Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 42: Puheenjohtajapeliä ja sarjaporrasnousijoita

MESTIS / Artikkeli
Kummolalle haetaan seuraajaa Jääkiekkoliiton johtoon.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Tällä viikolla piippuhyllyilijöitä puhuttaa Jääkiekkoliiton puheenjohtajavaalien lisäksi LeKin vaisu vire. Lisäksi hakusessa on Mestiksen kautta suuriin valoihin ponnistaneita pelaajia.

Piippuhyllyn vakionimet Lempäälän Lassi Seppä ja Kajaanin Jesse Eskelinen ovat saaneet tällä viikolla vierailevaksi tähdeksi myös toisen Lempäälän-toimituksen lähettilään, kun Niko Björksten debytoi lauteilla.

1. erä: Jääkiekkoliiton puheenjohtajavaalien ehdokkaat karsittiin tällä viikolla kolmeen. Miten suhtaudut näihin nimeämisiin? Entä kuka on oma suosikkisi uudeksi puheenjohtajaksi Mestiksen näkökulmasta tarkasteltuna?

Lassi Seppä: En ole kovin tarkkaan seurannut puheenjohtajakisaa, mutta entisten pelaajien pudottaminen junasta on saanut minun huomioni. Viime aikoina muun muassa Juhani Tamminen on suureen ääneen ihmetellyt, miksi legendoja ei huolita Jääkiekkoliiton johtoon. Mielestäni Jääkiekkoliiton puheenjohtajan tulee ehdottomasti olla jääkiekosta pelinä ymmärtävä henkilö. Mikäli lajiymmärrys on tippaakaan vajavaista, on turha kisata Suomen suurimman kiekkopampun tittelistä. 

Ehdokkaista Heikki Hiltusella ja Jukka Toivakalla on pohjaa jääkiekkoseurojen taustavaikuttajina, kun taas Harri Nummela ponnistaa pankin alalta kisaan mukaan. Näkisin, että kahdella jääkiekon parissa toimivalla vaihtoehdolla on etulyöntiasema valitsijoiden silmissä. Olen myös sitä mieltä, että liiton tulisi jatkaa kiekkomiehen käsissä. Se olisi Mestiksen tulevaisuuden kannalta parasta.

Aikanaan TUTOa valmentaneella Tammisella on oma näkemyksensä puheenjohtajavaalista.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Jesse Eskelinen: Jääkiekkoliitto ei ole turhan paljoa julkisuudessa ehdokkaitaan esitellyt, eikä kovin monelle suomalaiselle kiekkojännärille välttämättä ole kummoista mielipidettä kenestäkään syntynyt. Laajalti huomiota on herättänyt monen entisen pelaajan putoaminen kisasta.

Nimetyistä ehdokkaista oikeastaan kukaan ei ole noussut mitenkään erityisesti esiin, eikä kenenkään ideologia vaikuta siltä, että suomalainen jääkiekkoilu suuremmin mullistuisi nykyisestä. Odotan siis, että myös tulevaisuudessa jatketaan hyvin pitkälti nykyisen puheenjohtajan Kalervo Kummolan viitoittamalla polulla. Ehkä oma suosikkini uudeksi puheenjohtajaksi on Sportin taustalla hyvää työtä jo pitkään tehnyt Hiltunen.

Niko Björksten: Kuten Lassikin tuossa yllä jo mainitsi, mikäli tätä asiaa "Tami" Tammiselta kysyttäisiin, kukaan valituista ehdokkaista tuskin olisi tarpeeksi pätevä kyseiseen pestiin.

Vakavasti ottaen, kaikki kolme valittua ehdokasta vaikuttavat mielestäni todella tasavertaisilta keskenään ja jokaiselta heistä löytyy rautainen ammattitaito erityisesti liike-elämän saralla.

Mestiksen kannalta paras valinta saattaisi olla Mikkelin Jukureissa puheenjohtajana toimiva Toivakka tai Vaasan Sportissa samalla tittelillä operoiva Hiltunen. Perusteena on se, että näillä herroilla olisi jo valmiiksi kattavat tiedot Mestiksestä ja taatusti jotain valmiita ideoita sekä parannusehdotuksia, joiden avulla myös Mestiksen arvostus saataisiin kohoamaan.

2. erä: Lempäälän Kisan alkukausi on ollut vaisu, ja joukkue löytyykin sarjataulukon häntäpäästä. Mikä LeKin esityksissä mättää, vaikka muutama suurikin voitto taskusta löytyy?

LS: Syitä on varmasti monia. Vaikka joukkue sinnitteleekin sarjan pienimmällä budjetilla, on sillä silti muutama loistava pelaaja riveissään. Henri Tuomisen ja Juho Mielosen kaltaiset kokeneet pelaajat tuovat lisäarvoa muuten melko kokemattomalle joukkueelle. Joukkueella on varmasti oppimisprosessi käynnissä, joka pitkän sarjan edetessä käynnistyy vähitellen.

LeKillä on jälleen kerran kokoonpanossa suurta vaihtuvuutta, sillä liigajoukkueet Ilves ja Tappara syöttävät kokoonpanojensa ulkopuolelle jääneitä pelaajia Lempäälään. Myös muutama Lempäälässä kautensa aloittanut pelaaja on siirtynyt sarjaporrasta ylemmäs. LeKi kamppailee paitsi joidenkin negatiivisten myös positiivisten ongelmien parissa. 

Päävalmentaja Juha Juujärvi on peräänkuuluttanut liikkuvaa pelitapaa, jota nuori joukkue pyrkii parhaansa mukaan toteuttamaan. Kaiken onnistuessa kohdalleen LeKi pelaa Mestiksen parasta kiekkoa, mutta jos osa pelaajista suorittaa puoliteholla, voi tulos olla karmea.

JE: Itse en ole juurikaan ennättänyt tällä kaudella LeKin otteita seuraamaan, joten tähän kysymykseen lempääläläiskaksikkomme osaa varmasti vastata paremmin. Sanoisin kuitenkin, että avainpelaajien siirtyminen Liiga-joukkueiden mukaan, LeKille tyypilliseen tapaan, kuormittaa joukkuetta tarpeettomasti ja vaikeuttaa voitoista taistelemista merkittävästi.

NB: Mitään yksittäistä syytä on mahdotonta määritellä, mutta yksi suuri tekijä on päävalmentaja Juujärvenkin esille tuoma kokoonpanon vaihtuvuus ja kapeus. Kun joukkueen kokoonpanoa täytyy muokata vielä aamujäidenkin jälkeen, ollaan kaukana ideaalitilanteesta.

Samaan aikaan, kun joukkueen pelaajistoa siirtyy liigajoukkueiden mukaan ovat myös loukkaantumiset olleet LeKin riesana. Menneellä viikolla pelkästään joukkueen hyökkäyskalustossa oli peräti kahdeksan hyökkääjän kokoinen lovi. 

Viime viikon K-Vantaa- sekä toissapäiväisen SaPKo-ottelun LeKi joutui operoimaan vajaalla kokoonpanolla. Sanomattakin on selvää, että tämä asettaa Juujärven sekä pelaajien harteille kohtuuttoman lisärasitteen.

3. erä: Moni suuri pelaaja on käyttänyt urallaan Mestistä ponnahduslautana suurempiin ympyröihin. Keitä tällaisia pelaajia lähivuosilta tulee mieleesi, ja missä entiset Mestis-tähdet ovat nyt?

LS: Tähän on pakko nostaa nykyään Ilveksessä viilettävä, entinen LeKi-pelaaja Markus Jokinen. Jokisen tarina on melko huikea, sillä vielä toissakaudella -88-ikäluokan hyökkääjä viiletti Suomi-sarjan Kooveessa. Peräti 72 pistettä, joista 37 maaleja, 38 ottelussa Suomi-sarjassa tehnyt Jokinen sai sopimuksen LeKiin, jossa lähes piste per peli-tahti toi viime kesänä sopimuksen Liigaan ja Ilvekseen. 

Jokinen on erittäin vahva luistelija ja tunnollinen kahden suunnan pelaaja. Hän on myös erittäin suoraviivainen ja ajaa aina ensimmäisten joukossa maalien edustoille. Lisäksi Jokinen on loistava alivoimapelaaja. Alkaneella kaudella Jokinen on pelannut pääosin Ilveksen kolmosketjussa, mutta loukkaantumisten myötä hän on päässyt kokeilemaan vauhtiaan jopa kakkosvitjassa. 

Jokinen vaikuttaisi olevan pidetty pelaaja niin joukkuekavereiden kuin kannattajienkin silmissä, ja Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkolakin on osoittanut luottonsa debyyttikauttaan pelaavaa Kuorevedellä syntynyttä Jokista kohtaan.

JE: Mestiksessä varsinaiset seuralegendat ovat nykyisin harvassa, ja käytännössä kaikki sarjassa kiekkoilevat pelaajat tähyävät paikkaa kirkkaammista valoista. Pelaajien näytön halu tarjoaakin yleisölle varsin viihdyttävää jääkiekkoa.

Mestiksestä isompiin ympyröihin ponnistaneista pelaajista nopeasti mieleen tulee kaudella 2013-14 Hokki-paitaan Suomeen saapunut ranskalaiskaksikko Anthony Guttig - Teddy Da Costa. Guttig pelasi Mestiksessä viime kaudella Jukureissa ja Da Costa jonkin aikaa lainalla LeKissä. Molemmat kiekkoilivat Mestiksessä menestyksekkäästi, ja yhdessä Kajaanissa pelatessaan kaksikko muodosti yleisöä ihastuttaneen tutkaparin. Miehet ovat pelanneet yhdessä myös Ranskan maajoukkueessa.

Sekä nykyisin KooKoota edustava Guttig että Pelicansiin Tapparasta siirtynyt Da Costa ovat ehtineet kantaa tällä kaudella joukkueidensa kultaista kypärää, mutta molemmat ovat kärsineet loukkaantumisista.

Lisäksi tällä alkukaudella Liiga-kaukaloissa ihastuttaneista pelaajista esimerkiksi KalPan Santeri Lukka ja Bluesin maalilta torjuntavastuun napannut Kaapo Kähkönen ovat hakeneet urallaan vauhtia Mestiksestä. SaPKoa ja Jukureita edustanut Lukka palkittiin viime kauden päätteeksi sarjan parhaan puolustajan palkinnolla. Kähkönen taas torjui viime kauden TUTOn maalilla, onnistui kertaalleen maalinteossa ja nappasi kauden päätteeksi parhaan maalivahdin palkinnon. 

Lukka on päässyt tuulettelemaan myös KalPan paidassa.
Kuva © Teemu Soini - teemu.soini@jatkoaika.com

NB: Pienen tarkastelun jälkeen löytyi oikeastaan todella monia tällaisia pelaajia, jotka ovat viime vuosina hakeneet vauhtia Mestiksestä ja tällä hetkellä pelaavat liigaa jopa avainrooleissa. Yksi näistä on Rauman Lukossa tehokkaan alkukauden pelannut Turo Asplund.

Viimeisellä Mestis-kaudellaan Asplund voitti Jukureiden riveissä Mestiksen mestaruuden ja pääsi karsimaan liigapaikasta Ilvestä vastaan. Asplundin otteet vakuuttivat myös Ilveksen valmennusjohdon siinä määrin, että seuraavaksi kaudeksi hänet hommattiin tupsukorvien riveihin.

Asplund muodosti nykyisin Iowa Wildin riveissä pelaavan Michael Keräsen kanssa vaarallisen tutkaparin ja merkkautti itselleen kauden aikana kelpo tehopisteet. Kahden Ilveksessä vietetyn kauden jälkeen suunnaksi valikoitui Rauma ja Lukko. 

Tämän kauden alku on ollut Asplundille miltei sensaatiomainen. Pisteitä on kertynyt lähes piste per peli -tahdilla ja Asplundista on nopeassa tahdissa tullut yksi Risto Dufvan luottoratsuista.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Viikon toppi menee osaltani tällä viikolla LeKi-leiriin ja keskushyökkääjä Tuomiselle. Isokokoinen Tuominen kantaa valtavaa vastuuta joukkueen tuloksentekoyksikössä, ja eilen lauantaina hän upotti hattutempun vierasottelussa K-Vantaata vastaan. Suorituksen arvoa papereissani lisää se, että vieraspelaaminen on ollut LeKille todellista tervanjuontia alkukauden osalta. 

Flopiksi nimeän tällä kertaa JYP-Akatemian, joka hävisi viikon molemmat ottelunsa tehden molemmissa vain yhden maalin. Vielä kun lisään, että molemmat ottelut pelattiin Jyväskylässä ja toisessa niistä vieraspisteet haki sarjanousija Hermes, niin voitaneen sanoa, että päävalmentaja Jukka Ahvenjärven poppoolla ei ole mennyt kulunut viikko ihan tuubiin.

Ahvenjärven luotsaama JYP-Akatemia on tappiokierteessä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

JE: Viikon toppi on tällä viikolla Hermes. Kokkolassa on saatu viime aikoina juonen päästä kiinni, ja Hermes onkin voittanut viidestä viime ottelusta neljä. Tällä viikolla joukkue kaatoi JYP-Akatemian ja kirsikkana kakun päälle aiheutti sarjajohtaja Hokille koko kauden ensimmäisen tappion.

Viikon flopiksi nimeän Lassin tavoin JYP-Akatemian. Nuori jyväskyläläisjoukkue on ajautunut jo neljän ottelun mittaiseen tappioputkeen. Tämän viikon saldona oli kotitappiot Hermekselle ja K-Vantaalle. Näissä neljässä ottelussa Akatemia on tehnyt vain kolme maalia. Lauantaina K-Vantaata vastaan joukkue sai aikaan vaivaiset 12 laukausta kohti vantaalaismaalia.

NB: Topiksi on pakko nostaa kolleegaani peesaten myöskin Kokkolan Hermes. Voitto sarjaa suvereenisti hallitsevasta Hokista ei ole kokkolalaisille jokapäiväistä herkkua. Voiton arvoa nostaa entisestään se, että joukkueen kärkihyökkääjiin lukeutuvat Ville Rajala, Felix Westermarck sekä Tommi Tikka kutsuttiin liigajoukkue Vaasan Sportin mukaan alkuviikosta.

 

Viikon flopiksi poimin oman kylän seuran LeKin yleisömäärät. Lempäälän uusitun jäähallin yleisökapasiteetti on 800, mutta tämän kauden kotiotteluiden katsojamäärät ovat pyörineet 220-320 katsojan tienoilla.

Joukkueessa viilettää monia mielenkiintoisia nuoria nimiä ja alkukaudesta mukana on ollut myös kokeneita liigajyriä kuten Antti Bruun, Miikka Männikkö sekä viimeisimpänä Antti Kangasniemi. Päävalmentaja Juujärven luoma pelitapa on viihdyttävä ja vauhtia ei LeKin kotiotteluista ole alkukauden aikana puuttunut.

Tähän mennessä jokaisessa kotiottelussa yleisömäärää on kuitenkin hiljalleen saatu hilattua ylöspäin, joten ainakin allekirjoittaneella on kova usko siihen, että kasvava trendi jatkuu ja yhä useampi lempääläläinen löytää tiensä hallille.

» Lähetä palautetta toimitukselle