Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 8: tiukkaa voittotaistelua ja avautumisia

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Janne Sinkkonen antoi täyslaidallisen Mestiksen päättäjien suuntaan keskiviikkona.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksen Piippuhyllyllä puhuttavat tällä viikolla Mestiksen pelaajasiirtosäännöt ja runkosarjan voittotaistelu. Lisäksi framille pääsevät myös onnistuneet maalivahdit.

1. erä: Jukurien Ronan Quemener kirjasi jo nimensä Mestiksen kaikkien aikojen nollapeliennätykseen ja TUTOn Kaapo Kähkönen lähestyy sitä kovaa vauhtia. Olisitko uskonut, että kyseinen ennätys tullaan rikkomaan? Uskotko, että miehet laittavat nykylukemista vielä paremmiksi?

Edellinen nollapeliennätys, yhdeksän kappaletta, on entisen Jukurit-maalivahdin Mikko Strömbergin nimissä kaudelta 2004-2005.

Tero Liikanen: Quemenerin syksyisien otteiden perusteella en olisi ennätyksen syntymiseen uskonut. Silloin ranskalaisvahdin otteet olivat vaihtelevia ja mies laski helppoja osumia selkänsä taakse.

Mitä pidemmälle kausi on kuitenkin edennyt, sitä paremmin Quemener on pelannut ja varsinkin tammikuussa hän oli useammassa ottelussa voiton takuumies. Jukureilla on vielä viisi runkosarjapeliä jäljellä, joten eihän ennätyksen laittaminen uusiin lukemiin aivan mahdoton ajatus ole.

Mikko Roivas: Jukurien ranskalainen on saanut hyvän tuntuman peliinsä. Laukauksia tarttuu räpylään tyylikkäästi ja tehokkaasti. En olisi hevillä uskonut, että ennätys tullaan rikkomaan ainakaan tällä kaudella. 

On hyvin paljon mahdollista, että jäljellä olevissa runkosarjan peleissä voidaan torjua vielä muutamia nollapelejä. Pudotuspeleissä tuskin monikaan maalivahti yltää nollaan. TUTOn Kähkönen on osoittanut, että nuoresta iästään huolimatta hän on pelissä kylmänviileä akrobaatti.

Riku Rantanen: En olisi kyllä Kähkösestä odottanut aivan vastaavanlaista tukipilaria TUTOlle mitä hän on ollut, varsinkin kun edessä pyörinyt puolustus on ajoittain vuotanut pahasti.

Pitkälti juuri Kähkösen hyvien otteiden ansiosta koko kauden enemmän ja vähemmän sekaisin olleella TUTOlla on vielä runkosarjan kolmospaikka haarukassa. Turkulaisten loppuohjelma ei kuitenkaan ole aivan helpoimmasta päästä, joten eiköhän Quenemer tule tässä kisassa vetämään pidemmän korren.

Kähkösen kausi TUTOn maalilla on ollut vahva.
Kähkösen kausi TUTOn maalilla on ollut vahva.
Kuva © Timo Savela

2. erä: SaPKon päävalmentaja Janne Sinkkonen räyhäsi aiemmin tällä viikolla lehdistötilaisuudessa Mestiksen ja Liigan välisestä maalivahtien siirtosäännöstä. Mitä mieltä olet tästä säännöstä? Entä Sinkkosen ja myöhemmin nähdystä Jukurien Antti Pennasen avautumisesta?

TL: Olen Sinkkosen kanssa samaa mieltä Mestiksen siirtosääntöjen käsittämättömyydestä ja oli hyvä, että joku uskaltautui suunsa asiasta avaamaan.

Omasta mielestäni pelaajaliikenteen pitäisi päättyä siirtorajaan, eli pelaaja pelaa loppukauden siellä, missä hän ensimmäisen pelinsä siirtorajan umpeuduttua pelaa. Tokihan joku voi pitää sitä mielenkiintoisena vivahteena, että uusia pelaajia on mahdollista saada vielä pudotuspelivaiheessakin, mutta omasta mielestäni se ei kuulu pelin henkeen.

Maalivahtien kohdalla siirtosääntö on vielä kenttäpelaajiakin absurdimpi, kun ikään katsomatta maalivahtia voi pallotella yhden Liiga- ja Mestis-seuran välillä miten tahtoo. 

Jos Mestiksen imagoa halutaan tosissaan kehittää joksikin muuksi kuin farmisarjaksi, niin tälläisen pelaajarumban mahdollistavien säännösten poistaminen tai ainakin muokkaaminen olisi paras paikka aloittaa korjaustyöt.

MR: Tietenkin on epäreilua, että toiset joukkueet saavat peluuttaa Liiga-vahteja miten lystää. Kevättä ja pudotuspelejä kohti mentäessä ovat veräjänvartijat kovassa haasteessa. Olen samaa mieltä Teron kanssa siitä, että kokoonpanot pitäisi jäädyttää, kun siirtoaika umpeutuu. Turha pelaajien heittely sinne tänne ei ole mistään kotoisin.

Turha pelaajien heittely sinne tänne ei ole mistään kotoisin.

Sinänsä on rohkeaa vedota vaikkapa Suomen Jääkiekkoliittoon, että tekisi parempia ratkaisuja. Byrokratian koukerot ovat liitossa syvällä. 

RR: En edes ennen Sinkkosen avautumista tiennyt kyseisestä maalivahtien siirtosäännöstä, mutta onhan se täysin älytön.

Nuorten pelaajien siirtosääntö olisi pienillä viilauksilla ihan toimiva, mutta maalivahtien pitäisi pysyä siinä joukkueessa, jossa he siirtorajan umpeutumisen jälkeen pelaavat viimeisen pelinsä. 

3. erä: Mestiksen runkosarjan voitto on Jukurien ja KooKoon välinen kamppailu. Kumman uskot nappaavan kärkipaikan plakkariinsa ja miksi? Entä miten käy pudotuspeleissä?

TL: Tällä hetkellä vaaka kääntyy Jukureiden suuntaan. Mikkeliläisryhmän peli on ottanut isoja harppauksia eteenpäin vuodenvaihteen jälkeen ja etenkin puolustuspäässä joukkue on ollut erittäin hyvä. Tähänkään en olisi vielä joulun alla uskonut, sen verran sekaisin joukkueen palikat olivat.

KooKoon otteet ovat olleet hieman vaihtelevampia, vaikkakin viime aikoina suuret poissaolojen määrät ovat varmasti vaikuttaneet peliesityksiin. Ensi lauantain kohtaaminen hyvin pitkälle määrittelee sen, kumpi vie runkosarjan nimiinsä.

Pudotuspelit ovat aivan oma maailmansa. Molemmilla joukkueilla on omat vahvuutensa ja nähtäväksi jää, kumpi pystyy ne paremmin hyödyntämään kevään peleissä. 

MR: Olen vahvasti sitä mieltä, että Kouvolassa juhlitaan tänä keväänä runkosarjan voittoa. Jukurit on Quemenerin varassa, ellei muutoksia tule. Kuitenkin on hyvä huomioida, että Jukurit kuuluu niihin joukkueisiin, jotka ovat päästäneet vähiten maaleja. 

KooKoolla peli on kulkenut ailahtelevaisesti. Joukkue on tällä kaudella hävinnyt kaksi kertaa muun muassa sarjajumbo Kiekko-Vantaalle. Pudotuspeleissä ei saisi tulla vastaavia virheitä. 

RR: KooKoon otteet eivät ole viime aikoina vakuuttaneet, vaikka lauantaina kouvolalaiset ottivatkin helpottavan murskavoiton KeuPasta. Huippuvireinen Jukurit on puolestaan hävinnyt viimeisestä kymmenestä ottelustaan ainoastaan kaksi. Kun lisäksi maalilla pelaava Quemener on lähes ohittamaton, on Jukurit omissa papereissani näistä kahdesta suurempi suosikki runkosarjan voittoon.

Pudotuspeleissä uskon kuitenkin KooKoon lyövän isompaa vaihdetta silmään. Joukkue haluaa taatusti karistella Mestiksen pölyt jaloistaan mestarina. Kuitenkaan ei sovi myöskään unohtaa Hokkia ja TUTOa, jotka pystyvät molemmat ehjällä pelillä kaatamaan kumman tahansa kärkikaksikosta paras seitsemästä -sarjasta.

Jukurit ja KooKoo taistelevat tiukasti runkosarjan voitosta.
Jukurit ja KooKoo taistelevat tiukasti runkosarjan voitosta.
Kuva © Sohvi Kinnunen

Jatkoaika: Viikon topit ja flopit?

TL: JYP-Akatemia kaatoi keskiviikkona vieraskaukalossa KooKoon ja nappasi myös viikon kahdesta muusta ottelusta täydet pisteet, joten keskisuomalaisten viikkoa voi pitää varsin onnistuneena.

Myös Sinkkosen keskiviikkoinen avautuminen Mestiksen nykytilasta ja Iikka Kangasniemen vahva sisääntulo TUTOn riveihin ansaitsevat maininnan onnistumisten listalla.

Epäonnistujista suurimpana esiin nousee KeuPa. Viimeisissä viidessä ottelussa oma verkko on heilunut 34 kertaa ja se on aivan liikaa, mikäli joukkue haluaa taistella viimeisestä pudotuspelipaikasta.

MR: Kiekko-Vantaa otti murskavoiton KeuPasta perjantaina 8-2. Pudotuspeliviivalle on nyt matkaa kaksi pistettä. Lisäksi on mainittava, että vantaalaisten Aleksi Järvinen teki viisi tehopistettä keuruulaisia vastaan. Ensimmäistä kauttaan Mestiksessä pelaava Järvinen on ottanut vakuuttavuudellaan paikan ykkösketjun laidalta.

Floppina voi pitää keuruulaisten huonoa menestystä. Alkukaudesta joukkue esitti paikka paikoin hyviä otteita, mutta pitkä talvi on tehnyt pelistä epävakaata.

RR: Viikon topiksi nostaisin LeKin piristyneet otteet. Jossain vaiheessa näytti siltä, että lempääläläisryhmä tulee olemaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastustajalleen pelkkä suupala. Voitto Jukureista kuitenkin näytti, että Kisa tulee olemaan kenelle tahansa ikävä vastustaja pudotuspeleissä. 

Kuten jo mainittu, sarjanousija KeuPan viikko oli surullinen. Tiiviisti viimeisestä pudotuspelipaikasta taisteleva keuruulaisryhmä jatkoi surkeita otteitaan, häviten kaikki kolme peliään maalierolla 5-21.

» Lähetä palautetta toimitukselle