Muutos on mahdollisuus Ässille

LIIGA / Artikkeli
Jukka Hirsimäki (vasemmalla) siirtyy muihin tehtäviin.
Kuva © Esko Kallioniemi
Vuoden viimeisinä päivinä Porissa kunnioitettiin Jukka Hirsimäen työtä Ässien toimitusjohtajana. Vuodenvaihteessa valjaat vaihtuvat Eeva Perttulan harteille, ja mikä olisi ollut sopivampi peli juhlaotteluksi kuin Ässät-Lukko.

Vuodesta 2004 aina loppuvuoteen 2016 tamperelaistaustainen Jukka Hirsimäki veti kohtalaisen raskasta rekeä porilaisseurassa. Vaikka Hirsimäki aivan syystä on kehunut koko organisaation työtä, on toimitusjohtajan vastuu kokonaisuudesta suurempi kuin muilla toimijoilla.

Kuten jokaisessa työpaikassa, mukaan mahtuu niin seesteisempiä kuin tuulisempiakin ajanjaksoja. Jokainen päivä ei ole juhlapäivä, mutta niitäkin mahtuu mukaan.

Hirsimäen kohdalla taloudellisesti hankalin aika alkoi heti nimityksestä, kun Ässiä uhkasi todellinen vaara selvitystilaan joutumisesta. Kausi 2005-2006 paikkasi ontuvaa taloutta, mutta pelillinen syöksy oli lopulta johtaa putoamiseen Mestikseen ja sitä kautta melko varmaan konkurssiin.

Vaasassa, kuudennen karsintapelin jatkoajalla, ottelun panos oli huomattavan suuri. Seuratoiminnan kannalta kyse oli elämästä tai kuolemasta.

Se historiasta. Vuoden 2016 viimeiseen Liiga-peliin lähdettäessä Hirsimäki jättää seuraajalleen melko vakaan kiekkoseuran. Isot satsaukset olosuhteisiin tuntuvat edelleen, mutta toisaalta ne olivat täysin pakolliset. Hallin päivityksessä jäi jokunen vuosikymmen väliiin, ja Ässien toimintaolosuhteissa siirryttiin suoraan 2010-luvulle.

13 vuotta on kohtalaisen pitkä aika yhdelle ihmiselle kiekkohullun kaupungin keulakuvan johtajana. Siinä ehtivät kasvot kulua moneen kertaan, ja Satakunnan suurimmassa kaupungissa raakakin palaute annetaan suoraan, yhtään kohtaa pehmentämättä. Tämä on yksi Porin vahvuuksista, mutta pahimmillaan se voi olla aika repivääkin.

Muutosvaihe on usein mahdollisuus terveellä tavalla tuulettaa toimintaa, ja porilaisjoukkueessa ollaan tässä taitekohdassa juuri nyt.

Vasemmalta oikealla: Mikael Lehtinen, Eeva Perttula ja Mikko Laine.
Vasemmalta oikealla: Mikael Lehtinen, Eeva Perttula ja Mikko Laine.
Kuva © Esko Kallioniemi

Hirsimäen paikalle astuva Eeva Perttula on jo aiheuttanut positiivista virettä ympärillään aina mainoskampanjaa myöten. Eri yhteyksissä Ässät on esillä kiistattoman positiivisessa sävyssä. Tämä kaikki on vieläpä tapahtunut ilman, että Hirsimäen saavutuksilta on viety niille kuuluvaa kunnioitusta ja arvostusta.

Toistaiseksi tietty ulkopuolisuus kiekkopiireistä on käännetty vahvuudeksi, ja hyvällä tuella tämän jatkumiselle ei ole mitään estettä. Siis 2. tammikuuta jälkeen, kun Perttulan työt oikeasti alkavat. Loppusyksy 2016 oli tutustumisvaihetta tulevaan.

Lukko-pelin yhteydessä Hirsimäkeä ei huomoitu turhan tähden. Väistyvä toimitusjohtaja on merkittävässä roolissa siinä, että karhukaupungin kansa voi ilta toisensa jälkeen nousta Isoonmäkeen katsomaan Liiga-kiekkoa. Tämä on faktaa, ei tulkintakysymys.

Ässistä jäi jotain pysyvää Hirsimäen muistoihin. Jotain, mitä kukaan ei vie koskaan sieltä pois.

» Lähetä palautetta toimitukselle