Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 6

MESTIS / Artikkeli
Aina hauskaa olla pittää.
Kuva © Antti Varonen
Hopeanhohtoisen sunnuntain kunniaksi piippuhyllyltä arvioidaan pudotuspelien asetelmat läpi, ruoditaan Ismo Lehkosen toimitsijakielto ja kerrotaan kabinettileikin lopputulos.

Se on taas sunnuntai, pyhäpäivä - levon ja rentoutumisen luvattu hetki. Piippuhyllyllä ei kuitenkaan levätä tahi nukuta, sillä tänäkin sunnuntaina uurastetaan. Perunoita Mestiksen routapellosta ovat saapuneet nostamaan Mika Pukkinen Vaasan toimituksesta ja Eero Mutanen Joensuun toimituksesta. Viikon vieras, Mikko Holopainen, edustaa itäistä kiekkonäkemystä hänkin.

1. erä: Loppusuora häämöttää. Missä järjestyksessä lähdetään pudotuspeleihin ja miksi?

Mikko Holopainen: Pisteitähän on joukkueilla vielä tarjolla ottelumäärästä riippuen 21-24 kappaletta, joten suuriakin muutoksia tämän hetkisiin sijoituksiin voi tapahtua. Sport ja TUTO lienevät kärkikaksikko, sillä mikään ei viittaa siihen, että joukkueiden otteet olisivat hiipumassa.

Pudotuspeleihin pääsevät joukkueet löytynevät nykyisestä kahdeksikosta. Sijoitukset voivat muuttua nopeastikin mikäli joukkue joutuu pitkään tappioputkeen kuten Jokipojille on viime viikkoina käynyt.

Sijat 6-8 menevät mielestäni joukkueille Jokipojat, Jukurit ja K-Vantaa ja juuri tuossa järjestyksessä. Jokipoikien ja Jukureiden viimeaikaiset otteet ovat olleet ailahtelevia, mutta en usko K-Vantaan ohittavan kaksikkoa.

Kajaanin Hokin uskon vielä nousevan kotietujoukkueeksi HCK:n pudotessa sijalle viisi. Hokin viimeaikojen tekeminen SaPKo-tappiosta huolimatta on vakuuttanut. KooKoon uskon pysyvän kotiedussa kiinni lähinnä hyvien maalivahtien ansiosta.

Eero Mutanen: Nousuvireisimmäksi joukkueeksi nostan KooKoon, joka nyt löytyy varmasti kärkikolmikosta. Alempana Jokipoikien pieni tappioputki ei sinällään anna aihetta huoleen, mutta kokoonpanon kapeus mietityttää. Joensuulaisittain olisi elintärkeää kyetä välttämään Vaasa ja Turku ensimmäisellä kierroksella jo ihan pitkien matkojenkin vuoksi.

Mika Pukkinen: Ajattelin jakaa joukkueet nyt nakkikoreihin. Näinhän tämä menee, että ensimmäisestä nakkikorista löytyy Sport ja TUTO. Jos olisi viikkoa tai kahta aiemmin kysytty, niin Sport olisi ollut vielä ehdoton ykkönen, mutta onhan tuo touhu mennyt viime aikoina surkeampaan suuntaan, vaikka sen miten päin ajattelisi. TUTO on taas vakuuttanut viime aikoina enemmän. Pelejä on vähän, joten todella kiihkeä kamppailu käydään vielä piikkipaikasta.

Toisesta nakkikorista löydämme sijat 3-5, joihin asettuu HCK, KooKoo ja Hokki. KooKoon meno on ollut viime aikoina nousujohteista, joten kouvolalaiset löytynevät kolmannelta paikalta. HCK ei puolestaan tipu enää Hokin taakse, joten keravalaiset lähtevät kotiedulla pudotuspeleihin Hokkia vastaan.

Viimeinen nakkikori kattaa sijat 6-8, ja siihen asettuvat Jokipojat, Jukurit ja Kiekko-Vantaa. Jokipojat pitää paikkansa kuudentena. Jukurit ja K-Vantaa ovat porukoita, joiden otteista ei voi koskaan sanoa, sillä joka ilta jäällä näkyy erilaiset joukkueet. Tämä pari lähtee viimeisenä pudotuspeleihin ja tipahtaa ensimmäisenä pois, sillä oli vastassa Sport tai TUTO, niin turpaan tulee mennen tullen.

Asetelmat siis näin:

1. Sport/TUTO
2. TUTO/Sport
3. KooKoo
4. HCK
5. Hokki
6. Jokipojat
7. Jukurit/K-Vantaa
8. K-Vantaa/Jukurit

2. erä: Ismo Lehkonen sai tuomareiden arvostelusta toimitsijakieltoa. Onko Pohjois-Korean tie Mestiksen tie vai oliko kritiikki sanktion arvoista?

Mikko Holopainen: Arvostan Ikaa suuresti kiekkomiehenä, mutta tuomarin kutsuminen simpanssiksi ei kuulu mielestäni "hyvän lätkäjätkän" etikettiin. Tuomareita saa ja mielestäni pitääkin arvostella mikäli homma ei ole toiminut kuten pitäisi, mutta ei missään nimessä siihen tyyliin kuin Lehkonen teki TUTO-HCK -ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Toisaalta on hyvä, että joku uskaltaa aukaista suunsa, mutta säännöt ovat sääntöjä ja kaikkien pitäisi toimia niiden mukaan. Mikäli niitä rikot, on tuloksena kakkua ja sakkoa ja tämän Lehkonen sai nyt kokea.

Eero Mutanen: Hieman yli meni tuo purnaaminen. Yksittäisen tuomarin haukkuminen tuohon malliin ei ole järin tyylikästä.

Järjestelmän epäkohtia ja isompia linjauksia pitäisi saada kritisoida vapaammin, mutta tämän tyyppiset purkaukset tuskin edistävät tuomaritoiminnan kehittymistä. Väkeä on kovin vaikea houkutella tuomaroinnin pariin, jos virheistä pääsee lehdistötilaisuuden keskipisteeksi.

Mika Pukkinen: No eihän se ollut. Katsoin kyseisen tilaisuuden ottelun jälkeen, eikä siinä mitään sanktion arvoista ole. Mikäli ei todellakaan tuonkaan vertaa saa sanoa mielipiteitään raitapaidoista ja systeemeistä, niin jo on ihmeellistä.

Onhan tässä pitkin kautta tullut vastaavanlaisista tilanteista sanktiota. Tokihan esimerkiksi Mikael Kotkaniemen käytös Kajaanissa oli karvan verran asiatonta, mutta noin yleisestikin pitäisi saada enemmän kertoa mitä mieltä on. Kritiikkiä pitäisi saada esittää.

3. erä: Timo Jutilakin iski haarukkansa kuumaan makkaraan ja lausui näkemyksensä Sportin puolesta kevään kabinettisählingissä. Onko muilla seuroilla mitään mahdollisuuksia?

Mikko Holopainen: Lyhyesti ja ytimekkäästi: ei ole. Mikäli Liigaan nostetaan joukkue Mestiksestä, on tämä joukkue todella suurella todennäköisyydellä Sport. Ei muidenkaan kabinettipelleilyyn osallistuvien joukkueiden edellytyksissä nousta Liigaan ole mitään ylitsepääsemätöntä estettä, mutta kabineteista tihkuneiden tietojen mukaan asia on jo kauan aikaa sitten sovittu ja päätetty.

Täytyy vain toivoa, että Sport klaaraa loppukautensa kunnialla ja voittaa Mestiksen mestaruuden ja osoittaisi tämänkin perusteella olevansa oikea valinta seuraavaksi liigajoukkueeksi.

Eero Mutanen: Kyllä minun mielestäni esimerkiksi TUTOlla olisi ihan hyvätkin mahdollisuudet, mutta valitettavasti vain asia on päätetty jo hyvän aikaa sitten.

Lupaan julkisesti syödä hatullisen pashaa 4. huhtikuuta kello 14 Kouvolan rautatieasemalla, mikäli nostettava joukkue on joku muu kuin Vaasan Sport.

Mika Pukkinen: Jos katsotaan kokonaisuutta, niin kenties ei ole. TUTOn ainoa vahvuus tässä on markkinakikat, joita turkulaiset ovat keksineet viime aikoina montakin. Onko joku lukijoistamme hakenut jo playoff-pelaajaksi?

Se siitä. Sport on kyllä vahvoilla. Jos katsotaan realistisesti, niin Sport on vahvin vaihtoehto ja sekin on heikko. Vaikka Sport olisi vahvin, niin heikkoutensa löytyy myös Sportilta.

Jukurit voidaan pudottaa samantien kelkasta, eikä TUTOakaan siellä missään nimessä nähdä edes haastajana. KooKoo on ainoa, joka kenties voi paperihässäkässä haastaakin Sportin ainakin jollain tasolla. Kouvolassa saadaan kesässä aikaiseksi halli, jolla Liigaa on hyvä lähteä pelaamaan.

Kouvolasta on myös sanottu, että siellä olisi huono markkina-alue, mutta SaiPan ja Pelicansin kanssa KooKoolla on vain muutama yhteinen sponsori, ja lisääkin alueelta lähtisi mukaan yhtestyökumppaneita, mikäli liiganousu Kouvolassa nähtäisiin. Lisäksi KooKoolla on mahdollisuus muuttua osakeyhtiöksi, minkä laskisin myös vahvuudeksi. Mutta totuuden nimissä vahvin on Sport.

Jatkoaika: Viikon onnistuja ja epäonnistuja?

Mikko Holopainen: Viikon onnistujan tittelin annan Turkuun Tommi Virtaselle. Kahteen otteluun 53 torjuntaa ja yksi päästetty maali on todella kova saldo. Olisiko Turun menestyvämpi jääkiekkojoukkue saanut pisteen pistettä ilman häntä?

Viikon epäonnistuja on selkeästi Jokipojat. Kolmeen otteluun kolme tappiota on surullinen saldo varsinkin kun joukkueen tavoitteena oleva kotietu näyttää karkaavan heikkojen esitysten takia liian kauas.

Eero Mutanen: Viikon onnistuja olkoon juhliensa kunniaksi Savonlinnan Pallokerho. 85 vuotta Pihlajaveden rannoilla on tehty hyvää jääkiekkotyötä, ja kuluvalla viikolla joukkue pelasi ajoittain erittäin hyvää kiekkoa voittaen kaksi ottelua kolmesta.

Onnistunut veto oli myös Jokipoikien toimiston päätös pudottaa ottelustriimien hintaa roimasti. Nyt tuotteen hinta alkaa vastata sen laatua. Toivottavasti muualla seurataan perässä.

Epäonnistumisiin luettakoon yleisömäärät hieman siellä sun täällä. Lisääkin kansaa halleihin mahtuisi.

Mika Pukkinen: LeKillä ei mennyt kuten Strömsössä. Lempääläläiset hävisivät viikon kahdessa kotiottelussa varsinaisella peliajalla. Ei hyvä, epäonnistuja numero yksi.

Peliitat -tappiosta huolimatta SaPKo pelasi kokonaisuutena melko hyvän viikon, joten nostan savonlinnalaiset onnistujiksi. Kaksi kovaa päänahkaa tuli takataskuun viikon aikana.

 

 

» Lähetä palautetta toimitukselle