Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 48: piste-eroja ja lempääläistä näkökulmaa

MESTIS / Artikkeli
LeKi juhlii tänä vuonna 110-vuotista urheiluseurataivaltaan.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Mestiksen Piippuhyllyllä käsitellään tällä viikolla muun muassa sarjassa vallitsevia piste-eroja ja mietiskellään LeKin asemaa Mestis-kartan vakinaamana.

Piippuhyllyllä kokoontuvat tällä kertaa vakijäsenistä Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas. Vieraileva tähti saapuu tällä kertaa Heinolasta, kun Peliitat-toimituksen Toni Hakulinen tulee jakamaan näkemyksiään lukijakunnalle.

1. erä: LeKi juhli taannoin 110-vuotista taivaltaan urheiluseurana. Kisa on pelannut Mestis-tasolla vuodesta 2007 ja osoittanut kuuluvansa Suomen toiseksi korkeimpaan sarjaan. Joukkue herättää kuitenkin myös ristiriitaisia tunteita muun muassa farmiseura-kuvioidensa vuoksi. Mitä mietteitä lempääläiset sinussa herättävät?

Leo Runsas: Olen seurannut LeKin toimintaa lähietäisyydeltä viimeisen kolmen kauden aikana toimiessani Jatkoajan LeKi-toimituksessa. On ollut hienoa nähdä se työn määrä, mitä seuraan laitetaan. Vain valmennusryhmä ja pelaajat ovat palkattua henkilöstöä, esimerkiksi koko taustahenkilöstö tekee töitä vapaaehtoisena. Sitoutuminen on silti mahtavaa.

Lempäälän jäähalli on pieni ja kylmä, eikä Kisa todellakaan mässäile Mestiksen suurimmalla budjetilla. Silti kaikki pelitapahtumien aikaiset ja pelien ulkopuoliset asiat toimivat mainiosti ja yhteistyö seuran kanssa on mutkatonta. Hallilla huokuu tietynlainen me-henki, niin Kisan henkilöstössä kuin yleisössäkin.

Suomi-kiekko tarvitsee tällaisia pieniä kyläseuroja. Ne ovat aivan omanlaisensa mauste. LeKikin on osoittanut pärjäävänsä Mestiksessä mainiosti ja uskon, että myös muilla pienien paikkakuntien seuroilla on mahdollisuutensa.

Mikko Roivas: Lempäälän Kisa edustaa minulle sellaista pikkuseuraa, jonka asioita hoidetaan talkoovoimin. LeKin pitkä taival urheilurintamalla on kuitenkin melkoinen saavutus. Monia makkaroita myydään kaudessa ja kansa viihtyy. Kaikki viittaa siihen, että LeKin esityksistä voinee jatkossakin nautiskella. 

LeKi on Mestiksessä tällä hetkellä kuudentena, mutta seitsemäntenä oleva Kiekko-Vantaa on vain pisteen jäljessä. Pudotuspelipaikka on kuitenkin joukkueella ihan realistinen tavoite.

Toni Hakulinen: Toden totta, LeKi jakaa mielipiteitä, mutta itse en enää kykenisi näkemään Mestistä ilman LeKiä. Farmijoukkueen leima ei mielestäni kerro koko totuutta Kisan toiminnasta, sillä seurassa tehdään päivittäin hienoa työtä, talkoovoimin tosiaankin, ja pienen budjetin kanssa painien. LeKi ei kerää tuhatpäisiä yleisöjä katsomoon, mutta pieni yhteisö on sitäkin tiiviimpi. 

Monelle tuo 110-vuotinen taival tulee varmasti yllätyksenä, mutta LeKi on kuin onkin erittäin perinteikäs seura. Hatunnosto Lempäälään. 

2. erä: Mestiksen sarjataulukko on jakautunut vahvasti neljään osaan. Kärki on jo 11 pisteen karkumatkalla kolmannesta sijasta. Sijat kolmesta viiteen ovat kahden pisteen sisällä ja kahdeksan pisteen päässä kuudennesta sijasta. Neljä seuraavaa joukkuetta ovat viiden pisteen sisässä ja seitsemän pisteen karkumatkalla jumbosijalta. Mitä ajattelet tästä?

LR: En ole sinällään yllättynyt, että KooKoo ja Jukurit huitelevat omissa korkeuksissaan. Kyseiset joukkueet ovat kuitenkin tällä hetkellä ne kaksi suurinta ja kauneinta ja ne tulevat ratkaisemaan sarjan kärkisijat keskenään.

Loppu sarjataulukko on myös mielenkiintoinen. Sarjastahan on vasta pelattu vähän alta puolet, mutta kuten kysymysasettelussakin todetaan, tällä hetkellä on havaittavissa neljä selkeää ryhmää. Pudotuspelien kotiedusta käydään kovaa kamppailua, kuten myös pudotuspelipaikoista.

Peliittojen tilanne sarjan hännillä on murheellinen. Matkaa lähimpään kilpailijaan KeuPaan on jo seitsemän pistettä ja joukkueen tekemisen taso ei vakuuta. Kurssin olisi syytä kääntyä piakkoin. Muuten asetelmat loppukautta ajatellen ovat niin mielenkiintoiset, että odotan mielenkiinnolla tulevaa.

MR: Mestiksen runkosarja on levinnyt pisteiden valossa moneen eri pienempään ryhmään. Kaksikko Jukurit ja KooKoo ovat menneet menojaan, mutta Hokki, TUTO ja JYP-Akatemia muodostavat seuraavan joukon. Piste-erot kertovat rehellisesti, mihin kustakin joukkueesta tällä hetkellä Mestiksessä yltää. 

Pelkäänpä, että mestarin arvaaminen on tällä kaudella varsin helppoa. Suuremmat seurat, kuten Jukurit ja KooKoo jyräävät. Muut marisevat takavasemmalla, kun pudotuspelit rävähtävät käyntiin.

TH: Vaikka suuret piste-erot ehkä hieman vievätkin suurinta jännitystä kierroksilta, niin siltikin sarjataulukko on juuri niin oikeudenmukainen kuin sen pitääkin olla. Lohduttavaa on kuitenkin se, että yksittäiset ottelut ovat usein tasaisia vääntöjä, eivätkä esimerkiksi 6-0-numeroisia ylikävelyjä. 

Tilanne tasoittunee kevään lähestyessä, mutta ainakin yhdeltä joukkueelta kiriminen vaatii todellista ryhtiliikettä. Pudotuspelien kokoonpanoa ei millään uskalla vielä arvailla, vaikka runkosarjan kärkisijat jaetaankin tiettyjen joukkueiden kesken. Keskikastissa onkin jo tasaisempaa, mikä tekee kotiedun tavoittelun jännittäväksi. 

3. erä: KeuPa on tällä hetkellä sijalla yhdeksän, mutta vain pisteen päässä pudotuspeleistä, eikä esimerkiksi kuudenteenkaan sijaan ole kuin viisi pistettä matkaa. Uskotko keuruulaisten pudotuspelihaaveiden realistisuuteen? Oletko yllättynyt joukkueen ennakko-odotuksia paremmista otteista?

LR: Kauden alussa en jaksanut uskoa keuruulaisten menestykseen. Pelaajamateriaali oli kevyt ja kokematon ja joukkue ensi kertaa Mestiksessä. KeuPan taisteleminen on ollut kuitenkin hienoa. Heikko alku on saatu käännettyä ja matkaa pudotuspeleihin on vain piste.

Loppukaudella taisto pudotuspelipaikoista sen kuin vain kiihtyy. KeuPallakin on omat mahdollisuutensa, mutta pelkona on, että joukkueen kokemattomuus kostautuu vielä. Tilanteesta on kuitenkin aivan turha lähteä maalailemaan piruja seinille, KeuPa on jo nyt osoittanut olevansa varteenotettava kilpailija.

MR: Keuruulaiset ovat mielestäni valmiita jopa pudotuspeleihin. He ovat aloittaneet debyyttikautensa Mestiksessä lyhyen kuherruskuukauden jälkeen pirteästi. Alku näytti kurjalta, mutta nyt jumbosijaa hallitsee Peliitat seitsemän pistettä KeuPalle jääneenä.

KeuPan miehistöstä pistepörssissä on sijoilla 16 ja 18 Juuso Mörsky ja Janne Kumpulainen. Mörskyllä tehopisteitä on 10+12 ja Kumpulaisella 5+16. Henkilökohtaisesti olen hieman yllättynyt KeuPan otteista. Kauden alussa pidin sitä täysin mahdollisena, että joukkue jäisi saman tien viimeiseksi ja siellä pysyisi, mutta otteet ovat olleet parempia.

Janne Kumpulainen on ollut yksi KeuPan johtavista pelaajista.
Kuva © Timo Savela

TH: Tuskin kukaan uskalsi veikkailla KeuPan taistelevan paikasta pudotuspeleistä, mutta itse joukkueen uskominen siihen onkin se mikä ratkaisee. Vieraspeleissä esitykset ovat olleet odotetun tuskaisia, mutta kotiyleisönsä edessä KeuPasta on pystynyt haastamaan minkä tahansa joukkueen. Itse en uskonut siihen, mutta aina on mukava yllättyä positiivisesti.

Huomioitavaa on kuitenkin se, että KeuPa hyötyy suuresti Peliittojen rämpimisestä. Rajusti alisuorittanut Peliitat ansaitsee kuitenkin paikkansa sarjan hännillä, joten ei mitään KeuPalta pois. Kauden edetessä on mielenkiintoista seurata, että riittääkö joukkueella energiaa viedä pudotuspelijääkiekko Keuruun hurmokseen.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi.

LR: Viikon topiksi nostan mielenkiintoisen sarjatilanteen. Kuten edellä jo puhuimmekin, vaikka sarja on jakaantunut neljään kastiin, ovat lopulliset runkosarjasijoitukset vielä aivan auki. Tämä nostaa sarjan mielenkiintoa ja auttaa siihen, ettei Mestis kuole mihinkään.

Flopiksi nostan puolestaan Peliittojen tilanteen. Joukkue majailee sarjan jumbona ja piste-ero edellä meneviin sen kun kasvaa. Kuluneella viikolla kuokkaan tuli niin LeKiltä, Jukureilta kuin KeuPaltakin. Tuskaa lisäävät joukkueen rajalliset taloudelliset resurssit, jotka eivät juuri mahdollista pelaaja- tai valmennuspuolen muutoksia.

Peliittojen maali on ollut liiankin helppo kohde kauden aikana.
Kuva © Antti Varonen

MR: Viikon topiksi ehdottaisin Kiekko-Vantaan voiton TUTOsta Turussa numeroin 6-0. Tosin TUTOlla on mennyt sen jälkeenkin huonosti kotikaukalossa. Hokkia vastaan tuli myös tappio kotijäällä, nyt numeroin 2-0. 

Viikon flopiksi nimeäisin TUTOn samasta syystä kuin topiksi Kiekko-Vantaan. Joukkue oli alkuun kovakin suosikki Mestiksessä, mutta kotikaukalossa ei voi hävitä tuolla maalierolla.

TH: Viikon topiksi on nostettava jo edellä kehuttu KeuPa. Sarjanousija lähtee jokaiseen otteluun altavastaajana, mutta kykenee illasta toiseen kiusaamaan isompiaan.

Viikon kolmesta ottelusta saldona oli kuusi pistettä, joista jälkimmäiset kolme irtosivat Heinolasta. Edellisen illan ottelu painoi jaloissa, mutta sitkeä taistelu kantoi hedelmää. KeuPa on tällä hetkellä vain pisteen päässä pudotuspeleistä. 

Flopista ei ole epäilystäkään. Peliittojen viikko piti sisällään kotiottelut LeKiä ja KeuPaa vastaan sekä vieraspelin Mikkelissä paikalle matkanneiden peliittafanien edessä. Viikon saldona pyöreät nolla pistettä ja huipennuksena lauantain karmea esitys KeuPaa vastaan, jossa joukkueen turhautuminen alkoi jo räjähtää käsiin.

Räjähtämispisteessä on myös heinolalainen kiekkoyleisö, joka on alkanut äänestää jaloillaan entistäkin jyrkemmin. Lauantain ilmoitettu yleisömäärä 289 on surullinen. Peliitat on jämähtänyt sarjan hännille ja KeuPakin on karannut jo seitsemän pisteen päähän. Heinolassa on nyt päätösten aika. Näin ei voi jatkua.

» Lähetä palautetta toimitukselle