MM-kisat: Helsingin lohkon kolmea suurta jahtaamassa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jatkoaika arvioi ennakkoon MM-kisojen Helsingin ja Tukholman lohkojen voimasuhteet. Helsingin lohkossa Kanada, USA ja Suomi nousevat ylitse muiden, kun taas Slovakia, Sveitsi ja Valko-Venäjä pyrkivät pistämään tiukasti kampoihin. Kazakstanilla ja Ranskalla edessä on taistelu tuulimyllyjä vastaan.

1. Kanada

Kanada marssittaa MM-kisoihin jälleen hyvin nimekkään, mutta perusrungoltaan nuorennetun joukkueen. Kirkkaimpien ja hieman kokeneempien nimien takana on monta nuorta NHL-pelaajaa, jotka ovat ottaneet jo paikat liigan terävimmän kärjen tuntumasta.

Kanadan suurimmat haasteet liittyvät isoon kaukaloon sopeutumiseen ja oikean pelitavan löytämiseen. Joukkueella on kuitenkin kaikki osa-alueet koossa ja sillä on tarpeeksi jalkavoimaa niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Materiaaliltaan huippulaadukas, nyt vain täytyy tulla tulosta.

2. Suomi

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen teki kovan tempun, kun muun muassa Jani Tuppurainen ja Tuomas Kiiskinen korvasivat NHL:stä harjoitusotteluihin saapuneet Lennart Petrellin ja Petteri Nokelaisen kisajoukkueessa. Jalosen tapaan joukkue on erittäin hyvin roolitettu ja terävä kärki on vaarallinen.

Suomi kamppailee kotiyleisön paineen alla lohkovoitosta yhdessä Kanadan ja USA:n välillä. Jatkossa, mitalipelien puolella, kaikki mahdollisuudet ovat avoinna. Joukkuepelin suhteen turnauksen parhaita maita.

3. USA

Tämän vuoden kisoihin USA on jatkanut pelaajistonsa nuorentamista, ja mukana onkin monta tulevaisuuden nimeä muutaman tähtipelaajan rinnalla. Joukkueessa on muutama nimeään jo NHL:ssä tehnyttä tähtipelaajaa, joiden taakse mukaan on tuotu niin NHL:n kuin SM-liigan puolelta enemmän kokeilutyyppisiä pelaajia.

Nimilistan puolesta USA ei pärjää millään muun muassa naapurimaallensa Kanadalle, mutta muuten joukkue on fiksusti rakennettu. Vikkelä ja tarpeeksi fyysinen, mutta silti taitava joukkue on mukana tappelemassa lohkon ykkössijasta ja puolivälierissä on varmasti vaikea voitettava.

4. Sveitsi

Sveitsi saa maansa tärkeimmän pelaajansa mukaan, kun New York Islandersin puolustaja Mark Streit saapuu Helsinkiin kisoihin. Mukana on vahva runko, joka pystyy tiukasti kilpailemaan jopa välieriin pääsystä. Maalivahtiosasto on kunnossa, puolustuksessa on laatua ja hyökkäyksessä leveyttä.

Sveitsi pistää varmasti kovasti kampoihin kaikille ennakolta suuremmille maille. Tekee kiekkomaana koko ajan nousua ja pelaajarunko on vuosi vuodelta laadukkaampi.


USA lähtee haastajana Helsingin lohkon kärkitaistoon.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

5. Slovakia

Slovakia on turnauksessa se maa, jolla on turnauksen paras puolustaja. Boston Bruinsin Zdeno Chara, on puolustaja, joka tuo niin 206 senttiä kuin 117 kiloa perälinjoille, sekä rutkasti kokemusta.

Slovakia on harjoittanut pientä nuorennusleikkausta, vaikkakaan joukkueen keski-iästä sitä ei suoranaisesti voi todeta. Taistelee tiukasti Sveitsin ja Valko-Venäjän kanssa puolivälieriin pääsystä. Haasteita, mutta mahdollisuuksia, on Slovakian turnauksen slogan.

6. Valko-Venäjä

Suomessa varsinkin Kärppien ja Bluesin päävalmentaja tutuksi tullut Kari Heikkilä otti Valko-Venäjän maajoukkueen johdettavaksi viime syksyllä tietäen sen, mitä edessä olisi. Maan kokoonpanon leveys on ohut ja muutaman kärkinimen niskassa on paljon vastuuta.

Päihittänee helposti Ranskan ja Kazakstanin, mutta Sveitsin ja Slovakian kanssa tekee erittäin tiukkaa. Heikkilällä on iso urakka koko maan pelaajarakenteen kehityksessä.

7. Ranska

Ranskalla pelaajamateriaali on positiivisesti kehittynyt vuosi vuodelta. Ulkomaille suunnanneista pelaajista moni on ottanut harppauksia eteenpäin ja maan tulevaisuus näyttääkin jääkiekon saralta varsin positiiviselta.

Ranskan pahimmat kilpakumppanit alkulohkossa ovat ennen kaikkea Kazakstan ja mahdollisesti Valko-Venäjä. Parhaimmillaan joukkue pystyy voittamaan molemmat vastukset, mutta päivän vire ratkaisee paljon. Jatkoajan arviossa maa nähdään myös tulevissa Suomen ja Ruotsin jakamissa MM-kisoissa.

7. Kazakstan

Ylös ja alas? Kazakstan nousi viime vuoden 1. divisioonan kisoista takaisin pääsarjaan, mutta tänä vuonna edessä on kova taistelu sarjapaikan pitämisen puolesta. Joukkueen pelaajarungossa on muutama hyvin KHL:ssä pelannut kasvo, mutta leveyttä maalla ei paljoakaan ole.

Todennäköinen kohtalo Kazakstanilla on jäädä alkulohkon viimeiseksi. Sarjapaikan säilyttäminen tuntuu epärealistiselta.

» Lähetä palautetta toimitukselle