Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 51: syyskausi paketissa

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Mestiksen syyskaudella marssittiin KooKoon pillin mukaan.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksen Piippuhyllyllä vedetään tällä kertaa kulunut Mestis-syksy yhteen.

Vastausvuorossa ovat tällä kertaa Mestiksen Piippuhyllyllä -juttusarjan vahvat miehet, eli vakijäsenet Mestis-toimituspäälliköt Leo Runsas ja Tero Liikanen sekä Vantaan toimituksen Mikko Roivas. Piippuhylly jää nyt joulutauolle, mutta palaa takaisin ruotuun kahden viikon kuluttua.

1.erä: Mestis-kausi on ehtinyt jo puoleenväliinsä ja sarjataulukon kärjessä on syntynyt jo melkoisia piste-eroja. Joko runkosarjan voittopystin voi lähettää Kouvolaan vai vieläkö takaa nousee uhkaajia?

Leo Runsas: KooKoo on kyllä tehnyt miehen työn syyskaudella. Joukkue on esiintynyt todella vakuuttavasti ja matkaa lähimpään takaa-ajajaan Jukureihin on jo kymmenen pistettä. Kouvolalaisten kabinettipäätöksellä nostaminen Liigaan nostatti porua sen tekohetkellä, mutta kyllä tuo nousu urheilullisinkin perustein alkaa olla aikalailla perusteltu.

En jaksa uskoa, että kukaan takaa tulevista joukkueista voisi tosiasiallisesti uhata KooKoon etumatkaa. Kymmenenkin pistettä on jo iso ero ja välimatka sen kun vain kasvaa seuraavien joukkueiden kohdalla. Pudotuspelimaailma onkin sitten aivan oma ympäristönsä, eikä senaikaisista tapahtumista voi sanoa vielä mitään.

Tero Liikanen: Ainahan kaikki on mahdollista, mutta aika paljon saa tapahtua, että KooKoo kärkipaikkansa menettää. Vaikka KooKoo tuossa ennen taukoa hieman konttasikin, niin heikkoja hetkiä on mahtunut myös perässä tulevien joukkueiden kauteen. Uskoisin tuon kaulan riittävän runkosarjan voittoon.

Sijoilla kaksi-viisi kaikki on kuitenkin vielä avoinna, sillä toisena olevan jukurijoukkueen ja viidentenä majailevan Hokin välinen piste-ero on vain kahdeksan pistettä.

Varsinkin Jukureiden on löydettävä jostain tasaisuutta pelisuorituksiinsa, sillä takana hengittävät joukkueet keräävät pisteitä tällä hetkellä kovemmalla tahdilla ja tulevat ohi, mikäli otteet eivät parane.

Mikko Roivas: KooKoo on kyllä ehdottomasti suurin voittajasuosikki. Toisena oleva Jukurit on jäänyt jo kymmenen pistettä. Ensi kaudeksi Liigaan nouseva KooKoo on hävinnyt varsinaisella peliajalla vain kahdeksan kertaa.

Kolmen ottelun voittoputkessa oleva JYP-Akatemia on kova haastaja KooKoolle pudotuspeleissä. Joukkueet tuskin kohtaavat ensimmäisellä kierroksella, mutta keskisuomalaiset ovat kolmen ottelun voittoputkessa. Tietenkin voitto- ja tappioputkia tulee vielä jatkossakin, mutta silti JYP-Akatemia on varsin kova haastaja kouvolalaisille.

2.erä: Sarjan hännillä käydään myös tiukkaa kamppailua pudotuspelipaikoista, kun monet joukkueet ovat parantaneet otteitaan. Kenen uskot olevan kevään joukkueen tyvipään taistossa?

TL: Peliittojen ja KeuPan puolesta on tässä liputettava. Molemmat joukkueet esittivät nousujohteisia otteita joulun alla ja jos sama trendi jatkuu, niin pudotuspelipaikka ei ole poissuljettu vaihtoehto.

LeKin ja Kiekko-Vantaan tilanne on siitä hankala, että he ovat riippuvaisia lainapelaajistaan. Jos ja kun Liiga-joukkueet ottavat onnistuneimmat pelaajat siirtorajalla omaan vahvuuteensa, tekee se ison loven näihin kahteen joukkueeseen. KeuPa ja Peliitat ovat puolestaan melko omavaraisia joukkueita, joten he pääsevät pelaamaan samalla sapluunalla jatkossakin.

MR: Tyvipäässä näyttää tällä hetkellä olevan kahden joukkueen taistelu kahdeksannesta sijasta. Peliitat ja KeuPa taistelevat yhdessä LeKin kanssa viimeisestä paikasta auringossa.

Kiekko-Vantaan on parannettava peliään, vaikka joukkue näyttää kulkevan melkoisella varmuudella pudotuspeleihin. Joukkueessa on käynyt pelaamassa puolen sataa pelaajaa ja peluuttaminen on ollut suurin haaste vantaalaisvalmennuksessa.

Keuruulaiset ovat esiintyneet edukseen Mestiksessä.
Kuva © Antti Varonen

LR: Sarjan viisi viimeistä joukkuetta ovat kymmenen pisteen sisällä. Nämä joukkueet tulevat mitä todennäköisimmin ratkaisemaan viimeiset sijat. Vaikka siltä ei pitkän aikaa vaikuttanutkaan, Peliitat ja KeuPa eivät todellakaan ole poislaskettavissa pudotuspelitaistosta. Ne ovat piristyneet selkeästi.

Kuten Tero ja Mikko edellä jo totesivatkin, ovat LeKin ja Kiekko-Vantaan tilanteet kaikista hankalimpia. Varsinkin Kisa ui paikoittain todella syvissä vesissä ja muun muassa maalinteko on silkkaa tervanjuontia. Viimevuotisen jumbosijan uusiminen ei välttämättä ole kaukana. KooKoo-voitto syyskauden lopulla antoi jo viitteitä onneksi paremmasta.

Viisikon ehkä turvallisimmassa asemassa oleva joukkue on SaPKo. Kymmenen pistettä on jo mukava etumatka, kuten KooKoollakin. Peliesityksissäkin on ollut positiivista olemusta.

3. erä: Mestis-syksy on sisältänyt monenlaisia tapahtumia. Mitkä asiat ovat jääneet sinulle mieleen positiivisessa mielessä?

LR: Sarjan tasaisuus on ollut jopa yllättävän suuri positiivisessa mielessä. Toki paikoittaiset piste-erot ovat välillä venähtäneet suuriksikin, mutta käytännössä koko sarja on mukavassa nipussa. Nytkin esimerkiksi pudotuspelien kotiedusta käydään tiukkaa kamppailua ja pudotuspelipaikat ovat isoilta osin auki.

Mestis-syksy on sisältänyt myös viihdyttävää kiekkoilua. Puheet sarjan kuolemisesta sen sulkemisesta johtuen voidaan siis ainakin hetkellisesti sivuuttaa. Monet nuoret pelaajat ovat saaneet taas hyvää kokemusta ja kokeneemmat pelaajat ovat myös käyneet parantamassa virettään ja näyttämässä mallia. Kyllä Mestiksessäkin vain kiekkoa osataan pelata!

TL: Joukkuetasolla ehdottomasti KeuPa on ollut positiivinen ilmestys käynnistysvaikeuksien jälkeen. Pelkäsin ennen kauden alkua harjoituspelien perusteella, että joukkue jää auttamatta heittopussiksi, mutta on osoittanut otteillaan arviot vääriksi. Samoin myös JYP-Akatemian kolmossija on mukavan raikas tuulahdus kamppailuun kärkisijoista.

Kokonaisuutta katsoen myös sarjan tasaisuus on ollut positiivinen juttu. Kukaan ei ole jäänyt varsinaiseksi heittopussiksi ja KooKoon takanakin olevien joukkueiden väliset marginaalit eivät ole valtavia.

MR: Keuruun KeuPan pelaaminen on ollut pienoinen yllätys. Joukkue on yhdeksäntenä, kuusi pistettä pudotuspeleistä. Positiivista on myös ollut Kiekko-Vantaan Artem Iossafovin siirtyminen Espoon Bluesiin vakuuttavan syksyn jälkeen.

Kiekko-Vantaan syksy on ollut lopulta suhteellisen hyvä, vaikka viidenteen sijaan onkin jo 14 pistettä. Näyttääkin, että pohjimmaiset joukkueet kilpailevat keskenään parista pudotuspelipaikasta, kun viisi ensimmäistä on päässyt jo karkuun.

Jatkoaika: Kaikille kulunut syksy ei ole ollut kuitenkaan riemujuhlaa. Mitä negatiivisia asioita syksyyn on mielestäsi sisältynyt?

TL: Mestiksen yleisömäärät puhuttavat aina ja pakkohan se on sanoa, että heikolta tilanne näyttää. Tällä kaudella ainakin Mikkelissä tunnelma on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ollut kuin hautajaisissa, kun viime kaudella tunnelmassa päästiin yleisesti ottaen heikoimmillaankin melko hyvälle tasolle.

Oikeastaan vain Peliittojen syksyn konttaaminen on jäänyt negatiivisenä mieleen pelilliseltä puolelta, mutta uskon vankasti, että otteet paranevat kevätkaudella.

MR: Heinolassa on kadotettu pelitunnelma. Joukkue majailee viimeisenä runkosarjassa ja on jäänyt pudotuspelipaikasta kahdeksan pisteen päähän. Peliitat on tehnyt vähiten maaleja runkosarjassa ja päästänytkin toiseksi eniten maalieron ollessa 82-116.

Negatiivisia asioita ovat olleet ehdottomasti laita- ja päähän kohdistuneet taklaukset ja niistä tulleet pelikiellot. Pelikielto on jääkiekkoilijalle häpeällinen rangaistus. Toisen vahingoittaminen ei kuulu herrasmieskiekkoon. Useiden päävalmentajien kommenttien perusteella voi todeta, että tuomarilinja oli syksyllä suorastaan luokatonta.

Tuomaristo puhuttaa aina, mutta joitakin perusteltuja asioita saattoi kaukalossa todeta. Suurimmaksi puutteeksi nousivat ne tilanteet, joista ei tullut jäähyjä.

LR: Olen Mikon kanssa samaa mieltä siitä, että erilaiset törkytemput ovat jättäneet ikävän sivumaun kauteen. Muun muassa Micke Åstenin älytön Kristian Tuohilammen telominen olisi saanut jäädä tapahtumatta.

Joskus rapatessa roiskui, kuten tässä Åstenin ja Tuohilammen kohdalla.
Kuva © Timo Savela

Tuomaritoimintaan liittyen on myös toinen lieveilmiö, jota en itse jaksaisi aina seurata. Jatkuva tuomareille ja otteluvalvojille mussuttaminen on naurettavaa. Totta kai, jos aihetta on, myös keskustelumahdollisuus pitää olla.

Mutta Mestiksestäkin löytyy tiettyjä tahoja, jotka jatkuvalla syötöllä yrittävät provokatiivisesti ahdistaa edellä mainittuja tahoja. He ovat myös saaneet näistä tempuistaan huomautuksia ja tuomioita, mutta sama touhu jatkuu vuodesta toiseen. Jääräpäistä touhua sanoisin.

» Lähetä palautetta toimitukselle