Naisten lätkää: Transsukupuolinen kiekkoilija astui esiin, Amerikan liigalla rahat vähissä

Muut Sarjat / Artikkeli
Myös Shannon Szabados joutui median valokeilaan lokakuussa.
Kuva © Getty Images
Amerikassa on otettu tasa-arvon silmissä askelia eteen ja taakse. NWHL:ssä pelaava Harrison Browne astui julkisuuteen ensimmäisenä transsukupuolisena ammattikiekkoilijana. Samoihin aikoihin SPHL:ssä kiekkoillut Shannon Szabados sai kyseenalaiset potkut, ja NWHL ilmoitti höyläävänsä pelaajien palkkoja.

Syksy on varisuttanut lehdet puista ja kausi on alkanut myös Pohjois-Amerikassa. Jatkoaika tarjoaa kerran kuussa läpileikkauksen naiskiekon mielenkiintoisimpiin tapahtumiin. Jatkoaika seuraa jälleen naiskiekkoa tulevan kauden aikana. Tässä kuussa päivitetään kuulumisia rapakon takaa.

Harrison Brownesta ensimmäinen transsukupuolinen ammattikiekkoilija

Aloitetaan positiivisella. Lokakuun alussa 1-vuotiaan NWHL-joukkue Buffalo Beautsin kokoonpanosta löytyi uusi nimi, vaikka pelaaja oli tuttu entuudestaan. Kanadalainen Harrison Browne, lempinimeltään Brownie, oli puolitoista viikkoa aiemmin kertonut NWHL:n komissaari Dani Rylanille olevansa halukas tulemaan julki transsukupuolisena.

Browne on tiettävästi ensimmäinen joukkuelajien ammattilainen, joka näin on aktiiviurallaan tehnyt. Lehdistölle hän muistutti olevansa edelleen sama pelaaja samassa vartalossa, sama henkilö kuin aina ennenkin. Hän kokee kuitenkin olevansa mies ja vastaisuudessa haluaa itseään kutsuttavan Harrisoniksi, ja että hänestä käytettäisiin mieheen viittaavaa he-pronominia.

Lääketieteellistä muutosta Browne on ilmoittanut lykkäävänsä kunnes hänen uransa on ohi. Hän harkitsi sitä jo opintojensa päättyessä, mutta muutti mielensä, kun NWHL perustettiin.

Brownen ulostulon jälkeen Rylan kertoi liigan työstävän käytäntöjä, jotka ottavat huomioon transgender- ja transsukupuoliset henkilöt ja mahdollistavat heidän pelaamisensa naisten sarjassa. NWHL on ollut mukana You can play -kampanjassa ja on ollut hienoa huomata, ettei aate ole jäänyt vain puheiden tasolle.

Lähteet: http://www.espn.com/espnw/sports/article/17727834/nwhl-player-harrison-b...
http://www.sportsnet.ca/hockey/nhl/nwhls-browne-makes-history-transgende...
http://www.nytimes.com/2016/10/20/sports/hockey/harrison-browne-transgen...

NWHL taloudellisissa vaikeuksissa

Brownen uutisten jälkeen NWHL koki kuitenkin kovan imagollisen kolauksen. Marraskuun puolivälissä tuli ilmi, että liiga on taloudellisissa vaikeuksissa ja joutuu leikkaamaan pelaajien palkkoja, jotta kausi saadaan saatettua päätökseen.

Osasyynä kassavajeeseen on pidetty pienentyneitä lipputuloja, sillä liiga on jäänyt jälkeen budjetoidusta yleisökeskiarvosta. Seuroja onkin painostettu tekemään enemmän töitä katsojamäärien nostamiseksi, mutta myös hankkimaan lisää sponsoreita ja kauppaamaan oheistuotteita.

Pelaajat ovat ottaneet uutisen vastaan luonnollisesti järkyttyneinä, sillä palkkojen alentaminen tuli ilman ennakkovaroitusta eikä siitä keskusteltu pelaajayhdistyksen kanssa. Pelaajat ovat nyt vaatineet liigalta avointa selvitystä nykytilanteesta.

Pahimmillaan ennakoitiin leikkurin vievän jopa puolet pelaajien palkoista − liigan muiden työntekijöiden palkkioihin ei kosketa − mutta pääsponsorin lisäpanostuksella pudotus jää New York Timesin arvion mukaan 38 prosenttiin. Kuten esimerkiksi Sports Illustrated nosti esiin, tällä hetkellä tukalimmassa asemassa ovat Yhdysvaltojen ulkopuolelta tulevat pelaajat. Muut voivat ensihätään etsiä osa-aikaistyötä, mutta sen hetkinen viisumi ei välttämättä mahdollista tätä ulkomaalaisille.

Tilanne on toisaalta myös surkuhupaisa Hillary Knightin kaltaiselle korkeamman profiilin pelaajalle, joka joutui ojasta allikkoon. Vasta kaksi kautta sitten Knight joutui paikkailemaan edellisen seuransa Boston Bladesin budjettivajetta ja tekemään töitä yleisökeskiarvon nostamiseksi. Nyt edessä on sama savotta, mutta isommassa mittakaavassa.

Vaikka kausi saataisiinkin sinniteltyä läpi, liigan tulevaisuus vaikuttaa synkältä, koska rahoittajia ja tuhatpäistä yleisöä tuskin ilmestyy paikalle tyhjästä. Tekevälle sattuu, mutta silti on kummallista miten tämän mittakaavan toiminnassa talouspuolelle voi syntyä tuollainen musta aukko. Jatkossa yhtenä mahdollisuutena on pidetty NWHL:n ja CWHL:n yhdistämistä. Ajatus on aiemmin torpattu siltä pohjalta, että liigojen taloutta pyöritetään eri tavalla, mutta naiskiekon edun nimissä ratkaisu kuulostaisi järkevältä.

http://www.si.com/2016/11/18/ap-hko-womens-league-pay-cuts-1st-ld-writethru
http://www.si.com/nhl/2016/11/26/nwhl-pay-cuts-dani-rylan-kelli-stack
http://www.nytimes.com/2016/11/22/sports/hockey/nwhl-pay-cut-salary.html

Kaksinkertainen olympiavoittaja Shannon Szabados joutui jättämään seuransa

Moninkertaisen arvokisamitalistin Shannon Szabadosin tilanne on mielenkiintoinen. Hän siirtyi kesällä SPHL:n sisällä Columbus Cottonmouthista Peoria Rivermeniin. Hän pääsi pelaamaan kaksi ottelua, jonka jälkeen joutui pakkaamaan laukkunsa. Rivermenin päävalmentaja Jean-Guy Trudel ilmoitti syyksi kauden avauksen heikon maalivahtipelin, jonka varjolla myös toinen veskari Storm Phaneuf irtisanottiin.

Szabados on jo pelannut SPHL:ssä ja osoittanut kykynsä. Leirityksellä hän oli Trudelin sanojen mukaan vasta neljänneksi paras maalivahti; kiekot tarttuivat jään tasolla, mutta ylös suuntautuvat laukaukset tuottivat vaikeuksia. Jos pelaajan taidot eivät riitä, miksi palkata häntä?

Trudel toikin ilmi CBC Sportsin haastattelussa, että Szabadosissa vaivasi muukin - naisen palkkaaminen oli hänen mukaansa ollut osa pakettia, johon kuului isokokoinen puolustaja Carl Nielsen. Tämä molemmat pelaajat kattava sopimus oli Trudelin mielestä osoittautunut joukkueen kannalta huonoksi ratkaisuksi.

Trudel kertoi, että ystävykset Nielsen ja Szabados viettivät paljon aikaa yhdessä, mikä oli valmentajan mielestä outoa ja vaivasi muita pelaajia. Naisen lähdettyä pukukopin ilmapiiri oli Trudelin mukaan selvästi parantunut. Trudel olisi mieluusti pitänyt Nielsenin joukkueessa, mutta tämä ei halunnut jäädä, jos Szabados ei saisi jatkaa.

Szabados ei halunnut kommentoida tilannetta, ja Trudelin kuvailema järjestely tuntuu vähintäänkin kiusalliselta. On tärkeää, että naiskiekon huippuyksilöt, joihin Szabados kuuluu, saavat tällaisia näyttöpaikkoja, mutta on vaikea uskoa, että kunnianhimoinen urheilija suostuisi tulemaan vain kaverin kylkiäisenä.

Lisäksi jos irtisanominen on tapahtunut sen perusteella, että Szabadosin ja Nielsenin kahden henkilön kuppikunta ei ole miellyttänyt muuta joukkuetta, olisi myös Nielsenille kuulunut näyttää ovea. Pelisuoritusten perusteella - 6,1 tehtyjen maalien keskiarvo, torjuntaprosentti 79,2 - päätös on kuitenkin ollut ymmärrettävä.

Ei Szabadoskaan toimettomaksi jäänyt, vaikka pitikin hetken hiljaiseloa. Marraskuun 19. päivä amatöörijoukkue Fort Saskatchewan Chiefs ilmoitti Szabadosin siirtyneen seuran vahvuuteen, ja muutama päivä myöhemmin maalivahti julkisti palaavansa maajoukkueeseen. Keväällä MM-kisoissa nähtäneen mitä Szabados on ottanut onkeensa miesten puolelta.

Lähteet: http://www.cbc.ca/sports/hockey/nhl/shannon-szabados-package-deal-peoria...
http://www.pjstar.com/sports/20161024/eminian-rivermen-cut-goalies-szaba...

» Lähetä palautetta toimitukselle