Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 5: Väki vaihtuu, juhlinta jatkuu

MESTIS / Artikkeli
Ismo Lehkonen sai väistyä TUTOn päävalmentajan pallilta.
Suomi-kiekkoilussa otsikoihin nousi kuluvalla viikolla kaksi merkittävää työsuhteen purkua, jotka ovat myös Piippuhyllyn puitavana. Lisäksi keskustelun aiheena on Hokin dramaattisesti muuttunut maalivahtitilanne.

Piippuhylly kokoontuu vielä kertaalleen ennen maajoukkuetaukoa puristamaan Mestis-viikon tapahtumat pakettiin. Tällä kertaa vakioduon Lassi Seppä - Jesse Eskelinen vieraaksi saapuu Mestis-toimituspäällikkö Milla Sundell Turusta.

1. erä: TUTO tiputti alkuviikosta varsinaisen uutispommin, kun erimielisyyksien takia joukkue vapautti Ismo Lehkosen päävalmentajan pestistään. Mitä mietteitä "Ikan" potkut sinussa herättävät?

Seppä: Lehkosen lähtö avaa aivan varmasti ilmapiiriä TUTOssa. Pelaajistosta kuului sellaista viestiä, että Lehkosen alaisuudessa virheitä pelättiin, ja jokaista liikettä seurattiin suurennuslasilla.

Miika Elomon valmentajakauden alkaessa uskon, että TUTOn nuoret tähdet puhkeavat kukkaan ja nostavat joukkueen uudella, raikkaammalla ilmeellä kohti Mestiksen kärkeä.

Eskelinen: TUTOn tämän kauden tulos ei ole ollut missään nimessä odotettu. Joukkueen rosteri on paperilla laadukas, mutta Lehkonen ei onnistunut missään vaiheessa ulosmittaamaan ryhmästä täyttä potentiaalia. Toki joukkue on kärsinyt myös loukkaantumisista, mutta pelkästään niidenkään taakse ei voida mielestäni mennä. Odottelin mahdollisia potkuja hiukan aikaisemmin, mutta en olisi uskonut, että Turussa aletaan enää tässä vaiheessa vaihtaa pääkäskijää.

Seuran tiedotteessa mainitut "erimielisyydet" kiinnostaisivat tarkemminkin. Onko kyse vain pelillisistä asioista, vai kuohuuko taustalla jotain isompaakin? Lehkosen saavutukset valmentajana ovat kuitenkin tiedossa, ja pelilliset asiat ovat toki olleet yllättävänkin vinksallaan. Ollaanko Aurajoen rannoilla lähdössä mahdollisesti Lehkosen periaatteiden vastaiselle Liiga-yhteistyölinjalle, vai mistä on kyse? Tarkempia tietoja ei julkisuuteen ole tihkunut.

Sundell: TUTOn kannattajathan huutelivat Ikaa ulos jo syksyllä heti ensimmäisten kehnojen pelien jälkeen, mikä omasta mielestäni oli hieman liian aikaista otteaen huomioon, että ei TUTOn viime kausikaan alkanut toivotulla tavalla, ja silti joukkue pääsi pronssipeliin saakka.

Vaikka asiaa pitkän aikaa pyöriteltiinkin, oli itselleni Lehkosen potkut pieni yllätys. Hän kuitenkin valmensi TUTOn miltei finaaleihin saakka kahdesti, ongelmista huolimatta, ja on varmasti omalta osaltaan halunnut rakentaa TUTOsta kuvaa vahvana, itsenäisenä joukkueena.

Tämän vuoksi mieleeni hiipikin pelko siitä, että onko Lehkosen ja seuran huhutut erimielisyydet johtuneet aivan muista kuin pelillisistä asioista. Se, että uudeksi päävalmentajaksi ilmoitettiin heti seuraavana päivänä ex-TPS-valmentaja Miika Elomo, toi mieleeni sen kuuluisan f-sanan, josta Mestiksen yhteydessä on pitkään puhuttu.

Turussa siirryttiin Elomon aikaan.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Farmipuheethan toki on varmaan ehditty jo moneen kertaan kumota, mutta niinhän ne aina. Lehkonen kun tunnetusti on koko sydämestään suljettua sarjaa vastaan, on hän varmasti myös kaikenlaisia farmihässäköitä vastaan. Ja vaikka seuran sisällä ei koetakaan olevan farmi, saattoi se pieninkin kumarrus Artukaisten suuntaan olla Lehkoselle liikaa.

Jos taustalla tosiaan on näitä asioita, teki Lehkonen mielestäni oikein. On parempi siirtyä syrjään, kun huomaa, että muiden mukailu olisi pois omasta itsestään.

Ja todetaan vielä loppuun, että toivon Elomon TUTOlle kaikkea hyvää. Ja hyvinhän se on alkanutkin! Pisteet tuli viimein sieltä Heinolastakin − vuosien yrittämisen jälkeen.

2. erä: Eivätkä eroamishommat jääneet vain TUTOon. Tällä viikolla Liigan toimitusjohtaja Kimmo Rannisto ilmoitti jättävänsä työnsä. Miten odotat toimitusjohtajan vaihdoksen vaikuttavan Mestiksen tilaan?

Seppä: Ranniston lähtö ei mielestäni vaikuta suoranaisesti Mestiksen tilanteeseen. Tietysti jokainen suomalaisessa kiekkoilussa tapahtuva tämän kokoluokan muutos vaikuttaa jollain aikajänteellä kaikkeen, mutta välittömiä vaikutuksia Mestikseen en usko olevan.

Suomalainen kiekkoilu tarvitsee paitsi kykyä tehdä yhteistyötä ja päätöksiä saman pöydän ääressä, myös vahvoja persoonia, jotka pystyvät tarvittaessa sanomaan, että "nyt tehdään näin."

Kimmo Ranniston lähtö tuskin vaikuttaa Mestikseen, vai vaikuttaako sittenkin?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Eskelinen: Näkisin Ranniston eroamisen vaikutusten Mestikseen olevan melkolailla marginaalisia. Liigassa valta lepää tukevasti seurojen omissa hyppysissä, mikä osaltaan tuo Liigan medianäkyvyyden huomioon ottaen pääsarjalle joidenkin jopa kartellimaiseksi kuvaaman aseman jääkiekon saralla. 

Näin ollessa Liigan avaaminen tai joidenkin pohtima supistaminen kuulostaa valitettavasti todella kaukaa haetulta ajatukselta. Liigaseuroilla tuskin on intressejä asettaa itseään putoamisvaaraan. Markkina-arvon ollessa tuota luokkaa jää urheilu toissijaiseen asemaan.

Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström kirjoitti perjantaisessa kolumnissaan melko tyhjentävästi aiheesta. Yleisö on nostanut jääkiekon siihen asemaan, missä se on. Myös minun mielestäni yleisön mielipiteiden pitäisikin siis olla ratkaisevassa asemassa uutta toimitusjohtajaa valittaessa, ja myös sen jälkeen päätöksiä tehtäessä. 

Sundell: Voi Rannisto. Sinä se herätät tunteita suuntaan jos toiseen.

Tietysti on hyvä muistaa, että Rannisto on joutunut toimimaan kasvoina muiden tekemille päätöksille, ja sitä kautta ei ole nauttinut (etenkään avoimen sarjan kannattajien) suosiota. Ja kuka ikinä Ranniston paikan ottaa, tuskin hänelläkään sen suurempaa päätäntävaltaa on – valitettavasti.

Toivottavasti tilalle löydetään joku, jonka sydäntä lähellä urheilullisten arvojen korostaminen on. Joku, joka näkee, miten myrkyllinen suomalaisen kiekon nykytilanne on. Vaikka hänestä ei mikään jääkiekkodiktaattori tulekaan, uskon että omilla arvoilla ja asenteillaan tulevalla toimitusjohtajalla on mahdollisuus vaikuttaa.

Mutta mikäli homma jatkuu kuten tähänkin mennessä, niin tilalle palkataan joku, joka suostuu vastaisuudessakin kiltisti hoitamaan isojen herrojen päätösten aiheuttamien myrskyjen jälkipyykin. Ja antamaan kasvot suljetulle sarjalle.

3. erä: Sarjan kärkipäässä koko kauden ajan keikkunut Hokki tiedotti huonoista uutisista, kun maalivahti Antti Lehtosen kausi päättyi viikko sitten lauantaina SaPKo-ottelussa sattuneeseen ylävartalovammaan. Millaiset vaikutukset Lehtosen menetyksellä on kajaanilaisten menestysmahdollisuuksiin keväällä? 

Seppä: En usko, että Lehtosen loukkaantuminen tuhoaa Hokin menestysmahdollisuuksia. Tuukka Smura on pelannut hyvin ja uskon hänellä riittävän kykyjä kantaa kajaanilaisia pitkälle kevääseen.

Lienee kuitenkin selvää, että ostoksille Hokki joutuu. Toivoisin heidän puolestaan, etteivät he hankkisi Smuralle korvaavaa veskaria, vaan hänelle hyvän aisaparin.

Eskelinen: Maalivahtikaupoillehan Hokki joutuu, se on aivan selvä asia. Lehtonen ei ole välttämättä häikäissyt tilastoissa, mutta on ollut läpi kauden tasaisen varma ja antanut joukkueelleen mahdollisuuden voittaa joka ilta. Erityisesti joulutauon jälkeen veskari on ollut ilmiömäisen kovassa vireessä, ja menetys on Hokille valtava. Tasainen peluutus Smuran kanssa on taannut molemmille vahdeille riittävän määrän peliaikaa ja myös lepoa kovassa ottelutahdissa.

Kärpissäkin torjumassa käynyt Lehtonen seuraa loppukauden katsomosta.
Kuva © Janne Onnela

Korvaaja onkin sitten iso kysymysmerkki. Smura on pelannut tyydyttävästi, mutta taso on heitellyt kauden aikana aivan liikaa. Erityisesti peleissä, joissa Lehtonen ei ole ollut edes luukulla, on Smuran työskentely vaikuttanut jokseenkin hermostuneelta. Puhtaan ykkösvahdin viittaa kajaanilaisten oma kasvatti ei ole vielä valmis kantamaan, mutta tasaisen tandemin toisen osan rooliin rahkeet riittävän varsin hyvin.

Hokin pelitapa ei missään vaiheessa ole nojannut liikaa maalivahtipeliin, joten kalliiseen eliittitason vahtiin roposia ei kannata lähteä tuhlaamaan. Tiiviin viisikkopuolustuksen taakse tarvitaan tasainen, perushyvä ja voittava maalivahti.

Kärppien A-junioreista lainalle saapunut Sami Väliharju esitti lauantaina LeKiä vastaan erittäin hyviä otteita. Nuorukainen piti Hokin toisessa erässä pelissä mukana, ja oli lopulta voiton takuumies ensimmäisessä Mestis-pelissään. Nuorukainen on toki katsomaton kortti miesten kovissa peleissä, mutta olisi kajaanilaisilta suhteellisen luonnollinen ja edullinen ratkaisu. Tämä on toki mahdollista vain, jos yhteistyöseura Kärpät antaa loppukauden lainalle suostumuksensa.

Sundell: Isossa roolissa olevan pelaajan loukkaantuminen on varmasti aina iso kolahdus koko joukkueelle. Ymmärtääkseni Hokki on muutenkin viime aikoina kärsinyt vajaamiehisyydestään, mikä tuo mukanaan haasteita.

En kuitenkaan millään jaksa uskoa, että Hokin mestaruushaaveet olisi Lehtosesta kiinni. En missään muotoa halua vähätellä veskarin asemaa joukkueessa, mutta Hokki on pärjännyt tällä kaudella niin hyvin, etten siksi usko, että Lehtosen loukkaantuminen söisi kajaanilaisten itseluottamusta liikaa. Tasaisen varmaan esiintymiseen kaukalossa vaaditaan kuitenkin muutakin kuin vain veskari.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi

Seppä: Topiksi nimeän LeKin piskuisen kannattajaryhmän, joka matkasi joukkueen perässä pohjoisen vieraskiertueelle RoKi- ja Hokki-otteluihin. Tällaiset tempaukset piristävät paitsi omaa mieltä, myös Mestiksen harmaata arkea.

Floppina tällä viikolla on Jukurien täydellinen ylivoimaisuus. Sehän ei ole missään tapauksessa mikkeliläisten vika, mutta onhan se pöyristyttävää, että yksi joukkue dominoi otteluita ilta toisensa perään ja johtaa sarjaa 14 pisteen erolla seuraavaan.

Eskelinen: KeuPan hurjaa virettä ei voi kuin ihmetellä. Vuoden 2016 otteet ovat olleet vakuuttavia, tällä viikolla joukkue nappasi 5 pistettä ennakkoon vaikeista otteluista SaPKoa ja TUTOa vastaan.

Toppi-osiossa tahdon nostaa esiin myös erittäin hienon toiminnan lauantain Hokki-LeKi-ottelusta. Pelin tiimellyksessä kiekko kimposi katsomoon ja sattui osumaan kipeästi nuoreen Hokki-faniin. Ensimmäiseksi tätä kaveria auttamaan jääpusseineen syöksyi vierasjoukkueen huoltaja. Ottelun jälkeen asia otettiin vielä esiin kenttäkuulutuksessa ja yleisö palkitsi tämän "arjen sankarin" kovilla aplodeilla. Peli on vain peliä, ja sen tiimellyksessä tällainen erittäin kunnioitettava toiminta luo uskoa ihmisyyteen.

Flopiksi nimeän Peliitat. Vaikka viikko sisälsi kolme vaikeaa ottelua, ovat heinolalaisten esitykset olleet totaalisen vaisuja. Muutama viikko sitten jo selvältä näyttänyt pudotuspelipaikka on vaihtunut yhdeksänteen sijaan, ja viivan yläpuolelle kivunneen KeuPan etumatka on venynyt viiden pisteen mittaiseksi.

Sundell: Viikon topiksi nostan Jokipojat. Joensuulaiset voittivat kaikki tämän viikon ottelunsa ja voittoputki on venynyt jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Oikeastaan Jokipojat voisi mielestäni nostaa samalla koko kauden topiksi, niin hyvin joukkue on Suomi-sarja-visiittinsä jälkeen taas Mestiksessä pelannut. Uskon, että moni odotti paljon kehnompaa esiintymistä.

Jokipojilla riitti tuuleteltavaa.

Viikon floppi tuleekin sitten aivan toisesta päästä sarjataulukkoa. Sarjajumbo RoKi pelaa aivan liian ailahtelevaista kiekkoa, minkä vuoksi sarjasijoitus on mitä on. Tälläkin viikolla keskiviikkona joukkue sai ongittua kaksi pistettä LeKiltä, mutta sitten lauantaina toinen sarjanousija Hermes oli parempi selkein 5-1-lukemin. Tilanne Rovaniemellä alkaa näyttää tukalalta, kun tauon jälkeen jäljellä on enää kaksitoista kierrosta runkosarjaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle