Mikä on muuttunut Jokereiden pelitavassa?

KHL / Artikkeli
Päävalmentaja Erkka Westerlund ja apuvalmentaja Kalle Kaskinen ovat vieneet Jokereiden pelaamista rohkeampaan suuntaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Yksipuolinen ja ennalta-arvattava pelitapa toimi viime kaudella tiettyyn pisteeseen asti, kunnes vastustajat oppivat pelaamaan sitä vastaan. Toista kautta varten valmennusjohdon on täytynyt monipuolistaa Jokereiden pelaamista.

Jokerit on aloittanut toisen KHL-kautensa tuloksellisesti hyvin. Pelillisesti joukkue on vielä pahasti vaiheessa, mikä johtuu siitä, että Jokerit aloitti yhteiset harjoitukset suhteellisen myöhään.

Jokereiden pelitapa nojaa tälläkin kaudella vahvaan viisikkopelaamiseen. KHL:n kärkijoukkueita vastaan Jokerit ei pysty kamppailemaan yksilötasolla, mutta vahvan viisikkonsa ansiosta Pietarin SKA:n ja Moskovan TsSKA:n kaltaiset suurseurat ovat voitettavissa.

Nyansseja pelitavassa on muutettu viime kaudesta paljonkin. Kaavamaisuus on hävinnyt. Jokerit pyrkii olemaan luova ja rohkea kiekollisena, jotta peli ei olisi niin ennalta-arvattavaa kuin viime kaudella.

Monipuolisemman syöttelyn kautta kohti hyökkäysaluetta

Pelin rytmittäminen on monipuolisempaa, ja hyökkäyksiinlähdöissä käytetään aiempaa enemmän erilaisia syöttösuuntia. Jatkuva keskushyökkääjän kautta pelaaminen on muuttunut monipuolisempiin syöttöketjuihin.

Edelleen Jokerit lähtee hyökkäyksiin ensisijaisesti nopeasti, jos se vain suinkin on mahdollista ja järkevää. Jos ylöspäin ei pystytä pelaamaan, on toisena vaihtoehtona kiekon pitäminen omalla joukkueella ja syöttöpelin kautta vastustajan viisikon hajottaminen. Tavoitteena on löytää laitahyökkääjä vauhtiin laidalle. Kun ajoitus on osunut nappiin, on laituri päässyt hyökkäysalueelle kiekon kanssa eikä päätyä ole tarvinnut kayttää.

Päävalmentaja Erkka Westerlund on puhunut paljon suoraviivaisuudesta ja nopeudesta. Nopeudella Westerlund on selvästi tarkoittanut koko viisikon pelinopeutta, eikä jatkuvaa nopeilla rytmeillä hyökkäämistä. Jokerit haluaa pitää kiekkoa ja siten hallita pelin virtausta.

Uskaltaako Jokerit pelata samalla tavalla myös vieraskentällä? Viime kaudella Jokerien pelaaminen muuttui aina, kun siirryttiin vietaskiertueelle. Kotikaukalosta tuttu kiekollinen pelaaminen muuttui vieraissa pelitapaan, joka nojasi lähinnä kiekonriistoihin ja vastahyökkäyksiin. Onko Jokerit henkisesti vahvempi kuin viime kaudella toteuttamaan identiteettiään myös vieraskaukalossa?

Monipuolinen pelitapa siivittänee Jokerit lentoon kauden edetessä. Tällä hetkellä viisikkopelaaminen on pahasti vaiheessa, mutta päätähtäin Jokereilla on keväässä. Silloin oma pelitapa pitää olla parhaimmillaan, jotta pelit jatkuisivat toisen pudotuspelikierroksen jälkeenkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle