta kahden maalin ilta pudotuspeleissä voittomaaleineen enteilee hyvää tulevalle kaudelle.

2
Iiro Pakarinen

Loukkaantumisen vuoksi pelasi ensimmäiset pelinsä vasta helmikuussa. Rooli jäi pieneksi, mutta ahkeralla taklaajalla on potentiaalia nousta NHL-tasolla hyväksi voimahyökkääjäksi.

1,5
Markus Hännikäinen

Kaksi kautta Columbus Blue Jacketsin organisaatiossa on tuottanut yhteensä 14 NHL-peliä. AHL:ssä Hännikäinen on kuitenkin pelannut paremmin ja noussut joukkueen varakapteeniksi. Paikka NHL-kokoonpanossa on kuitenkin vaikea saavuttaa.

1,5
Jesse Puljujärvi

Avausmaali syntyi NHL-uran ensimmäisessä pelissä, mutta sen jälkeen tulokaskausi olikin pelkkiä vaikeuksia. Puljujärvi sai pelata jopa Connor McDavidin ketjussa, mutta tehoja ei syntynyt. AHL:ssä tehoja kertyi paremmin, mutta ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikassa oli kokonaisuutena pettymys.

1,5
Teemu Pulkkinen

AHL-tasolla tehoillut maalitykki ei pystynyt vieläkään tekemään läpimurtoa NHL:ssä. Siirto Arizona Coyotesiin vaikutti ainakin lievältä piristysruiskeelta, mutta Pulkkisen näytöillä on vaikea neuvotella jatkosopimusta.

1,5
Miikka Salomäki

Vammat sotkivat kautta, eikä Salomäelle kertynyt runkosarjan aikana kuin viisi NHL-peliä ja neljä AHL-peliä. Pudotuspeleissä jämäkkä taklaaja pääsi Nashville Predatorsin kokoonpanoon kuudessa pelissä, mutta ei enää Stanley Cupin finaaleissa.

Yhden ottelun pelannut Kalle Kossila jätettiin arvioimatta.

» Lähetä palautetta toimitukselle