Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 45 - yllättäjiä ja pettymyksiä

MESTIS, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tomi Tuomisto on ottanut ison roolin Vantaalla.
Kuva © Antti Varonen
Pelaajat ja katsojat saivat kuluneella viikolla viettää ansaittua taukoa peleistä, mutta Mestiksen Piippuhylly ei lepää. Tällä viikolla käsittelyssä on mennyt syksy onnistujineen ja epäonnistujineen.

Vakiojäsenien, Mikko Roivaksen ja Tero Liikasen, lisäksi Piippuhyllylle saadaan tuulahdus pohjoisesta, kun Kajaanin toimituksen Jesse Eskelinen saapuu vieraaksi.

1.erä: Mestiksen sarjataulukon sekä pistepörssin sijoitukset ovat pitkälti asettuneet siihen muotoon, mitä ennakkoon odotettiinkin, mutta mukaan mahtuu myös muutamia yllätyksiä. Ketkä ovat olleet mielestäsi alkukauden suurimmat yllättäjät?

Mikko Roivas: Tämän kauden suurin yllättäjä on ehdottomasti JYP-Akatemia. Joukkue majailee sarjataulukossa peräti kolmantena. Hokki on kenties yhtä suurella huomiolla samoissa pisteissä. Kiekko-Vantaan Tomi Tuomisto on kerännyt 17 ottelussa tehopisteitä 6+16 ja on pörssin neljäntenä.

Mies on pitänyt kultaista kypärää Kiekko-Vantaassa sen jälkeen, kun Artem Iossafov lähti Espoon Bluesiin. Hyvästä ja tehokkaasta ykkösketjusta Jarmo Jokila-Tuomisto-Iossafov vain Tuomisto on enää joukkueessa.

Alkukauden suurimpia yllättäjiä on eittämättä myös KeuPa, jonka saalistamat 18 pistettä antavat jumbosijan. Suomi-sarjasta nousseelle joukkueelle pisteet ovat aivan kelvolliset.

Jesse Eskelinen: Kollegaan on helppo yhtyä Akatemian kohdalla. Nuoret jyväskyläläiset ovat pelanneet upean alkukauden ja moni Mestiksessä ensimmäisiä pelejään tahkoava kiekkoilija on saanut onnistumisia tililleen.

Nuoret jyväskyläläiset ovat pelanneet upean alkukauden ja moni Mestiksessä ensimmäisiä pelejään tahkoava kiekkoilija on saanut onnistumisia tililleen.

Yllätys on ollut myös Hokin hurja voittoputki, erityisesti heikomman alkukauden jälkeen. Jari Laukkanen on saanut pelisysteeminsä iskostumaan joukkueen selkärankaan ja asenne on kunnossa.

Pelaajista nostaisin esiin Akatemian Veini Vehviläisen. 17-vuotias maalivahti on häikäissyt pelaamissaan seitsemässä ottelussa ja nuori mies keikkuukin sarjan torjuntatilaston kärkipaikalla upealla torjuntaprosentilla 93,89.

Tero Liikanen: Akatemia on ehdottomasti ollut alkukauden suurimpia yllättäjiä. Nuoren joukkueen runko on pysynyt samassa muodossaan läpi syksyn ja Jukka Ahvenjärven pitkäjänteinen työ joukkueen peräsimessä alkaa tuottaa tulosta.

Pelaajien osalta täytyy mainita Jukureihin täksi kaudeksi siirtynyt Santeri Lukka. SaPKossa kohtalaisesti esiintynyt puolustaja on noussut ryminällä Mestiksen pakkitilaston kärkeen pisteillä 5+11 ja muutenkin ylittänyt kaikki ennakko-odotukset. Toki myös vantaalaisten Tuomiston nouseminen uudelle tasolle on ollut hieno suoritus.

Ilolla olen myös seurannut Mestiksessä pelanneiden nuorien, kuten Hokin Antti Kalapudaksen tai Akatemian Henri Kannisen ja Joose Antosen esiinmarssia. Jyväskyläläiskaksikko on päässytkin vahvojen otteidensa seurauksena kokeilemaan siipiään myös Liigan puolella.

Santeri Lukan vire on ollut yllätys.
Santeri Lukan vire on ollut yllätys.
Kuva © Antti Varonen

2.erä: Kaikkien pelaajien ja joukkueiden alkukausi ei ole ollut kuitenkaan yhtä ruusuilla tanssimista, vaan parantamisen varaa on jäänyt. Keneltä odotit enemmän ennen kauden alkua kuin, mitä alkukaudesta on nähty?

MR: Alkukauden epäonnistujat ovat mielestäni TUTO ja LeKi. Joukkueet mahtuvat sijoille viisi ja seitsemän.

Jos TUTO oli mielestäni alkukauden pelien tiimoilta pienoinen pettymys, on se myös saamaisillaan tukevamman otteen sarjataulukon kärkiporukkaan. Samalla korostan JYP-Akatemian vahvaa esitystä, jolle ei näytä vielä tulevan loppua.

JE: TUTOn tämänhetkinen sarjasijoitus on ennakko-odotuksiin nähden pettymys. Turkulaiset keikkuvat kuitenkin vain pisteen päässä kaksi ottelua enemmän pelanneesta Akatemiasta, joten mitään hätää Aurajoen rannoilla ei ole.

Suurin odotuksin Hokkiin siirtyneen, KHL-kokemustakin omistavan Tomas Mikusin alkukausi oli hienoinen pettymys. Aivan ensimmäisissä peleissä miehen peli näytti haluttomalta erityisesti puolustussuuntaan ja hyökkääminenkin oli yksinyrittämistä. Katsomokomennus on kuitenkin opettanut nöyryyttä slovakkihyökkääjälle, joka onkin noussut sarjan maalipörssissä jo toiseksi.

TL: Sarjataulukon osalta ei suuria pettymyksiä ole noussut esiin. Ehkä Peliittojen alavireinen meno on ollut pieni yllätys, mutta ei mikään valtaisan suuri.

Jukureiden Joonas Kalliolan syksy puolestaan on synkkääkin synkempi. Viime kaudella 12 osumaa iskenyt hyökkääjä on tehnyt alkukauden peleissään ainoastaan yhden maalin ja muutenkin meno on ollut viime kautta vaisumpaa. KooKoon Olli Julkusen 3+5-tehot 19 otteluun eivät ole myöskään olleet varmasti sitä, mitä kouvolalaiset paluumuuttajalta odottivat.

Olli Julkusen kausi ei ole sujunut odotetusti.
Olli Julkusen kausi ei ole sujunut odotetusti.
Kuva © Timo Savela

3.erä: Mestiksessä on nähty alkukauden aikana monia mielenkiintoisia junioripelaajia, jotka kilpailevat paikasta tammikuussa pelattaviin nuorten MM-kisoihin. Kenellä heistä uskot olevan mahdollisuuden vallata paikan kisakoneesta?

MR: Nuorten MM-kisoihin Kanadaan on jalkeilla kova miehistö. Hallitsevista MM-voittajista on useita mukana myös tänä vuonna. Suomella ei ole ollut maalivahtiongelmaa, kuten joillakin muilla mailla. Suomalaisvahtien taso tiedetään ympäri maailmaa.

Kiekko-Vantaan HIFK-laina Kevin Lankinen on lähellä saavuttaa kisapaikan pikkuleijonien vahvuudessa maalivahtina. Nuorukainen on pelannut loistavan alkukauden lohipaidoissa, enkä ylläty, jos valinta osuu kohdalle. Hokki-hyökkääjä Kalapudas on varmasti vahva ehdokas kisakoneeseen. Kiekko-Vantaata vastaan lokakuussa nuorukainen iski kaksi maalia.

JE: Itse olen seurannut erityisesti Kalapudaksen otteita tarkasti. Nuori keskushyökkääjä tuli Kajaaniin ennakkoluulottomasti ja on miehekkäillä esityksillään noussut joukkueensa ykkössentteriksi.

Nuorten MM-kisajoukkueeseen on tyrkyllä paljon laadukkaita keskushyökkääjiä, mutta kaiken osuessa kohdalleen, ovat mahdollisuudet kisamatkaan olemassa. Kalapudaksen valttikorttina on lisäksi toimivaksi havaittu yhteispeli Kärppien Jesse Puljujärven ja Sebastian Ahon kanssa.

Kaapo Kähkönen on ollut sarjan parhaita maalivahteja ja pystynyt torjumaan yksin TUTOlle voittoja. Suomen maalivahtiosastolle on kuitenkin tyrkyllä Juuse Saroksen ja Ville Husson kaltaisia nimiä.

Kähkönen taistellee kolmosmaalivahdin tontista. Loukkaantumisten sattuessa tarjolla voisi olla kuitenkin myös suurempaa roolia.

Lisäksi kisakandidaatteja tarkasteltaessa voisin tuoda esiin JYP-Akatemian Sami Nikun nimen. Puolustajan tehotilasto on koko Mestiksen toiseksi paras ja otteluita on kertynyt myös JYPin Liiga-joukkueen paidassa.

TL: Edellä onkin jo listattu paljon hyviä nimiä, mutta lisäisin listaan vielä myös jokerikorttina Akatemian Julius Nättisen. Ikänsä puolesta vielä alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseenkin mahtuva hyökkääjä on pelannut Mestiksessä tällä kaudella likipitäen piste per peli-tahdilla ja saanut myös näytönpaikkansa Liigan puolella.

Jos näiden kisojen kisakoneeseen eivät ovet vielä Nättiselle aukene, niin ensi vuonna nuorukaisella on vuotta kokeneempana jälleen uusi mahdollisuus.

Antti Kalapudas taistelee otteillaan paikasta MM-kisoihin.
Antti Kalapudas taistelee otteillaan paikasta MM-kisoihin.
Kuva © Timo Savela

Jatkoaika: Kalervo Kummola valittiin yhden äänen erolla jatkamaan Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan tehtävässä. Mitä tulos sinun mielestäsi kertoo ja oliko valinta mielestäsi oikea?

MR: Olen sitä mieltä, että muutos pitäisi lähteä todellisista lähtökohdista. Jääkiekkoliitossa maataan, miten pedataan. Kenties liiton päättävillä elimillä ei ole syytä huoleen, vaikka niin moni on halukas muuttamaan asioiden kulkua. Kenties onkin syytä jatkaa sopimusta, mutta samalla toisenlaisten puheiden pitäminen saisi loppua.

Ehkä Jääkiekkoliitossa ei olla vielä valmiita muuttamaan asioiden laatua. Seinät ovat kertoneet, että Kalervo Kummola on tehnyt yksinään monen ihmisen työt. Rautakansleri on ollut mies kaiken takana jo vuosikausia, eikä uuden puheenjohtajan rooli ole vielä asettunut uomiinsa. 

Aika ei ollut vielä oikea, mutta kenties seuraaviin vaaleihin löytyy ehdokas, josta tulee uusi suunnannäyttäjä suomalaiselle jääkiekkoilulle.

JE: Suhtaudun jatkokauteen hieman kaksijakoisissa tunnelmissa. Vastaehdokas Mika Anttosen meriitit ja kokemus urheilun parissa eivät vakuuttaneet, mutta muutosta liittoon silti kaivattaisiin. Äänet jakautuivat tiukimmalla mahdollisella tavalla, mikä kielii muutoshalukkuudesta myös liiton sisällä.

Aika ei ollut vielä oikea, mutta kenties seuraaviin vaaleihin löytyy ehdokas, josta tulee uusi suunnannäyttäjä suomalaiselle jääkiekkoilulle.

TL: Täytyy kyllä yhtyä Jessen mielipiteeseen. Muutosta kaivataan ja se näkyi myös äänestystuloksessa, mutta Anttosen eväät olivat yksinkertaisesti liian kevyet haastamaan vuosien kokemuksella vastaan asettuneen Kummolan.

Jonkun toisen vastaehdokkaan kohdalla olisin varmastikin sanonut toisin, mutta nyt täytyy todeta Kummolan valinnan olleen oikea.

» Lähetä palautetta toimitukselle