Monipuoliset sentterit vertailussa: Lajunen loisti aloituksissa, Myttynen katseli voittomaalia jäähyaitiosta

LIIGA / Artikkeli
Lajunen otti roolia myös maskipelaamisessa.
Kuva © Jarno Hietanen
Isokokoiset keskushyökkääjät Jani Lajunen ja Matias Myttynen pelasivat kolmannessa finaalissa tunnollista ja monipuolista kahden suunnan peliä. Tehopisteille ei päässyt kumpikaan, mutta Myttysen kohtalona oli kärsiä joukkuerangaistusta, kun Tappara ratkaisi voiton.

KalPan kakkosketjua johtava Matias Myttynen on ollut finaalien parhaita kenttäpelaajia kerättyään kahdessa ensimmäisessä pelissä tehot 2+1. Jani Lajunen puolestaan on Tapparan tehokkaan ykkösketjun keskushyökkääjä, ja on Myttysen tavoin kerännyt 15 pelissä kahdeksan tehopistettä.

Jatkoaika vertasi isokokoisten senttereiden suorituksia kolmannessa finaalissa.

Lajunen oli saanut rinnalleen uudet laitahyökkääjät Veli-Matti Savinaisen kärsiessä pelikieltoa. Ykkösketjun laidoilla pelasivat Henrik Haapala ja Sebastian Repo. Tamperelaislähtöisen KalPa-sentterin rinnalla pelasivat Tommi Jokinen ja Mikko Nuutinen.

Ratkaisuhetkien parempi suorittaminen käänsi vaakakupin niukasti Lajusen eduksi.

Varsinkin kahden ensimmäisen erän ajan Lajusen johtama Tapparan ykkösnyrkki oli selvästi edellä Myttysen ketjuun verrattuna. Sentteri itse laukoi ottelussa kaksi kertaa läheltä maalia ja loi suoraviivaisella pelaamisellaan painetta KalPa-puolustukselle.

Kolmannessa erässä KalPan kakkosketjukin sai pelinsä kulkemaan. Myttynen otti roolia erityisesti kiekonriistoissa ja kulmapelaamisessa. Myös Lajunen oli koko ottelun ajan vahvasti esillä taklaustilanteissa ja kahden suunnan pelissä.

Isokokoinen Myttynen oli vaikeasti pideltävä.
Isokokoinen Myttynen oli vaikeasti pideltävä.
Kuva © Jarno Hietanen

Monipuolisilta keskushyökkääjiltä tasavahva esitys

Terävistä otteistaan huolimatta kumpikaan senttereistä ei päässyt tehopisteille. Molemmat isokokoiset keskushyökkääjät pelasivat kuitenkin laadukasta ja kokonaisvaltaista peliä. Lajunen on totuttu näkemään isossa roolissa, mutta Myttysellä on alla uransa ylivoimaisesti tehokkain runkosarja, mikä on näkynyt kasvaneena vastuuna.

Kolmannessa finaalissa Lajunen sai kuitenkin peliaikaa yli neljä ja puoli minuuttia Myttystä enemmän. Molemmille kertyi vastuuta myös erikoistilanteissa ja ratkaisuhetkilllä.

Tapparan ykkössentteri oli selvästi parempi myös aloituksissa. Lajunen aloitti ottelussa 29 kertaa, ja voittoprosentti oli komea 65,5. Erityisesti oman pään aloituksissa Lajunen oli vakuuttava. Myttysen voittoprosentti 56,2 on kova suoritus sekin.

Myttysen osalta ottelun loppu ei sujunut mukavissa merkeissä. KalPa otti pari minuuttia ennen kolmannen erän loppua väärästä vaihdosta jäähyn, jota Myttynen meni kärsimään. Jäähyä ei ehtinyt kulua puoltakaan minuuttia, kun Otso Rantakari purjehti omasta päädystä hyökkäysalueelle ja ohitti laukauksellaan Eero Kilpeläisen.

Vahvan pelin pelanneelle keskushyökkääjälle tarjottiin vielä sankarinviittaa, kun KalPa sai viime sekunneilla aloituksen Tapparan puolustusalueelle. Myttynen ei kuitenkaan saanut Lajusta vastaan kaivettua kiekkoa omilleen, vaan viimeiset hetket menivät kulmassa nyhjäämiseen.

Ratkaisuhetkien parempi suorittaminen käänsi vaakakupin niukasti Lajusen eduksi. Kokenut keskushyökkääjä suorittaa tasaisen vahvasti ja on Tapparan tärkeimpiä hyökkääjiä mestaruustaistossa.

Vahvaa kautta ja kevättä pelaava Myttynen on puolestaan KalPalle tärkeä pelaaja, ja erottui positiivisesti myös kolmannessa finaalissa. Monipuolinen keskushyökkääjä on väläytellyt kiekollisia taitojaan, mutta on isossa roolissa myös maalinedus- ja kulmapelaamisessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle