Näin Kanada pelaa: Superyksilöt toimivat pelottavan hyvin yhdessä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kanadan huippuyksilöt pelaavat joukkueena.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Suomen viimeinen vastustaja tiistaina jääkiekon MM-kisojen alkulohko B:ssä on kivenkova Kanada. Leijonilla on edessään tiukka haaste joukkueen kanssa, joka osaa rytmittää peliä vastustajan taitotason mukaan.

Maanantaina Norjaa vastaan pelanneen hallitsevan maailmanmestarin ei tarvinnut tehdä kaukalossa sen kummempia poppakonsteja voiton eteen. Kanada otti täydet kolme pistettä normaalista poikkeavalla pienemmällä työmäärällä pitäen Norjan kuitenkin kurissa miehekkäästi.

Vaikka Kanadalla kaikki pelaajat Chris Leetä lukuun ottamatta ovat NHL-pelaajia, ei joukkueesta ole havaittavissa minkäänlaista elvistelyä tai takinnapit auki surffailua. Puolustuspeli Kanadalla on yksiselitteisesti rautaa, sillä alakerrasta löytyy kiekollista taitoa, jämäkkyyttä ja nopeutta.

Maailmantähdet hyökkäävät viisaasti

Kanada tuo kiekon yli keskialueen pohjoisamerikkalaiselle tyylille ominaisesti todella suoraviivaisesti ja nopeasti. Ylimääräisiä syöttöjä ei anneta eikä kontaktipeliin osallistuta turhaan. Hyökkäyssinisen yli päästyään Kanada laittaa liki joka kerta yhden miehen suoraan maalille. 

Mikäli joukkue joutuu kulmapeliin, pelaa se kiekon sieltä nopeasti viivaan, josta laukaus lähtee terhakasti eteenpäin. Kulmassa kamppailleet hyökkääjät painelevat luukulle iskemään karakiekkoja sisään.

Välillä Kanada äityy pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä, jolloin nopeat ja taitavat hyökkääjät kuten Nathan MacKinnon ja Jeff Skinner saavat vaistopelaamisensa parhaiten oikeuksiinsa. Myös nuorisokaarti Brayden Pointin ja Mitch Marnerin johdolla on todella nälkäinen maalintekotilanteissa.

Kanadan hyökkäysarsenaali on hurja.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Erikoistilanteista ylivoimalla Kanada luottaa yksinkertaisuuteen. Yksi hyökkääjä jakaa kiekkoa puolustajille ja kaksi muuta tekevät maskia ja hakevat irtokiekkoja. Alivoimapelissä vaahteralehtipaidat pelaavat uhrautuvasti joukkueelle. Karvaustilanteissa he lähettävät yhden pelaajan haukena hakemaan takakarvauksia ja riistoja.

Vaikka Norjaa vastaan joukkue päästi vastustajan syvemmälle karvauksensa alta kuin normaalisti, on Leijonia vastaan mitä todennäköisimmin vastassa jälleen erittäin hanakasti ja viisaasti keskialueella kontaktipeliä hakeva kanadalaisnippu.

Suomea vastaan isoin vaihde silmään?

Vaahteralehtipaidat puolustivat maanantaina Norjan hyökkäykset pois yksinkertaisella ja jämäkällä pelaamisella. Kaksinkertaisen maailmanmestarin ei tarvinnut laittaa silmään isointa vaihdetta, sillä perustyö ilman sen suurempia taikatemppuja riitti Norjan hyökkääjien nollaamiseen.

Kanadalla oli Norjaa vastaan kiekon alla — eli maalivahtinsa ja pikkumustan välissä — poikkeuksetta kaksi pelaajaa. Tämä kertoi siitä, että vastustajan aliarvioimisesta tai ylihyökkäämisestä ei ollut tietoakaan.

Kanada ei luista puolustusvelvoitteestaan.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Ryhdikkäästä puolustamisesta ja miesvartioinnista puolestaan seurasi se, että Norjalla oli suuria vaikeuksia saada parhaita syöttölinjoja auki Kanadan puolustuspäässä. Silloin kun Norja syvälle pääsi, katkoi Kanada hyökkäykset perushyvän puolustamisensa turvin.

On selvää, että tiistaina Kanada joutuu pistämään tekemiseensä yhden vaihteen lisää. Toisaalta Suomelta on löydyttävä huippunerokkuutta muiltakin kuin virtuoosihyökkääjäkaksikolta Mikko Rantanen — Sebastian Aho.

» Lähetä palautetta toimitukselle