Näin Liigassa käy, osa 1 - Ketkä jämähtävät runkosarjaan?

LIIGA / Artikkeli
Sportin ensimmäinen Liiga-kausi menee konttaamiseksi.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Etkö vielä tiedä, mitä odottaa suosikkijoukkueeltasi? Kuinka vahvoja sen haastajat ovat? Nyt se selviää. Jääkiekkokertoimenlaskija Teemu Eirtovaara ja toimittaja Vilja Päätalo käyvät läpi, mitä alkavalla Liiga-kaudella tapahtuu.

Teemu Eirtovaara: Suoraan asiaan ja pohjalta liikkeelle. Liigan tasoerot ovat hienokseltaan kasvaneet. Toisin kuin monesti aiemmin, viimeiseksi rankattu ei yllätä. Sportin kausi loppuu runkosarjaan. Myös Ilveksen yltäminen edes säälikierrokselle on epätodennäköistä.

Vilja Päätalo: Sport on kyllä sympaattinen, mutta jotain tuosta rosterista puuttuu. Ai niin, ykköskorin pelaajat. Tomek Valtonen on ihan lahjakas valmentaja, mutta ei tämänkaltainen kriisivalmis jengi ole oikea paikka harjoitella pääkäskijän hommia.

Eirtovaara: Riittämättömän kokoonpanon kruunaa maalivahtikaksikko. Ville Hostikka ja Hannu Toivonen voivat kumpainenkin pärjätä ihan hyvin Liigassa. Mutta sarjanousija tarvitsisi sen selvän, pelejä voittavan ykkösmaalivahdin. En usko, että Hostikasta tai Toivosesta on siihen. Mikä on iso harmi, sillä Vaasassa on buumia ja sarjanousijassa mielenkiintoa. Mutta ei buumista saa sarjapisteitä.

Ilves on laadukkaampi, mutta perusongelma on sama. Köyhät tamperelaiset tarvitsisivat ainakin pari profiilipelaajaa lisää, jotta edes säälipudotuspelit olisivat realismia.

Päätalo: No ainahan Ilvekseltä puuttuu osaamista, niin kulisseissa kuin jäällä. Erona Sportiin on kuitenkin se, että tamperelaisten nuori valmentaja on osoittanut osaavansa valmentaa kehnoa ryhmää. Ja hyökkääjähankinta Mark Hurtubise vaikuttaa tilastoscouttauksen perusteella ihan kelpo vahvistukselta! Yksi (tai kaksi) miestä harvemmin toki nostaa joukkuettaan pudotuspeleihin. Kysykää vaikka viime kauden TPS:ltä.

Löytääkö Tuomas Tuokkola vastaukset taivaista?
Löytääkö Tuomas Tuokkola vastaukset taivaista?
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Eirtovaara: Tuokkolasta samaa mieltä, mutta noinkohan verkkainen kolmekymppinen Hurtubise ihmeitä tekee. Tai edes 30 tehopistettä.

Myös Ilveksen kohdalla nostan maalivahdipeliä esille. Joonas Korpisalo oli maaginen viime keväänä, sitä ennen pitkään hyvin hyvin epätasaista suorittamista. Juha Järvenpäällä viime kausi oli ihmeen kehno. Onko kumpikaan voittava ykkönen?

Vaan eivätpä rankingini sijoilta 11-12 löytyvät KalPa ja Ässät paljon edellä ole. Vai mitä sanot?

Päätalo: Pakkohan siellä on jonkun tehdä ihmeitä. Mutta niin, eteenpäin. KalPa on tuollainen tasapaksu. Puolustuksessa Mikko Jokela on hyvä hankinta, hyökkäyksessä taas paljon lepää uusien tšekkien, Michal Birnerin ja Tomas Kubalikin varassa. Ässillä taas arveluttaa erityisesti hyökkäys. Niklas Hagman on iso menetys.

Eirtovaara: KalPan kohdalla voisin taas puhua maalivahtipelistä, mutta ehkä en jätä levyä jumittamaan. Kyllä, Jokela tuo kaivattua fyysisyyttä. Kyllä, tšekkien avulla hyökkäyskin on kohtuu kuosissa.

Hauska tekijä on Pekka Virta, joka vahvisti kahta joukkuetta vaihtamalla maisemaa. Kuopiossa viime kausi lipui niin pahasti päävalmentaja Jari Laukkasen hyppysistä, että Virta on KalPalle jämäkkä askel parempaan.

Porissa Virta onnistui keskinkertaisesti, joten Ässätkin vahvistuu peruslaadukkaan koutsin Pekka Rautakallion myötä. Ässät on ryhdikäs, mutta materiaali on vaan kovin keskinkertainen ja ennen kaikkea kapea.

Päätalo: Joo, paljon on näiden osalta auki. Mutta miksi ihmeessä pidät HPK:ta niin huonona? Siellä on kuitenkin valtakunnan itseoikeutettu kultapoika Juuse Saros torjumassa. Eikös se ole fakta, että Juuse nyt vaan paranee kuin viini vanhetessaan?

Pekka Virta vahvisti kahta joukkuetta vaihtamalla maisemaa.

Eirtovaara: Hyvä vertaus. Viinistä saa päänsärkyä, saman tuottaa Saros vastustajan hyökkääjille. Tykkään myös monipuolisesta pakistosta. Mutta tehottomuus on vaivannut jo harjoituspeleissä. Slovakian maajoukkuehyökkääjä Marek Viedensky voi olla kovakin pelimies, mutta muut kärkihyökkääjät ovat jo katsottuja kortteja, eivät aivan ässiä tai kuninkaita. Hyökkäyspelissä ei ole potentiaalia kuin rankkaukseen 10.

Kumpi on suosikki menemään kahdeksan joukkoon, Blues vai Pelicans? Liputan Lahden puolesta!

Päätalo: Ja tällä kaudella Liigassa ei edes kannata olla ässä, jos sinun rankingiasi on uskominen...

El Plastico -joukkueiden välinen vertailu onkin tiukka, mutta kääntyy mielestäni espoolaisille. Lahtelaisten viime kauden nousuvireinen esitys johtui pitkälti Jere Myllyniemen tasonnostosta. Harjoituspeleistä on kuitenkin kuulunut odotettuja huhuja: veskarin itseluottamus vaikuttaisi olevan jälleen hukassa.

Hyökkäyspää nojaa aika rajusti ulkomaalaiskolmikkoon Michal Repik -Tyler Redenbach - Jordan Smotherman. Jos näillä miehillä ei peli suju, tai vielä pahempaa, sujuu niin hyvin, että KHL kutsuu, niin Pelicans on pulassa.

Espoossa taas jatketaan tutun ja osaavaksi tunnetun Jyrki Ahon alaisuudessa. Asenteessa ei varmasti ole taaskaan vikaa. Paljon on kiinni siitä, jääko Petr Zamorsky New Yorkiin vai ei. Kai Kantola ja Stefan Giliati ovat kelpo kaappauksia.

Eirtovaara: Hmm, kaipa lahtelaiskasvattina tiedät mistä puhut. Pelicansissa on mukavasti kiekollisuutta, mutta vaikka Tomi Lämsä ei ole valmentajana ihan poika enää, espoolaisten Aho on kuitenkin varmempi onnistuja. Ja jos Myllyniemi uhkaa hävitä maalinsuulla luotettavalle Jani Niemiselle, ehkä Blues on kriittisillä osa-alueilla hivenen edellä.

Olkoon Blues rankingin kahdeksas! Olkoonkin, että se vaatii myös junnujen onnistumista, jotta joukkueessa on riittävästi syvyyttä.

Parempaa puoliskoa saa usein odottaa. Liigan osalta vain kello 12:een, jolloin dialogin toinen osa julkaistaan ja menestyjät selviävät.

» Lähetä palautetta toimitukselle