Pasi Mustonen valmentaa neljättä kauttaan Naisleijonia.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Naisleijonat repi koneestaan lähes maksimin irti - Ylimiehitys tuotti ongelmia

Naisleijonat onnistui taktisissa nyansseissaan Yhdysvaltoja vastaan ja piti ottelun tiukkana. Pasi Mustosen valmentaman joukkueen taktiset elementit alkavat hahmottua. Näkyvin osa-alue on oman alueen puolustuspelin ylimiehitys.

Päävalmentajan Pasi Mustosen suojatit onnistuivat taktisissa asioissaa mainiosti, eikä Yhdysvallat päässyt myllyttämään vauhdikasta peliään. Naisleijonat ei jäänyt Yhdysvaltojen jalkoihin.

Isoin ero joukkueiden välillä nähtiin pelaajien taitotasossa ja erityisesti luisteluvoimassa. Jos Yhdysvaltojen pelaaja sai kelattua vauhdin omalta alueeltaan ja syöttö napsahti oikea-aikaisesti lapaan, oli kiekollista pelaajaa äärimmäisen vaikea pysäyttää.

Tasoero huomioiden päävalmentaja Mustonen oli syystäkin iloinen omiensa esitykseen.

– Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen. Vastassa oli neljä kentällistä erittäin taitavia pelaajia, ja kun he liikkuvat meitä paremmin, on ihan selvä, että tulee virheitä. Virheet kuuluvat peliin. Verrattuna edellisiin Yhdysvallat-peleihin, me pelasimme erittäin hyvää puolustuspelaamista.

Pari virhettä nähtiin toisessa erässä, joka oli vahvaa Yhdysvaltojen hallintaa. Suomi luottaa oman alueen puolustuspelaamisessa niin sanottuun tuplaukseen eli ylimiehittämiseen. Kun peli saadaan pysäytettyä laidalle, sinne rynnistää suomalaispelaajia apuun niin, että laitaväännössä on Suomella hetkellinen ylivoima.

"Ylimiehitys on keskeinen osa meidän puolustus-pelaamistamme."

Tuplaus kostautui, kun Suomi kadotti kiekon puolustaessaan kolmella kahta vastaan kulmassa. Oma maalinedusta jäi avoimeksi, ja kun Yhdysvallat sai kiekon, väylä oli vapaa maalille.

Yhdysvaltojen toinen maali syntyi, kun Suomi ylimiehitti alivoimalla kulmatilanteen. Maalinedustalle jäi Yhdysvalloilla kaksi vastaan yksi tilanne, ja kiekko löysi tiensä maaliin.

Ylimiehittäessä painottoman puolen laitapelaajan tulisi täyttää maalinedusta. Painotonta laitaa kutsutaan miesten jääkiekossa palomieheksi, mutta Mustosella oli oma termi naisille.

– Siellä pitäisi olla niin sanottu miesten palomies eli naisten hoitsu eli tyhjän puolen laita, joka pudottaa ja siivoaa sen.

– Ylimiehitys on keskeinen osa meidän puolustuspelaamistamme, Mustonen painottaa.

Naisleijonat tukki keskialueen

Yhdysvallat pelasi mainiota kiekkokontrollijääkiekkoa, jossa päätykiekkoja pyrittiin välttämään viimeiseen asti. Jos väylät olivat tukossa, Yhdysvallat palautti kiekkoa puolustajille ja haki uudestaan vauhdit. Hyökkääjät kurvasivat vauhdit todella syvältä puolustajien alapuolelta, minkä avulla Yhdysvallat loi keskialueella vauhtieroa.

Näin totaalista kiekkokontrollijääkiekkoa näkee harvoin kansainvälisessä jääkiekossa.

Yhdysvaltojen vahvuus on vauhdikas coast-to-coast jääkiekko. Erityisen vaarallinen Yhdysvallat on hyökkäyksissä, joissa se pääsee hyökkäämään epäorganisoitua viisikkoa vastaan. Suomi sai syötyä Yhdysvaltojen aseet suhteellisen hyvin.

– Tukimme aika hyvin keskialueen. Se näkyy ylivoimahyökkäyksissä, joita jenkeillä oli kolme ja meillä kaksi. Yleensä ne ovat aika paljon rumemmat luvut. Kyllä se kertoo siitä, että taktisesti me pelasimme tiiviisti keskialuella.

Vaikeudet alkoivat toisessa erässä jäähyilyn ja puolustusvirheiden seurauksena. Yhdysvallat otti pelin haltuunsa täysin ja latoi kaksi maalia.

– Kakkoserä oli vaikea, kun vastustaja tuli kovalla luisteluvoimalla.

Mustonen on painottanut joukkueelleen turnauksen alla yksinkertaisuutta tilanteissa, joissa sitä vaaditaan. Toisessa erässä sitä tarvittiin, kun Yhdysvallat pyöritti pitkiä hyökkäyksiä.

Mustonen oli tyytyväinen siihen, miten joukkue selviytyi ja pystyi pelaamaan vaikeissa tilanteissa yksinkertaisesti ja riskittömästi.

– Erittän hyvä ajatellen sitä, että se on pelin osa-alue, joka on vaikea yleensäkin kansainvälisen tason naismaajoukkueille, erityisesti eurooppalaisille. Teimme erittäin vähän yksinkertaisia virheitä puruissa ja oman alueen syötöissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Naisleijonat sai mitalit kaulaan - Juhlinta oli ollut rauhallista

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 13:20
Naisleijonat voitti eilen mutta sai mitalit vasta tänään finaalin jälkeen yhdessä kultajoukkue Yhdysvaltojen ja hopealle jääneen Kanadan kanssa. lue lisää

Hiirikoskelle kaksi valintaa, Rädylle yksi – naisten olympiaturnauksen tähdistö valittu

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 10:49
Naisten jääkiekon olympiaturnauksen tähdistökentällinen on nimetty. Suomalaisista mukaan pääsivät Jenni Hiirikoski ja Noora Räty. lue lisää

Noora Rädyllä on takanaan häkellyttävä olympiadi – "Joka kerta, kun palkka kopsahtaa tililleni, pyöritän silmiä, että onko tämä todellista"

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 13:39
Toisen olympiamitalinsa voittanut Noora Räty sai toisessa erässä kovan tärskyn, mutta pystyi jatkamaan tolppien välissä. lue lisää

Naisleijona Susanna Tapani voitti olympiapronssin vanhempiensa tuella – "Olen voinut keskittyä vain urheiluun"

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 13:37
Naisleijonat palasi olympiamitalikantaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ottelun jälkeen nähtiin pelkästään hymyileviä suomalaisia, mutta laitahyökkääjä Susanna Tapanille mitali on vaikeuksien jälkeen poikkeuksellisen makoisa. lue lisää

Hovi avoimena naiskiekon haasteista ja maajoukkueen aiemmasta kiusaamiskulttuurista

MAAJOUKKUE | 16.2.2018 20:25
Raskaat päivät ja raastavat harjoitusajat olivat Venla Hoville arkea, kun hän pelasi Suomessa. Nyt Kanadassa kiekkoillessaan hän on huomannut selvästi, miten paljon suomalaisessa naiskiekossa on vielä kehityskohteita. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Susanna Tapani

Suomi N #77 L h
s. 1993 Laitila
177CM / 65KG
SOPIMUS: 2018