Mitä huippuselostajan työ vaatii? - "Kuva on vääristynyt"

LIIGA, MAAJOUKKUE, KHL / Artikkeli
Antti Mäkinen kuuluu Suomen parhaimpiin selostajiin.
Kuva © Jussi Kivimäki
Urheiluselostajan ammatti on Suomessa tietynlainen myytti. Viasatin huippuselostaja Antti Mäkinen kertoo alan hyvät ja huonot puolet sekä vinkkinsä selostajiksi haluaville. Onko työ sittenkään pelkkää hohtoa?

Urheiluselostajan työ on Suomessa ainainen keskustelunaihe. Suomen kansa on rakastanut ja vihannut suomalaisia huippuselostajia Antero Karapalosta Mertarantaan.

Laidasta laitaan -sarja pureutuu perjantaina urheiluselostajuuden ytimeen. Marko Sjöblom ja Lauri Lehtinen kysyvät Viasatin loistavalta jääkiekkoselostajalta Antti Mäkiseltä, miten Suomen kansa on niin pakkomielteinen selostajien suhteen.

- Kuva on vääristynyt. Jos otan yksittäisen lähetyksen esimerkiksi, on paljon sellaisia katsojia ja seuraajia, jotka ei keskity peliin laisinkaan, vaan tekeekö selostaja virheen. Ja niistä nostetaan kova kalabaliikki.

- Selostajiin kohdistuu Suomessa poikkeuksellisen kova kritiikki. Jos et ole napakymppi isossa lähetyksessä, sinut murskataan. Tiedän kavereita, jotka ovat ottaneet itsensä, jopa masentuneet, Mäkinen kertoo.

Mäkisen omat taustat käydään läpi. Miten Mäkisestä tuli pitkän linjan kiekkoselostaja? Mitä neuvoja Mäkinen on itse saanut uralleen ja miten mies neuvoisi selostajaksi haluavaa?

- Radio Cityn Lindgrenin Juha opetti minulle, että kun teet jotain radiossa tai televisiossa, vedä rima aina korkealle. Älä koskaan lähde tekemään valmistautumatta. Vaadi itseltäsi aina parasta.

Monacon asuinominaisuuksien ja maailman kovimman kiekkovaikuttajan lisäksi jaksossa kerrotaan myös totuudenmukaisesti, kuinka rankkaa huippuselostajan työ on.

- Minulla on ikävä kavereitani. Niitä lapsuuden kavereitani, luottoihmisiäni. Vapaa-aikani on aika rajallista tänäkin päivänä. Kärsin siitä, että näen heitä liian vähän.

- Toinen asia on, että rakkaan vaimoni kanssa meillä on kaksi lasta kotona. On aina kovaa lähteä kotoa Helsinkiin tai puhumattakaan maailmalle ja tietää, että vaimoni jää tänne kahden lapsen kanssa.

Tule keskustelemaan Mäkisen, Sjöblomin ja Lehtisen kanssa Twitteriin aiheista hashtagilla #LaidastaLaitaan!

» Lähetä palautetta toimitukselle