Neftehimik Nižnekamsk - matkalla jälleen pudotuspeleihin

KHL / Artikkeli
Oskar Osalalta ja Martin Cibakilta odotetaan maaleja tälläkin kaudella.
Kuva © Neftehimik Nižnekamsk - http://hcneftekhimik.ru
KHL:n keskikastiin pelaajabudjetiltaan kuuluva Neftehimik on yhtä kautta lukuunottamatta edennyt aina pudotuspeleihin. Paras vuosi osui kaudelle 2009-10, kun seura oli peräti neljäs itäisessä konferenssissa ja otti kotiedun. Joukkue kaatoi pudotuspelien avauskierroksella Omskin puhtaasti 3-0, mutta noutaja tuli puolivälierissä Ufaa vastaan lukemin 2-4.
  
Neftehimik Nižnekamsk
Sijoitukset:
2012-2013 8. (itä)
2011-2012 10. (itä)
2010-2011 8. (itä)
2009-2010 4. (itä)
2008-2009 14.

Neftehimik lähtee tulevaan kauteen kovan kurinpitäjän Vladimir Krikunovin alaisuudessa. Krikunov pilasi venäläismedian mukaan joukkuehengen Kazanissa toissa kaudella. Viime kaudella hän teki kuitenkin hyvää työtä Neftehimikin kanssa, kun joukkue ylsi pudotuspeleihin. Krikunov on erittäin kurinalaisen pelin ystävä.

Maalivahdit

Matt Dalton (CAN)
Alexander Sudnitsin

Nižnekamskissa on tullut hieman muutosta maalivahtirintamalle, kun kakkosvahdiksi on nostettu ilman KHL-kokemusta oleva maalivahti VHL:stä.

Neftehimikin ykkösnimenä jatkaa 27-vuotias Matt Dalton. Kanadalaisvahti tuli KHL:ssä toissa kaudella tunnetuksi Vitjazin viimeisen "mustan kauden" aikana, jolloin seuran tavoite tuntui olevan lähinnä satuttaa vastustajia. Dalton tappeli ainakin Traktoria edustavan maanmiehensä Michael Garnettin kanssa. Viime kaudella Dalton esiintyi kohtalaise hyvällä tasolla Neftehimikissa, jossa hän pelasi 38 peliä torjuntaprosentilla 92.3%. Hän on KHL:ssä alle keskitasoa oleva ykkösmaalivahti.

Seuran toinen kärkivahti lienee 25-vuotias Aleksandr Sudnitsin, joka on edustanut kolme viimeistä kautta VHL:ssä pelaavaa Rubin Tjumenia. Noilta kausilta tilastot ovat todella vakuuttavia, mutta hän ei ole pelannut aiemmin peliäkään KHL:ssä. Harjoituspeleissä hän on esiintynyt niin vakuuttavasti, että saattaa jopa haastaa Daltonin. Voisiko Sudnitsin olla jopa todellinen jokerikortti, joka haastaa Daltonin taisteluun ykkösvahdin paikasta? Aika näyttää.

Neftehimikin maalivahtitilanne on mielenkiintoinen. Ykkösvahtina on hyvän kauden pelannut Dalton ja kakkosena VHL-arpa Sudnitsin. Kaksikko kuuluu KHL:n veskarikaksikoista heikoimpaan kolmannekseen.

Puolustajat

Nikolai Belov-Nikita Štšitov
Maksim Berezin-Vitali Šulakov
Dmitri Kosmatšev-Stanislav Romanov
Andrei Plehanov-Denis Grot

Puolustus on kokenut kesän aikana joitakin muutoksia. Muuten menetykset on saatu paikattua, mutta viime kaudella sensaatiomaisesti pakkien pistepörssin voittaneen Renat Mamaševin korvaaminen hyökkäyssuuntaan on lähes mahdotonta. Joukkueelta puuttuukin todellinen viivapelote Mamaševin lähdön myötä.

Neftehimikilla on tasaisen harmaa ja keskinkertainen puolustus, josta ei nouse yksittäisiä nimiä esiin. Top-4-puolustajiin voidaan kuitenkin varmasti laskea ainakin kolmikko Nikita Štšitov, Vitali Šulakov ja Nikolai Belov. Spartakin ja Neftehimikin välillä viimeisen kuuden kauden aikana sahannut Štšitov palaa seuraan takaisin yhden Spartakissa vietetyn kauden jälkeen. Pelaajaa voisi luonnehtia hyväksi kahden suunnan puolustajaksi. Hän on tehnyt KHL:ssä jokaisella kaudellaan 11-16 pistettä. 30-vuotias konkaripakki on jämäkkä ja luotettava puolustaja.

Samaa ikäluokkaa Štšitovin kanssa on myös Šulakov, joka tuli seuraan kesken viime kauden Ufasta. Hänen vahvuutensa ovat kiekollisessa pelissä ja hän on tärkeä pelaaja Neftehimikille ylivoimalla, sillä hänellä on myös hyvä laukaus. Vaikka hän ei ole erityisen isokokoinen, niin hän pelaa myös fyysisesti.

26-vuotias Belov aloittaa seurassa jo kuudennen peräkkäisen kautensa. Isokokoisella ja monipuolisella puolustajalla on alla varsin vaatimaton kausi ja peliaikakin oli hieman kortilla. Hän pelasi keväällä 2011 MM-kisoissa, mikä kertoo jo jotain miehen tasosta. Hän lienee kuitenkin tulevalla kaudella taas ykköspakkiparin miehiä.

Top-6-paikoista taistelevat myös Maksim Berezin, Dmitri Kosmatšev, Stanislav Romanov ja muutama muu puolustaja. 22-vuotias Berezin pelasi vielä kaudella 2010-11 nuorten MM-kisoissa. Nuori pakki on mennyt kehityksessä huimasti eteenpäin viimeisen kahden vuoden aikana. Hän on iso ja vahva puolustaja, jolla on kelvolliset kiekolliset taidot. Hän voi nousta jo tulevalla kaudella seuran puolustuksen ykköspakiksi, kaikki eväät ovat olemassa.

Atlantista hankittu isokokoinen Kosmatšev tuo takalinjoille fyysisyyttä. Hän on hieman kankea puolustaja. Novokuznetskista hankittu peruspakki Romanov ei ole vielä kahden KHL-kauden aikana ihmeitä esittänyt.

Neftehimikillä riittää puolustuksessa fyysisyyttä, mutta tulivoimaa saisi olla kyllä enemmän. Todellinen viivapelote loistaa Mamashevin lähdön jälkeen poissaolollaan. Puolustus on hyvin keskinkertainen KHL:n tasolle. Belovin pitää parantaa viime kaudesta, sillä siihen puolustajalla on eväät.

Hyökkääjät

Jegor Milovzorov-Petr Koukal (CZE)-Branko Radivojevic (SVK)
Oskar Osala (FIN)-Martin Cibak (SVK)-Mihail Anisin
Sergei Demagin (BLR)-Igor Polygalov-Roman Ljudutšin
Denis Tolpeko-Pjotr Hohrjakov-Jaroslav Alševski

Neftehimikin suurin vahvuus on hyökkäys, joka on KHL:n mittapuulla hyvää tasoa. Muutokset hyökkäyksessä ovat olleet kesän aikana maltillisia. Vaikka kärkihyökkääjistä maisemaa ovatkin vaihtaneet tärkeät Maksim Pestuško ja Tomas Netik, on joukkue saanut myös muutaman erinomaisen korvaajan.

Neftehimikin kärkisentterit ovat slaavilaisia, mutta mistään taiteilijasieluista ei ole kyse. Ykkössentteri on loistavan avauskauden KHL:ssä pelannut Petr Koukal. Tšekki nakutti seurassa tehot 14+22=36. Koukal on nähty myös kaksissa viime MM-kisoissa. Hänen suurimmat vahvuutensa ovat nopeus, erinomainen työmoraali, taitotaso, luovuus ja hyvä kahden suunnan pelaaminen. Pienikokoisena hän on myös todella ketterä pelaaja kentällä.

Se toinen kärkisentterin paikka seurassa mennee 33-vuotiaalle slovakkihyökkääjä Martin Cibakille. Slovakki on hyvä kahden suunnan pelaaja Koukalin tavoin, mutta hän on taitotasoltaan heikompi. Cibak teki viime kaudella tehot 8+10=18. Tuleva kausi on kokeneen hyökkääjän kolmas peräkkäinen seurassa. Hän ei ole mahtunut viime vuosina Slovakian maajoukkueeseen, mitä voidaan kyllä hieman ihmetellä.

Neftehimikin viime kauden kärkinimiin kuului tehot 10+26=36 iskenyt 25-vuotias Jegor Milovzorov. Pienikokoinen hyökkääjä on nopea, todella taitava, luova ja alati vaarallinen kiekon kanssa. Neftehimikissä hän on ollut suurimpien valokeilojen ulkopuolella, mutta kyseessä on laatuhyökkääjä KHL:n tasolla.

Kesän kolme kovaa hankintaa on kaikki tehty laituriosastolle. Seura hankki Spartakista Slovakian maajoukkueen kärkihyökkääjiin kuuluvan Branko Radivojevicin, Severstalista taskuraketti Mihail Anisinin ja Jugrasta Valko-Venäjän maajoukkueen luottohyökkääjä Sergei Demaginin. Viime kaudella Spartakin kapteenina toiminut Radivojevic on erinomainen voimahyökkääjä. Hän on hyvä tilanteiden rakentaja, jolla on painava laukaus ja joka on hyvällä liikkeellä varustettu taistelija.

Vain 164-senttinen Anisin on todella nopea pelaaja ja tekee pienessä tilassa ihmeitä kiekon kanssa. Suunnanmuutokset ovat erittäin nopeita, mikä tekee miehestä hankalan pideltävän, kun se yhdistetään erinomaiseen luisteluun. Anisin puhkesi toissa kaudella kukkaan Vitjazissa, jossa hän teki 38 peliin 28 pistettä. Dinamo Moskova osti miehen kesken kauden ja Anisin juhlikin Gagarin Cupin voittoa. Viime kaudella hän pelasi Dinamo Moskovassa ja Severstalissa yhteensä 31 ottelua, joissa syntyi 14 pistettä. Parhaimmillaan hän voi nousta Neftehimikissa piste per peli -tahdin hyökkääjäksi. Valko-Venäjää edustava Demagin on snaipperi, jolta odotetaan maaleja. Viime kaudella teki hän 10 maalia ja 20 pistettä 39 peliin.

Seuran ainut suomalainen on Oskar Osala. Osala on jo osoittanut tasonsa KHL:ssä. Erinomaisella asenteella varustettu voimahyökkääjä sopeutui melko nopeasti KHL:n pelityyliin. Laitahyökkääjä aloittaa jo kolmannen peräkkäisen kautensa seurassa. Viime kaudella hän teki 44 peliin tehot 15+11=26 ja oli joukkueen tehokkain maalintekijä.

Neftehimikin suurin vahvuus tulevalla kaudella on hyökkäys, jossa on erittäin työteliäitä pelaajia, mutta samalla laatua riittää useaan ketjuun. Sentteriosasto on tasaisen hyvä ja kärkisentteri Koukal osoitti viime kaudella olevansa huippusentteri. Nimet Koukal, Radivojevic, Milovzorov, Anisin, Cibak ja Osala kertovat jotain hyökkäyksen tasosta.

Yhteenveto

Neftehimik lähtee kauteen vanhan ketun Vladimir Krikunovin komennossa. Joukkueen hyökkäys on laadukas KHL:n tasolle. Ongelmat tulevat todennäköisesti olemaan puolustuksen kanssa, josta puuttuu todellinen viivapelote ja muutenkin tuntuu, että kaikki rahat on käytetty hyökkäyksen vahvistamiseen ja puolustus on siinä ohella hieman heikentynyt. Maalivahtitilanne on myös keskitasoa heikompaa, joskin Daltonilla on seurassa alla ihan hyvä kausi. Neftehimik tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan tiivis joukkue, joka taistelee tiukasti viimeisistä paikoista pudotuspeleihin.

Arvio: Seuralla on kaikki eväät edetä pudotuspeleihin. Taistelee viimeisistä paikoista aurinkoon ja todennäköisesti pääsee sinne. Sijoille 6-8.

» Lähetä palautetta toimitukselle