MM-kisojen IA-divisioonan päiväraportti: Uskokaa tai älkää, Iso-Britannia pisteen päässä noususta MM-kisoihin! ”En tiedä itsekään mitä siellä tapahtuu”

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Britannia peitti laukaukset ja maalivahti Ben Bowns otti riittävän monta kiekkoa kiinni.
Kuva © Olli Tiihonen
Kansainvälisen jääkiekon yksi kovimmista pommeista on sytyttämistä vaille valmis. Iso-Britannia kaatoi jälleen yhden turnauksen kovimmista joukkueista ja on nyt enää pisteen päässä noususta MM-kisoihin. Päivän otteluissa nähtiin JYP-pelaajan hattutemppu ja porilaisvahdin emämunaus. Raportin lopussa video brittifanien voittohulinoista.

Kazakstan-Slovenia 3–5 (2–2, 1–2, 0–2)

Perjantain peleissä haettiin jo vahvasti asetelmia kisojen päätöspäivälle. Kazakstan olisi jo todella lähellä nousua. Kari Savolaisen Slovenia petaisi voitollaan otolliset asetelmat nousutaisteluun, mutta tappiolla maa saisi taistella putoamista vastaan.

Ottelun ensimmäinen erä oli vauhdikas. Hyökkäyspäässä juonikas Kazakstan loihti useita tekopaikkoja, Slovenian iskiessä rohkealla ja itsevarmalla syöttöpelillä taitavasti vastaan. 2–2-lukemiin päättyneen avauserän maaleista vastasivat Kazakstanin Yegor Petukov ja Dmitri Grents. Liiga-kaukaloista tutut Miha Verlic ja Ziga Zeglic olivat Slovenian maalipyssyt

Toisessa erässä Slovenia oli jo karata Verlicin ja Sabaduhin Kovacevicin ylivoimamaaleilla, mutta Kazakstanin Alikhan Asetovin kuittasi jälkimmäisen vippaamalla 4–3-kavennuksen komealla ylänurkkaan linkoutuneella rystyvippauksella.

Kazakstan oli kolmannessa erässä todella lähellä tasoitusta, mutta Gasper Groselj Slovenian maalilla kesti. Kazakstanin maalivahti Henrik Karlssonin yöunet vie läpiajosta illan kolmannen maalinsa viimeistellyt Verlic.

- Verlicin turnauksen alku oli vaikea, mutta hän on pystynyt parantamaan koko ajan. Verlic kuuluu meidän johtaviin pelaajiin ja tänään hän näytti olevansa johtaja jäällä, kommentoi Slovenian varsin hyväntuulinen päävalmentaja Kari Savolainen suojattinsa otteita.

JYP-hyökkääjän 5–3-maali oli Kazakstanille liikaa. Turnauksen vahvasti aloittanut Kazakstan on nyt vedenjakajalla, sillä kisojen päätöspäivänä joukkueella on mahdollisuudet nousta MM-kisoihin ja yhtä hyvin pudota IB-divisioonaan. Samassa tilanteessa on Savolaisen Slovenia.

Britannian juhlat eivät olleet vielä mestaruusjuhlien kokoiset, mutta normaalia suuremmat.
Kuva © Olli Tiihonen

Italia-Iso-Britannia 3–4 (2–2, 0–1, 1–1)

Italia ja kisojen yllätysjoukkue Iso-Britannia olivat sarjataulukossa kumpikin kuudessa pisteessä. Ennakkosuosikki Italia pelaisi itselleen hyvät asetelmat voittaessaan sarjanousija Iso-Britannian, joka lähti peliin samoista asetelmista.

Ennakkosuosikki Italia sai hämmästellä heti alussa Brett Perlinin iskemää 0–1-maalia. Kuittaus tuli jo seuraavassa vaihdossa maalivahti Ben Bownsin sekoilun seurauksena, joka kostautui Alex Lambacherin tasoitusmaalina.
Irtokiekkoa vastaan luistellut Bowns kompuroi yrittäessään sohia kiekkoa mailallaan. Lambacherilla oli helppo työ laukoa päädystä kimmonnut kiekko maalillaan könynneen Bownsin ohi.

Brittikatsomo sai kuitenkin riehaantua pian uudelleen Robert Dowdin yllättäessä hetkeä myöhemmin Italian maalia vartioineen Andreas Bernardin helposti längeistä. Italian
Thomas Larkin tasoitti taukolukemiksi jääneen 2–2-maalin ohjaamalla siniviivalta lähteneen laukauksen ohi Bownsin.

Toisessa erässä nähtiin vain yksi, mutta sitäkin erikoisempi maali Ben O´Connorin yllättäessä Bernardin punaviivalta lähteneellä heppoisalla laukauksella. Erinomaisesti turnauksessa aiemmin esiintynyt Bernard luisteli vaihtoon ja häkille heitettiin Marco De Filippo.

Bownsin haamuvenytys pelasti britit vielä toisen erän lopussa, kunnes Giulio Scandella pääsi puolittaisesta läpiajosta veivaamaan 3–3-tasoituksen. Turnauksen yllättäjäjoukkue ei takaiskusta hätkähtänyt, vaan jatkoi taisteluaan.

Iso-Britannian sankariksi nousi 3–4-maalin tehnyt Perlini illan toisella maalillaan hieman ennen kolmannen erän puoliväliä. Italia teki tasoituksen eteen kaikkensa. Hyvällä pystysyötöllä läpi pelattu Scandella yritti harhauttaa Bownsin samalla tavalla kuin aiemmin, mutta tällä kertaa brittivahti venytti koipensa komeasti kiekon tielle.

Toinen haamutorjunta tuli pian perään Italian päästyä Scandellan tilanteen jälkeen ylivoimalle. Iso-Britannian taisteli ottelun viimeiset minuutit puolustaen järkevästi.

Joukkueen päävalmentaja Peter Russell oli ottelun jälkeen äimänkäkenä joukkueensa huikeasta suorituksesta. Russell ei osannut tuoreeltaan laskea joukkueen nousumahdollisuuksia MM-kisoihin.

– Taistelimme hyvin. Blokkasimme vetoja emmekä päästäneet Italiaa irtokiekoille. En tiedä itsekään mitä tapahtuu, nauroi Russell miettiessään turnauksen viimeisen pelin ennakkoasetelmia.

Totuus on, että niin Iso-Britannialle riittää yksi piste lauantaina turnauksen päättävästä Unkari-pelistä nousuun ensi kevään Bratislavan MM-kisoihin. Italia tarvitsee noustakseen voiton Sloveniasta, mutta sekään ei välttämättä riitä, jos muut pelit päättyvät saapasmaan kannalta epäsuotuisasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle