Muut maat Suomen mitalihaaveiden tiellä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kanada ja Yhdysvallat ovat vahvimmat ehdokkaat maailmanmestariksi.
Kuva © Getty Images
Naisten MM-kilpailut käynnistyvät lauantaina Ruotsin Malmössä. Jatkoaika esitteli aiemmin viikolla Suomen joukkueen ja nyt ovat vuorossa loput maat.

Viikonloppuna Ruotsissa Malmössä alkaviin naisten MM-kisoihin osallistuu yhteensä kahdeksan maata, jotka on jaettu kahteen eri lohkoon.

A-lohkossa pelaavat Kanada, Yhdysvallat, Suomi ja Venäjä.

B-lohkossa toisensa kohtaavat Ruotsi, Sveitsi, Saksa ja Japani.

Naisten MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1990 ja finaalissa ovat toistaiseksi kohdanneet aina lajin mahtimaat Kanada ja Yhdysvallat. Kanada dominoi naisten kansainvälistä jääkiekkoa vuodesta 1990 aina vuoteen 2004, kunnen Yhdysvallat voitti ensimmäisen mestaruutensa.

Kanada onkin MM-historian menestynein maa kymmenellä maailmanmestaruudellaan. Yhdysvalloilla mestaruuksia on viisi kappaletta. Suomi on kahden edellä mainitun jälkeen MM-kisojen menestynein maa kymmenellä pronssisella mitalillaan.

Kanada ja Yhdysvallat ovat jälleen vahvimmat ehdokkaat MM-finaaliin, mutta taustalla käydään tiukkaa taistelua kolmannesta mitalista.

Kanada

Maalivahdit:
Emerance Maschmeyer (Harvard University, ECAC) 
Geneviève Lacasse (Boston, CWHL) 
Ann-Renée Desbiens (University of Wisconsin, WCHA) 

Puolustajat:
Jocelyne Larocque (Brampton, CWHL) 
Brigette Lacquette (University of Minnesota Duluth, WCHA)
Lauriane Rougeau (Montreal, CWHL)
Laura Fortino (Brampton, CWHL) 
Courtney Birchard (Brampton, CWHL)
Tara Watchorn (Boston, CWHL)
Halli Krzyzaniak (University of North Dakota, WCHA)

Hyökkääjät:
Rebecca Johnston (Calgary, CWHL) 
Jamie Lee Rattray (Brampton, CWHL)
Jennifer Wakefield (IK Guts, Ruotsi)
Jillian Saulnier (Cornell University, ECAC)
Caroline Ouellette (Montreal, CWHL)
Bailey Bram (Calgary, CWHL)
Brianne Jenner (Cornell University, ECAC)
Natalie Spooner (Toronto, CWHL) 
Jessica Campbell (Calgary, CWHL) 
Marie-Philip Poulin (Boston University, HE)
Sarah Davis (Calgary, CWHL)
Emily Clark (University of Wisconsin, WCHA)
Kelly Terry (Toronto, CWHL)

Jääkiekon emämaa, kuten Kanada itse jaksaa aina muistuttaa, on vahvoilla myös naisten puolella ja pitää kärkipaikkaa IIHF:n maailmanrankingissa. Vuonna 2014 Kanadassa oli 86 612 rekisteröityä naiskiekkoilijaa. Kasvaneista harrastajamääristä huolimatta maan asema ei kuitenkaan ole niin kiveen hakattu kuin ennen. Naganon olympialaisia lukuunottamatta Kanada on juhlinut aina kultaa naisten olympiakiekossa, mutta MM-kisoissa korkeimmalle pallille on kavuttu viimeisen viiden vuoden aikana vain kerran. Toisin kuin miesten jääkiekossa, naiset ovat seurajoukkueiden puolesta käytettävissä.

Valtaosa Kanadan joukkueesta kiekkoilee CWHL:ssä (Canadian Women's Hockey Leaque). Ironista sinänsä on se, että CWHL:n mestaruuden vei tänä vuonna sen ainut yhdysvaltalainen joukkue Boston Blades. Maailmanmestaruuskisoihin pääsikin tällä kertaa vain kaksi hallitsevaa CWHL:n mestaria - maalivahti Geneviève Lacasse ja sarjan parhaana puolustajana palkittu Tara Watchorn.

Kanada lähtee arvokisaturnaukseen ensimmäistä kertaa ilman kokenutta Hayley Wickenheiseria sitten vuoden 2001. Tuolloin kultaa voittaneista vaahteralehdistä mukana on edelleen Caroline Ouellette, joka nousi mukaan kokoonpanoon, kun Haley Irwin jättäytyi loukkaantumisen takia pois joukkueesta. Ero Sotšin ja Malmön joukkueiden välillä on Kanadan osalta melkoinen, sillä Wickenheiserin ja Irwinin lisäksi hyökkäyskalustosta on vaihtunut kuusi ja pakistosta kaksi pelaajaa. Maalivahtikolmikosta vain Lacasse on mukana Ruotsissa.

Kanada tulee pelaamaan vahvaa, fyysistä peliä, ja vaikka kokoonpano on muuttunut vuoden takaisesta, kokemusta löytyy runsaasti. Viime vuosina tämä on nähty myös ongelmana, sillä pahimmalla kilpakumppanilla USA:lla on enemmän lupaavia nuoria ja näiden kokeneiden sotaratsujen pois jättäytyminen tullee tapahtumaan kivuttomammin.

− Kanada on hieman fyysisempi joukkue kuin USA ja he pelaavat samankaltaista kiekkoa kuin mihin me pyrimme. Olemme pystyneet kuitenkin haastamaan kanadalaiset hyvin ja luomaan maalipaikkoja, Suomen joukkueen hyökkääjä Susanna Tapani analysoi.

Seuraa häntä: Rebecca Johnston.
Calgary Infernon hyökkääjä Rebecca Johnston valittiin koko CWHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi eikä syyttä. Johnston vei sarjan maalikuningattaruuden ja osin sen siivittämänä voitti myös pistepörssin. Johnstonin kausi ei kuitenkaan saanut CWHL:n puolella naisen kaipaamaa päätöstä, kun Inferno hävisi pudotuspelien välierissä Montreal Starsille suoraan kahdessa ottelussa. Johnstonilla onkin varmasti vielä nälkää tälle keväälle.

Näin käy: Hopeaa. Kanadan rutiini vie joukkueen jälleen finaaliin asti, mutta USA vie kullan.

Yhdysvallat

Maalivahdit:
Jessie Vetter
Molly Schaus
Alex Rigsby

Puolustajat:
Kacey Bellamy (Boston Blades, CWHL)
Megan Keller (Boston College, HEA)
Monique Lamoureux (Boston Blades, CWHL)
Emily Pfalzer (Boston College, HEA)
Michelle Picard (Harvard University, ECAC)
Anne Schleper
Lee Stecklein (University of Minnesota, WCHA)

Hyökkääjät:
Stephanie Anderson (Bemidji State University, WCHA)
Hannah Brandt (University of Minnesota, WCHA)
Dani Cameranesi (University of Minnesota, WCHA)
Alex Carpenter (Boston College, HEA)
Kendall Coyne (Northeastern University, HEA)
Brianna Decker (Boston Blades, CWHL) 
Meghan Duggan (Boston Blades, CWHL)
Zoe Hickel (University of Minnesota Duluth, WCHA)
Hilary Knight (Boston Blades, CWHL) 
Jocelyne Lamoureux-Davidson
Annie Pankowski (University of Wisconsin, WCHA)
Haley Skarupa (Boston College, HEA)
Dana Trivigno (Boston College, HEA)

Yhdysvallat lähtee MM-kisoihin mielessään vain yksi tavoite - mestaruus. Vuosina 1990−2004 yhdysvaltalaiset saivat aina todeta Kanadan paremmaksi MM-finaaleissa, mutta sittemmin tahtipuikkoa on heiluttanut useammin Yhdysvallat. Viimeisestä viidestä mahdollisesta mestaruudesta Yhdysvallat on vienyt nimiinsä peräti neljä.

Edellisessä MM-finaalissa Yhdysvallat oli Kanadan järjestämissä kisoissa isäntämaata niukasti parempi lukemin 3−2. Sotsin olympiafinaalissa lukemat olivat samat, mutta toiseen suuntaan, kun Kanada vei olympiakullan nimiinsä.

Sotšin olympialaisissa Yhdysvaltojen ykkösvahtina torjunut Jessie Vetter on mukana Malmössä ja lienee valmennuksen ykkösvaihto maalin suulle. Taustatukea antavat myös Sotšissa mukana ollut Molly Schaus sekä Alex Rigsby.

Yhdysvaltojen 20 kenttäpelaajasta peräti puolet koostuu Bostonissa vaikuttavista pelaajista. Joukkueen rungosta viisi pelaajaa tulee Kanadan kovatasoisimman naisten kiekkosarjan CWHL:n voittajajoukkue Boston Bladesista ja viisi Boston Collegesta. Loppuosa pelaajistosta tulee eri yliopistoissa pelaavista pelaajista. Malmön kisajoukkueen pelaajista kaikki pelaavat siis oman maansa eri sarjoissa, eikä kukaan kiekkoile Euroopan tai Venäjän puolella.

USA:n hyökkääjä Brianna Decker oli Sotšin olympialaisten parhaita pelaajia.
Kuva © Getty Images

Joukkue joutuu tulemaan toimeen ilman kahta huippupelaajaansa, maailman parhaaksi naiskiekkoilijaksi tituleerattua Amanda Kesseliä sekä Megan Bozekia. Molemmat pelaajat valittiin Sotsin olympialaisten tähdistökentälliseen, mutta Malmön kisoissa he eivät esiinny. Laatua maan rosterista löytyy silti pilvin pimein. Nimet Hilary Knight, Brianna Decker ja Stephanie Anderson takaavat sen, ettei tulivoimaa tule puuttumaan, kun Yhdysvallat lähtee hakemaan maailmanmestaruutta itselleen.

Seuraa häntä: Brianna Decker

23-vuotias Brianna Decker on tällä hetkellä huippuiskussa. Taitava hyökkääjä sijoittui CWHL:n pistepörssissä toiseksi, vaikka pelasi puolet vähemmän otteluita kuin pistepörssin voittanut Kanadan Rebecca Johnston. 163-senttisestä varrestaan huolimatta Decker on äärimmäisen vaikea pideltävä. Hän on pelannut kolmissa MM-kisoissa ja sijoittunut jokaisella kerralla kisojen pistepörssissä kolmen parhaan joukkoon.

Näin käy: Kultaa. Ensimmäisissä otteluissa etsii itseään, mutta turnauksen edetessä USA päihittää muut vauhdilla ja taidolla.

Venäjä

Maalivahdit:
Julija Leskina (Spartak-Merkuri, Venäjä)
Marija Sorokina (Dinamo SPB, Venäjä)
Valerija Tarakanova (SKIF, Venäjä)

Puolustajat:
Angelina Gontšarenko (Tornado, Venäjä)
Aleksandra Kapustina (SKIF, Venäjä)
Marija Petšnikova (SKIF, Venäjä)
Nina Pirogova (Tornado, Venäjä)
Anna Šibanova (UFA, Venäjä)
Anna Štšukina (Tornado, Venäjä)
Svetlana Tkatšova (Tornado, Venäjä)

Hyökkääjät:
Ljudmila Beljakova (Tornado, Venäjä)
Tatjana Burina (Tornado, Venäjä)
Jelena Dergatšova (Tornado, Venäjä)
Jevgenija Djupina (Dinamo SPB, Venäjä)
Ija Gavrilova (University of Calgary, Kanada)
Fanuza Kadirova (Arktik-Universitet)
Valerija Pavlova (Birjusa, Venäjä)
Jelena Silina (SKIF, Venäjä)
Galina Skiba (Tornado, Venäjä)
Jekaterina Smolina (Tornado, Venäjä)
Olga Sosina (SKIF, Venäjä)
Tatjana Šivanova (UFA, Venäjä)
Aleksandra Vafina (University of Calgary, Kanada)

IIHF:n maailmanrankingissa kuudentena oleva Venäjä odotti Suomen tavoin Sotšin talviolympialaisista enemmän kuin sai. Kuudenneksi jäänyt emäntämaa pyllähti puolivälierissä Sveitsiä vastaan 2−0 ja päätyi sutimaan sijoitusotteluihin. Edellisissä MM-kisoissa venäläisillä oli syytä hymyyn, sillä pronssipelissä kaatui Suomi. Mitali oli Venäjälle naisten MM-kisahistorian toinen, ja joukkue on varteenotettava mitalikandidaatti myös tänä vuonna.

Malmöön lähtevästä joukkueesta 13 pelaajaa pelasi Sotšissa. Maalivahtikolmikosta on jäljellä vain Julija Leskina. Toisaalta kun rinnalle on nostettu nuorten MM-kisoissa loistanut ulottuva Valerija Tarakanova, Venäjällä on sillä suunnalla kaikki hyvin. Kenttäpelaajat on poimittu pitkälle Venäjän mestaruuden voittaneen Tornadon ja Euroopan seuramestaruuden voittaneen SKIF:n riveistä.

− Venäjän joukkue saattaa olla aika ailahteleva. Jos ei kiinnosta, niin se näkyy kyllä heti jäällä, mutta jos kiinnostaa, niin siellä on hyviä pelaajia, Venäjällä kiekkoileva Karoliina Rantamäki selvensi.

Venäjä on naisten jääkiekossa siinä suhteessa edelläkävijä, että maan korkeimman sarjatason kiekkoilijat saavat pelaamisesta palkkaa. Venäjän menestynein seura on Moskovan alueella vaikuttava Tornado ja lähellä luistelee Nižni Novgorodin SKIF. Rekisteröityjä naiskiekkoilijoita Venäjällä oli viime vuonna kuitenkin vain 712.

Seuraa häntä: Olga Sosina ja Valerija Pavlova.

Rantamäellä oli iskeä useita venäläisnimiä pöydälle, mutta Suomea Ruotsin EHT:llä kurittaneet Olga Sosina ja Valerija Pavlova nousivat erityisesti esiin. Pavlova teki avaus- ja voittomaalit, ja Sosina 3−2-johto-osuman, kun Venäjä päihitti Suomen 4−3.

− Sosina on äärimmäisen taitava ja pelipäällä ollessaan erittäin vaarallinen, Rantamäki kuvaili seurajoukkuekaveriaan.

− Pavlova on nuori tyttö. Liike ei ole mikään hääppöinen, mutta hän on äärimmäisen hyvä maalintekijä. Se veto on aika jäätävä.

Näin käy: Neljäs. Venäjä on kova luu, mutta välierissä taidot eivät riitä pohjoisamerikkalaisten kaatamiseen. Pronssiottelussa tahtotila ei ole tarpeeksi korkea Suomen voittamiseen.

Olga Sosinalta (vas.) odotetaan Malmössä tehoja.
Kuva © Getty Images

Ruotsi

Maalivahdit:
Sara Grahn (Brynäs, Ruotsi)
Kim Martin Hasson (Linköping HC, Ruotsi)
Valentina Wallner (Djurgården, Ruotsi)

Puolustajat:
Emmy Alasalmi (AIK, Ruotsi)
Emilia Andersson (Linköping HC, Ruotsi)
Lina Bäcklin (Brynäs, Ruotsi)
Linnea Bäckman (AIK, Ruotsi)
Johanna Fällman (University of North Dakota, USA)
Johanna Olofsson (MODO, Ruotsi)
Annie Svedin (IF Sundsvall, Ruotsi)

Hyökkääjät:
Jenni Asserholt (Linköping HC, Ruotsi)
Anna Borgqvist (Brynäs, Ruotsi)
Olivia Carlsson (MODO, Ruotsi)
Erika Grahm (MODO, Ruotsi)
Lisa Hedengren (AIK, Ruotsi)
Sabina Kuller (AIK, Ruotsi)
Maria Lindh (University of Minnesota Duluth, USA)
Michelle Löwenhielm (University of Minnesota Duluth, USA)
Emma Nordin (MODO, Ruotsi)
Hanna Olsson (Sallskapet Skargarden, Ruotsi)
Erica Udén Johansson (Quinnipiac University, USA)
Lina Wester (Leksands IF, Ruotsi)
Pernilla Winberg (Linköping HC, Ruotsi)

Ruotsi löytyy IIHF:n maailmanrankingista sijalta 4. Sotšin olympialaiset olivat ruotsalaisilta positiivinen yllätys, sillä maa onnistui kukistamaan puolivälierissä Suomen ja oli hilkulla napata jopa pronssiset mitalit. Pronssiottelussa Sveitsi oli kuitenkin parempi lukemin 4−3.

Ruotsi on historiansa aikana menestynyt olympialaisissa MM-kisoja paremmin. 2000-luvulla maa on saavuttanut olympialaisista hopean ja pronssin, mutta MM-tasolla edellisestä mitalista on jo kahdeksan vuotta. Ruotsi kuuluu joukkoon, joka tulee Malmössä taistelemaan pronssista, Suomi, Venäjä ja Sveitsi kovimpina vastustajinaan. Kotikisat luovat menestyspaineita, ja nähtäväksi jää pystyykö joukkue ne käsittelemään.

Ruotsin joukkueen kovimmat tykit tulevat maan oman pääsarjan joukkueista, MODOsta ja Linköpingistä. Kokeneet maajoukkuepelaajat Erika Grahm, Jenni Asserholt, Emma Nordin ja Pernilla Winberg kantavat harteillaan kovia paineita Ruotsin menestymisen suhteen. Mikäli maan avainpelaajien maalinteko sakkaa, on Ruotsilla vaikeuksia selvitä puolivälieristä eteenpäin.

Erika Grahm kuuluu Ruotsin joukkueen avainpelaajiin.
Kuva © Getty Images

Seuraa häntä: Emma Nordin
MM-kisojen kynnyksellä 24 vuotta täyttävä Nordin on kuulunut tällä kaudella Ruotsin maajoukkueen runkopelaajiin. Hyökkääjä on pelannut vahvasti kauden aikana pelatuissa maaotteluturnauksissa olleen Ruotsin tehokkaimpia pelaajia. Nordinin kausi on sujunut hienosti myös seurajoukkuetasolla.

MODOssa pelaavan Nordinin 27 ottelussa syntyneet 39 tehopistettä oikeuttivat naisten pääsarjan Riksserienin runkosarjan pistepörssissä sijalle 6.

Näin käy: Viides. Ruotsin peli-ilme on parempi kuin viime MM-kisoissa, mutta puolivälierissä seinä tulee vastaan. Pesee kasvonsa sijoitusotteluissa.

Sveitsi

Maalivahdit:
Janine Alder (EHC Winterthur, Sveitsi)
Sandra Heim (Bomo Thun, Sveitsi)
Florence Schelling (EHC Bulach, Sveitsi)

Puolustajat:
Celine Abgottspon (HC Lugano, Sveitsi)
Livia Altmann (ZSC Lions Zurich, Sveitsi)
Laura Benz (ZSC Lions Zurich, Sveitsi)
Sarah Forster (Linköping HC, Ruotsi)
Julia Marty (SC Reinach, Sveitsi)
Shannon Sigrist (GCK Lions Zurich, Sveitsi)
Reica Staiger (EHC Winterthur, Sveitsi)
Sandra Thalmann (SC Reinach, Sveitsi)
Sabrina Zollinger (ZSC Lions Zurich, Sveitsi)

Hyökkääjät:
Romy Eggimann (HC Lugano, Sveitsi)
Stefanie Marty (Linkopings HC, Ruotsi)
Alina Muller (EHC Kloten, Sveitsi)
Evelina Raselli (HC Lugano, Sveitsi)
Dominique Ruegg (EHC Uzwil, Sveitsi)
Andrea Schranz (Bomo Thun, Sveitsi)
Phoebe Stanz (Yale University, USA)
Lara Stalder (University of Minnesota Duluth, USA)
Anja Stiefel (HC Lugano, Sveitsi)
Laura Trachsel (SC Weinfelden, Sveitsi)
Nina Waidacher (College of St. Scholastica, USA)
Monika Waidacher (ZSC Lions Zurich, Sveitsi)

Sveitsi löytyy viime vuosien olympia- ja MM-menestyksen ansiosta IIHF:n maailmanrankingin sijalta 3. Alppimaa vei pronssin vuoden 2012 MM-kisoissa Suomen nenän edestä. Joukkue toisti tempun Sotšissa nousemalla Ruotsia vastaan pelatussa päätösottelussa kolmannessa erässä 0−2-tappioasemasta 4−2-johtoon ja sinnittelemällä 4−3-voittoon.

Sveitsin alustava joukkue on seurojen puolesta kirjava. Valtaosa pelaajista pelaa kotimaassa, mutta osa tulee Ruotsista sekä USA:n ja Kanadan yliopistoista. Erot Sotšin joukkueeseen ovat kuitenkin maltilliset. Sveitsin alustavassa joukkueessa on kaksi maalivahtia, viisi puolustajaa ja seitsemän hyökkääjää, jotka olivat kukistamassa ruotsalaisia.

Suomi ei ole kohdannut Sveitsiä tällä kaudella kertaakaan, mutta esimerkiksi tammikuisessa Meco Cupissa Sveitsi päihitti Venäjän 4−3. Toisaalta joukkue otti samassa turnauksessa takkiin Saksalta 3−1 ja Ruotsilta 2−1.

Euroopan seuramestaruuskilpailussa maa pärjäsi hyvin ja viime vuoden Sveitsin mestari Lugano nousi lopputurnaukseen. Lugano jäi lopulta neljänneksi, mutta seuraa edustanut Anja Stiefel valittiin koko turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Linköpingissä pelaava sveitsiläinen Stefanie Marty voitti puolestaan samana viikonloppuna finaaliturnauksen pistepörssin.

Seuraa häntä: Florence Schelling
Sveitsin tähti löytyy maalin suulta. Nyt kun Suomen Noora Räty ja Kanadan Shannon Szabados loistavat poissaolollaan, on Florence Schelling ennakkokaavailuissa kiistatta turnauksen kovin maalivahti − saattaisi olla, vaikka kollegat olisivatkin saapumassa Malmöön.

Olympialaisten parhaaksi maalivahdiksi ja arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Schelling pelasi osan kaudessa Sveitsin kolmannella sarjatasolla olevan EHC Bülachin riveissä, mutta oli myös voittamassa naisten puolella pronssia SC Reinachin joukkueessa. Torjuntaprosentit ja päästettyjen maalien keskiarvot eivät olleet mairittelevimmat, mutta Sveitsin paidassa Schelling on yleensä ottanut joukkueensa reppuselkään ja johdattanut niin MM- kuin olympiamitaleille.

Näin käy: Kuudes. Schellingistä huolimatta myös Sveitsin tie tulee näissä kisoissa tyssäämään puolivälieriin. Sijoitusottelussa jää nuolemaan näppejään Ruotsia vastaan.

Sveitsi tarvitsee Florence Schellingin huipputorjuntoja.
Kuva © Getty Images

Japani

Maalivahdit:
Nana Fujimoto (Vortex Sapporo, Japani)
Yuri Komura (Toyota Cygnus, Japani)
Mai Kondo (FTS Mikage Gretz, Japani)

Puolustajat:
Kanae Aoki (Mitsuboshi Daito Peregrine, Japani)
Mika Hori (Toyota Cygnus, Japani)
Shiori Koike (Mitsuboshi Daito Peregrine, Japani)
Sena Suzuki (Seibu Princess Rabbits, Japani)
Rina Takeda (FTS Mikage Gretz, Japani)
Ayaka Toko (Seibu Princess Rabbits, Japani)
Riko Yamaya (Mitsuboshi Daito Peregrine, Japani)

Hyökkääjät:
Yurie Adachi (Seibu Princess Rabbits, Japani)
Yuka Hirano (AIK, Ruotsi)
Tomomi Iwahara (Seibu Princess Rabbits, Japani)
Hanae Kubo (Seibu Princess Rabbits, Japani)
Ami Nakamura (Seibu Princess Rabbits, Japani)
Chiho Osawa (Mitsuboshi Daito Peregrine, Japani)
Miho Shishiuchi (HPK, Suomi)
Suzuka Taka (Mitsuboshi Daito Peregrine, Japani)
Naho Terashima (Daishin, Japani)
Haruka Toko (Seibu Princess Rabbits, Japani)
Rui Ukita (Daishin, Japani)
Haruna Yoneyama (Mitsuboshi Daito Peregrine, Japani)

Japanin naisten maajoukkue majailee nykyään IIHF:n maailmanrankingissa sijalla 8. Maasta löytyy rahtusen yli 2600 rekisteröityä naispelaajaa, mikä on hieman alle puolet Suomen vastaavasta lukemasta.

Joukkue pelaa kisansa B-lohkossa Ruotsin, Sveitsin ja Saksan kanssa. Japanilla on lohkossaan tuttuja vastustajia, sillä Ruotsi ja Saksa pelasivat samassa alkulohkossa myös Sotšin olympialaisissa. Tuolloin Japani hävisi kahdesti Saksalle ja kertaalleen Ruotsille, eivätkä voimasuhteet tule Malmössäkään kauheasti muuttumaan.

Maa on pelannut viimeksi MM-kisoissa vuonna 2009, jolloin maa sijoittui sijalle 8. Japanilaisilla on kova työ pysyä muiden kyydissä ja todennäköisimpänä kohtalona on alkulohkon jälkeen odottava karsintasarja.

Maa pelasi alkuviikosta Malmössä pirteän harjoitusottelun voittamalla Sveitsin lukemin 3−1, joten nykyvire on ainakin kilpailukykyisellä mallilla, eikä karsintaan joutuminen ole tänä vuonna välttämättä itsesäänselvyys.

Japanin MM-joukkueen pelaajiston runko muodostuu vahvasti maan omien sarjojen pelaajista. Hyökkääjistöstä löytyy kaksi poikkeusta, sillä Yuka Harino kiekkoilee Ruotsissa AIK:ssa ja Miho Shishiuchi Suomessa HPK:n riveissä.

Seuraa häntä: Miho Shishiuchi

22-vuotias japanilainen pelaa seurajoukkuetasolla Suomessa HPK:ssa. Miho Shishiuchi iski SM-sarjan runkosarjassa 20 otteluun 14 tehopistettä ja tehokas pelaaminen jatkui myös pudotuspeleissä.

− Kentällä Miho on pieni, mutta taitava pelaaja, joka näkee kentän hyvin. Hän on luistimilla hyvin ketterä, ja onkin koko ajan vaarallinen etenkin hyökkäyspäässä, Shishiuchin seurakaveri Susanna Tapani kuvailee.

Näin käy: Kahdeksas. Pelasi ennakkoluulottoman harjoitusottelun Sveitsiä vastaan. Tosipaikan tullen ohut materiaali ei riitä yhtä alkusarjavoittoa pidemmälle.

Japani ja Saksa haluavat välttää jumbosijan Malmössä.
Kuva © Getty Images

Saksa

Maalivahdit:
Franziska Albl (Memmingen Indians, Saksa)
Jennifer Harss (ERC Sonthofen, Saksa)
Ivonne Schroeder (Tornado Niesky, Saksa)

Puolustajat:
Anne Bartsch (OSC Berlin, Saksa)
Lena Dusterhoft (EHC Klostersee, Saksa)
Tanja Eisenschmid (University of North Dakota, USA)
Anna-Marie Fiegert (Minnesota State University, USA)
Daria Gleissner (Memmingen Indians, Saksa)
Rebecca Graeve (EC Bergkamen, Saksa)
Yvonne Rothemund (ESC Planegg-Wurmtal, Saksa)
Carina Strobel (Memmingen Indians, Saksa)

Hyökkääjät:
Monika Bittner (ESC Planegg-Wurmtal, Saksa)
Eva Byszio (ERC Ingolstadt, Saksa)
Marie Delarbre (Marrimack College, USA)
Nicola Eisenschmid (Memmingen Indians, Saksa)
Nina Kamenik (OSC Berlin, Saksa)
Bernadette Karpf (TSV Erding, Saksa)
Laura Kluge (OSC Berlin, Saksa)
Andrea Lanzl (ERC Ingolstadt, Saksa)
Lisa Schuster (OSC Berlin, Saksa)
Julia Seitz (Memmingen Indians, Saksa)
Kerstin Spielberger (ESC Planegg-Wurmtal, Saksa)
Julia Zorn (ESC Planegg-Wurmtal, Saksa)

Saksa löytyy IIHF:n maailmanrankingin sijalta 7. Maan olympiaturnaus Sotšissa päättyi myös samalle sijalle. Maa pystyi olympialaisissa kukistamaan Japanin kahdesti, mutta siihen saksalaisten voitot kyseisesä turnauksessa jäivätkin. Sotšissa Saksan tehokkaimpia pelaajia olivat Franziska Busch, Susanna Götz ja Sophie Krazer, mutta heistä kukaan ei ole mukana MM-kisoissa.

Saksan joukkueen pelaajista valtaosa pelaa maan omissa sarjoissa. Vain kaksi pelaajaa, Anna-Marie Fiegert ja Maria Delarbre pelaavat Yhdysvaltojen sarjoissa.

Olympialaisissa torjuntavastuun jakaneesta kaksikosta Viona Harrer-Jennifer Harss jälkimmäisenä mainittu on mukana Malmössä. Sama kaksikko pelasi myös edellisissä, vuoden 2013 MM-kisoissa otteluita vuoron perään. Harss ottanee nyt selkeämmän ykkösvahdin roolin itselleen, kun Harrer ei ole mukana kisoissa.

Edellisissä, vuoden 2013 MM-kisoissa Saksa esiintyi varsin mainiosti, sillä viides sija on joukkueen yleiseen tasoon nähden selvä yllätys. Saksa onnistui lyömään kisoissa Tšekin ja Sveitsin ja hävisi Suomelle ja Ruotsille vain yhden maalin erotuksella.

Saksan kohtalona on mitä suurimmalla todennäköisyydellä kamppailla Japanin kanssa taulukon häntäpäässä. Karsintoihin joutumista saksalaisetkin haluavat välttää viimeiseen asti. Saksan onnistui voittaa Sveitsi lukemin 3−1 tammikuun alussa pelatussa Meco Cupissa, mutta tuon turnauksen voimasuhteita ei voi suoraan verrata tähän hetkeen.

Seuraa häntä: Kerstin Spielberger

Kerstin Spielberger oli 26 tehdyllä maalillaan Saksan pääsarjan paras saksalainen maalintekijä ja on tärkeässä roolissa myös Malmössä joukkueensa maalipaikkojen hyödyntämisessä. 19-vuotias Spielberger oli mukana jo Sotšissa tehden viidessä ottelussa yhden maalin.

Näin käy: Seitsemäs. Saksan kuoppaisa tie saa jatkoa näissäkin MM-kisoissa. Nuori joukkue voittaa kuitenkin loppusuoralla Japanin.

Muokattu 1.4. 9.20: Lisätty Sveitsin ja Ruotsin virallinen kokoonpano

» Lähetä palautetta toimitukselle