Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 51: Syyskautta pakettiin

MESTIS / Artikkeli
Kenellä tämä herra käy kylässä tauon aikana?
Vuoden viimeisellä Piippuhyllyllä Jatkoajan Mestis-toimitus vetää pakettiin syyskautta. Omat osionsa saavat niin onnistujat kuin pettymyksetkin. Lisäksi pohdiskelussa ovat jo odotukset kevättä kohti mentäessä. Tätä myöten Piippuhylly hiljenee, ja toivottaa lukijoilleen oikein rauhallista joulua.

Mestis vetäytyi jo joulutauolle, mutta Piippuhylly iskeytyy eetteriin vielä tänään. Vakiokirjoittelijat Lassi Seppä ja Jesse Eskelinen saavat tällä kertaa vieraakseen Vantaan ja Heinolan toimitusten kimpussa operoivan Miska Miettisen.

1. erä: Syyskauteen on mahtunut paljon erilaista. Monet ennakkoveikkailut ovat osuneet kohdilleen, mutta sarjassa on nähty myös yllätyksiä. Mitkä, tai ketkä ovat mielestäsi Mestiksen syyskauden suurimmat onnistujat?

Lassi Seppä: Haluan nostaa syyskauden isoksi onnistujaksi K-Vantaan. Simo Mälkiän valmentama joukkue on saanut sekavan viime kauden jälkeen pelin uomiinsa, ja tulosta on tullut kiitettävällä tahdilla. Joukkue lähti joulutauolle 2-1-voitto LeKistä vyöllään. Lisäksi pelaajistosta ainakin Aleksi Järvinen ja Nico Friman ovat paukuttaneet maaliverkkoja tehokkaasti. Myös muu joukkue on antanut tulitukea, joten Vantaalla ei roikuta muutaman kortin varassa. 

Lisäksi yksittäisinä onnistujina nimeän RoKin Henri Fominin ja Hermeksen Janne Kivilahden. Hyökkääjät ovat kannatelleet Mestiksen altavastaajajoukkueita esimerkillisesti sekä tehollisesti että johtajan esimerkillä.

Kuva © Timo Savela

Jesse Eskelinen: Syksyn suurin yllättäjä tulee eittämättä Pohjois-Karjalasta. Mestikseen takaisin noussut Jokipojat on suorittanut kaikkia ennakko-odotuksia huomattavasti pirteämmin, ja löytyy sarjataulukossakin kolmannelta sijalta. Joukkueen kapteeni Samu Pitkänen pelaa elämänsä kautta, ja lisäksi nuorista pelaajista on löytynyt todellisia läpimurtoja, etunenässä esimerkiksi maalilinko Janne Väyrynen ja maalivahti Samuel Jukuri. Erityisesti joensuulaisten puolustus- ja maalivahtipeli ovat olleet aivan sarjan aatelia.

Muita onnistujia ovat toki sarjan kärkikaksikko Jukurit ja Hokki. Molempia osattiin veikkailla jo ennakkoon sarjan kärkipäähän, mutta kaksikon haastajiinsa repimä kaula on ainakin omia odotuksiani leveämpi. Hurjan alun myötä Hokki johti sarjaa pitkään, mutta nyt kajaanilaisten pelin yskähdellessä Jukurit on vastaavasti vain kiihdyttänyt menoaan, ja lähtee joulutauolle sarjan kärkipaikalta, allaan 14 ottelun mittainen voittoputki.

Miska Miettinen: Suurimmat onnistujat ovat sarjataulukkoa tuijottaen vähemmän yllättäen Jukurit ja Hokki. Mikkeliläisjoukkue on osoittanut synkän syksyn jälkeen sellaista virettä, että muilla tulee olemaan tiukkaa Jukureiden kanssa ihan kevääseen asti. Jukurit liikuttaa kiekkoa hienosti, sekä tarvittaessa luistelee vastustajan ylitse. Toki myös Hokki pelasi hyvän, tehokkaan syksyn viimeiaikaisista tappioista huolimatta.

Henkilökohtaisella tasolla haluan nostaa jokaiselta pelipaikalta yhden onnistujan. Maalivahdeissa vedän pikkaisen kotiinpäin mainitessa Emil Larmin: Kiekot tarttuivat syksyllä melkein 93 prosentin varmuudella, jonka lisäksi hän tarjosi joka ilta maalilla ollessaan Peliitoille avaimet voittoon. Eikä se paikka Pikkuleijonissa ihan sattumalta ole tullut.

Pakeista listalle nousee SaPKon tulokaspuolustaja Sameli Ventelä. Tässä perusteluina menee ihan puhtaasti numerot, ja etenkin pakin tärkein tilasto, eli teholukema. Ventelä on pirteän syksyn pelanneen SaPKon ylivoimainen ykkönen tehotilastossa lukemalla +12. Savonlinnalaispakki hoitaa illasta toiseen ihailtavan varmasti ja järkevästi oman tonttinsa, ja kirsikkana kakun päälle hän osaa rakentaa maalipaikkoja. Tästä 15 maalisyöttöä kertokoot jotain.

Hyökkääjistä kuuluisi nostaa Oula Palve, Samu Pitkänen tai vastaava, mutta koska en ole nähnyt heidän pelejään tarpeeksi, en osaa sanoa näistä pistelingoista mitään. Miska Humalojaa olen sen sijaan nähnyt, joten nimeän hänet yksilötasolla onnistujaksi hyökkääjistä. Kärppiin murtautuneella sentterillä on järkyttävän kova halu tehdä pisteitä sekä ratkoa pelejä. Pyhäjärven mies on joukkueelleen kultaakin kalliimpi, oli sitten kyseessä kärkiketjun rooli Hokissa tai "rymistelijästatus" Kärpissä.

2. erä: Aina kun joku onnistuu yli odotusten, löytyy vastaavasti toisaalta väistämättä alakanttiin suoriutuneita. Mistä löytyvät syksyn ja alkutalven pahimmat pettymykset?

LS: Koska aavistan, että kollegat mainitsevat TUTO:n, niin vedän itse hieman eri linjalla. Tämä johtuu siitä, että uskon turkulaisten nousevat kauden edetessä murheen alhosta ylös. JYP-Akatemia on omissa kirjoissani suurin pettymys alkukaudella. Jukka Ahvenjärvi on tehnyt pitkän päivätyön Jyväskylässä, mutta tällä kaudella nuori porukka ei ole saanut hetkellisiä väläyksiä lukuunottamatta itsestään tarvittavaa virettä ulosmitattua. Samuel Salosen ja ajoittaisten hyvien maalivahtiesitysten lisäksi Akatemian ilonaiheet ovat olleet vähissä. 

En usko, että alle 25-vuotiaista pelaajista koostuva nippu onnistuu nousemaan pudotuspeleihin tällä kaudella. Tai ainakaan puolivälieriä pidemmälle.

JE: Katsoi miltä kantilta tahansa, mutta TUTO ei ole ollut ennakko-odotusten mukaisen vahva. Jukurien vahvimmaksi haastajaksi ennustetut turkulaiset ovat sarjataulukossa vasta sijalla kuusi. Viime aikoina joukkue on toki saanut peliään paremmin uomiinsa, ja lähteekin tauolle viiden ottelun voittoputkessa. Maalille HPK:sta saapunut Kristian Järvinen on ollut mies paikallaan, ja voittoja on alkanut tipahdella tilille.

Järvinen vaihtoi HPK:n TUTOon.
Kuva © Timo Savela

Lisäksi odotin itse enemmän ainakin KeuPalta. Joukkueeseen hankittiin kesällä mielenkiintoisia pelaajia, mutta potentiaali ei ole realisoitunut pisteiden muodossa. Keuruulaiset väijyvät sarjassa kymmenentenä, kuusi pistettä pudotuspeliviivan alapuolella, mutta vastaavasti vain pisteen verran putoamiskarsintapaikan yläpuolella. Onkin jännittävää nähdä, mihin suuntaan KeuPan kausi kääntyy pelien kovetessa.

MM: Kärsin viimeisen vastaajan vuorosta. Jesse vei ihan kaikki sanat suustani. Jos jotain muuta on pakko nostaan, niin vedetään tähän Keski-Suomen joukkueet KeuPa ja JYP-Akatemia. Sarjasijoitukset ovat heikkoja, mutta toisaalta näiden joukkueiden edessä on kovia joukkueita. Osakseen heikot sijat sarjataulukossa johtuvat varmasti vieraspeleistä, sillä hurrikaanipaidoilla on keikkaotteluista vain kolme suoraa voittoa ja keuruulaisilla yksi.

3. erä: Viikon mittaisen tauon jälkeen joukkueet palaavat kaukaloon ja polkaisevat kevätkautta käyntiin vielä tämän vuoden puolella. Millaisin odotuksin lähdet kohti kevättä, ja kauden huipennuksena horisontissa siintäviä pudotuspelejä?

LS: Kuten jo aiemmin totesin, TUTO tulee nähdäkseni nousemaan sarjataulukossa odotetuille sijoille. Ismo Lehkonen on sen verran kokenut kehäkettu, että hän saa kokemusta ja nuoruuden intoa huokuvan joukkueen kevään korvalla liitoon, jota on vaikea pysäyttää. Lisäksi uskon, että LeKi tulee venymään loppukaudella. Lempäälään on rantautunut muutama erittäin mielenkiintoinen pelimies, etunenässä itävaltalainen maajoukkuepuolustaja Daniel Mitterdorfer. Lisäksi nyt, kun pelaajaliikenne Liigaan on vähentynyt, alkaa Juha Juujärven poppoolla puhaltaa uudet tuulet. 

Vastaavasti Hermes ja Peliitat tulevat pullahtamaan ulos kevään huipennuksesta. Emil Larmi ei pysty kannattelemaan heinolalaisia loppuun asti, eikä Pelicansilta heru tarpeeksi apuvoimia taisteluun pudotuspelipaikoista. Hermeksellä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi leveää materiaalia tai kokemusta kevään tiukoista peleistä, joten kokeneemmat joukkueet, kuten LeKi, tulevat ajan myötä ohi.

JE: Kärkipäässä Jukurit ja Hokki ovat suhteellisen selkeällä karkumatkalla muihin verrattuna, joten väitänkin näiden kahden ratkaisevan keskenään runkosarjan voiton. Hirmuvireinen Jukurit on tällä hetkellä vahvin ehdokas piikkipaikalle, mutta Hokillakin on varmasti vielä sanansa sanottavana. 

Vastaavasti odotan Jokipoikien, SaPKon ja TUTOn ratkovan keskenään sijat 3.-5. Jokipojat ja SaPKo ovat suoriutuneet hyvin jo syyskaudella, ja TUTO näyttäisi tekevän kovaa nousua. Järvisen lisäksi joukkue sai sairastuvalta kauan odotetun vahvistuksen, kun Tuukka Pulliainen palasi vahvuuteen.

Pulliainen pääsi maalin makuun.
Kuva © Timo Savela

Pudotuspelipaikoista nähdään kova taistelu, mutta veikkaisin tällä hetkellä viivan yläpuolella olevien Peliittojen ja Hermeksen pitävän sijoituksena. JYP-Akatemian, KeuPan ja LeKin rosterit sen sijaan elävät melkoisesti, joten karsintoihin vajoavasta kaksikosta on vaikea sanoa mitään suuntaan tai toiseen. Itse kevään ratkaisupelejä en lähde suuremmin vielä tässä vaiheessa arvioimaan.

MM: Innolla odotan kevätkautta tietenkin. Jukurit ja Hokki painelevat todennäköisesti kahdestaan kärjessä, mutta oletettavasti runkosarjan muut sijat ovat täysin auki kevääseen asti. On mielenkiintoista nähdä se, että kestääkö esimerkiksi omissa papereissa yllättäjän, eli Jokipoikien kasetti kaikki 50 ottelua. Kolmossija on kova pala pidettäväksi. Toki myös SaPKo saa varmasti haastajia taistelussa puolivälierien kotietupaikasta. Sarjataulukon toisessa päässä mielenkiinto kohdistuu siihen, nouseeko LeKi, KeuPa, JYP-Akatemia tai RoKi kahdeksan parhaan sakkiin. Ja jos nousee, kuka sieltä tippuu pois? Kaikin puolin jännittävä kevät on tulossa.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi

LS: Viikon onnistujaksi nimeän LeKi-puolustaja Mitterdorferin. Kolmeen ensimmäiseen Mestis-otteluunsa tehot 1+1 merkkauttanut itävaltalainen on ollut herra ja hidalgo omassa kenttäpäädyssä ja pystyy sulavalla luistelullaan auttamaan joukkuetta nopeissa hyökkäyksiinlähdöissä. Mitterdorfer tulee olemaan Lempäälään iso apu, mikäli pysyy kanaalin rannalla koko kauden.

Flopiksi nimeän JYP-Akatemian. 7-0-tappio RoKille on lähes häpeällinen suoritus organisaatiolta, jossa on jo monta vuotta rakennettu peli-identiteettiä ja toimintakulttuuria. Vaikka ei sovi unohtaa, että RoKi on pelannut viime aikoina melko vahvasti, on JYP-Akatemian otteiden ailahtelu erittäin harmillista seurattavaa.

JE: Onnistujaksi nousee tällä viikolla RoKi. Joukkue pelasi kaksi kotiottelua, joista se nappasi täyden pistepotin. SaPKoa vastaan joukkue lähes menetti 5-1-johtonsa, mutta sinnitteli kuitenkin voittoon. JYP-Akatemiaa vastaan rovaniemeläiset olivat täysin suvereeneja, ja saalistivat pisteet murskaavasti 7-0-lukemin.

Flopiksi nimeän tällä kertaa Peliitat. Joukkue jäi kahdesta ottelustaan pisteittä, olkoonkin, että se taisteli pahasti vajaamiehisenä Pelicansin ja nuorten maajoukkueen vietyä pelimiehiä kokoonpanosta. Joukkueen kamppailu kotonaan JYP-Akatemiaa vastaan ansaitsee hatunnoston, mutta SaPKoa vastaan otteista paistoi väsymys, ja pässipaidat sieppasivatkin pelistä suvereenit kolme pistettä.

Peliitoilla on riittänyt hommia.
Kuva © Antti Varonen

MM: Onnistujaksi nostan Jessen tavoin RoKin. Joukkue takoi kotijäällään kahdessa pelissä 12 rysää, eli ketsuppipurkista lähti korkki maata kiertävälle radalle melkoisen vauhdikkaasti. Sarjanousijan kannalta joulutauko saattoi tulla siinä mielessä ikävään saumaan.

Floppi-statuksen saa Hermes oikein mallikkaasta taukosijoituksesta huolimatta. Neljän edellisen pelin maaliero on 9-21, joissa pistepussi ei ole kasvanut yhdelläkään. Jos RoKin kannalta tauko saattoi alkaa huonoon aikaan, niin Hermeksen kannalta sitä ei ehkä olisi voinut enää parempaan paikkaan kuvitella.

» Lähetä palautetta toimitukselle