Saadaanko Kuopiossa nauttia pitkistä kiekkokeväistä myös tulevina vuosina?

Jarno Hietanen

Millä lääkkeillä kestomenestyjäksi KalPa?

Hopeaan viime kauden päättänyt KalPa koki kauden jälkeen rajuja uudistuksia. Pelaajisto vaihtui radikaalisti ja uusi valmennusjohto Sami Kapasen johdolla ottaa vastuun Pekka Virran pestin jälkeen.

Ennen viime kauden alkua KalPan mahdollisuudet Liigassa tuomittiin poikkeuksetta kaikissa kausiennakoissa. Hyökkäyspään piti olla vaarallisen kapea ja tehoton. Puolustus menetteli, mutta sielläkään ei laajudella juhlittu. Ainoat positiivisemmat arviot sai maalivahtiosasto Eero Kilpeläisen johdolla. 

Kausi osoitti kuitenkin suuren kasvun koko joukkueelta ja organisaatiolta. Useat pelaajat onnistuivat jopa reilusti yli odotusten ja se siivitti kilpipaidat lopulta taistelemaan liigamestaruudesta Tapparan kanssa. Kausi päättyi pettymykseen ja hopeaan, mutta seuralle mitali oli erinomainen saavutus. Se oli KalPan toinen hopea, ensimmäisen se saavutti vuonna 1991.

Kauden jälkeen pelaajaosasto tyhjeni ja valmennuksessa puhaltavat nyt uudet tuulet päävalmentaja Sami Kapasen johdolla. Onko seuralla rahkeita lähteä hakemaan menestystä jo tulevalla kaudella, vai voidaanko jo nyt puhua välikaudesta?

− Minusta ei pitäis olla sellaista kuin välikausi. Meillä on nyt alkamassa uusi jakso, tai siirtymä uuteen jaksoon. Ensinnäkin vaihtui valmennus ja samanaikaisesti vaihtui joukkue poikkeuksellisen paljon. Aika radikaali muutos oikeastaan, taustoittaa päävalmentaja Kapanen.

"Meillä on nyt alkamassa uusi jakso"

Kapanen toisaalta painottaa, että joukkueessa tehtävät pelilliset muutokset on helpompi ajaa läpi samalla, kun suuri osa pelaajamateriaalista vaihtuu uusiin ja nuoriin. Vanhojen, tiettyyn pelityyliin tottuneiden pelaajien kanssa muutoksen tekeminen on entistä haastavampaa.

Päävalmentajan, sen myötä pelitavan, ja pelaajiston suuren muutoksen äärellä sarjan kärkisijojen saavuttaminen ei ole todennäköistä. Kapasella riittää siitä huolimatta uskoa joukkueen pudotuspelipaikkaan.

− Kyllä me tykkäsimme siitä huumasta ja buumista mikä oli keväällä. Totta kai kaikki sitä havittelee, että on finaaleissa ja pelaa mestaruudesta. Edelleen pidämme siitä kiinni, että olemme runkosarjassa yksi kärkijoukkueista ja yksi parhaita kotijoukkueita. Samoin haluamme pitää kiinni siitä, että olisimme pudotuspeleissä. Se on aina minimitavoite, linjaa Kapanen tulevan kauden tavoitteita.

Kevään finaalit olivat joukkueen lisäksi KalPan kannattajille todellista juhlaa, mutta myös harvinaista herkkua. Pekka Virran päävalmentaja-aikana joukkue on ollut hyvällä prosentilla mukana pudotuspeleissä, mutta mestaruudesta taisteleminen on ollut ennen viime kevättä kaukana. Kuopiossa halutaan luonnollisesti kestomenestyjiksi. Se edellyttää organisaation ja joukkueen tasolla oikeiden valintojen tekemistä.

− Kyllä valinnat koitetaan tehdä niin, että siinä on punainen lanka. Tekijöiden täytyy olla sellaisia, jotka ovat sitoutuneita asiaan ja haluavat kehittää itseään. Intohimoa täytyy myös olla. Kun pelaajalla on intohimoa ja hän on sitoutunut, asiat toimivat hyvin. Jos tulee vain kellokortin leimaamaan, alkaa ongelmat, kertoo Kapanen.

"Jos tuut vaan kellokortin leimaamaan, niin alkaa ongelmat"

Aktiivinen pelitapa vaatii pelaajilta enemmän, ja tämän seura ottaa huomioon pelaajia hankkiessaan. Kilpipaitojen listan kärjessä on hyvän jääkiekkoilijan löytämisen lisäksi se, että kyseinen pelaaja on myös hyvä urheilija. Hyvän fysiikan lisäksi tämä tarkoittaa hyviä elämäntapoja, jotta jaksaa pelata pitkän kauden liikkeeseen ja nopeuteen perustuvaa kiekkoa. 

− Jos ei ole hyvä urheilija, tulee vaikeaa. Hyväkin kiekkoilija katoaa siihen aktiiviseen kiekkoon pikkuhiljaa, jos ei jalka ja fysiikka riitä, painottaa päävalmentaja Kapanen.

Toisaalta viime kauden jälkeen pelaajien imu KalPaan on kasvussa, eikä joukkue putoa heti pois listalta valintaprosessin edetessä. Joukkue saa tätä nykyä enemmän yhteydenottoja pelaajaedustajilta ja -agenteilta. Viime kauden ohessa siihen on vaikuttanut myös organisaation ja valmennusjohdon viime vuosien pitkäjänteinen työ, joka alkaa kantaa hedelmää.

− Kyllä Pekka Virta ja kumppanit rakensivat tänne sen tietyn kulttuurin, johon kuuluu harjoittelu- ja pelaajakeskeisyys. Toisaalta heti kun jää vähän laakereille lepäämään ja ylänappi auki, asiat alkaa mennä väärään suuntaan.

"Kyllä Pekka Virta ja kumppanit rakensi tänne sen tietyn kulttuurin, mihin kuuluu harjoittelu- ja pelaajakeskeisyys."

Talous kuntoon - pelaajiston omavaraisuus tärkeää

Seuralle on pelaajahankintojen lisäksi edelleen tärkeää painottaa omavaraisuutta pelaajien suhteen. 

− Ei voi lähteä siihenkään, että koko ajan ostetaan ulkopuolelta nuorta osaamista, sanoo Kapanen.

Liigajoukkueen peräsimessä olevan Kapasen mukaan KalPan A-nuorten puolella tehdään hyvää työtä. Hän toivookin, että nuorten pelin tasoa saataisiin entisestään nostettua lähemmäs Liigan pelitempoa. Se helpottaisi luonnollisesti nuorten pelaajien sisäänajoa liigaympyröihin.

− Jos pelillisen temmon kynnys olisi mahdollisimman pieni, se helpottaisi vähän, kun Liiga-peli jännittää joka tapauksessa. Miehet ovat vahvempia ja pikkuisen taitavampia.

Hyvien pelillisten otteiden lisäksi organisaation taloudessa on ollut parempia merkkejä näkyvissä. Seura teki viime kauden jälkeen ennätystuloksensa ja tulos olikin reilut 500 tuhatta euroa plusmerkkinen. KalPan toimistolla ei olla kuitenkaan laittamassa kaikkia rahoja mustalle, vaan talous halutaan nyt kuntoon ja tavoitteena on, että organisaatiolla on tulevaisuudessa kyky investoida enemmän.

− Jos saa rahaa kassaan, ensimmäinen asia ei ole se, että laittaa seuraavan vuoden pelaajabudjettiin kaiken.

− Jos miettii toisia organisaatioita, kuten Tapparaa, Kärppiä tai IFK:ta, niin vastaavia tuloksia on siellä tehty viimeisen kahdeksan vuoden aikana aika monta kertaa, vertaa Kapanen KalPan tilannetta Liigan isompiin seuroihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kärpät onnistunut pelin nopeuttamisessa – Lukko Liigan paras kiekkokontrollijoukkue

LIIGA | 23.10.2017 10:00
Kärpät on tuonut Liiga-kartalle uudenlaista suoraviivaista peliä, kun taas toisessa päässä Pekka Virran Lukko jauhaa mallikkaasti kiekkokontrollia. Osa joukkueista on myös epäonnistunut pelin nopeuttamisessa. Jatkoaika analysoi viiden eri joukkueen pelitavat. lue lisää

Jerry D'Amigo KalPaan

LIIGA | 12.10.2017 11:12
Viime kaudella Ilveksen sisäisen pistepörssin voittanut Jerry D'Amigo siirtyy KalPaan. lue lisää

TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon

CHL | 10.10.2017 23:06
Kolmesta tiistai-iltana pelanneesta suomalaisjoukkueesta JYP koki ainoana tappion, mutta eteni silti jatkoon. TPS:n ja HIFK:n pelit CHL:ssä päättyivät. lue lisää

Maanantaijää, viikko 39: Tappara-tähdillä tehot hukassa − Kuopiossa etsitään pelisysteemiä

LIIGA | 2.10.2017 12:00
Tänä maanantaina ihmetellään Tapparan hyökkääjien alisuorittamista, KalPan kehnosti alkanutta kautta ja JYPin kovaksi äitynyttä virettä. lue lisää

SS: KalPan tehohyökkääjä ei ole KalPan kokoonpanossa − syynä hyllytys

LIIGA | 23.9.2017 14:13
KalPa on jättänyt kultakypäränsä Alex Lavoie'n kokoonpanonsa ulkopuolelle ottelussa Ässiä vastaan. lue lisää

Kommentit

Alex Lavoie

KalPa #91 R h
s. 1992 Anjou, QC, CAN
180CM / 82KG
SOPIMUS: 2018 (2019)