Näihin pelaajiin NHL törsää kesällä 2016: Laiturien osakkeet nousussa, pakkien kurssi laskussa

NHL / Artikkeli
Okposo on vaihtamassa seuraansa.
Kuva © Getty Images
Heinäkuun ensimmäinen päivä tuo markkinoille tukun rajoittamattomia vapaita agentteja. Jatkoaika listasi heistä halutuimmat.

Tampa Bay Lightningin Steven Stamkosin jatkosopimus seuransa kanssa vei vapaiden agenttien markkinoilta sen selkeästi kovimman tähden. Huippupelaajia tarjolle kuitenkin riittää.

Vapaiden agenttien "hulina" alkaa Suomen aikaa perjantaina kello 19. Jatkoaika esittelee heistä kiinnostavimmat ja uutisoi uusista sopimuksista koko heinäkuun ajan. Tämän artikkelin lisäksi tarjolla on tietoa suomalaisten vapaiden agenttien tilanteesta.

Kyle Okposo, Islanders

Kokonaisuutena laadukkaasti joukkuettaan rakentanut New York Islanders joutuu näillä näkymin sanomaan jäähyväiset laituri Kyle Okposolle. Laadukas 28-vuotias laituri pärjää ketjussa kuin ketjussa ja on normaalitilastojen lisäksi edistyneiden tilastojen mukaan laadukas pelaaja. Iski kuluneella kaudella 64 tehopistettä. Jätettiin tosin jostain käsittämättömästä syystä World Cup -joukkueen ulkopuolelle.

Voyage, voyage:  Kiinnostuneita joukkueita on iso liuta Coyotesista ja Sabresista Kingsiin sekä Bluesiin, mutta kynnyskysymykseksi noussee se, haluaako Okposo maksimaalipalkan heikommassa joukkueessa vai kohtalaisen palkankorotuksen Stanley Cupia ensi kaudella tavoittelevassa joukkueessa. Palkka voi nousta jopa 7-8 miljoonaan dollariin per kausi.

David Backes, Blues

Laadukas 33-vuotias sentteri kelpaisi edelleen Bluesillekin, ja sentteri olisi kiinnostunut jatkosta, mutta seuran pitää tehdä jatkosopimus myös Jaden Schwartzin kanssa. On hyvä aloittaja ja iskee tasaisen määrän tehopisteitä. Kookas, ei peräänny fyysisestä koitoksesta.

Voyage, voyage: Erityisesti nykyinen seura, mutta ainakin New York Islanders on kiinnostunut Backesista - etenkin siinä tapauksessa, jos Frans Nielsen lähtee.

Andrew Ladd, Blackhawks

Ladd lähti, tuli takaisin ja on taas lähtemässä. Tiukka palkkatilanne näyttää estävän jatkon Blackhawksissa, jossa Jetsistä helmikuussa hankittu paluumuuttaja keräsi tehot 8+4 10 ottelussa. On tehnyt vähintään 20 maalia viitenä täytenä kautena peräkkäin ja 18 maalia työsulkukaudella 2012-13.

Voyage, voyage: Useat seurat Boston Bruinsista Dallas Starsiin. Ei olisi kuitenkaan ennenkuulumatonta nähdä Laddin palaavan Winnipeg Jetsiin.

Lucic kiinnostaa.
Lucic kiinnostaa.
Kuva © Getty Images

Jiri Hudler, Panthers

Kaudella 2014-15 peräti 76 pistettä Flamesissa kerännyt laituri tipahti kuluneella kaudella 46 pisteeseen ja hänet kaupattiin kauden aikana Panthersiin. On erittäin taitava, mutta vieläkö Hudler voi löytää huippukuntonsa? 

Voyage, voyage: Hudlerin todennäköinen joukkue on maalinteko-ongelmista kärsivä, ei palkkakaton kanssa kamppaileva seura kuten New Jersey Devils. Epätodennäköisintä on kallis, pitkä sopimus Stanley Cupia tosissaan tavoittelevan joukkueen kanssa. Olisi edullisella sopimuksella kuitenkin huippuhankinta esimerkiksi vasemman laitahyökkääjän tontilla ohueen Penguinsiin.

Milan Lucic, Kings

Yksi NHL:n vastustajaa eniten ärsyttävistä pelaajista pääsee valitsevaan messevistä sopimustarjouksista. Osaa tehdä maaleja, osaa olla piikki vastustajan lihassa. Tehnee rahakkaan, monivuotisen sopimuksen.

Voyage, voyage:  Jos rahaa riittää, Lucic saattaa palata synnyinkaupunkiinsa Vancouveriin esimerkiksi Sedin-kaksosten ketjua täydentämään. Muita potentiaalisia ovat ainakin Oilers, jossa on vanha tuttu toimitusjohtaja Peter Chiarelli, sekä aiemmin Lucicista Kingsiltä hyvän hinnan saanut Bruins.

Loui Eriksson, Bruins

Aivotärähdyksistä toipunut Eriksson pelasi huippukauden Bruinsissa ja ampui peräti 30 maalia. Ruotsalaishyökkääjä on lisäksi erittäin tunnollinen kahden suunnan pelaaja. Takana jo nyt komea yli 700 runkosarjaottelun ura.

Voyage, voyage: Myös Erikssonin kohdalla kiinnostuneita riittää Canucksista ja Kingsistä Flyersiin. 30-vuotias, joten hakee mahdollisimman pitkää sopimusta loppu-uraa turvaamaan.

Eric Staal, Rangers

Hirmusopimuksensa (8,25 miljoonaa per kausi) loppuun saanut Staal floppasi pisteiden valossa pahasti Rangersissa. On edelleen laukaisuyritysten ja edistyneiden tilastojen valossa hyödyllinen pelaaja, mutta kiekko ei vain löydä tietään reppuun. Jatko riippuu eniten palkkapyynnöstä, sillä tällä hetkellä Staal ei enää vakuuta ykköstason ykkössentterinä.

Voyage, voyage: Hurricanesin GM Ron Francis ei ole kiinnostunut Staalin kotiinpaluusta Hurricanesiin, joten jatko-osoite löytyy muualta. Todennäköisesti 1-2 vuoden sopimus joukkueeseen, joka menettää nykyisen sentterinsä vapaille markkinoille.

Staal joutunee tyytymään mittavaan palkanalennukseen.
Staal joutunee tyytymään mittavaan palkanalennukseen.
Kuva © Timo Savela

...ja näitä hyökkääjiähän riittää!

Radim Vrbata, Canucks: Maalintekijäksi hankittu Vrbata ampui kaudella 2014-15 vielä 31 osumaa, mutta sen jälkeen 13 maalia viime kauden 63 ottelussa oli paha pettymys. On jo 35-vuotias, joten ihmeparantumista tai isoa monivuotista sopimusta ei kannata odottaa.

Teddy Purcell, Panthers: Käyttökelpoinen 10-15 maalin laituri alempiin kenttiin. 

David Perron, Ducks: Viime kausina useampaan kertaan kaupattu Perron löysi viime kaudella taas tehojaan Ducksissa. Mainio pelaaja etenkin edistyneiden tilastojen valossa. Huhut vievät Perronia eniten Montreal Canadiensiin. Auttaa erityisesti kakkos-kolmosketjujen taustatykkinä, ei niinkään ykkösketjussa.

Jason Chimera, Capitals: Chimera pelasi hyvän kauden Capitalsissa keräten tehot 20+20 viimeisenä sopimuskautenaan. Saattaa jatkaa seurassa, mikäli seuralta jää riittävästi ylimääräistä tärkeämpien omien pelaajien sopimusneuvottelujen jälkeen.

Joe Colborne, Flames: Takana on 44 pisteen läpimurtokausi, mutta Flamesilta ei silti irronnut uutta sopimustarjousta. Miksi? Vahva kauden lopetus hämää hieman, sillä Colborne keräsi valtaosan pisteistään merkityksettömämmissä peleissä, kun pudotuspelihaaveet olivat jo useilta joukkueilta käytännössä menneet.

Michael Grabner, Maple Leafs: Itävaltalaislaituri on hiipunut kausi kaudelta iskettyään 2010-11 34 maalia Islandersissa. Viime kaudella vain yhdeksän maalia. Eräs NHL:n nopeimmista pelaajista, joten auttaisi lisäämään luistelua sekä alivoimatehoja esimerkiksi New York Rangersiin.

Mikkel Boedker, Avalanche: Liigastakin tuttu laituri kiinnostaa useita seuroja, ja hakee nyt pidempää sopimusta. Nopea ja sähäkkä, mutta hyvät ominaisuudet eivät ole vieläkään realisoituneet varsinaiseksi pisteläpimurroksi NHL-tasolla.

Frans Nielsen, Islanders: Rankkarispesialisti, joka on pistänyt peräti yli puolet ampumistaan 82 rankkarista sisään uransa aikana. Erittäin käyttökelpoinen ja aliarvostettu pelaaja, jonka Islandersikin haluaisi pitää. Kieltäytyi kuitenkin Newsdayn mukaan 5,5 miljoonan dollarin sopimustarjouksesta. Ehkä Red Wings hakee Stamkos-lohtua maksamalla Nielsenille tämän pyytämän summan?

Thomas Vanek, Wild:  Hiipunut maalitykki voi olla erittäin käyttökelpoinen - tai sitten ei. Riskialtis pelaaja isoilla sopimuksilla napattavaksi. Rangers on siis luonnollisesti kiinnostunut hänestä.

Troy Brouwer, Blues: Pelasi asiallisen kauden ja kevään Bluesissa, muttei ei ole varsinainen ihmeidentekijä. Vältä liian pitkää ja kallista sopimusta!

Canucks ei saanut Hamhuisia kaupattua ajoissa, joten joutunee nyt luopumaan hänestä ilmaiseksi.
Canucks ei saanut Hamhuisia kaupattua ajoissa, joten joutunee nyt luopumaan hänestä ilmaiseksi.
Kuva © Getty Images

Peräpää kuntoon

Brian Campbell, Panthers: Laadukas kiekollinen puolustaja. Tekee todennäköisesti edullisen sopimuksen Blackhawksiin voittaakseen toisen Stanley Cupinsa siellä.

Dan Hamhuis, Canucks: Kärsi loukkaantumisista viime kaudella. Erittäin käyttökelpoinen puolustaja, entinen Kanadan luottomies, mutta vieläkö paukut riittävät ykkösparin rooliin? No, ainakin hyvään pelaamiseen kakkosparissa tasakentällisin sekä alivoimalla.

Justin Schultz, Penguins: Yksipuolinen pelaaja saattaa yhä jatkaa Penguinsissa. Ei kuitenkaan nykyisen sopimuksen vaatimalla 3,9 miljoonan dollarin kausipalkalla, joten Schultz hakee vauhtia rajoittamattomien vapaiden agenttien listalta. Asiallinen lisä kakkosylivoimaan ja rajoitettuun rooliin.

Jason Demers, Stars: Ei mikään ykkösparin puolustaja, mutta tämän kesän "mallistossa" Demersille voi löytyä rahakasta sopimustarjousta epätoivoiselta joukkueelta. Kiekollisessa pelissä laadukas lisä silti joukkueeseen kuin joukkueeseen.

Kris Russell, Stars: Stars maksoi ylihintaa Russellista siirtotakarajalla, ja nyt näyttää että Russell on liian kallis pidettäväksi Starsissa. Pienikokoinen, mutta blokkaa hyvin ja pärjää asiallisesti isompiakin vastaan. Ei missään nimessä ykkösparin puolustaja, mutta täyttää paikkansa kokemusta tarvitsevalle joukkueelle.

James Reimer, Sharks: Pelasi hyvin Maple Leafsissa viime kaudella, pelasi hyvin Sharksissa, muttei noussut ykkösvahdiksi jälkimmäisessä. Reimer on kärkinimi kesän 2016 ohuilla maalivahtimarkkinoilla.

"Kotikaupungin" sankarit

Vapaiden agenttien markkinoille suuntaavat myös koko uransa samassa joukkueessa pelanneet Coyotesin Shane Doan ja Devilsin Patrik Elias. Kummankin kohdalla todennäköisimpiänä on pidetty jatkoa omassa seurassa. Huhut kertovat kuitenkin seuran pyytäneen Doanilta palkanalennusta, vaikka takana on joukkueen sisäisesti paras 28 maalin kausi.

Eliasin kohdalla jatkon kannalta suurin merkitys on hänen terveydellään. Jos tilanne sallii jatkamisen, ei vaihtoehtoja näillä näkymin ole muualla kuin Devilsissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle