Mestiksen Piippuhyllyllä, viikot 37-39: avausviikot nippuun

LIIGA, MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
SaPKon vaihtopenkillä on jouduttu tällä kaudella levittelemään käsiä moneen kertaan.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Mestiksen piippuhyllyllä−artikkelisarja tekee paluun Jatkoajan viikottaisiin juttusarjoihin rytinällä. Tässä ensimmäisessä osassa lyödään nippuun Mestis-kauden kolme ensimmäistä peliviikkoa.

Tällä kaudella Piippuhyllyn vakiojäseninä ovat Kiekko-Vantaa-toimituksen toimittaja Mikko Roivas sekä vuorotellen Mestis-toimituspäälliköt Leo Runsas ja Tero Liikanen. Roivaksen parina kauden kuitenkin laittaa käyntiin jyväskyläläistä kiekkoviisautta Piippuhyllylle tuova JYP-Akatemia−toimituksen Olli Venäläinen.

1. erä: JYP-Akatemian kauden aloitus on yllättävän vahva. Mikä on nuoren joukkueen menestyksen salaisuus, ja mihin asti joukkueen lento kestää?

Mikko Roivas: Jyväskylässä on selvästi tehty jotakin oikein. Nuori joukkue on taistellut itsensä voittojen tielle hämmästyttävän hienosti. Perjantaina kuitenkin joukkue kaatui Mikkelissä Jukurien vieraana lukemin 3−2.

JYP-Akatemia on mättänyt 27 maalia kuudessa ottelussa. Se on eniten koko Mestiksessä. Vahvaa alkukautta voi pitää yllätyksenä, vaikka pelattuja otteluita on vain kuusi. Tosin jyväskyläläiset ovat pelanneet ennakolta heikompia vastaan. Saldona on tällä hetkellä voitot SaPKosta, KeuPasta, Hokista, Peliitoista ja Jukureista.

Hurrikaaniryhmä on hyvin edustettuna myös pistepörssissä. Kuudetta sijaa pitää hallussaan Joonas Sammalmaa tehopistein 2+6, seitsemäntenä on Henri Kanninen pistein 5+2 ja kahdeksantena Joose Antonen pistein 4+3. Tehopisteet ovat jakautuneet koko miehistön laajuisiksi, mikä on erittäin tärkeä joukkueen koko olemukselle. Onnistumisia tulee leveällä rintamalla.

Kevään pudotuspelejä silmällä pitäen on hyvin todennäköistä, että JYP-Akatemia tulee hiipumaan runkosarjan piikkipaikalta. Talvi ja kausi tulevat olemaan kuitenkin pitkiä.

Olli Venäläinen: Jyväskyläläiset ovat jatkaneet siitä, mihin viime kauden lopussa jäivät. Valmentajaguru Jukka Ahvenjärvi ei ole tehnyt pelillisesti juuri minkäänlaisia muutoksia, mutta onnistumiset ovat kasvattaneet Mestiksen nuorimman joukkueen itseluottamusta valtavasti, jolloin usko omaan tekemiseen säilyy.

Hurrikaaninutut ovat aikaisemmillakin kausilla päässeet ajoittain huimaan lentoon, mutta aallonpohjat ovat pitäneet heidät ulkona pudotuspeleistä. Onnistumiset laajalla rintamalla alkukaudesta tuonevat uskoa myös heikompiin hetkiin, joten Akatemia nähtäneen runkosarjan lopussa sijoilla seitsemän-kahdeksan.

2. erä: SaPKoa veikkailtiin kauden alla jopa pudotuspelijoukkueeksi, mutta joukkueen alkukausi on synkkääkin synkempi. Mikä on ajanut pässipaidat tälläiseen tilanteeseen?

Mikko Roivas: SaPKon alkukausi on ollut vähintäänkin katastrofi. Savonlinnalaisten peli ei ole asettunut uomilleen oikeastaan millään osa-alueella. Joukkue ei ole kerännyt tällä kaudella kuin kaksi pistettä, kun se voitti jatkoajalla KeuPan maalein 3−2.

SaPKon laskettiin olevan sopiva kandidaatti jopa pudotuspelejä silmäillen, mutta alku on ollut tukkoinen. Tietenkin savonlinnalaiset ovat pelanneet kovia joukkueita vastaan, kuten KooKoota ja Jukureita. Tätäkin vasten ensimmäiset pisteet Keuruulta olivat tärkeät.

Pistepörssin kärjessä ei näy SaPKo-pelaajia. Paras pistemies on sijalla 43, kun Miika Roineella on kasassa tehopisteet 2+2 viidessä ottelussa.

Savonlinnassa on odotettu pudotuspelipaikkaa, mutta se taitaa jäädä tällä kaudella taas haaveeksi.

Olli Venäläinen: Savonlinnalaisilla olisi potentiaalia nousta jopa sarjan keskikastiin, mutta alkukauden otteet ovat viestittäneet jostain aivan muusta. Pässipaitojen otteissa on alkanut näkyä viimekaudelta tuttua mailan puristamista ja tuskaa, vaikka avausvoitto KeuPaa vastaan osan paineista poistikin.

Kokenut maalintekijä voisi tuoda rauhallisuutta ja uskoa SaPKon hyökkäyspäähän. Suunnan on käännyttävä kuitenkin nopeasti tai päävalmentaja Janne Sinkkonen saa alkaa etsiä uutta työpaikkaa hyvinkin pian.

3. erä: KeuPaa veikkailtiin yleisesti sarjan jumboksi ennen kauden alkua ja joukkue onkin häntäpäässä tällä hetkellä. Uskotko, että keuruulaiset voivat vielä nousta ylemmäs sarjataulukossa ja miten se voisi onnistua?

Mikko Roivas: Keuruulla saadaan myydä monta kisamakkaraa, jotta joukkue saisi kotiyleisönsä täyden tuen. KeuPalla on seitsemästä ottelusta viisi pistettä.

Keuruulla voidaan huokaista helpotuksesta. Alkukausi on ollut odotuksia parempi, vaikka joukkue häntäpäässä majaileekin. 6−4-kotivoitto Kiekko-Vantaasta osoitti, että joukkue pystyy pelaamaan hyvää Mestis-kiekkoa.

Keski-Suomessa osataan pelata jääkiekkoa, mistä osoituksena JYP-Akatemia, KeuPa ja Liigan JYP. Mahtuuko näin moni joukkue taistelemaan samasta paikasta auringossa? Keuruulaisilla on etuna ainakin oma kotihalli, joka on yleisesti tiedetty ja mainittu "pakastimeksi".

Jos SaPKo on asetelmissa heikoilla nousustaan runkosarjassa, KeuPa on toista maata. Joukkueella on hyvinkin mahdollisuutta pienimuotoiseen nousuun. On kuitenkin muistettava, että Keuruu on pieni paikka, jolla on mahdollista pelata mallikkaasti.

Olli Venäläinen: Tuloksellisesti KeuPa on pysynyt alkukaudesta jopa yllättävän hyvin vastustajien vauhdissa. Keuruun karun kodikas peltihalli varusteltuna innokkailla faneilla on osoittautunut vierasjoukkueelle pirulliseksi paikaksi pelata.

Talouden ehdoilla koottu joukkue on kuitenkin Mestikseen vaatimaton, eikä mikään asia viittaa pudotuspelipaikan saavuttamiseen. Kilpailullisin lähtökohdin sarjanousun saavuttanut KeuPa tuo sarjaan mukavan piristysruiskeen ja jumbosijan välttämistä voidaan pitää Keuruulla mestaruutena.

Jatkoaika: Liigan ja Mestiksen karsintojen poistuttua ja sarjojen muututtua lisenssivetoisiksi moni epäili, miten joukkueilla riittää motivaatio ja intohimo "panoksettomien" sarjojen pelaamiseen. Uskotko, että tällä on vaikutusta Liigassa, Mestiksessä ja Suomi-sarjassa?

Mikko Roivas: Useat ovat olleet sitä mieltä, että etenkin Mestiksessä pelataan niin sanottuja "panoksettomia" otteluita. Merkityksettömien otteluiden kohdalla voi hyvinkin mainita, että esimerkiksi KeuPa-SaPKo-pelit ovat kärsineet intohimon ja motivaation puutteesta.

Jääkiekkoon pitäisi kuulua mahdollisuus nousta Mestiksestä karsintojen kautta Liigaan, mikä toisi tervettä kilpahenkeä lajiin.

Asiassa korostuvat ennen kaikkea nuoret superlahjakkuudet, joiden otteista ei puutu motivaatiota tai intohimoa. Kuka tahansa Mestiksestä voidaan nostaa Liiga-miehistöön. Nykyinen systeemi soveltuu hyvin nuoriin pelaajiin. Eivät he valita, jos pelissä ei tarvitse voittaa. He pelaavat oman uransa parhaaksi, ja varsin harva yleisö saa nauttia hienoista suorituksista.

Olli Venäläinen: Kilpailullisuuden poistaminen Suomi-kiekosta vaikuttaa varmasti eniten katsojien mielenkiintoon seurata sarjoja. Valmentajat ja pelaajat taistelevat kuitenkin illasta toiseen myös omista työpaikoistaan, joten ainoastaan pudotuspelipaikan menettäneet joukkueet saattavat esittää loppukaudesta "ulospuhalluksia".

Huolestuttavampi asia lisenssivetoisiksi muuttuneissa sarjoissa on seurajohtajien uskallus ja mahdollisuudet panostaa joukkueiden kehittymiseen, kun sikariporras on päättämässä seurojen kohtalosta. Tuhkimotarinoiden aika saattaakin olla lopullisesti ohi.

Alkukauden toppi ja floppi?

Mikko Roivas: Alkukauden topiksi nostaisin varsin maukkaan tilanteen ottelusta Kiekko-Vantaa-Jukurit (20.9). Yhtäkkiä tuomaristo viheltää lyhyen ajan sisällä neljä jäähyä Kiekko-Vantaalle, eikä Jukurit jättänyt näitä tilaisuuksia käyttämättä. Mikkeliläiset onnistuivat jokaisella ylivoimalla ja menivät 6−2-voittoon.

Alkukauden floppina pidän Kiekko-Vantaan hyökkääjän Teemu Mielosen puuttumisen Kiekko-Vantaan kokoonpanosta. Joukkueen päävalmentaja Jami Kaupin mukaan Puolustusvoimat ei päästä nuorukaista harjoittelemaan joukkueen mukana. Tästä syystä Mielonen hakee pelituntumaa Bewe TuusKissa.

Olli Venäläinen: JYP-Akatemian viidestä ensimmäisestä ottelusta nappaama täysi pistepotti on saanut jyväskyläläisten kiekkofanien tanssijalat vipattamaan. Mestiksen sikariporras ei ole tunaroinut sarjan asioita enää radikaalisti pahempaan suuntaan, jota voidaan pitää alkukauden toisena positiivisena yllätyksenä.

SaPKon jämähtäminen pahnan pohjimmaiseksi on luonnollisesti alkukauden pahin pettymys. Taloudellisesti tiukoilla olevan joukkueen jääminen syyskuussa ilman pisteitä kotiluolassa tuskin hymyilyttää seurajohtoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle