Jokereihin palannut Sami Lepistö on puolustuksen kulmakivi ja iso osa pelin avaamista.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Näkökulma: Jokereiden pelissä selvä parannus entiseen

Helsingin Jokereiden seurahistorian neljäs kausi KHL:ssä on lähtenyt todella hyvällä tavalla käyntiin. Kauden kaksi ensimmäistä peliä ovat näyttäneet Jokereiden osalta todella hyvältä, joten siitä on hyvä luoda jo ohutta pohjaa tulevaan.

Kaikki KHL:ää viime kaudella seuranneet jääkiekon ystävät muistavat, kuinka mielikuvituksetonta ja aneemista peliä Jokerit läpi kauden esitti. Tämän hetken peliin verrattaessa se on vain harmaa muisto, sillä Jukka Jalosen johtama orkesteri on kuin uudestisyntynyt. Joukkue pelaa aktiivista jääkiekkoa, jossa jo pelin avaamisesta lähtien tekeminen on aivan toista luokkaa kuin viime kaudella.

Jokerit ei joutunut Dinamo Minskiä vastaan kunnolla paineen alle, mutta SKA paineisti usein todella kovin syvistä. Parhaimmillaan KHL:n tähtisikermän viisikosta kaksi pelaajaa oli kahden metrin päässä maaliviivasta ja kolmas odotti b-pisteen yläkaarella. Siitä huolimatta narripaidat kykenivät nousemaan karvauksen alta pois järkevillä siirroilla. Viime kauden Jokerit olisivat tehneet typerän roiskaisun, jolla peli olisi jäänyt omalle puolustusalueelle ja pahimmissa tapauksissa päätynyt takaiskuun.

Avauspelaamisen parantumiseen on monta syytä

Suurin syy parantuneeseen avauspelaamiseen on puolustuksen selkeä vahvistuminen viime kaudesta. Nyt puolustuksessa on useita kokeneita johtajia, jotka kykenevät loistavaa työskentelyyn niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin.

Toinen suuri syy on laitahyökkääjien aktiivisuus. Hyökkääjät malttavat hakea kiekkoa täyteen vauhtiin, ja usein kiekko napsahtaakin suoraan teippiin.

Kolmas syy on pelirohkeus. Kun joukkueen pelaajat ovat taitavia, niin pelissä kasvaa myös äly. Ei joka kerta tarvitse mennä kaavojen mukaan, niitä voi myös rikkoa. Jos valmentaja pyytää puolustajaa antamaan ensimmäisen syötön lyhyenä, niin puolustaja voi antaa sen myös pitkänä, mikäli tila tälle löytyy. Sitä nähtiin useasti myös SKA-ottelussa.

Hyvä pelin avaaminen mahdollistaa myös suoraviivaisen ja nopean hyökkäämisen. Tämä tuottaa usein maalipaikan tai vie ainakin kiekon syvään, josta vastustajan on vaikeaa lähteä ylivoimahyökkäyksiin.

Yksi jääkiekon sääntö on, että hyvä hyökkäys luo mahdollisuudet loistaviin puolustusasetelmiin. Tämä seikka toteutuu useasti Jokereiden pelissä tällä hetkellä.

Jokereissa ei ole ainuttakaan vapaamatkustajaa

Tämän hetken Jokereita on helppo verrata viime kauden joukkueeseen. Narripaidat ovat tällä hetkellä selvästi yhtenäisempi kuin kertaakaan viime kaudella. Se näkyy eritoten alivoimapelaamisessa. Sekä otteluissa Dinamo Minskiä että Pietarin SKA:ta vastaan Jokereiden alivoimanelikot ottivat ison kasan blokkeja ja pelasivat neliönä fiksusti. Elokuun peleissä on helppo siirtää jalka pois lämärin tieltä. Tätä ei kuitenkaan tapahdu tällä hetkellä. Joukkueessa jokainen pelaaja haluaa alusta asti voittaa pelejä, eikä vain selviytyä.

Tuskin oikeasti yhdessäkään ammattiurheiluorganisaatiossa on selviä vapaamatkustajia, mutta kyseistä termiä on helppo kohdistaa pelaajaan, joka ei ole samalla sivulla muiden joukkueiden pelaajien kanssa. Vaikka otanta onkin äärimmäisen pieni, niin heti kauden ensimmäisistä peleistä ovat nähtävissä huippuyksilöt ja heikot yksilöt. Heikkoja yksilöitä ei ole.

Suuntamerkit kaudelle ovat loistavat

Edelleenkin täytyy muistaa pieni otanta, mutta silti heti kauden ensimmäisistä peleistä alkaen on nostettava esille joukkueen luonne. Jokerit näyttää tällä hetkellä sellaiselta joukkueelta, joka on valmis pelaamaan jokaisena iltana.

Välipelejä ei ole näkyvissä. Näillä otteilla KHL:n ainoa suomalaisjoukkue tulee voittamaan paljon pelejä etukäteen heikompiaan vastaan ja taistelemaan jokaisessa pelissä voitosta myös samoista pisteistä pelaavia joukkueita vastaan. Se on hyvä merkki ja antaa kaudelle loistavat suuntamerkit.

Kommentit

Tulosvetovihjeet

ÄssätKalPa
"Ässät vahvempi kotihurmoksen turvin"
Porissa nähdään lauantaina "kakkospelit", sillä molemmilta joukkueilta löytyy pelattu ottelu edellisiltä päiviltä. Kamalan suurta matkustusrasituseroakaan ei löydy, sillä KalPa pelasi Raumalla ja Ässät Vaasassa. Palautumisen merkitys otteluun onkin suuressa roolissa, ja tästä Ässät suoriutuu kotiyleisön tuoman voimin turvin paremmin.
 • 3
 • 4
 • 2
HPKKärpät
"Kärpät tekee toisen ryöstöretken Hämeenlinnaan"
Kärpät saapuu Hämeenlinnaan viikonlopun toiseen otteluun, kun TPS:n jälkeen vastaan asettuu HPK. HPK lähtee otteluun ilman edellisen päivän rasitusta, mutta silti harteilla on altavastaajan viitta. Molemmat joukkueet haluavat pelata erittäin pelinopeaa lätkää, mistä oululaisten näytöt ovat olleet vahvempia. Vaikkei hallinta jatkukaan koko 60-minuuttista, pisteet irtoavat tarvittavan hyvällä esityksellä.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
JukuritIlves
"Terästäytynyt Ilves tekee ryöstöretken Mikkeliin"
Ilves raapi kaivatun voiton keskiviikkona HIFK:sta, mikä teki valtaisan hyvää joukkueen itseluottamukselle. Lauantain koitoksesta on todennäköisesti tulossa luonteeltaan erilainen. Vastassa on periksiantamaton ryhmä tillilihaa, jonka maalintekohuoliin on alkanut näkyä pientä helpotusta. Jukurit pyrkii olemaan ottelussa aloitteellisempi osapuoli, mutta tämä tuskin riittää ainakaan täyteen pistepottiin.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 4
JYPTPS
"Jyväskylässä nähdään maaleja"
JYPin ja TPS:n kohdatessa mittaa toisistaan ottavat kaksi eniten maaleja tehnyttä joukkuetta. Molemmilta joukkueilta löytyy runsaasti tulivoimaa hyökkäyskalustosta, eikä puolustajaosastoltakaan puutu kykyä ratkaisuihin kiekollisena. TPS:ltä löytyy edelliseltä päivältä ottelu, jonka päälle tulee vielä matkustusrasitus. JYP pyrkiikin iskemään vahvalla alulla, jonka saamalla JYP on vahvasti kuskin paikalla.
 • 4
 • 5
 • 3
SaiPaHIFK
"SaiPan sinnikkyys palkitaan"
Illan isäntäjoukkueen kauden alku on ollut haastava erityisesti maalinteon saralla, mutta samaa voidaan sanoa myös vierasjoukkueesta. SaiPa pelaa näistä enemmän riskillä hyökkäyssuuntaan hieman rajallisemmalla materialilla, kun taas HIFK:lta voi odottaa hieman tasapainoisempaa esitystä erityisesti omaan päähän. HIFK sytyttää lappeenrantalaiset taisteluun, joka tuo kaivatun voiton.
 • 3
 • 1
 • 2
TapparaSport
"Mihin riittää Tapparan kliinisyys?"
Tampereen lauantai-illan suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, kuinka hyvän valmistautumisen Tappara saa illan otteluun. Sport tulee otteluun varmasti sillä mentaliteetilla, että heillä ei ole mitään hävittävää. Kirvesrintojen liigan alku ei ole ollut odotetunlaista rallattelua voitosta voittoon. Kärkikamppailun tappio kahden maalin johdon jälkeen tuo oikeanlaista kiukkua, jolla vaasalaiset kaatuvat.
 • 3
 • 4
 • 0
 • 1
KooKooLukko
"Ylitöitä Kouvolassa"
KooKoo lukeutuu alkukauden yllättäjiin, vaikka tällä viikolla onkin alla tappio Jukureille. Vahva ja ennakkoluuloton pelityyli on tuonut hyvin pisteitä alkukaudesta. Kouvolalaiset ovat onnistuneet rankaisemaan virheistä hyvällä prosentilla, minkä myös raumalaiset saavat kokea. Pahoihin virheisiin sortuneet raumalaiset maksavat jälleen ainakin pisteen tämän takia.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3