Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 7: Katseet kohti kevättä

MESTIS / Artikkeli
Noronen palaa Lempäälään.
Kuva © Timo Savela
Mestiksen Piippuhylly kääntää tauon jälkeen jälleen katseet kohti kevään tosipelejä. Tällä viikolla jälkipuinnissa ovat siirtorajan tapahtumat. Lisäksi ihmetellään KeuPan hurjaa virettä vuonna 2016 ja Juha Juujärven siirtouutisia.

Piippuhylly saa tällä viikolla lisää pirkanmaalaisväriä, kun Niko Björksten saapuu vieraisille. Mukana ovat tuttuun tapaan myös Lassi Seppä niin ikään Lempäälästä ja Jesse Eskelinen Kajaanista.

1. erä: Mestiksen siirtorajalla nähtiin peliliikkeitä useammankin seuran toimesta. Vedetäänpä siirtorajan tapahtumia pakettiin. Mitkä joukkueet vahvistuivat? Mitkä puolestaan heikentyivät? Kuka oli siirtorajan isoin kala?

Jesse Eskelinen: Alkuun todella hiljaisesta siirtorajasta muodostui kuitenkin lopulta suhteellisen vilkas. TUTO teki puolustukseensa Mestis-tasolle todella nimekkäitä hankintoja Markus Seikolan ja Niko Tuhkasen muodossa, ja Kristian Järvinenkin saatiin kiinnitettyä maalille loppukaudeksi. Myös Hokin siirrot sujuivat positiivisesti, kun jo ennestäänkin koko kauden linnapaidassa kiekkoilleet kärppänuoret jäivät Kajaaniin, Sami Väliharju tuli paikkaamaan maalivahtipulaa ja Ville Rajala saatiin kaapattua Hermeksestä.

Suurimpia menetyksiä koki Peliitat, jonka avainpelaajien loppukauden siirto Pelicansiin sai sinettinsä. Paikkaajiakaan Heinolaan ei saatu Suomi-sarjasta napattua Markus Hämäläistä lukuunottamatta haalittua.

Mielenkiintoinen haku oli myös Mika Norosen sopimus LeKin kanssa. Kovaa vauhtia kohti karsintoja valuvat lempääläläiset saivat maalilleen kokeneen tekijän, jonka pelivire on kuitenkin vielä kysymysmerkki.

Niko Björksten: Pakko kompata tässä Jesseä ja nostaa TUTOa jalustalle. Seikolan ja Tuhkasen lisäksi turkulaiset kiinnittivät myös Oskari Lehtisen sekä Teemu Elomon loppukauden mittaisilla sopimuksilla. Edellä mainitut neljä nimeä ovat kaikki kovatasoisia hankintoja Mestikseen.

Erityisen mielenkiintoista on seurata Seikolan otteita loppukaudesta. Olisiko miehestä vielä johtavaksi kiekolliseksi puolustajaksi jopa Liigaan vai tyytyykö mies enemmänkin vain jäähdyttelemään?

Tuoreella päävalmentajalla Miika Elomolla on siis laadukkaat palaset käytössään kauden tärkeimpien hetkien koittaessa. Turkulaisilla on tällä kaudella mahdollisuudet edetä pitkälle mikäli Elomo saa joukkueessa piilevän potentiaalin kaivettua esiin.

Norosen hankinnan vastapainonan LeKi koki kovan menetyksen puolustuspäästä, kun kokenut Pasi Puistola siirtyi Pelicansin riveihin. Tulijapuoleltakin löytyy myös mielenkiintoisia nimiä. 

Hyökkäyspään nimekkäin hankinta saapui Ruotsista, kun alkukaudesta lempääläläisten mukana ollut Jimi Palanto liittyi joukkueen vahvuuteen. Palannon nimi oli kesällä tapetilla, kun hän voitti rullakiekon MM-kisojen pistepörssin Tampereella pelatussa turnauksessa. Suomesta häneltä löytyy kokemusta aikuisten peleistä Suomi-Sarjasta Kooveen ja HC Satakunnan riveistä.

Liigaa viimeksi TPS:ssä pelannut Seikola kiekkoilee nyt TUTOssa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Lassi Seppä: Kollegat saivatkin ansiokkaasti kerrottua Mestiksen tärkeimmät seurasiirrot, joten itse keskityn analysoimaan niiden merkitystä. Kuten valmentaja Elomokin sanoi, Seikola on Mestis-tasolle erinomainen puolustaja ja hän on nousemassa vaikeiden aikojensa yli ja hänet nähtäneen vielä isoissakin ympyröissä. 

Valmentaja Miikan veli Teemu Elomo on myös mielenkiintoinen hankinta. Kokenut hyökkääjä on pelannut erittäin pitkään ulkomailla ja sopeutuminen Mestiksen vauhtiin vie varmasti aikansa. Henkilökohtaisesti tunnustan, että luulin Teemu Elomon lopettaneen uransa jo vuosia sitten. Muistan hänet toki kovana pelimiehenä, jollaiseksi hänessä varmasti yhä Mestiksessä on.

LeKiin saapui Palannon lisäksi hyökkääjä Sami Kaislehto ja puolustaja Jussi Korvakangas. Molemmat saivat päävalmentaja Juha Juujärveltä kiitosta ensiesiintymisestään saukkopaidassa. Kokoonpano-ongelmien kanssa painiva LeKi saa kaikista kolmesta herrasta varmasti ison avun taistelussa putoamismörköä vastaan.

Rullakiekkosankari Palanto saapui Lempäälään aivan siirtotakarajan viime hetkillä, kun sopimusasiat saatiin sorvattua vain muutama minuutti ennen puoltayötä. LeKin hallituksen puheenjohtaja Jukka Laakso oli erittäin tyytyväinen Palannon saamiseen Lempäälään. Hänellä on Mestikseen todella taitavat kädet, joita hän on jo päässyt esittelemäänkin.

2. erä: Vuodenvaihteen jälkeen yksi joukkue on petrannut pelaamistaan yllättävänkin paljon, kun KeuPa HT on jäänyt kokonaan pisteittä vain kahdessa ottelussa. Mistä Keuruulla nyt tuulee? Kuinka pitkälle Ville Nieminen luotsaa joukkonsa kevään peleissä?

JE: Piskuinen KeuPa voi olla jopa tämän kevään satutarina Mestiksessä. Jo viime kaudella sarjanousija yllätti kaikki nappaamalla pudotuspelipaikan, ja myös tällä kaudella vähintäänkin kahdeksas sija alkaa näyttää todennäköiseltä. Puolivälierävastustajaksi näyttäisi tulevan joku kärkikolmikosta Jukurit, Hokki, Jokipojat, joten ainakaan helpolla pitkää kevättä ei Keuruulla vietetä. KeuPa on onnistunut runkosarjassa horjuttamaan myös edellämainittuja joukkueita, mutta pudotuspelit ovat toki oma maailmansa.

Joukkue on lähtenyt ennakkoluulottomasti haastamaan isompiaan jokaisessa pelissä. Kauden aikana hurjasti myös valmentajana eteenpäin mennyt Nieminen on onnistunut ulosmittaamaan käytettävissä olevista resursseista täyden potentiaalin. 

Nieminen on piiskannut KeuPan huikeaan lentoon.
Kuva © Timo Savela

NB: Viiden ottelun voittoputkessa marssiva keuruulaisryhmä on todellakin lyönyt tällä kaudella monet ällikällä. Kauteen on mahtunut vuoristoratamaisia putkia, mutta tällä hetkellä joukkueen meno on ollut hienoa katseltavaa.

Joukkueella on mahdollisuudet kammeta itsensä vielä korkeammallekin sarjataulukossa, jolloin se ei heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella joutuisi Jessen mainitsemien Jukureiden, Hokin tai Jokipoikien hampaisiin. Mikäli Keuruulla onnistutaan säilyttämään tämänhetkinen flow-tila pidempäänkin, on keväällä kaikki mahdollista.

On jännä nähdä, pystyisikö Nieminen joukkueineen synnyttämään Keuruulle jopa pienimuotoisen kiekkobuumin. Ainakaan asenteesta se ei tule jäämään kiinni.

LS: Hattuni nousee erittäin korkealle Keuruun suuntaan. Nieminen on hieman kangertelevan alkukauden jälkeen saanut KeuPan uskomattomaan lentoon. Toisaalta en ylläty tästä, sillä Nieminen edustaa sellaista tsemppihenkeä ja taistelutahtoa, josta voi kuka tahansa ammentaa kaikkeen tekemiseen. Näin KeuPa on nähdäkseni onnistunut tekemään. KeuPa ei jyrää Jukureiden tavoin uskomattomalla pelityylillään, vaan periksiantamattomalla asenteellaan.

Vaikka kuinka soisin KeuPalle menestystä kevääseen, en näe sellaiseen realistisia mahdollisuuksia. Puolivälierissä, joihin KeuPa nähdäkseni etenee, tulee auttamatta noutaja, sillä neljä kärkijoukkuetta ovat kivenkovia. 

3. erä: LeKin päävalmentaja Juha Juujärvi ilmoitti jättävänsä lempääläläisseuran kauden jälkeen. Mitä ajatuksia päätös sinussa herättää?

JE: Juujärvi on todellinen pitkän linjan Mestis-valmentaja, jonka vyöltä löytyy muun muassa Mestis-mestaruus KooKoon penkin takaa. Myös LeKissä Juujärvi on tehnyt vaikeissa olosuhteissa hyvää työtä, vaikka kulunut kausi on sujunutkin mollivoittoisesti. Valmentajalta löytyy vertaansa vailla olevaa kokemusta nyky-Mestiksestä, joten menetys on LeKille luonnollisesti iso.

Juujärven lähdön syyt vetävät myös mietteliääksi. Puoliammattilaissarjassa pelaajilla on omat haasteensa yhdistää pelaaminen tai työnteko ja jääkiekko, mutta myös valmentajille sarja asettaa omat haasteensa. Monien seurojen resurssit ovat mitä ovat, erityisesti LeKissä kopin ovet käyvät Tampereen suuntaan harva se päivä. Juujärvi on useampaan otteeseen ilmaissut rivien välistä tyytymättömyyttään tilanteeseen, ja toivonkin lahjakkaan valmentajan päätyvän ammattilaisseuran peräsimeen, jossa hänelle tarjotaan kunnon puitteet osoittaa kykynsä, kuten pari vuotta sitten Kouvolassa.

NB: Juujärven ratkaisu on täysin ymmärrettävä. Meneillään olevasta kaudesta ei varmastikaan jää LeKi-käskijälle kovin ruusuisia muistoja. Lempäälässä pelaajisto ja tätä myötä myös koostumukset vaihtuvat niin tiheää tahtia, että se ei voi olla näkymättä tuloksissa.

Näiden asioiden päälle, kun lisätään vielä, että pelaava kokoonpano varmistuu yleensä vasta pelipäivän aamuna ja LeKi on useissa otteluissa joutunut operoimaan vajaalla kokoonpanolla, eivät heikot tulokset ole tulleet kovinaan suurena yllätyksenä.

Juujärvestä huomaa, että hänellä on aitoa paloa ja intohimoa työhönsä ja kauden aikana turhautuneisuuden on voinut aistia hänen olemuksestaan. Olisikohan Liigassa ensi kaudelle vielä kakkosvalmentajan paikkoja avoinna? Näen Juujärvessä ehdottomasti potentiaalia menestyväksi pääkäskijäksi Liigaan.

Juujärvi ei jatka amatöörikiekkoilun parissa.

LS: Ymmärrän Juujärveä täysin. Hän on monta monituista kertaa tuskaillut tämän kauden aikana, kuinka LeKi on Liiga-yhteistyön myötä ollut kokoonpano-ongelmissa, sillä täysiä ketjuja ei ole saatu jalkeille. Vähemmästäkin eteenpäin pyrkivä valmentaja tuskastuu.

Lisäksi Juujärvi on vielä suhteellisen nuori valmentaja, joten hänelle on täysin realismia olla esimerkiksi päävalmentaja Liigassa. Ensi kaudelle näkisin hänen paikkansa Liigassa kakkosvalmentaja tai jonkin seuran A-nuorten päävalmentaja, josta sitten ponnahdus Liigaan tapahtuisi muutaman vuoden tähtäimellä.

Jäädään mielenkiinnola odottamaan, millaisen polun Juujärvi itselleen löytää. Se on mielestäni selvä, että hänen kaltaiselleen valmentajalle löytyy Suomesta töitä.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Topiksi naulaan SaPKon ja Pasi Räsäsen jatkosopimuksen. Räsänen on tehnyt SaPKossa hyvää työtä ja on mielenkiintoista nähdä, miten se jalostuu ensi kaudelle. Räsänen on Mestikseen todella hyvä valmentaja. Erityismaininta myös JYP-Akatemiassa jatkavalle Jukka Ahvenjärvelle. Vaikeasta kaudesta huolimatta Ahvenjärvi on hyvä valmentaja ja vuodesta 2008 asti jatkuneella Akatemia-taipaleellaan mies on tehnyt mainiota työtä.

Flopiksi nimeän KeuPan Roni Seväsen. Päähän kohdistuvat taklaukset ovat aina väärin ja ne "ansaitsevat" flopin leiman.

JE: Viikon toppi on KeuPalle kärsitystä rumasta 8-1-tappiosta huolimatta Hermes. Viikon muista kahdesta ottelustaan kokkolalaisryhmä saalisti täydet pisteet, vaikka vastassa oli ei enempää eikä vähempää, kuin sarjan kärkikaksikko Jukurit ja Hokki. Erityisesti Jukurien kymmenen ottelun mittaisen voittoputken katkaiseminen maalivahti Denis Godlan johdolla oli todellinen urotyö.

Viikon flopiksi nimeän tällä kertaa kaikki kolme otteluaan hävinneen RoKin. Keskiviikon kotiottelussa KeuPaa vastaan joukkue jäi ilman maaleja, eikä pistepussi lihonut yhtä pinnaa enempää myöskään viikonlopun Etelä-Suomen kiertueelta. Karsintaviivan parempi puoli alkaa karata yhä kauemmas rovaniemeläisiltä.

NB: Viikon topiksi pitää KeuPan ohella nostaa tällä hetkellä paineettomassa tilassa pelaava Peliitat. Heinolalaiset nappasivat voitot molemmista viikon otteluistaan, keskiviikkona kaatui SaPKo 3-2 ja perjantaina jatkoajan jälkeen RoKi, samoin 3-2 lukemin.

Peliitoilla on kaikki mallillaan.
Kuva © Kiia Aha

Vastikään perheenlisäystä saanut, liigaporttejakin kolkutellut, Roope Elimäki onnistui maalinteossa molemmissa viikon otteluissa. RoKi-ottelussa Elimäki vastasi jatkoajalla syntyneestä 3-2 -voittomaalista.

Floppi löytyy sen sijaan yllättävältä suunnalta, Norosen alku saukkopaidoissa ei varmastikaan ole ollut odotetunlainen. Kaksi ottelua, kaksi tappiota ja selän taakse on mennyt peräti 12 maalia. 

Kaikkea lokaa ei tietenkään voi kaataa kokeneen veskarin piikkiin, myös LeKin puolustuspeli ansaitsee suorituksistaan ison miinusmerkinnän. Tällaista alkua tuskin silti kukaan Nortille odotti.

» Lähetä palautetta toimitukselle