Metsola ja Palola taas kirkkaimmat tähdet – Tapparan pelaaja-arviot 2014-15

LIIGA / Artikkeli
Tuttu näky, Palola tuulettaa maalia.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Tapparan kausi päättyi jo kolmannen kerran peräkkäin hopeamitaliin. Jatkoaika arvioi totuttuun tapaan Tappara-pelaajien kaudet.

Maalivahdit

Juha Metsola

Eniten nollapelejä. Paras torjuntaprosentti. Tapparan tärkein yksittäinen pelaaja. Mestaruus jäi kuitenkin edelleen saavuttamatta huikeasta kaudesta huolimatta. Ura ei jatku Tapparassa, "Metso" etsii itselleen uutta seuraa KHL:stä.

Dominik Hrachovina ja Aaro Peltonen pääsivät kumpikin tolppien väliin vain parissa pelissä ja jäävät ilman arviota.

Puolustajat

Pekka Saravo

Kokenut puolustaja pelasi peruspeliä ilman hienouksia. Arvokas pelaaja puolustuspäässä ja alivoimalla. Omassa päässä Tapparan kiekollisesti varmin puolustaja. Kuuden vuoden sopimus päättyi tähän kevääseen, ja ura jatkuu Tapparassa.

Markus Kankaanperä

Jämäkän puolustamisen lisäksi "Kanki" otti roolia myös hyökkäyspäässä ja iski toiseksi eniten pisteitä Tappara-puolustajista. Luistelussa jää usein kakkoseksi, mutta konkari paikkaa puutteensa hyvällä sijoittumisella. Varakapteeni teki vuoden jatkosopimuksen Tapparan kanssa.

Tuukka Mäntylä

Pelasi 24 ottelua mukavin tehoin, minkä jälkeen siirtyi loppukaudeksi Amur Khabarovskiin. Pitkä sopimus purettiin kauden jälkeen, ja Mäntylä etsii itselleen uutta seuraa.

Pasi Puistola

Maailmanmestarin taso on parissa vuodessa romahtanut pohjamutiin. Hidas ja kiekollisesti epävarma. Mahtui Tapparan kokoonpanoon vain 16 ottelussa, joissa sai niukasti peliaikaa. Käväisi myös lainalla KalPassa. Sopimusta vielä kaksi kautta jäljellä, mutta ihmeitä pitää tapahtua, että Puistolasta olisi Tapparalle vielä jotain iloa.

Aleksi Elorinne

Kevätkauden komeetta. Isokokoinen puolustaja lunasti vakuuttavilla otteillaan pelipaikan. Vain kolme kertaa jäällä vastustajan tehdessä maalin tasakentällisin. Kevättä kohti itseluottamus kasvoi kohisten, ja osallistui aktiivisemmin myös hyökkäyspeliin. Tärkeä palanen myös ensi kauden joukkueessa.

Atte Mäkinen

Otti syyskaudella hieman yllättäen pelipaikan ja pelasi miehekästä sekä rohkeaakin peliä. Keväällä pelasi Mestistä LeKissä. Isokokoisella puolustajalla on potentiaalia murtautua pelaavaan kokoonpanoon, mutta kiekollisiin ratkaisuihin tarvitsee varmuutta. Ura jatkuu Tapparassa.

Henrik Tömmernes

Taitava ruotsalaispuolustaja siirtyi kesken kauden AHL:stä. Kiekollisesti taitava, mutta usein liiankin itsevarma. Suoritustaso vaihtelevaa, millimetrintarkkaa syöttöä saattoi seurata helppo kiekonmenetys. Kokonaisuutena kuitenkin Tapparalta todella kova löytö. Palaa tulevaksi kaudeksi Ruotsiin.

Teemu Aalto

Paransi edelliskaudesta huikeasti ja pelasi 37-vuotiaana uransa toiseksi tehokkaimman kauden. Oli puolustajien pistepörssin jaetulla ykkössijalla. Kovien tehojen lisäksi oli vakuuttava myös omassa päädyssä. Ylivoimaspesialisti jatkaa Tapparassa myös ensi kaudella.

David Kolomatis

Yhdysvaltalaispuolustajalta odotettiin paljon, mutta saatiin todella vähän. Saamaansa ylivoimavastuuseen suhteutettuna vaisut tehot. Kiekottomana jatkuvasti vaikeuksissa. Kevätkaudella ei mahtunut enää kokoonpanoon. Ura jatkuu muualla.

Alexander Bonsaksen

Kesken kauden hankittu norjalaispuolustaja osoittautui erinomaiseksi peruspuolustajaksi. Varmaa ja tasaista puolustamista, myös taklauspelissä aktiivinen. Teki jatkosopimuksen Tapparaan.

Hyökkääjät

Pekka Jormakka

Sähäkkä luistelija oli ajoittain todella tehokas, mutta välillä vajosi totaaliseen tehottomuuteen. Pudotuspeleissä nosti selvästi tasoaan. Ei pystynyt kahdella Tappara-kaudellaan tekemään toivottua läpimurtoa, vaikka kuuluikin avainhyökkääjiin. Siirtyy ensi kaudeksi Jokereihin.

Masi Marjamäki

Kokenut voimahyökkääjä pelasi muutaman vuoden tauon jälkeen kokonaisen liigakauden. Oli välillä kokoonpanon ulkopuolella, mutta osoitti tarpeellisuutensa pudotuspeleissä taklauksillaan ja taistelutahdollaan. Tehot jäivät vähiin, vaikka sai peliaikaa myös ylivoimalla. Palaa ensi kaudeksi kasvattajaseuraansa Ässiin.

Stephen Dixon

Ennen loukkaantumistaan vaikutti nappihankinnalta Kristian Kuuselan ja Olli Palolan väliin. Rooli oli lopulta puolustavampi, ja tehopisteet sen mukaiset. Tappara-hyökkäyksen ahkerimpia taklaajia ja hyvä aloittaja. Jatkaa kirvesrinnoissa myös ensi kaudella ja saanee hyökkäävämmän roolin.

Josh Green

Syksyllä vaikutti lähinnä painolastilta joukkueelle, mutta ryhdistäytyi ja kokosi lopulta hyvät tehot. Loistava aloittaja ja erinomainen maskimies ylivoimalla. Typerät jäähyt laskevat arvosanaa. Uran jatko toistaiseksi auki.

Jere Karjalainen

Nopea luistelija sai parhaimmillaan peliaikaa jopa kakkosylivoimassa. Pääsi tekopaikkoihin, mutta viimeistely heikkoa. Alivoimalla ja karvaajana täyttää ruutunsa. Jatkaa Tapparassa.

Henrik Haapala

Pienikokoisen laiturin kausi alkoi loukkaantumisen vuoksi vasta joulutauon jälkeen. Jaksaa luistella ja pärjää myös kiekollisena. Potentiaalia olisi isompaankin rooliin. Ura jatkuu Tapparassa.

Elmeri Kaksonen

Kehityskäyrä näyttää jyrkästi alaspäin. Jämähtänyt puolustavaan rooliin, ja peliaika vähissä. Tappara-pelaajista eniten miinuksella. Sai kuitenkin jatkosopimuksen.

Jarkko Malinen

Iski kovemmat tehot kuin kahdella edellisellä Tappara-kaudellaan yhteensä ja oli lopulta joukkueensa toiseksi paras maalintekijä. Nopea luistelija ja taitava mailankäsittelijä oli isossa roolissa myös alivoimalla. Siirtyy liiganousija KooKoon riveihin.

Olli Palola

Aavistuksen yskähdellen alkanut kausi päättyi lopulta maalipörssin voittoon – liigahistorian ensimmäisenä pelaajana kahtena vuonna peräkkäin. Muodosti Kuuselan kanssa todella vaarallisen tutkaparin. Huikea maalintekijä jatkaa uraansa KHL:ssä.

Otto Rauhala

Pelasi syyskauden nelossentterinä, kevät kului Mestiksessä. Ura jatkuu Tapparassa, mutta pelipaikan saaminen vaatii kovia näyttöjä tai runkopelaajien loukkaantumisia.

Jan-Mikael Järvinen

Vaikean alkukauden jälkeen pystyi nostamaan tasoaan. Kiekonkäsittely ja syöttötaito huikeaa. Tapparan keskushyökkääjistä huonoin aloittaja. Ylivoiman pyörittäjänä isossa roolissa myös tulevalla kaudella.

Kristian Kuusela

Tehottoman alkukauden jälkeen pääsi Palolan kanssa samalle aaltopituudelle ja takoi lopulta samat tehot kuin viime kaudella. Sai runsaasti peliaikaa erikoistilanteissa ja otteluiden ratkaisuhetkillä. Voisi syöttämisen ja harhauttamisen sijaan laukoa hanakammin. Ensi kaudella luvassa entistä isompi rooli Tapparassa Palolan ja Jormakan lähdön myötä.

Antti Erkinjuntti

Kokenut hyökkääjä pelasi tehopisteillä mitattuna huonoimman liigakautensa. Rooli oli aiempia Tappara-kausia pienempi ja puolustavampi. Pudotuspeleissä sai vastuuta myös ylivoimalla, mutta taso ei riittänyt johtavaksi pelaajaksi. Siirtyy ensi kaudeksi Pelicansiin.

Teddy Da Costa

Rooli ja tehot jäivät Tapparassa pieniksi, vaikka ranskalainen väläyttelikin taitojaan. Siirtyi kesken kauden Pelicansiin, jossa sai isomman roolin. Jatkaa Lahdessa.

Jukka Peltola

Jos Tappara-kapteeni joskus lopettaa taistelun, tarkistakaa pulssi. Alkukausi sujui alakanttiin, mutta iski lopulta henkilökohtaisen maaliennätyksensä ja kelpo tehot muutenkin. Alivoimalla ja laukausten blokkaajana liigan ehdotonta eliittiä. Aloittaa ensi kaudella jo kymmenennen kautensa kirvesrinnoissa.

Tapparassa hyökkäsivät myös Patrik Laine, Miika Heikkilä, Toni Kallela, Henri Tuominen ja Ville-Vesa Vainiola, mutta heille ei kertynyt riittävästi pelejä, jotta heidät olisi arvioitu.

» Lähetä palautetta toimitukselle