MM2014: Pekka Jormakan matka Mestiksestä Minskiin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jormakka on puskenut tiensä huipulle.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Kesällä 2011 Pekka Jormakka sai try-outin kautta pelipaikan Pelicansissa. Miehen ei uskottu välttämättä edes mahtuvan lahtelaisryhmän pelaavaan kokoonpanoon. Toisin kävi. Tuosta kaudesta alkoi huikea nousukiito, joka johdatti miehen nyt Minskin MM-kisoihin.

Edeltävät kaudet olivat sujuneet pääosin Mestiksessä D Teamin riveissä, mutta jyväskyläläisen nousu huipulle alkoi Lahdessa.

– Tavoitteenani oli try-outille tullessani vakiinnuttaa paikkani joukkueessa ja saada sopimus. Nyt kun pelaavassa kokoonpanossa olen, rikon omia ennätyksiäni koko ajan, kertoi Jormakka Jatkoajalle joulukuussa 2011.

Miehen aiempi Liiga-piste-ennätys tuolloin? 1+3 pistettä.

Pienen pojan täyttyneitä unelmia

Läpimurtoa Pelicansin kokoonpanoon seurasi Liiga-läpimurto. Kaudella 2012-2013 Pelicans sukelsi ja jäi lopulta kokonaan ulos pudotuspeleistä, mutta Jormakka lisäsi tempoa. Mies hurmasi lahtelaiskannattaat pirteällä pelityylillään ja tykitti siinä sivussa 35 tehopistettä 54 otteluun. Uran ensimmäiset EHT-ottelut tulivat vyölle keväällä.

Toinen kauden aikana täyttynyt unelma oli kultakypärän kantaminen. Mies sai legendaarisen asusteen päähänsä tammikuussa 2013.

- Silloin pienenä poikana on käynyt katsomassa SM-liigaa ja toivonut, että saisi joskus pitää päässään kultaista kypärää. Mutta, ei sitä kauheasti tuossa pelin aikana voinut miettiä, Jormakka naurahti tuolloin Jatkoajan haastattelussa.

Tämä hymy halutaan nähdä myös Minskissä.
Tämä hymy halutaan nähdä myös Minskissä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Tampereen valloitus

Maajoukkueessakin pyörinyttä iloista hyökkääjää alettiin tavoitella myös muista suunnista. Seuraaavaksi, viime kaudella, miehen ura jatkui Tampereella Tapparan riveissä. Joukkueen kokoonpano oli nimekäs, mutta osansa sieltä otti eräs Jormakka. Tapparan pitkän kevään aikana mies pääsi pudottamaan muun muassa entisen seuransa Pelicansin.

Pienikokoista Jormakkaa kohdeltiin entisten seurakavereiden toimesta paikoin rajustikin.

- Hyvä jos saan vanhat kaverit hermostumaan. Ei siinä mitään. Naama ärsyttää vissiin. Ja pelipaita, Jormakka uhosi Jatkoajalle kevään 2014 pudotuspelien aikaan.

Tämän kaltaiset lausunnot lohduttavat varmasti niitä, jotka ovat huolissaan siitä kuinka 174-senttinen taskuraketti pärjää Minskissä. Pienen koon voi ajatella etuna, joka edesauttaa miehen sukkelointia kentällä, tai haittana, joka saa kaihtamaan fyysistä peliä.

Suuret juhlat karttaneet Jormakkaa

Kaksi hopeaa ja niiden välissä niukin mahdollinen karsiutuminen pudotuspeleistä. Jormakka on päässyt näkemään menestystä, mutta sivusta. Menestyksennälästä miehen suorituksen Minskissä ei pitäisi jäädä kiinni. Miehen kiekkoviisaudet ovat kuitenkin olleet tervehenkisiä jo joulukuussa 2011.

– Yritän olla ressaamatta turhia. Vaikkei kiekko menekään aina maaliin, niin yrittää miettiä kuitenkin, että mitä hyvää siitä tilanteesta löytyi. Murehtiminen ei auta mihinkään. Kun yrittää pitää hauskaa niin asiat osuu nopeammin takaisin kohdalleen kuin murehtimalla turhia, mies pohti tuolloin.

Jormakalla on sopimus Tapparan kanssa kauteen 2016 asti, mutta nähtäväksi jää malttaako mies pysyä Suomessa. Nousu liigaeliittiin on ollut nopeaa, ja suotuisan kehityksen jatkuessa Jormakalla on vielä uransa parhaat vuodet edessä.

Ensin pitäisi kuitenkin onnistua Minskissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle