Näin kommentoivat katsojat kokemuksiaan liigapeleistä lasten kanssa

LIIGA / Artikkeli
Lasten kanssa hallille meneminen on oma juttunsa.
Kuva © Jarno Hietanen
Mitä jääkiekko-otteluissa käyvät suomalaiset odottavat ottelutapahtumalta? Jatkoaika keräsi peleissä käyvien katsojien näkemyksiä siitä, millaista on käydä peleissä lasten kanssa ja ilman.

Kommentit artikkeliin on kerätty Jatkoajan keskustelupalstalle erikseen avatusta perhepelikeskustelusta sekä aiemmista asiaa käsittelevistä kommenteista pitkin palstaa. Ilman erillistä linkkiä olevat kommentit ovat toimituksen avaamasta keskustelusta, muut kyseiseen ketjuun vievän linkin kanssa.

Perheenä käymisen hyvät ja huonot puolet (vastauksia toimituksen kyselyyn)

− Silloin harvoin kun Turussa käydään perheen porukalla, valitaan muita ajanviettotapoja kuin jääkiekko-ottelu, koska ottelut vievät kulkemisineen tosi paljon aikaa, ja koska puoliso keksii heittämällä kymmenen mieluisampaa ajanviettotapaa kuin jääkiekko-ottelu. Kun ollaan yhteistä aikaa kotiseuduilla viettämässä, tehdään asioita jotka ovat kaikista kivoja, helppoja ja huolettomia.

− Jääkiekko-ottelua ajattelen pienenä pakona arjesta. Omana daddy-timena, johon voi mennä IFK-henkisen lankomiehen kanssa, vaihtaa kuulumiset ajan kanssa ja juoda pari olutta.

Nim. Itäinen pitkä

− Alle eskari-ikäinen ei jaksa kiinnostua pelistä. Tai jos kiinnostaa niin, klo 20 jälkeen jo alkaa väsymään. Varsinkaan nelivuotias harvoin muistaa ekaluokalla olleensa nelivuotiaana edes pelissä, eli se siitä kokemuksien kartuttamisesta. Lapsille suurin elämys on varmaankin sen karkkipussin saaminen kuin se itse peli. Tuollainen yli 10-vuotias joka itsekin pelaa jääkiekkoa, niin osaa jo käydä peleissä kavereiden kanssa ilman sitä karkkipussia ja katsoa ja tarkkailla peliä sekä osaa jo tunnistaa pelaajat nimeltä, ja varmaan jo idoleita löytyy kentältä.

− Kaikenkaikkiaan alle kouluikäisen kanssa on parempi käydä katsomassa A- tai B-junnujen pelejä (ja miksei myös vielä nuorempien). Sieltä varmaan saa myös sen karkkipussin, öykkäröintiä ei ole ja peli on kaikinpuolin viihdyttävää. Pelit (lukuunottamatta A-junnuja) on ilmaisia, joten ei haittaa sikäli jos puolet pelistä jää katsomatta. Sitten kun lapsi on jo koulutiensä aloittanut, on liigapelit jo hyvä vaihtoehto. Kokeilemalla se selviää.

Nim. Yeap

− Juuri viikonloppuna kävin 5-vuotiaan tyttäreni kanssa katsomassa TPS−Lukko-peliä ihan tyttären omasta toiveesta. Itse peliin hän ei vielä tuon ikäisenä kauhean intensiivisesti keskity, vaan päähuomio hänellä on kaikessa muussa mitä hallilla näkyy ja tapahtuu. Lauantain pelissä suurimman huomion häneltä ottivat TPS:n uusi maskotti Jore-karhu (?) sekä Silja Linen hyljemaskotti. Lisäksi painavia asioita tapahtumassa olivat popparit sekä pillimehut. Ja vaikka hänen mielenkiintonsa ei vielä peliä kohtaan suurta olekaan, niin siitä huolimatta hän kysyi jo sunnuntaiaamuna, että milloin mennään seuraavan kerran jääkiekko-otteluun. Eli matsissa käyminen ajoi asiansa hänen kohdallaan joka tapauksessa.

Nim. SouthernSun76

− Tyttäreni oli kuusivuotias, kun halusi tulla ensimmäistä kertaa mukaani pelejä katsomaan. Aluksi huomio kiinnittyi tietysti kaikkeen muuhuun kun itse otteluun, mutta sääntöjen ja pelaajien tullessa tutuksi alkoi jääkiekko itsessään kiinnostamaan. Toki koko fanikarderobi pitää olla päällä ja vieraalla paikkakunnalla kun asutaan, niin oman joukkueen esille tuominen on hirveän tärkeää myös vapaa-ajalla. Mitään sirkushuveja en tytölleni tarjoa, kokis ja poppari riittävät hyvin toisella erätauolla. Mitä enemmän muksut pääsee itse osalliseksi sen enemmän se kiinnostaa. Pelaajien tapaaminen käytävillä ja nimmareiden metsästys on kivaa. Niitä vaalitaan kotona kuin suurta aarretta.

Nim. Leelia Lepotuoli

Peli on tärkein.
Peli on tärkein.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com

Kehitysehdotuksia ja kommentteja oheistoiminnasta

− Eikä pelkästään alle 10-vuotiaiden lasten näkökulmasta vaan ihan ottelutapahtuman, olisi jonkilaiset erätaukokilpailut paikallaan. On se sitten laukaisukilpailua tai vastaavaa. Ja laukaisukilpailulla en tarkoita mitään hassuttelua, jossa muutama pääsee jäälle kaikkien naurettavaksi, vaan jonnekin hallin käytäville laukaisukilpailu. Onko helpompi järjestää kovuuskilpailu vai jokin pallolla suoritettava tarkkuuskilpailu on seurojen asia miettiä.

− Kuka järjestämään mahdollisia kilpailuja ja aktiviteetteja? Itse äänestän cheerleadereita. He voivat tehdä muutakin kuin heilua portailla.

− Vieläkin odotan tällaista tapahtumaa, jossa peli on keskiössä, mutta joka tarjoaa elämyksen. Jos vertaa televisiota ja paikan päälle raahautumista mielestäni selkein ero on tällä hetkellä, että televisiossa saadaan asiantuntijakommentteja ja hallilla ei. Seuroilla on käytössä screenit, jossa voisi hyvin ennen peliä näyttää lyhyesti valmentajien mietteet ennen ottelua tai vastaavaa. Jonkinlaisia highlighteja kuluneelta viikolta, pelaajien kuulumisia. Mitä tahansa, joka lataisi katsojat peliin.

(Nim. IceMaster)

− Arkena ei niin väliksi, mutta viikonloppupeleissä voisi olla lapsille erätaukoaktiviteettiä, piirustuskilpailua ja arvontaa ja tosiaan niitä pelaajien pongaamisia.

(Nim. Leelian Lepotuoli)

− Itseltäni peukku sille, että uudessa centerissä on tarkoitus harjoittaa siis muutakin toimintaa kuin kiekko-otteluita. Tottakai voidaan edelleen pohtia onko sijainti oikea jollekin lasten synttärikesteille ja mitä niistä edes kostuu. Ihan hyvä että haetaan hallin toimintaa pönkittämään myös muunlaisia liiketoimia, nämä ei kuitenkaan ole pois jääkiekosta.

(Nim. Kampitus ketjussa Gatorade Center)

− Monesti voi olla tilanne, jossa vaikka perheen iskä lähtee mukuloiden kanssa peliin tai vastaavasti äiti lasten kanssa. Mistä muuten nämä löytää? Koitin oikein vähän etsiä tuota, miten lippupaketin pystyy muodostamaan, mutta en löytänyt nopealla etsinnällä.

Tollainen kasvomaalaus voisi olla vaikka joka vkl-pelissä. Naama oranssiksi, H-P-K mustalla siihen, niin avot. Aikaa menee pari minuuttia varmaan ja varmasti hauskaa tenaville. Halpaakin varmasti, mikä tärkeintä.

(Nim. puuha-pete ketjussa Myönteisten asioiden Kerho)

Huutelu ja häiriköinti katsomoissa

− Oli toi aikuisenkin korville aika raskasta kuunneltavaa. Mutta ei missään nimessä mitään porttikieltoja jakamaan. Onneksi Nordiksella käy harvemmin näin ja siellä voi vielä aika hyvin vaikuttaa asiaan ostamalla liput tietyistä katsomonosista.

(Nim. StevieY ketjussa Tunnelma HIFK:n kotiotteluissa ja siihen liittyvät asiat)

− Oman 4-v pojan kanssa käynyt kerran pelissä. Ei se tahdo jaksaa olla koko peliä. Toi vittusaatanan -huutelu on eri asia. Meillä on ainakin muksu aina kuullut kiroilua kaduilla ja toreilla, eikä ala sitä toistamaan. Johtunee siitä, että vanhemmat ei tee kovin isoa asiaa, jos joku sattuu sanomaan ns. ruman sanan. Paljon lasten kiroilu on mielestäni vanhemmista kiinni.

(Nim. Strongbow)

− Kiroilun lapset oppii jokatapauksessa muualta kuin jäähalleista.

− Vaikka itsekin olen käynyt pelejä katsomassa jo alle kouluikäisestä saakka säännöllisesti niin mieleen on jäänyt pelit noin 10-ikävuodesta ylöspäin. Kiroilua en nyt kuitenkaan jäähallisa ole oppinut. Öykkäröintiä näkee kyllä ihan muuallakin ja paljon enemmän. Toki lasten kanssa sitä öykkäröintiä voi välttää käymällä arkipäivien peleissä viikonloppuepelien sijaan. Aggressiivinen peli, joo, mutta varmaan välitunneilla yleisesti tapahtuu agressiivisempaakin käytöstä.

(Nim. Yeap)

− Ärsyttävää on olla lapsen kanssa ja takana viljellään vittua huolella jokaisessa lauseessa. Ärsyttävää on myös olla ilman lapsia ja kuunnella sitä kitinää, kun karkkipussi loppui jo ennen ekaa mainoskatkoa. Seurojen näkökulmasta on kenties helpompaa rajata K18-alue kuin rajata "tervetuloa lapset" -alue. Joten ehkä jonkinsortin K18-alue voisi olla hyvä.

(Nim. IceMaster)

− Jääkiekko-otteluiden ilmapiiri ei ole sellainen, johon halua pikkulapsen haluaisi viedä. Kovaäänisiä aikuisia isossa hallissa + kaljaa + aggressiivinen yleisfiilis pelissä + arvaamattomuus (sekä yleisön että kaukalon tapahtumien) on huono yhdistelmä hälystä stressaantuvan lapsen kanssa. En myöskään halua opettaa pikkulapselle kulttuuria, jossa esim tappeleminen, vittusaatananhuutelu tai yleinen öykkäröinti on viihdepuolessa ookoo.

(Nim. Itäinen pitkä)

− Juopuneiden huutelut ja kiroilut ei sen liiemmin mitään traumoja ole jättänyt, mihinkään käytävätappeluihinkaan ei olla törmätty.

(Nim. Leelian Lepotuoli)

Yhteisö.
Yhteisö.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ruokaan kaivataan edelleen monipuolisuutta

− Kaikkien lapset eivät ole kaikkiruokaisia. Lapsille on hyvä olla oma valikoimansa, muusi ja nakitkin on helppo pitää lämpimänä.

(Nim. sonnychiba ketjussa Ravintola Patasydän – Michelin-ravintola vaiko jotain muuta?)

− Jos olen lasten kanssa, niin juomiin ei mene rahaa, jos olen autolla, niin ehkä 0-10 € tai ilman autoa 50 €... ja lasten kanssa matsissa ollessa vastaanko minä käyttäneeni sen rahan ostoksiin vai onko lapsi käyttänyt sen, jos vaikka fanipaita ostettiin? Miten sitten vastaat tuohon... välillä ostat jotain purtavaa, välillä et... nykyään vähemmän, kun hinta laatu ei kohtaa ja yleensäkin liian kallista lätkämatsimurkinaksi. HK nakkimuki on ainoa kunnon kiekkoruoka :)

(Nim. Hegu ketjussa Kannattajakysely HIFK:n ja Jokereiden kannattajille)

Lipunmyynnistä, paikoista ja lippujen hinnoista

− Tarvitaan erilaisia perhelippuja, ei pelkästään sitä normia 2 aikuista + kaksi lasta. Meillä on tällä haavaa 2 aikuista ja 3 lasta ja tulevaisuudesta ei vielä tiedä, ja peleissä meillä on taas käynyt ryhmä 1 aikuinen ja 2 lasta. Perhelippuihin voisi kuulua vielä joku pikkuinen bonus, tyyliin pienet popparit. Erätauot on niin lyhkäsiä, että ne menee vessajonossa.

(Nim. banaaninviljelijä)

− Otteluissa käyminen on aika kallista jo pelkkien lippujen kannalta. Myös parkkimaksut jossain kaupungeissa on ihan älyttömiä. Kaikista hintavimpia keskiviivan paikkoja ei viitsi ostaa niin näkyvyys on välillä huono, joku leveäharteinen mies edessä vielä niin koko peliä ei näe.

− Sunnuntain perhepelit on hyviä ja perheliput/lastenlippujen hinnat saisi herkemmin lähtemään hallille. Sanoinko jo, että kahvi ja popparit on sikakalliita?

Jostain ö- katsomon yläosasta voisi aina lohkaista muutaman penkkirivin lapsien kanssa tuleville, olisi ainakin jonkinlainen näkyyvyys kentälle taattu.

(Nim. Leelian Lepotuoli)

− Onko kukaan muu yrittänyt tarjota lippua kännykän näytöltä?

Ei kannata. Semmonen show oli, että sai luettua. Onneksi oltiin ajoissa eikä takana ollut jonoa. Olisi voinut tulla rankkaa vittuilua kun lippua luetaan minuuttikaupalla.

Kausari siis löytyy, mutta opetetaan lapset myös kannattajiksi ja siksi perheliput ostettu. Yllättävän edullista muuten, 1+2 lippua 30 € ennakkoon.

(Nim. mjarkko ketjussa Ässien markkinointi ja ottelutapahtuma)

− Itse nostaisin tärkeimmäksi nuo lasten liput ja alennukset. Kaikki joilla lapsia on tietävät ettei läheskään aina peliin pääse, ellei ota lapsia mukaan. Mutta jos se maksaa sitten yli 20 euroa jokaiselta, niin ei tule lähdettyä. Joko ihan periaatteesta (TV-lähetyksen hinta vs. ottelulippujen hinnat) tai sitten ei vain yksinkertaisesti ole varaa.

(Nim. Shearer ketjussa Sport & media)

− Sama koskee lippujen hintoja. Joka vuosi niitä on nyt korotettu. Tämä tulee tosin nyt mututuntumalta, mutta eikös noihin taas tullut 0,5-1 e per lippu lisää? Ainut missä hinta on kohdillaan on perhelippu 50e ja sitä käytännössä hyödynnänkin lähes joka kerta. Siinä hintalaatusuhde on kohdillaan.

(Nim. Don Sputnik ketjussa SaiPa Oy:n tulevaisuus)

− Perhelippu muihin peleihin 50 e ja korotettuihin 60 helpottaa sen verran, että muutama peli tulee käytyä katsomassa. Normaalien irtolippujen hinnalla laittaisi ajattelemaan mitä kaikkea muuta (siis kuinka monta tölkkiä) sillä rahalla saa.

(Nim. Keltainen ketjussa SaiPa Oy:n tulevaisuus)

− Jos viittaat tuohon lasten lippujen halventamiseen, pidän sitä edelleenkin hyvänä uudistuksena. Väitän, että tähän alkukauden yleisökatoon on kaksi syytä, joista kumpikaan ei liity lippujen halventamiseen, mitä pidänkin aivan absurdina ja älyttömänä syynä yleisökadolle.

(Nim. Dragon's Den ketjussa Halli, makkarat ja show)

Alkamisaika

− 18.30 arkisin on liian myöhä mennä peliin. Peli loppuu ehkä 20.45, menee ainaki 20 minsaa, että pääsee parkkikselta pois ja siitä sitte kotiin. Ja niitä pelaajiaki joskus lapset haluais jäädä odottaan.

(Nim. tuukka)

− Tässä tietysti vaikuttaa se, minkä ikäisiä lapset ovat, mutta jos pk-seudulle mennään ja peli on nordiksella, eikä ihan siinä Töölössä/Eltsussa asu, niin tuo 22.30 on lähempänä sitä aikaa kun on kotona. Ja moni kun ei kykene heti kotiin päästyään rauhoittumaan ja nukahtamaan vaan ne yleiset iltapuuhat ottaa aikansa.

(Nim. Huppu)

Jatkoaika kiittää kommentoijia!

» Lähetä palautetta toimitukselle