Montreal Canadiens – paperilla parempi arvoitus

NHL / Artikkeli
Maailman paras maalivahti Carey Price kauhoo kiekot tälläkin kaudella varmasti haltuunsa.
Kuva © Getty Images
Montreal Canadiens aloittaa uuden kauden kysymysmerkkinä. Takana on katastrofikausi ja kohujakin sisältänyt kesä. Onnistuuko Michel Therrien löytämään uusia tuulia tunkkaiseen pelitapaansa vai pakotetaanko Carey Price jälleen pelastajaksi? Paperilla joukkue näyttää viime kautta paremmalta.

Jo useana viime kautena Canadiensistä on laulettu samaa virttä: maailman paras maalivahti Carey Price kantaa joukkuetta. Viime kaudella nähtiin, miten Canadiensin käy, kun Price ei ole pelastamassa. Kun Price loukkaantui ja joutui olemaan sivussa valtaosan koko kaudesta, Canadiens syöksyi koko liigan kärkipaikalta kellarikerrokseen.

Pelaajakartta Montreal Canadiensin pelaajakartta

VLH

Max Pacioretty
Phillip Danault
Paul Byron
Daniel Carr
Artturi Lehkonen

KH

Alex Galchenyuk
Tomas Plekanec
David Desharnais
Torrey Mitchell
Michael McCarron

OLH

Aleksandr Radulov
Brendan Gallagher
Andrew Shaw
Brian Flynn
Sven Andrighetto

P

Shea Weber
Jeff Petry
Andrei Markov
Nathan Beaulieu
Aleksei Jemelin
Greg Pateryn
Zach Redmond
Mihail Sergatsov

MV

Carey Price
Al Montoya
Charlie Lindgren

Valmentaja

Michel Therrien

Kesän kohutapaus koski tietenkin tähtipuolustaja P.K. Subbania, joka kaupattiin pitkään velloneiden huhujen päätteeksi Nashvilleen. Korvaukseksi Canadiens sai NHL-puolustajien eliittiin vuosia kuuluneen Shea Weberin. Siirron mukana joukkue menetti säkenöivää energiaa, mutta Weber tuo tullessaan jykevyyttä ja varmuutta alakertaan.

Weberin lisäksi mielenkiintoisin tulija on KHL:stä paluun NHL:ään tekevä huipputaitava Aleksandr Radulov. Venäläishyökkääjä tuntuu aikuistuneen ja jättäneen aiemmin pelaamista haitanneet ongelmat taakseen. Joukkueeseen sitoutunut Radulov saattaa osoittautua todelliseksi kaappaukseksi.

Kolmas merkittävä uusi hahmo Canadiens-kokoonpanossa on Chicagosta hankittu kolmosketjun agitaattori Andrew Shaw. Pricen tueksi hankittiin lisäksi varamaalivahdiksi Al Montoya. Joukkueen lupauksiin lukeutuvat 18-vuotias puolustaja Mihail Sergatsov ja 21-vuotias suomalaishyökkääjä Artturi Lehkonen saattavat aloittaa kauden NHL-kaukaloissa.

Subbanin lisäksi lähtijöiden listalla oleellisimmat nimet ovat tanskalaishyökkääjä Lars Eller, puolustaja Tom Gilbert ja maalivahti Ben Scrivens. Eller kaupattiin Washingtoniin varausvuoroja vastaan. Gilbertin ja Scrivensin sopimuksia ei uusittu.

Tätä nähdään tulevalla kaudella, sillä Alex Galchenyuk nousee tähtiin.
Tätä nähdään tulevalla kaudella, sillä Alex Galchenyuk nousee tähtiin.
Kuva © Getty Images

Ylivoimapelistä valttikortti

Toiston uhallakin on jälleen todettava, että Canadiensin ehdoton vahvuus on terve Carey Price. Viime kaudella 70 ottelusta sivussa ollut tähtitorjuja nappaa joukkueen viime kaudella päästämistä maaleista puolisensataa pois. Tämä yksistään riittää jo pudotuspelipaikkaan.

Viime kausina Canadiens on ollut äärettömän tehoton ylivoimajoukkue. Tämä muuttuu tällä kaudella. Joukkueen valmennusryhmään on palannut pelaajien arvostama Kirk Muller, joka muutama kausi sitten nosti Canadiensin ylivoiman liigan eliittiin. Tätä avittaa Weberin siniviivatykki sekä Radulovin ja Alex Galchenyukin luovuus.

Viime kaudella päävalmentaja Michel Therrien vihdoin päästi Galchenyukin pelaamaan keskushyökkääjänä, ja tulokset olivat lupaavia. Galchenyuk nousee tällä kaudella joukkueen hyökkäyksen liideriksi. Max Paciorettyssa, Galchenyukissa ja Radulovissa Canadiensilla on kolme potentiaalista 30 maalin miestä.

Suurin heikkous penkin takana

Canadiensin ongelmien diagnoosi osoittaa joukkueen perimmäisen heikkouden löytyvän päävalmentajasta. Ilkikurisimmat irvailivat viime kaudella Therrienin pelitavan loukkaantuneen, kun Price joutui lasaretin puolelle. Piikissä on totuuden siemen. Price on torjunnoillaan paikannut Therrienin jääräpäisen vanhahtavan ja tehottoman pelitavan puutteet.

Olennainen kysymys Canadiensin ensi kauden menestyksen kannalta koskee Therrieniä. Onko hän oppinut läksynsä? Canadiens tarvitsisi kiekkokontrollia, mutta se vaatii Therrieniä myöntämään virheensä. Muuten Price joutuu jälleen pelastamaan päävalmentajansa systeemin. Tämän vuoksi Canadiens pysyy utuisena arvoituksena ja kysymysmerkkinä.

Joukkueen hyökkäyksessä on viime kautta enemmän potentiaalia, mutta se on silti kapea. Vastuunkantajiksi nostettujen hyökkääjien on onnistuttava. David Desharnais ja Tomas Plekanec menettelevät runkosarjassa kakkos- ja kolmossenttereinä, mutta pudotuspeleissä seinä tulee vastaan. Vasen laita on Paciorettyn jälkeen jopa heikko. Kolmos- ja nelosketjut kaipaavat fyysistä voimaa.

Toimituksen arvio:

Canadiens etenee pelitapaongelmistaan huolimatta pudotuspeleihin divisioonaa hallitsevan floridalaiskaksikon takana.

» Lähetä palautetta toimitukselle