Minsk matkailukohteena – Mitä tehdä ja nähdä jääkiekon ulkopuolella?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Minskissä riittää nähtävää ja koettavaa myös pelien lomaan.
Kuva © Nigel's Europe & beyond - Flickr - https://www.flickr.com/photos/nigel321/2258788062
Välipäivät ovat tuttuja kokemuksia kelle tahansa joskus MM-turnauksessa pelanneelle jääkiekkoilijalle. Joukkueen välipäivä tarkoittaa tietysti välipäivää myös joukkueen kannattajalle. Silloin on oivallinen tilaisuus tutustua elämään jäähallien ulkopuolella.

Matkaopas Minskin MM-kisoihin on toteutettu yhteistyössä momondon kanssa ja momondo on osallistunut julkaistavan sisällön tuottamiseen.

Vaikka Minsk on kaikkea muuta kuin Euroopan merkittävin turistikohde, kaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa, ja mikä tärkeintä, toukokuussa kaikki tapahtuu keskimäärin mukavassa säässä. Jääkiekon MM-turnauksen aikaan toukokuun keskivaiheilla Valko-Venäjän sää on suomalaisittain helposti kuin keskikesällä. Keskimääräinen päivälämpötila Minskissä toukokuussa on 18 astetta.

Neuvostobetonin ja suurten puistojen tasapaino

Minsk on noin kahden miljoonan asukkaan kaupunki, jolla on vaihteleva historia. Toisen maailmansodan aikana siitä historiasta tuhoutui merkittävä osa, sillä suurin osa kaupungin rakennuksista tuhoutui pommituksissa.

Monet kaupungin rakennuksista edustavatkin leimallisesti myöhäistä, Stalinin suosimaa neuvostoarkkitehtuuria. Sen vuoksi Minsk on erityisen betoninen paikka, mutta jotkin vanhat rakennukset, kuten tietyt kirkot, selvisivät sodasta. Vanhin kaupungin kirkoista on Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraali, joka on rakennettu vuonna 1613 ja kunnostettu vuonna 1871.

Arkkitehtuurinsa lisäksi Minsk on tunnettu suurista viheralueistaan. Yksi tunnetuimmista on Gorkin puisto, joka sijaitsee Svislatš-joen rannalla. Puiston maamerkki on yli 50 metriä korkea maailmanpyörä. Myös vieressä sijaitseva, toisen maailmansodan jälkeen avattu Janki Kupalin puisto on tutustumisen arvoinen.

Koska toukokuinen Minsk voi olla myös hyvin kuuma kaupunki, rannalla ja uimassa käyminen voi alkaa tuntua hyvältä idealta. Vaikka Minsk on mitä suurimmassa määrin sisämaakaupunki, Minskaje Mora -tekojärvi noin viisi kilometriä keskustan pohjoispuolella auttaa virkistäytymistä kaipaavia. Järven rannalla on suuri kaupungin ylläpitämä uimaranta, ja paikalle pääsee bussilla keskuslinja-autoasemalta.

Myös monet Valko-Venäjän merkittävimmistä museoista sijaitsevat Minskissä. Niihin kuuluvat muun muassa kansallinen taidemuseo, Valko-Venäjän historiaa ja kulttuuria esittelevä museo ja Suuren isänmaallisen sodan historian museo, joka on omistettu toiselle maailmansodalle.

Yksi Minskin tunnetuimmista rakennuksista on — ironista kyllä — Neuvostoliiton turvallisuuskomitean KGB:n entinen päämaja. Se sijaitsee ostoskatu Praspjekt Njezalježnastsin varrella.

Puhumme venäjää

Vaikka valkovenäjä on oma kielensä ja vaikka se on toinen maan virallisista kielistä, vain noin puolet maan asukkaista pitää sitä äidinkielenään. 70 prosenttia valkovenäläisistä käyttää kotikielenään venäjää. Kaikki minskiläiset eivät puhu juurikaan englantia, joten kyrillisiin aakkosiin tutustuminen ja joidenkin venäläisten fraasien opettelu voi osoittautua hyväksi ideaksi.

Seuraavilla lauseilla pääsee hyvään alkuun:

Привет! (Privet!) = Hei!
 Одно пиво пожалуйста (Odno pivo požaluista) = Saisinko yhden oluen?
 Где находится хоккейная арена? (Gde nahoditsja hokkeinaja arena?) = Missä jäähalli sijaitsee?
Спасибо! (Spasibo!) = Kiitos!

Edullinen ruoka, turvallinen kaupunki

Ruokailijalle Minsk tarjoaa vaihtoehtoja aina pohjoisintialaisesta ravintolasta lähtien. Valkovenäläinen keittiö on tyypillisen itäeurooppalainen: oleellisessa osassa ovat perunat, rasva ja liha. Ravintoloiden hinnat ovat huomattavasti länsimaita halvempia: ateria edullisessa ravintolassa ei maksa juuri seitsemää euroa enempää, ja oluttuopin saa käteensä yhdellä eurolla.

Minskissä on myös kattava ja erittäin halpa julkinen liikenne, jonka selkärangan muodostaa kahden linjan metroverkosto. Vaikka se avattiin vasta vuonna 1984, sen asemien sisustus korostaa neuvostotyyliin kauniita ja suurellisia yksityiskohtia. Metroverkosto käy siksi hyvästä nähtävyydestä, vaikkei itse asiassa olisi matkalla minnekään.

Vaikka Minsk saattaa näyttää brutaalilta neuvosto-olemuksessaan, kaupunki tunnetaan erityisen siistinä ja turvallisena — kaupungin sanotaan olevan kylämäisempi kuin esimerkiksi naapurimaiden pääkaupungit Kiova tai Moskova. Kuten missä tahansa kahden miljoonan asukkaan kaupungissa, myös Minskissä on silti hyvä pitää silmät avoinna ja varoa muun muassa taskuvarkaita, jotka operoivat erityisesti julkisen liikenteen ruuhkaisimmissa solmukohdissa.

Ennen matkaa: viisumi, majoitus, valuutta

Jos aikoo matkustaa Valko-Venäjälle, pitää ottaa tiettyjä asioita huomioon. Niistä merkittävin on viisumi. Sellainen tarvitaan. Suomalaisille Valko-Venäjän viisumeita myöntää maan suurlähetystössä toimiva konsulaatti Helsingissä.

30 päivän turistiviisumia varten tarvitaan passi, joka on voimassa vähintään kolme kuukautta matkan jälkeen, passikuva, vahvistus varatusta valkovenäläisestä majapaikasta ja täytetty lomake. Prosessille kannattaa varata aikaa viidestä kymmeneen arkipäivää. Lisätietoja saa muun muassa Valko-Venäjän virallisilta verkkosivuilta (Suomen kansalaiset eivät voi hankkia viisumeita lentokentältä, sillä Helsingissä on viisuminhakupiste). Viiden tai useamman hengen ryhmille voi tulla halvemmaksi hankkia ryhmäviisumi.

Majoitus kannattaa hankkia jo ennen viisumia, sillä viisumihakemuksessa vaaditaan tietoja majapaikasta. Minsk tarjoaa laajan valikoiman majapaikkoja, alle 20 euron hintaisesta hostellidormitorion sängystä 800 euron hintaiseen kahden hengen hienoon huoneistoon Minskin keskustassa.

Valko-Venäjän valuutta on Valko-Venäjän rupla, ja rahaa voi vaihtaa muun muassa suomalaisissa pankeissa ja esimerkiksi Forexilla. Varaudu jättimäisiin numeroihin: yksi euro vastaa 13 644,94 ruplaa, joten 100 eurolla ruplia saa yli 1,3 miljoonaa. Myös Minskissä on runsaasti pankkiautomaatteja ja rahanvaihtopisteitä, joten luottokortin ja eurojen ottaminen mukaan ei ole huono ajatus.

Kun kaikki muu on hoidettu, on vihdoin pakkaamisen aika. Vaikka sää on todennäköisesti lämmin, kunnon jääkiekkofanaatikko muistaa aina, että shortseissa ja t-paidassa saattaa tulla pieni vilu kaukalonlaidan istumapaikoilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle