Metallurg Novokuznetsk - Titovin soturit ovat aseettomia

KHL / Artikkeli
Ryan Stoa on Metallurgin ykkössentteri.
Kuva © Getty Images
Etelä-Siperiassa sijaitseva Novokuznetskin kaupunki on asukasluvultaan vähän Helsinkiä pienempi. Vuosikymmeniä vanha perinteikäs jääkiekkoseura kaipaisi lisärahoitusta menestyäkseen KHL:ssä. Nyt seurassa pelaa ulkomaalaisvahvistusten lisäksi lähinnä nuoria lupaavia pelaajia ja farmisarjasta hankittuja arpoja. Seura onkin ollut viime vuosina hyvä ponnahduslauta monelle nuorelle pelaajalle. Novokuznetskin vanha 7500 katsojaa vetävä kotihalli ei ole tätä nykyä juuri koskaan loppuunmyyty.

Novokuznetsk on KHL:ssä kääpiöseura, joka ei ole päässyt kuuden KHL-kauden aikana kertaakaan pudotuspeleihin. Vain kaudella 2011-12 se on ollut edes lähellä, kun joukkue jäi kahdeksan pisteen päähän pudotuspelipaikasta.

Viime kausi oli tuttuun tapaan hyvin vaatimaton. Seura sai kasaan 54 runkosarjapelin aikana vaivaiset 50 pistettä ja sarjataulukossa taakse jäi vain syvissä vesissä uinut Amur Habarovsk. Päävalmentajana jatkavan German Titovin alaisuudessa joukkue kyllä taisteli ja yritti, mutta materiaali ei vain riittänyt mihinkään kovien joukkueiden seurassa.

Tulevan kauden materiaali ei ainakaan ole viime kauteen nähden vahvistunut. Seuran kannalta on tärkeää, että Titov saatiin pidettyä, mutta ei hänkään voi ihmeitä tehdä erittäin vaatimattomalla materiaalilla. Joukkue tulee varmasti pelaamaan taistelevaa jääkiekkoa, mutta sen taitotaso on aivan liian heppoinen KHL:ään.

Maalivahdit:

Ilja Sorokin

Nikita Ložkin

Seuran maalivahtikaksikko on sama kuin se oli jo viime kauden lopussa. Hyvin pelannut Niko Hovinen myytiin kesken kauden Vladivostokiin. Seuran maalivahtitandemi on koko KHL:n nuorin, mutta Novokuznetskilla on riveissään todellinen hiomaton timantti.

Kesken viime kauden seuran ykkösvahdin paikan kaapannut Ilja Sorokin varattiin kesällä New York Islandersiin NHL:ään numerolla 78. 19-vuotias on todella kylmäpäinen ja rauhallinen maalivahti, jonka otteita Hovinenkin kehui. Sergei Bobrovskia ihaileva nuorukainen pelasi viime kaudella 27 peliä torjuntaprosentilla 91,1 %. Tuohon ei kannata kiinnittää huomioita liiaksi, sillä jokainen KHL:ää enemmän seurannut tietää kuin surkea puolustus Novokuznetskilla oli hyvän kauden pelanneesta Tuukka Mäntylästä huolimatta. Sorokin on huippukyky, jonka tulevaisuus lienee NHL:ssä.

22-vuotias Nikita Ložkin ei ole Sorokinin tasoinen maalivahti, mutta pystyy tällä tasolla torjumaan kelvollisella tasolla. Hän jäänee kuitenkin tulevalla kaudella selkeäksi kakkosvahdiksi.

Sorokin on huippulupaava maalivahti, joka on kuitenkin vielä hieman raakile KHL-peleihin. Tasaisuuden säilyttämisen kanssa voi tulla ongelmia. Toisaalta hänellä on kaikki eväät nousta jo tulevalla kaudella erinomaiseksi KHL-maalivahdiksi. Novokuznetskin maalivahtiosasto on Sorokinista huolimatta kysymysmerkki.

Puolustajat:

Cade Fairchild (USA) - Matt Lashoff (USA)

Mark Skutar - Mihail Kuklev

Aleksandr Aksjonenko - Anton Kapotov

Pavel Kanarski - Nikita Kamalov

Viime kauden tärkeistä puolustajista poissa ovat Tuukka Mäntylä, Ray Giroux ja Jegor Martinov. Tilalle tulleet Cade Fairchild ja Matt Lashoff eivät millään täytä kaikkia aukkoja. Mäntylä oli viime kaudella joukkueen puolustuksen kulmakivi. Nyt samaan roolin kaavaillaan varmasti pienikokoista Fairchildia. Puolustus on auttamatta heikentynyt viime kauteen nähden.

25-vuotiaalla jenkkipuolustaja Fairchildilla on periaatteessa eväät täyttää Mäntylän jättämä aukko, mutta Novokuznetsk pelipaikkana saattaa olla henkisesti melkoisen kova ensimmäinen kosketus eurokiekkoon. Viime kaudella AHL:ssä 47 peliin tehot 2+23=25 tehnyt puolustaja on puolustuksen ykkösnimi. Hän kolusi aikanaan kahdet U18 ja U20 MM-kisat, mutta ei ole päässyt pelaamaan NHL:ssä kuin viisi peliä. Fairchildilla on loistava liike ja syöttötaito on hyvällä tasolla. Hän on harjoituspeleissä väläytellyt taitojaan, mutta onko hänestä loistamaan runkosarjassa?

Seuran toinen jenkkipuolustaja on fyysinen Matt Lashoff, joka pelasi viime kauden Leksandissa. Hän on pelannut urallaan 74 ottelua NHL:ssä. Siinä missä Fairchildista ei ole paljon iloa fyysisessä pelissä, on Lashoff vahva vääntäjä, joka tykkää pelata kovaa. Viimeiset kaksi kautta puolustajalla ovat vierähtäneet Euroopassa, ensin NLA:ssa ja viime kausi SHL:ssä. Hän on tehnyt tasan yhden maalin eurokaukaloissa yli 100 pelin aikana.

Harjoituspeleissä ylivoimalla osaamistaan väläytellyt 20-vuotias Mark Skutar on mielenkiintoinen nimi. Hänet valittiin viime joulukuussa kuukauden tulokaspelaajaksi. Skutar on hyvin liikkuva puolustaja, jolla vaikuttaa olevan hyvä pelisilmä ja kova laukaus. Novokuznetskissa nuoret lupaukset pääsevät näyttämään kykyjään ja saamaan sitä kautta parempia KHL-sopimuksia isompiin seuroihin. Skutar voi tehdä läpimurtonsa KHL-kaukaloissa tulevalla kaudella.

Puolustuksen täydentävät hieman kulmikkaasti luisteva Aleksandr Aksjonenko, viidettä kauttaan seurassa aloittava Mihail Kuklev, vain 170-senttinen Anton Kapotov ja 19-vuotias seuran oma kasvatti Nikita Kamalov. Näistä juuri kukaan ei mahtuisi pelaamaan suurimmassa osassa KHL-joukkueista. Se kertoo jotain kyseisen nelikon tasosta. Kamalov toki lahjakas nuori pelaaja. Kuklev on rutinoitunut KHL-pakki, mutta näytöt ovat kovin kevyitä.

Novokuznetskin puolustus on paperilla koko sarjan huonoin. Fairchild ja Skutar lienevät tärkeimmät palaset kiekollisessa pelissä ja ylivoimalla. Puolustuksessa on lähinnä "toivotaan toivotaan" -osastoa ja pelaajia, jotka eivät muille KHL-seuroille kelpaa. Toki farmisarjasta hankituilla ja nuorilla pelaajilla on varmasti näyttöhaluja, mutta kun se ei vain riitä mihinkään.

Hyökkääjät:

Aleksei Kosourov - Ryan Stoa (USA) - Aleksandr Komaristi

Tomas Rachunek (CZE) - Ansel Galimov - Vladimir Malinovski

Mihail Plotnikov - Denis Kurepanov - Dmitri Maltsev

Vadim Mitrjakov - Konstantin Turykin - Artem Garifullin

Hyökkäyksellekin on käynyt se, mitä seuralle käy joka kesä. Kaikki parhaat pelaajat on jälleen kerran viety isommille areenoille. Poissa ovat Kurtis McLean, Jevgeni Lapenkov, Semjon Valuiski, Rafael Ahmetov, Sergei Jemelin, Damir Zhafjarov ja Artem Garajev. Viime kauden sisäisen pistepörssin TOP-10:stä jatkaa ainoastaan neljänneksi sijoittunut Ansel Galimov ja sijalla kymmenen ollut Aleksei Kosourov. Uusia hankintoja on tullut toki tilalle, mutta hyökkäyskin on heikentynyt kesän aikana.

Hyökkäyksen uudet ulkomaalaishankinnat ovat jenkkisentteri Ryan Stoa ja edesmenneen huippupuolustaja Karel Rachunekin pikkuveli Tomas. Stoa on iso ja vahva sentteri, joka voi tarvittaessa pelata myös laidalla. Hän on harjoituspeleissä pelannut ykkösketjun sentterinä, mutta ei ole erityisemmin vakuuttanut. Viime kaudella hyökkääjä pelasi AHL:ssä, jossa 67 pelin tehopisteet olivat 16+24=40. 27-vuotias hyökkääjä on tehnyt AHL:ssä hyvin pisteitä, mutta pelaa vasta ensimmäistä kauttaan Euroopassa. Häneltä pitäisi olla röyhkeyttä ja maalintekovoimaa.

Rachunek pelasi viime kaudella Tšekin Extraliigaa, jossa saalisti 47 peliin 24 pistettä. Hän ei ole ensimmäistä kertaa KHL:ssä, sillä luisteluvoimainen hyökkääjä pelasi toissa kaudella Lev Prahan riveissä 36 peliä tehoilla 6+9=15. Novokuznetskissa häneltä odotetaan ulkomaalaisena vastuunkantoa. Ikää Rachunekilla on vasta 23 vuotta ja Novokuznetskissa saa ainakin alkuun varmasti hyvin vastuuta ja loppu on peliesityksistä kiinni.

Koeajan kautta pelipaikan saanut Aleksandr Komaristi on ollut todella pirteä harjoituspeleissä. Pienikoinen hyökkääjä on taitava ja energinen pörriäinen. Viime kauden hän pelasi farmisarja VHL:ssä, mutta sitä edelliset neljä kautta KHL:ssä. Hyökkääjä hakee uralleen uutta nostetta Novokuznetskista kahden vaisumman kauden jälkeen. Harjoituspelien perusteella hän tulee olemaan ehdottomasti seuran parhaita hyökkääjiä.

Lupaava Ansel Galimov on 23-vuotias senteri, jonka suurimmat vahvuudet ovat terävä rannelaukaus, nopeus ja kova taistelutahto. Seuran kapteenina viimeisen neljän kauden aikana kolmesti toiminut 35-vuotias konkarihyökkääjä Kosourov on joukkuepelaaja henkeen ja vereen. Kosourov tuo apuja hyökkäyspeliin jonkin verran, mutta ei hänestä ratkaisupelaajaa saa tekemälläkään.

Pelaa seurassa yksi viime kauden KHL-mestarikin, kun Metallurg Magnitogorskissa pienessä roolissa viisi pistettä tehnyt Vladimir Malinovski teki sopimuksen seuran kanssa. Hänen uralleen varmasti hyvä ratkaisu, sillä Novokuznetskissa taitava ja hyvin liikkuva hyökkääjä saa varmasti enemmän vastuuta.

Lokomotivissa viime kaudella pelannut 23-vuotias Dmitri Maltsev pääsi pelaamaan 27 peliä, joissa ei saanut kuitenkaan aikaan pisteen pistettä, toki roolikin oli pieni. Isokokoinen hyökkääjä on toiminut aiemmin Lokomotivin juniorijoukkueen kapteenina, joten häneltä pitäisi löytyä jonkinlaisia johtajaominaisuuksiakin. Maltsevin pitäisi kaiken järjen mukaan saada paikka pelaavasta kokoonpanosta, mahdollisesti jopa kärkiketjuista.

Seuran hyökkäyksen runkomiehistä vain kolme pelaajaa on yli 24-vuotiaita, joten todella nuorella ja kokemattomalla ringillä ovat liikenteessä. Hyökkäys on täynnä nimettömiä pelaajia eikä ulkomaalaisvahvistuksetkaan ole ennakkoon kovin kummoisia. Hyökkääjät ovat lisäksi järjestänsä pienikokoisia. Jos puolustus on KHL:n huonoin materiaalilta niin sitä on myös seuran hyökkäys.

Yhteenveto:

Seuralla on KHL:n surkein puolustus- ja hyökkäysmateriaali, joka ei paperilla anna kovin hyviä lähtökohtia tulevaan KHL-kauteen. Sorokin on varmasti maalilla mies paikallaan, mutta ei noin heikon puolustuksen takana edes Tuukka Rask pystyisi ihmeisiin. Valmennuspuoli ei varmasti ole Titovin johdolla KHL:n huonointa osastoa, mutta hänellä on käytössään surkea pelaajamateriaali. Titov on sanonut haluavansa nähdä joukkueelta agressiivista ja intensiivistä kiekkoa.

Arvio:

Ei mitään asiaa pudotuspeleihin tällä materiaalilla. Sijoille 12-14.

» Lähetä palautetta toimitukselle