Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 8: Sarjasijoitukset syynissä

MESTIS / Artikkeli
"Kotietua mä metsästän", rallatellaan Keuruulla runkosarjan loppuhuipennuksen alla.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksen Piippuhylly ottaa tällä viikolla laajempaan käsittelyyn sarjasijoitukset ja kauden yllättäjät. Lisäksi spekuloinnin kohteena ovat alustavasti jo tulevat puolivälierät.

Piippuhyllyn vakiotutkaparia Lassi Seppä - Jesse Eskelinen saapuu tällä viikolla vahvistamaan Heinolan toimituksen Toni Hakulinen.

1. erä: Mestiksen runkosarjaa on jäljellä enää pari viikkoa, mutta tilanne on jatkopelien osalta edelleen auki suuntaan ja toiseen. Miten odotat pudotuspeli- ja karsintapaikkojen lopulta jakautuvan?

Lassi Seppä: Kun tarkastellaan molempien karsintaviivojen tuntumassa olevia joukkueita, voidaan helposti todeta, että kolmikosta RoKi, LeKi ja JYP-Akatemia yksi selvittää karsintapeikon ja pitää sarjapaikkansa Mestiksessä ilman lisäjännitystä. Ensi keskiviikkona on tämän kamppailun kannalta iso peli, kun LeKi ja JYP-Akatemia kohtaavat. Mikäli jyväskyläläiset ottavat ottelusta kolme pistettä, kasvaa ero ainakin LeKiin ratkaisevan tuntuiseksi.

Pudotuspeleihin matkaavat joukkueet ovat mielestäni selvillä. Peliitat on tällä hetkellä ainoa joukkue, jolla on vielä edes teoreettiset mahdollisuudet nousta viivan päälle. Ero TUTOon on kuitenkin seitsemän pistettä. Sitä ei heinolalaisporukka ota kiinni. Kotietujoukkueet ovat myös omissa kirjoissani selvillä. Järjestyskin näyttää vakiintuneelta. Sijoilla 5-8 onkin sitten erittäin kiharaista ja niillä sijoilla olevat joukkueet voivat päätyä vielä mihin järjestykseen tahansa.

Kamppailu pudotuspelipaikoista tiivistyy.

Nostetaan nyt kuitenkin vielä esiin superjoukkue KeuPa, joka on tällä hetkellä viidentenä ja seitsemän pistettä SaPKoa jäljessä. Jos Keuruu jatkaa hurjasteluaan ja SaPKo sortuu höntyilyyn, saattavat Ville Niemisen luotsaamat sankarit nousta kotietuun oikeuttavalle nelospaikalle.

Toni Hakulinen: En odota enää suuria yllätyksiä. Kahdeksan pudotuspeleihin etenevää joukkuetta alkavat olla selvillä, vaikka Peliitoilla on toki teoriassa mahdollisuudet kiriä. Häntäpäässä käydään kovaa vääntöä, mutta uskon RoKin vielä välttävän karsinnat. Rovaniemeläiset hyötyvät paljon siitä, että neljä viimeistä ottelua ovat heille kotipelejä, toki sekaan mahtuu esimerkiksi ottelu Jukureita vastaan. 

Jesse Eskelinen: Pelitoilla on edelleen ohuen ohut sauma kivuta viivan paremmalle puolelle, mutta joukkueen otteet ja eritoten pistetahti eivät ole olleet viime aikoina sellaisia, että tämän puolesta kannattaisi rahojaan laittaa likoon. Odotan siis tällä hetkellä viivan päällä keikkuvan kahdeksikon myös lähtevän kevään huipennukseen.

Karsintaviivan tuntumassa on tasaisempaa. JYP-Akatemia ja RoKi ovat vain kahden pisteen päässä toisistaan, ja LeKikin vain neljä pistettä viivan huonommalla puolella. LeKin en nykyvireessään usko enää tuolta kapuavan, mutta Akatemia saattaa vajota vielä karsintoihin. Jyväskyläläisryhmän otteluohjelma näyttää vaikealta, kun taas RoKi pääsee vääntämään loput neljä peliään Lappi Areenan tutussa kaukalossa ilman matkarasitusta.

2. erä: Myös pudotuspeliviivan yläpuolella käydään vielä kovaa taistelua sijoituksista ja sitä myöten puolivälieräpareista. Erityisesti sijoilla 5.-8. riittää vielä jännitettävää loppusuoralle asti. Kaivetaanpa kristallipallot jälleen esille: Millaiset puolivälieräparit lähtevät ratkomaan keskenään mitalipelipaikkojen kohtaloa?

LS: Kuten jo aiemmassa vastauksessani totesin, näen neljän ensimmäisen sijan olevan varmat. KeuPan en usko enää vitospaikkaansa menettävän, joten SaPKo ja KeuPa muodostaisivat yhden puolivälieräparin. Uskon, että TUTOn rutiini riittää nostamaan joukkueen pois kahdeksannelta paikalta, jolloin se välttäisi ensimmäisellä kierroksella Jukureiden kohtaamisen. K-Vantaa on omissa kirjoissani todennäköisin kasipaikkalainen. 

Sarjakakkoselle Hokille kristallipallossani näkyy vastustajaksi TUTO. Jokipojille sen sijaan lankeaisi yllättävän hyvää kautta pelaavan Hermeksen kohtaaminen.

JE: Sarjan kakkospaikkakaan ei ole vielä kiveen hakattu. Ensi keskiviikkoisella Jokipojat-Hokki -ottelulla on valtaisa merkitys tuon sijoituksen kannalta. Voitolla Jokipojat nousisi aivan Hokin iholle sarjataulukossa, mutta vieraiden voittaessa alkaisi toinenkin sija olla selvää kauraa, vielä kun Hokilla on yksi ottelu enemmän jäljellä.

Kärkinelikon jälkeinen ryhmä on vielä iloisesti sekaisin. Tämän kalenterivuoden ällistyttävän vireen myötä KeuPa on noussut jo viidenneksi, eikä ole varmasti yhdenkään joukkueen ykköstoive tulevaksi puolivälierävastustajaksi.

KeuPa on varmasti tälä hetkellä mörkö monelle joukkueelle.
Kuva © Timo Savela

K-Vantaan ja Hermeksen runkosarjan loput ottelut ovat suhteellisen vaikeita, joten arvioisin näiden joukkueiden päätyvän kahdelle viimeiselle pudotuspelipaikalle. Vastaavasti KeuPa ja TUTO jakavat keskenään sijat viisi ja kuusi. Jos aivan tarkkoja veikkauksia pitää heittää, arvelisin puolivälieräpareiksi Jukurit-K-Vantaa, Hokki-Hermes, Jokipojat-TUTO ja SaPKo-KeuPa.

TH: Neljän kärki alkaa tosiaan olla selvää kauraa, mutta sijojen 5.-8. osalta kaikki on auki. Se on varmaa, että kukaan ei halua kohdata Jukureita ensimmäisellä kierroksella. Itselläni on vahva luotto siihen, että TUTO nostaa itsensä vielä pykälän tai kaksi ylemmäs. 

3. erä: Tämäkin kausi on tarjonnut Mestis-yleisölle paljon hienoja hetkiä jääkiekon parissa. Kauteen on mahtunut kaikenlaisia yllätyksiä, ja seuraavaksi kysytäänkin kauden suurimpia yllättäjiä.

LS: Joukkueista Hermes on yllättänyt itseni isoimmin. Joukkue on nostanut tasoaan koko kauden eikä se ole missään vaiheessa ollut sarjanousijalle tyypillisesti helisemässä - toisin kuin RoKi. Lisäksi on pakko tässäkin kohtaa noteerata KeuPa, joka alkukauden kangertelujen jälkeen on noussut suomalaisen kiekkokartan kuumimpien jengien joukkoon. Joukkue ei säväytä Jukurien tapaan taitokiekolla, vaan pelaa todella aktiivista ja ärhäkkää taistelulätkää. Se tuntuu purevan Mestiksessä.

Nostan pelaajapuolelta esiin KeuPassa pelaavan Eetu Koivistoisen. Hän johtaa tulokkaiden pistepörssiä ja purjehtii lähes piste per peli -tahdissa. 

Koivistoinen johtaa tulokkaiden pistepörssiä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

JE: Yllättäjiksi täytyy nostaa viime kauden Suomi-sarja-finalistikaksikko Jokipojat ja Hermes, jotka ovat pelanneet hienosti myös sarjaporrasta ylempänä ja tukevasti matkalla kohti pudotuspelejä. Nämä perinteikkäät divariseurat ovat myös houkutelleet mukavasti yleisöä sekä koti- että vierashalleissa. Toki myös edellisessä kysymyksessä esiin nostettu KeuPa on ylittänyt odotukset. Taustatiimi Niemisen johdolla on tehnyt erinomaista työtä ja pienellä paikkakunnalla alkaa olla aistittavissa pienoista kiekkobuumia.

Pelaajista esiin on noussut myös lukuisia yllättäjiä, joista esimerkkeinä Jokipoikien maalinsylkijä Janne Väyrynen ja Peliittojen maalivahti Emil Larmi

TH: Tähän itsestäänselvä vastaus on Jokipojat, sillä tuskinpa kukaan uskoi sarjanousijan taistelevan vielä mitaleistakin. Positiiviseksi yllätykseksi on nostettava myös itse pelin siisteys: suurilta ylilyönneiltä on vältytty ja toisaalta myös kurinpito on ollut jämäkkää. Negatiivisesti on yllättänyt TUTO, jonka pitäisi ehdottomasti olla sarjataulukossa korkeammalla. Yllätykset, niin positiiviset kuin negatiivisetkin, ovat kuitenkin urheilun suola. 

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: KeuPa, KeuPa. Ei kai topiksi voi muutakaan nostaa. Perusteluja tuskin tarvitsee kauheasti lisäillä. Tahti on ollut vuoden 2016 puolella murskaava. Flopiksi tööttään LeKin. En siksi, että joukkue olisi niin huono tai saamaton, vaan siksi, että joukkue on paininut samojen ongelmien kanssa jo pitkään, mutta silti maalintekoon ei ole löytynyt lääkkeitä. Henkinen kipsi joukkueessa vaikuttaisi olevan norsun kokoinen. 

TH: Viikon toppi on tietenkin KeuPa HT. Hurjaan kevätvireeseen innostunut joukkue nousee nousemistaan sarjataulukossa. Kestäisikö hurmos jopa mitalipeleihin asti, kuka tietää? Viikon floppeja ovat LeKi ja JYP-Akatemia, jotka jatkavat vajoamista sarjataulukon hännillä. Myös Kiekko-Vantaan viikko oli pettymys, sillä lohipaidat hävisivät molemmat pelinsä.

Ahvenjärven on keksittävä jotain JYP-Akatemian pelastamiseksi.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

JE: Vaikka miten päin pyörittelisi, ei tämän viikon topiksi voi nimetä ketään muuta kuin Tonin ja Lassin tapaan KeuPan. Keuruulaiselle lumivyörylle ei näytä löytyvän tällä hetkellä pysäyttäjää.

Floppileima lätkäistään tällä kertaa K-Vantaan niskaan. Joukkueen alavireiset esitykset jatkuivat viikon molemmissa otteluissa, ja parhaimmillaan jopa kotiedusta kamppailleet lohipaidat ovat vajonneet sarjataulukossakin tasaista tahtia.

» Lähetä palautetta toimitukselle