Naisten MM-näyttämönä toimii kiekkoa rakastava kaupunki

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Thompson-joki halkoo ylväänä kaupungin vierustaa.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
Vuoria, upeita vesistöjä ja ystävällisiä ihmisiä − niistä on naisten MM-kisojen kisakaupunki Kamloops tehty.

Sana Kamloops tulee alueen alkuperäisasukkaiden käyttämästä kielestä ja tarkoittaa "vesistöjen kohtauspaikkaa" tai vaihtoehtoisesti "kohtaa jokien välissä".

Kaupungin läpi virtaavalla Thompson-joella on ollut aina iso merkitys alueen asukkaille. Alkuperäisväestön asutusaikaan joesta nostettiin suuria kalasaaliita, joita kuivattiin ja säilytettiin talvea varten.

Ruoat on tosin kirjoitettu grillmakkara ja valkosipula, mutta annettakoon se anteeksi.

Myös vesistöalueen kasveja, lintuja ja eläimiä hyödynnettiin aikanaan niin asukkaiden ruokkimiseen kuin vaatetukseenkin. Joki ja sen uomat ovat myös kautta aikain tarjonneet tärkeän reitin kontaktien luomiseen muihin Brittiläisen Kolumbian provinssin kolkkiin.

Vuosina 1856 ja 1857 Kamloopsissa tehtiin eri alueilla kultalöydöksiä, mikä houkutteli kaupunkiin lukuisia vaurautta ja mammonaa etsiviä ihmisiä. Kaupunki elävöityi ja joen varrelle nousi tuolloin useita pieniä tiloja sekä farmeja.

Vuonna 1885 kaupunkiin saatiin rautatieyhteys, mikä mahdollisti niin tavaran kuin ihmistenkin liikkumiseen kaupunkiin kauempaa ja nopeammin.

Kamloopsin väestönkasvu oli tasaisen nousevaa, kunnes 1970-luvulla tukkiteollisuus ja sen tuomat työpaikat kasvattivat väkilukua räjähdysmäisesti. Vuosien 1971 ja 1976 välillä kaupungin väkiluku kasvoi noin 26 000 asukkaasta peräti 58 000:een.

Nykyään kaupungissa asuu noin 85 000 ihmistä, ja asutus on aivan keskustaa lukuunottamatta levinnyt todella laajalle. Monia taloja ja asutuskeskuksia sijaitsee muutamankin sadan metrin korkeudessa kukkuloiden päällä.

"Valkosipulaa ja grillmakkaraa"

Kamloops, kuten monet muutkin kanadalaiset kaupungit, on tunnettu jääkiekkoa rakastavista ihmisistään. Tämän on saanut huomata myös, kun naisten MM-kisat ovat kaupungissa.

Kisoissa on noin 500 vapaaehtoistyöntekijää vastaamassa järjestelyistä ja kisat näkyvät kaupungilla, mihin sitten menitkin. Paikallinen radiokanava puhuu kisoista ja pelien tuloksista heti aikaisesta aamusta alkaen, ja katukuvassa on useita mainoksia ja bannereita.

Muun muassa hotelli, jota Suomen ja Tšekin joukkueet käyttävät, on koristeltu suurella mainoksella, jossa on molempien maiden pelaajia. Onpa hotellilla myös lukuisia Suomen lippuja ja ravintolan menusta löytyy kisojen ajan niin grillimakkaraa, mustikkapiirakkaa kuin valkosipuliakin.

Ruoat on tosin kirjoitettu grillmakkara ja valkosipula, mutta annettakoon se anteeksi.

Paikallinen väestö on myös erittäin ystävällistä.

Liikenteessa annetaan toiselle tietä, kukaan ei tööttää, ja ylenpalttista kiirettä ei ole. Apua saa usein pyytämättäkin ja paikalliset tervehtivät hukassa olevaa turistia jopa metsäisessä lenkkipolullakin.

Sama ystävällisyys huokuu myös, kun avaa jäähalliin menevän oven. Ihmisistä huokuu iloisuus ja aito ylpeys siitä, että kaupunki on saanut maailmanmestaruuskisat järjestettäväkseen.

Ja miksi ei hymyilyttäisi. Lämpötila huitelee kaupungissa loppuviikon ajan yli +20 celsiusasteessa, ja kaupunki on täynnä saman kiinnostuksen kohteen takia sinne saapuneita ihmisiä.

Jääkiekon. Siitä tässä on lopulta kyse.

» Lähetä palautetta toimitukselle