Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 45

MESTIS / Artikkeli
Pasi Räsänen ilmoittaa keksineensä menestyksen lääkkeen.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Maajoukkuetauolla on hyvä haukata henkeä. Piippuhyllyllä hengen haukkaaminen jätetään myöhempään ajankohtaan. Tänään Piippuhyllyn trio on kokoontunut pohtimaan mitä Mestis-kauden alku on seuraajilleen tarjonnut.

Sunnuntai on viikon paras päivä. Siitäkin syystä on hyvä kokoontua miettimään asioita. Piippuhyllyn vakiokasvot Mika Pukkinen sekä Joensuun oma poika Eero Mutanen ovat saapuneet ajallaan paikalle. Vieraaksi tällä kertaa on ilmestynyt Itä-Kouvolan katujen kasvatti Tommi Manninen KooKoo-toimituksesta.

1. erä: Mestis on maaottelutauolla. Mitä kulunut Mestis-syksy on meille antanut?

Tommi Manninen: Kyllähän päällimmäisenä on jäänyt mieleen jo puhkikoluttu tulospalvelun toimimattomuus, joka kylläkin on pikku hiljaa lähdössä toimimaan. Vielä kovin alkeelliselta näyttää seuranta-sivu, mutta eiköhän se tuosta vielä kohene.

Muuten alkanut Mestis-kausi on antanut yleisölle viihdyttäviä pelejä. Harmi vain, ettei yleisö ole vielä kunnolla löytänyt takaisin halleille. Ainakin Kouvolassa on nähty kiihkeitä kamppailuita, sekä taidokasta lätkää niin koti- kuin vierasjoukkueilta.

Ja kehutaanpa kerrankin, aina parjattua tuomarityöskentelyä. Se on ollut kuluneena syksynä jämäkkää ja linja on pysynyt tuomareilla läpi ottelun samana, pois lukien muutamia poikkeuksia. Viime vuoden "taklauskieltokin" on taakse jäänyttä aikaa ja nyt puhtaita taklauksia saa antaa, ilman pelkoa jäähyistä tai jopa ulosajoista, jota viime vuonna nähtiin.

Eero Mutanen: TUTOn vahvat otteet, LeKin väkevät työttömät työnhakijat, Hokin tasokkaat ranskalaiset ja Jukureiden pienen alkukankeuden. Lisäksi suuret vielä lunastamattomat toiveet Mestis-TV:n kehityksestä.

Päällimmäisenä mieleen jää kuitenkin pettymys tulospalvelusählingistä. Parempaan päin mennään joo, mutta vieläkään ei olla edes entisellä tasolla, vaikka joulukarkit ovat olleet kauppojen hyllyillä hyvän aikaa. Anteeksiantamatonta.

Mika Pukkinen: En haluaisi toistaa muita, itseäni ja oikeastaan koko suomalaista kiekkoväkeä. Mutta pakkohan se on sanoa, että tulospalvelu on ollut farssi. En jaksa enempää jauhaa tästä.

Sitten jotain positiivistakin. Otteluiden taso on ollut yllätävän hyvä alkukaudella. Yleisömäärät ovat mitä ovat, mutta kyllähän monessa paikkaa on saatu aivan lohduttavia määri silmäpareja paikalle. Kuparisaaressa käydessäni lehtereille on joka kerta käydessäni löytänyt reilusti yli 2000 henkeä. Toivoisin yleisön löytävän paremmin paikalle. Siellä on kerrankin jotain katsottavaa.

2. erä: Sarjataulukon neljän kärki on ainakin lähellä sitä, mitä moni ennen kautta povaili. Mennäänkö tällä loppuun asti? Entä häntäpää?

Tommi Manninen: Uskoisin, että lähes tuolla kärjellä mennään loppuun asti. Tosin, ainakin Jokipoikien uskon nousevan vielä kärkikahinoihin, hieman vaikean alkukauden jälkeen. Samoin Hokki kärkkyy lähietäisyydellä paikkaa iskeä itsensä Mestiksen "suurten" väliin. Jukuritkin on saanut koneen käyntiin ja kivunnut jo muutaman pisteen kärkipaikasta. Mikkeliin kun saadaan kunnon ykkösmaalivahti, on päämaja-kaupungin ylpeys erittäin suuri suosikki runkosarjan voittajaksi.

Häntäpäässä taas ei ole mitään suuria yllätyksiä nähty. JYP-Akatemian meno alkaa valitettavasti vaihe vaiheelta laskemaan, eikä sarjapaikan pitäminenkään ole välttämättä mikään helppo juttu. SaPKon, Peliittojen on koko ajan paranemaan päin, mutta tämän hetken Mestiksen Top-8 on sen verran kova, että vaikeaa tulee olemaan näiden joukkueiden murtautuminen tuohon joukkoon.

LeKin meno hiipui hieman odotetustikin nimimiesten poistumisen jälkeen. Tämän hetken sijoitus (9.) on aika pitkälti se, mitä se tulee olemaan myös runkosarjan päätyttyä.

Eero Mutanen: Tuolla nelikolla mennään, järjestys voi elää kyllä. Tuon kvartetin sisältä TUTO on hieman ylisuorittanut, ja on jännä nähdä kuinka lento kestää.

Häntäpäässä ihmetyttää JYP-Akatemian vaisuus. Eihän Jyväskylässä toki aiemminkaan ole nimillä kauteen lähtiessä juhlittu, mutta yleensä joukkueessa on ollut omaa ja tai vähintään lainattua iskukykyä sentään hieman nyt nähtyä enemmän. Mielenkiinnolla seurailen tilannetta. Näinköhän JYP haluaa taloudellisesta riippakivestä eroon? Joukkueen hävittäminen Suomi-Sarjan syövereihin olisi suhteellisen kivuton tapa.

Jännä muuten, että yleisesti hyviksi valmentajiksi tunnustettujen Jukka Ahvenjärven ja Petri Karjalaisen suojatit ovat perällä. Näköjään hiilistä ei ihan niin vain puristetakaan timantteja.

Mika Pukkinen: Kärkinelikko on kutakuinkin tuon näköinen loppuun asti. Järjestys voi toki muuttua vielä, mutta mikäli Sport jatkaa vastaavaa menoa, niin Vaasassa lähdetään pudotuspeleihin piikkipaikalta. TUTO on osaltaan hiukan yllättänyt. Joukkue eli hiukan kesän aikana, mutta Ismo Lehkonen on tehnyt taikansa.

Yhdyn ihmettelemään häntäpäätä virkaveljienii kanssa. Onhan Jyväskylässä ollut jälleen vaihtuvuutta, mutta koskaan JYP-Akatemialla ei ole mennyt näin päin honkia. Runkosarjan päättyessä nähdään onko aika korjannut.

3. erä: Pistepörssiä johtaa Anthony Guttig. Onko pistepörssi odotetussa järjestyksessä tässä vaiheessa?

Tommi Manninen: Hokin Ranskan maajoukkuepelaajien menestys pistepörssissä ei tullut mitenkään yllätyksenä, mutta Virtalan Teemun hieno meno oli ainakin itselleni hienoinen yllätys. On hieno nähdä, että Virtala on taas noussut Mestiksen eliittiin.

Mikään yllätyshän ei myöskään ole, että kärkijoukkueiden TUTOn, Sportin ja Hokin pelaajia löytyy kahdenkymmenen parhaan joukosta enemmänkin. Mutta se, että runkosarjan kolmantena majailevan KooKoon pistepörssin kärkinimi Jan-Mikael Juutilainen löytyy vasta sijalta 22. Toisaalta eipä KooKoon pelaajia ole viime vuosina pistepörssin kärkipaikoilla hirveästi keikkunut muutenkaan.

Eero Mutanen: Ei odotetussa, mutta varmasti ihan oikeassa.

Sarjan tykkipakki on Sportin Eetu Heikkinen. Monenko papereista löytyi?

Parivaljakko Mikael Ruohomaa ja Sami Blomqvist pelaa parhaimmillaan todella näyttävää kiekkoa, mutta ketjun kolmas lenkki on ollut hakusessa. Mikäli siinä nyt muutaman matsin pelannut Jakub Sramek saa hieman jämäkkyyttä otteisiinsa, löytynevät Ruohomaa ja Blomqvist nykyhetkeä korkeammalta.

Mika Pukkinen: En väittäisi, että olisi odotetussa järjestyksessä. Jos patonkimaan pojista jompaa kumpaa olisi pitänyt veikata piikkipaikalle, niin se olisi ollut Teddy Da Costa.

Sportin Samuli Kivimäki on alkukankeuden jälkeen alkanut paukutella tehoja olan takaa. Syyskuun ottelut eivät juuri pisteitä tuoneet, mutta lokakuu oli esitys siitä, mihin mies parhaimmillaan pystyy. Odotan Kivimäen nousevan pistepörssissä vielä reippaasti.

Tiesin ennen kautta, että Anrei Hakulinen tulee näyttämään tällä kaudella aivan uusia temppuja. En kuitenkaan odottanut löytäväni herraa pistepörssin sijalta kuusi tässä vaiheessa kautta. Yksi yllättäjä muiden joukossa. On mielenkiintoista nähdä paljonko pistepörssi elää joulutaukoon mennessä.

Jatkoaika: Alkukauden onnistuja ja epäonnistuja?

Tommi Manninen: Alkukauden onnistujan viitan lasken Sportin harteille. Joukkueella on peli kulkenut ja siitä hyvänä osoituksena on runkosarjan kärkipaikka, yhden pelin vähemmän seuraavia TUTOa ja KooKoota pelanneena.

Toiseksi onnistujaksi on pakko nostaa nuorten maalivahtien esiin marssi. Kouvolassa Kristian Järvinen on hyvillä otteilla alkanut pelaamaan itselleen ykkösmaalivahdin tonttia ja siitä osoituksena on ansaittu maalivahtitilaston kärkipaikka. Keravalla Ville Husso on monesti pitänyt joukkuetta yksin pystyssä, sekä Mikkelissä Tadeas Galansky on nuoresta iästään huolimatta osoittanut olevansa ihan kelpo maalivahti Mestikseen.

Alkukauden epäonnistujan viitta lankeaa JYP-Akatemian harteille. Joukkue on saalistanut vasta neljä voittoa ja lokakuussa kuokkaan tuli kahdeksan kertaa yhdeksästä kamppailusta. Vaikkakin lokakuun ainoa voitto tuli Jukureista, niin Akatemian alkukausi on sujunut heikosti.

Toinen epäonnistuja on tietysti tulospalvelusähläys, mutta siitä on täällä piippuhyllyllä jauhettu jo riittämiin, ja sekin vaikeus alkaa olla voitettu. Siitä ei mihinkään pääse, että se on yksi alkukauden epäonnistujista.

Eero Mutanen: Onnistujat ja epäonnistujat pystyy johtamaan edellisistä vastauksista. Nostetaan onnistujien framille vielä Ismo Lehkonen, tulos puhuu puolestaan.

Mika Pukkinen: En jaksa mainita suurinta epäonnistujaa. Kaikkihan sen tietää ilmankin. Pienempi epäonnistuja on JYP-Akatemia, joka on kieltämättä jonkinasteisessa sillassa.

Onnistujaksi voisin nostaa K-Vantaan. Kauankin vantaalaiset jaksavat kiusata isompiaan.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle