Näpäyttääkö Ilomäki vanhaa seuraansa? – täsmähankinnat mestaruusjahdissa

LIIGA / Artikkeli
Tapparasta kesken kauden siirtynyt Ilomäki on ollut KalPassa tehokas.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Tapparan Sebastian Repo ja KalPan Arttu Ilomäki siirtyivät kesken kauden nykyisiin seuroihinsa ja syttyivät maisemanvaihdon jälkeen tehokkaaseen pistetehtailuun. Taitavat hyökkääjät ovat potentiaalisia ratkaisijoita ja mielenkiintoinen taistelupari.

Tappara hankki alkukaudella Pelicansissa alisuorittaneen Sebastian Revon. Nuori hyökkääjä otti saman tien paikkansa kokoonpanossa ja rikkoi viime kauden syöttö- ja piste-ennätyksensä. Tapparan sisäisessä pistepörssissä Repo oli lopulta jaetulla neljännellä sijalla.

Pian Revon liityttyä joukkueeseen ei kokoonpanossa enää ollut riittävää roolia Arttu Ilomäelle, joka siirtyi loppukaudeksi KalPaan. Taitava hyökkääjä oli ennestään tuttu Kuopiossa, sillä Ilomäki oli pelannut KalPassa kausilla 2013-14 ja 2014-15.

Revon tavoin myös Ilomäki oli alisuorittanut alkukaudella Tapparassa, mutta löysi tehonsa maisemanvaihdon myötä. Nyt Ilomäki on toisena keväänä peräkkäin finaaleissa – tällä kertaa KalPan riveissä vastassaan Tappara, jonka kanssa 25-vuotias taituri voitti mestaruuden keväällä 2016.

20-vuotias Repo oli voittamassa nuorten maailmanmestaruutta Helsingissä tammikuussa 2016, mutta seuratasolla toisen polven liigakiekkoilija metsästää nyt ensimmäistä mestaruuttaan.

Pelicansissa Repo ei saanut maalitiliään avattua, mutta Tapparassa on riittänyt tuulettamista.
Pelicansissa Repo ei saanut maalitiliään avattua, mutta Tapparassa on riittänyt tuulettamista.
Kuva © Jarno Hietanen

Ykköstykkien takana

Revon pelipaikka vaihteli eri ketjuissa, mutta kärkihyökkääjiin verrattuna peliaika jäi merkittävästi pienemmäksi. Ylivoimalla isokoinen ja oikealta ampuva hyökkääjä sai vastuuta kakkosviisikossa. Pudotuspeleissä Revon rooli on ollut hyvin samansuuntainen kuin runkosarjassa.

Maalitahti on kuitenkin ollut tehokkaampi kuin runkosarjassa. Repo on iskenyt 12 pudotuspeliottelussa neljä maalia, joista kaksi on ollut voittomaaleja. Maalimäärä oikeuttaa Tapparan sisäisen maalipörssin jaettuun kärkipaikkaan yhdessä Veli-Matti Savinaisen kanssa.

Ainoastaan Patrik Virta, Janne Keränen ja Michel Miklik ovat onnistuneet viimeistelyssä useammin.

Repo on hyökkääjänä monipuolinen. Terävä rannelaukaus on ollut vaikea torjuttava monille maalivahdeille. Isokokoinen hyökkääjä on tuttu näky myös maalin edessä maskimiehenä ja lapioimassa irtokiekkoja maaliin. Eikä ole syytä unohtaa vahvaa karvaus- ja taklauspeliä.

KalPan kiekkokontrollia vastaan Tappara tarvitsee aktiivista ja aggressiivista peliä, jollaista Repo tarjoaa.

Ilomäki oli runkosarjassa KalPan neljänneksi eniten peliaikaa saanut hyökkääjä. Ylivoimalla tehokkaan taiturin rooli korostui, vaikka ylivoimatehot jäivät vaatimattomiksi vastuuseen ja kokonaispistesaaliseen verrattuna.

Pudotuspeleissä Ilomäen ottelukohtainen peliaika on vähentynyt kolmella minuutilla. Hyökkääjä on kuitenkin käyttänyt peliaikansa tehokkaasti. KalPan sisäisessä pistepörssissä Ilomäki on jaetulla viidennellä sijalla Matias Myttysen kanssa, joka on pelannut ottelua kohden puolitoista minuuttia Ilomäkeä enemmän.

Toisin kuin runkosarjassa, Ilomäki on pudotuspeleissä tehoillut nimenomaan ylivoimalla. Viidestä tehopisteestä kolme on kertynyt ylivoimalla.

Sekä Repo että Ilomäki ovat vaarallisia jokerikortteja kärkihyökkääjien takana. Repo tavoittelee uransa ensimmäistä mestaruutta. Ilomäellä taas riittää näyttöhaluja joukkueelle, joka sysäsi hänet syrjään. Laadukkaat täsmähankinnat ovat finaalisarjan mielenkiintoisin taistelupari.

» Lähetä palautetta toimitukselle