Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 47 - pelikieltoja ja tehovireitä

MESTIS / Artikkeli
Lehkosen puheet toivat kakkua.
Kuva © Timo Savela
Jälleen yksi viikko Mestistä on takana ja on aika vetää yhteen viikon puhuttavimmat aiheet. Tällä viikolla puheenaiheet löytyivät Turusta, kun framille nousevat sekä Ismo Lehkonen että huikeavireinen ykkösketju.

1. erä: Kiekko-Vantaan Micke-Max Åsten sai seitsemän ottelun pelikiellon taklattuaan TUTOn Kristian Tuohilampea selästä ja Aki Keinänen kaksi ottelua mentyään muistuttamaan Åstenia nyrkein tilanteen jälkeen. Oliko tuomiot mielestäsi riittäviä vai turhan rajuja?

Turussa tunteet kuumenivat.
Turussa tunteet kuumenivat.
Kuva © Timo Savela

Milla Sundell: Micke-Max Åstenin taklaus oli ilman muuta raju ja aiheeton. Mitä lie pojan päässä liikkunut, kun päätti viedä taklauksen loppuun asti. On aina huolestuttavaa, kun pelaaja jää jäänpintaan makaamaan ja joudutaan viemään paareilla pois.

Ottaen huomioon, että Åsten lensi suihkuun myös edeltävän illan ottelusta, oli seitsemän ottelun pelikielto mielestäni ihan aiheellinen. Kuumakallelle voi tehdä ihan hyvää jäähdytellä hieman ja miettiä, miten siellä kaukalossa kannattaisi käyttäytyä. Kyllä, jääkiekossa mennään lujaa ja laidat ryskyy, mutta ei siellä mielestäni toisen pelaajan terveyden kustannuksella voi miten vain riehua.

Aki Keinäsen nyrkkeilysessio oli myös raju, mutta jollain tasolla ihan ymmärrettävä reaktio. Kuten jo sanoin Åstenin kohtaalla, voi miettiä myös mitä lie Keinäsen päässä liikkunut, kun hän huomasi Tuohilammen retkottavan jäänpinnassa.

En pidä kummankaan toimintaa mitenkään esimerkillisenä, mutta valitettavasti näiltä ei täysin voida välttyäkään. Mielestäni kahden ottelun pelikielto oli ihan hyvä muistutus siitä, ettei kostonkierre koskaan kannata.

Pääasia kuitenkin tässäkin tilanteessa on se, että Kristian Tuohilampi on toipumassa ja pystyy edelleen liikuttamaan raajojaan. Tuollaisissa tilanteissa voi käydä todella pahasti ja uskon, että koko hässäkän aloittanut Åsten itsekin ymmärtää sen.

Leo Runsas: Katsoin juuri tilanteen TUTOn Youtube-ottelukoosteesta ja onhan tuo taklaus raju. Taklaus ei ollut mitenkään älytön ajatus tilanteessa, mutta Åsten vei sen typerästi loppuun reippaanlaisesti irti laidasta ja vauhtiakaan ei puuttunut. Tuohilammen jäässä makaaminen oli myös kamalaa katseltavaa, mies oli aivan reporankana.

Keinäsen reaktio tilanteeseen on kaksipiippuinen juttu, kuten Millakin totesi. Reaktio oli sinällään ymmärrettävä, joukkuekaverin puolustaminen, mutta jäässä makaavan vastustajan hakkaaminen on raukkamaista. Aivan samalla lailla kuin on Åstenin taklauksenkin kaltainen teko.

Tuomioiden pituudet olivat mielestäni kohdallaan. Åsten kaivaa itselleen syvää kuoppaa tällaisella pelaamisella. Karu fakta on, että aina on olemassa isompia ja vihaisia pelaajia, jotka eivät arvosta rumia temppuja. Jatkossa voi olla siis edessä myös muunlaisia kuin pelikiellollisia seuraamuksia. Keinänen sai ansaitsemansa muistutuksen.

Tero Liikanen: Ottaen huomioon Åstenin historian, niin tuomio oli täysin oikea. Taklaus itsessään ei ollut maailman törkein, mutta täysin tarpeeton ja typerä teko se kuitenkin oli ja siitä täysin ansaitusti Åstenia rangaistiin. Vastustajaa pitäisi kuitenkin sen verran kaukalossa kunnioittaa ja ymmärtää, että tuonkaltaisilla selkäänajoilla voi olla erittäin pahat seuraukset taklatulle.

Keinäsen reaktion ymmärrän täysin ja pidän sitä myös hyväksyttävänä. Keinänen kuitenkin meni siinä rajan yli, kun takoi jäässä makaavaa Åstenia vielä tuomarien estelyistä huolimatta ja sen vuoksi kahden ottelun panna oli ihan paikkaansa puolustava rangaistus.

2. erä: Turussa kuohui myös valmentajapuolella, kun Ismo Lehkonen kuittasi itselleen kolmen ottelun toimitsijakiellon erotuomaritoiminnan ja kurinpitoelimen kovasanaisesta arvostelusta. Tuliko tuomio mielestäsi aiheesta vai yritetäänkö sillä vain hiljentää epäilijöitä?

MS: Mielestäni on hyvä asia, että Mestiksestä löytyy Lehkosen kaltainen persoona, joka uskaltaa oikeasti avata suunsa. Onhan Ika ottanut monesti kantaa myös Mestiksen nykytilaan, mikä on todella kova asia. Kyllä tässä välillä iskee sellainen fiilis, että mikä ihme tässä touhussa mättää, kun ei asioita saa sanoa suoraan.

− Kyllä tässä välillä iskee sellainen fiilis, että mikä ihme tässä touhussa mättää, kun ei asioita saa sanoa suoraan.

Totta on, että Lehkonen melko usein ottaa tuomarityöskentelyn esille ottelun jälkeisissä lehdistötilaisuuksissa. Voi olla, että mukana on myös niin sanottua turhaa ininää, mutta mitä nyt kuuntelin näitä toimitsijakieltoon johtaneita lehdistötilaisuuksia, en menisi sanomaan, että Lehkonen nyt kovin tuhmia on puhunut.

Ymmärtäisin tilanteen, jos Lehkonen olisi esimerkiksi suoraan esittänyt uhkauksia tai muuta asiatonta suoraan yksittäisille henkilöille, mutta mielestäni tässä ei ole kyse siitä.

Ehkä joskus kunnon julkinen kritiikki on ihan paikallaan. Miksi hyssytellä, jos asiat oikeasti on vedetty Ikan sanojen mukaan vihkoon? Eikö palautteen anto ole luvallista?

TL: Hieman kaksipiippuinen juttuhan tämä on. Kyllähän se on totta, että varsinkin Mestiksen otteluissa tuomaritoiminta on välillä melko kyseenalaista ja jos sitä asiaa ei kukaan tuo esiin, niin myöskään mitään muutosta ei voi tapahtua.

Välillä olisi kuitenkin viisasta vain hiljentyä, sillä jatkuva mouhoaminenkaan ei ole välttämättä se paras mahdollinen tapa esittää asioita. Ehkä järkevämmällä esitystavalla Lehkonenkin saisi näihin esittämiinsä kehityskohtiin toivottua muutosta.

LR: Lehkosenkin kohdalla voidaan puhua tietyllä tapaa myös maineensa vangista. Lehkonen on fiksu mies, mutta kovin monesti tuonlaiset möläytykset nousevat vahvimmin pintaan. On mies muutakin saanut aikaan.

Mutta kuten Terokin totesi, joskus olisi ihan hyvä tajuta pitää mölyt mahassaan. Ei sarjajohdonkaan pinna kestä määräänsä enempää. Kommentit voisi ohjata oikeisiin foorumeihin ja oikeille kuulijoille.

Pulliaisella on iso vastuu TUTO-hyökkäyksessä.
Pulliaisella on iso vastuu TUTO-hyökkäyksessä.
Kuva © Timo Savela

3. erä: TUTOn ykköskentällinen Timo Pärssinen-Tuukka Pulliainen-Aki Keinänen on ollut yksi alkukauden tehokkaimmista ketjuista, sillä se on viimeistellyt TUTOn koko kauden maalimäärästä lähes puolet. Onko TUTO täysin tämän ketjun varassa vai löytyykö joukkueen ratkaisijaosastosta riittävästi laajuutta kevään peleihin?

MS: Kyllä, tämä ketju on ollut vastuussa lähes puolista TUTOn tekemistä maaleista, mikä tietysti on oiva osoitus siitä, että tämä kolmikko pelaa täydellisesti yhteen.

Jos selaa tilastoja viime otteluista, on näiden kolmen sankarin nimi todella vahvasti esillä oli kyse sitten maalintekijästä tai -syöttäjästä. Viidessä viime pelissä pelkästään Pulliaisen saldoksi on kertynyt 3+4.

En silti kuitenkaan sanoisi TUTOn olevan täysin yhden ketjun joukkue. Päävalmentaja Lehkonen on nimittäin melko kiitettävästi sekoitellut ketjuja melkein joka pelissä ja näin myös useaan otteeseen rikkonut Keinäsen, Pulliaisen ja Pärssisen mahtiketjun.

Tätä kautta maalintekijöitä on löytynyt myös muista ketjuista. Tietysti huomionarvoista tässä on myös se, että usein näiden muiden maalintekijöiden esityön takana on joku näistä kolmesta pistenikkarista.

−Tietysti huomionarvoista tässä on myös se, että usein näiden muiden maalintekijöiden esityön takana on joku näistä kolmesta pistenikkarista.

Vastuuta siis jaetaan myös muille pelaajille ja alkukauden tehoketjuakin peluutetaan ahkerasti erillään, vaikka tilastoissa komeileekin useaan otteeseen Keinäsen, Pulliaisen ja Pärssisen nimet. Täytyy myös muistaa, että aina se kentällä tehty tärkeä työ ei näy tilastomerkinnöissä.

TL: Sanoisin, että kyllä se hieman siltä näyttää. Tuo kentällinen on kokonaisuudessaan yksi sarjan parhaista, ellei paras, mutta sen takaa TUTOlta ei löydy ratkaisuosastolle kuin 11 maalia viimeistellyt Oskari Lehtinen.

Ero viime kauteen on myös huomattava. Pulliainen, Anrei Hakulinen ja Ville-Vesa Vainiola muodostivat erittäin hyvän sentterikolmikon ja heidän ympärilleen turkulaiset pystyivät rakentamaan kolmekin ratkaisuihin pystyvää ketjua. Tällä hetkellä Hakulisen ja Vainiolan paikoilla pelaavat Oula Uski ja Petri Meri ovat auttamatta liian kevyttä kauraa, kun kevään tosipelit koittavat.

Sen vuoksi TUTOn olisikin löydettävä ainakin mitat täyttävä kakkossentteri, sillä laituriosastolla on periaatteessa ihan riittävästi ratkaisukykyisiä pelaajia. Varsinkin Mikko Laineella on potentiaalia takoa osumia, kun vain löytää sopivat ketjukaverit.

LR: TUTOn kannalta on loistavaa, että joukkueesta löytyy tuonlainen tehotrio. Joku viisaampi voisi laskea kuinka ison osan otteluista he ovat turkulaisille ratkaisseet. Veikkaan, että luku on melko suuri.

Mutta kuten kollegatkin totesivat, yksi ketju ei riitä. Ongelmana on myös se, että uusien pelaajien metsästäminen nykyisiltä pelaajamarkkinoilta on haastavaa. En tiedä TUTOn taloustilanteesta, mutta turkulainen Mestis-joukkue ei välttämättä ole se kaikista houkuttelevin kohde seuranvaihtajille.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

MS: Mielestäni viikon toppi oli ehdottomasti Peliittojen keskiviikon peli TUTOa vastaan. Vaikka TUTO onkin esiintynyt viime aikoina ailahtevelasti, ei turkulaispoppoo varmasti ole mikään helpoin vastus jumbosijalla oleskelevalle heinolalaisjoukkueelle.

Peliitat taisteli itsensä kolmannessa erässä komeasti tasoihin ja ohi. Voitolla Peliitat katkaisi kuuden ottelun tappioputken ja kukisti TUTOn toistamiseen kotihallissaan Heinolassa.

Viikon totaalinen floppi oli kyllä TUTOn lauantainen esitys Kiekko-Vantaata vastaan. Ottelusta ei jäänyt tutolaisen silmin jälkipolville paljoa kerrottavaa ja lauantain esitys oli varmasti suuri pettymys myös turkulaisyleisölle.

Aikaisemmin viikolla pelatuissa otteluissa TUTO sentään vielä taisteli ja haastoi vastustajaa, mutta lauantain kotiottelussa jäällä nähtiin aivan ennenäkemätöntä kömpelyyttä. TUTOn kannalta on varmasti hyvä asia, että seuraava kotiottelu on jo tulevana keskiviikkona, sillä nyt jos koskaan on kunnon kasvojen pesun paikka.

−TUTOn kannalta on varmasti hyvä asia, että seuraava kotiottelu on jo tulevana keskiviikkona, sillä nyt jos koskaan on kunnon kasvojen pesun paikka.

TL: Tämän viikon onnistujaksi on nostettava Jukureiden maalivahti Ronan Quemener, joka pelasi nollapelin viikon molemmissa peleissä. Varsinkin keskiviikon KeuPa-ottelussa hän joutui paikkailemaan torjunnoillaan useita puolustajien virheitä ja myös Vantaalla kotijoukkue pääsi yrittämään maalintekoa useampaan otteeseen aivan parhaalta maalintekosektorilta.

Suoranaisia floppeja tältä viikolta ei oikeastaan jäänyt mieleen, mutta jos jonkun haluaa esiin nostaa, niin TUTO on kyllä siihen vahva ehdokas, vaikka se komeasti kävikin täyden pistepotin Kouvolasta hakemassa. Tappio sarjajumbo Peliitoille ja lauantaina koettu 0-6-selkäsauna kotiyleisön edessä eivät olleet varmasti sitä, mitä joukkue tältä viikolta odotti.

LR: Yksi kuluneen viikon hienoista hetkistä nähtiin lauantain LeKi-KooKoo-ottelussa. Joukkueet takoivat 36 sekunnissa kolme maalia, kun Miikka Männikkö, Mikko Virtanen ja Teemu Rinkinen onnistuivat. Moista temppua ei ihan joka ottelussa nähdäkään. Kyseisen pelin kolmas erä oli muutenkin hienoa katsottavaa. Rinkinen oli muutenkin kovassa vireessä.

TUTO on kyllä vahva ehdokas floppi-osastolla. Turkulaiset eivät ainakaan helpottaneet tilannettaan keskikastin taistelussa muun muassa pudotuspelien kotiedusta nähdynlaisilla esityksillään.

Quemener piti maalinsa puhtaana koko viikon.
Quemener piti maalinsa puhtaana koko viikon.
Kuva © Antti Varonen

» Lähetä palautetta toimitukselle