Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 38: Mullistuksia ja merkkipaaluja

LIIGA, MESTIS, Muut Sarjat / Artikkeli
Mestis-kausi polkaistiin käyntiin yllättävissä merkeissä.
Mestiksen Piippuhylly palaa uuden kauden myötä lauteille. Luvassa on jälleen ajankohtaisten asioiden pohdintaa ja veitsenteräviä mielipiteitä.

Uusina vakiokasvoina nähdään Lempäälän-toimituksen päämies Lassi Seppä sekä Kajaanin-toimituksen johtohahmo Jesse Eskelinen. Kauden ensimmäisessä Piippuhyllyssä vieraaksi saapui viime kauden sankarihyllyilijä Leo Runsas Lempäälän-toimituksesta.

1. erä: Maanantaina kerrottiin julkisuuteen, että Liiga suljetaan taas kahdeksi vuodeksi. Millaisena näet tämän päätöksen Mestiksen kannalta?

Lassi Seppä: Mielestäni erittäin huono uutinen Mestikselle. Jukureiden liiganousun myötä tämä uutinen varmistaa Mestiksen jäämisen Liigan farmisarjaksi. Yhdelläkään jäljelle jääneistä Mestis-seuroista ei ole käytännössä varaa nousta sarjatasoa ylemmäs, minkä myötä sarjan kilpailullisuus kokee järkyttävän kolauksen. 

Liigan tarjoama investointiraha Mestiksen suuntaan on mielestäni vähän yhtä tyhjän kanssa, sillä Mestiksestä käteen jäävä tuote on hädintuskin sellainen, jota ylipäänsä kannattaa kehittää. Asia, johon Mestiksessä tulisi kiinnittää nyt huomiota on mielestäni se, että otettaisiin faktat esiin ja keskityttäisiin laajemmallakin rintamalla tekemään Mestiksestä "Liigan AHL". 

Hyvät farmijärjestelyt ovat käytössä jo ainakin Jyväskylässä ja Lempäälässä. Pelaajan siirtyminen Liigasta Mestikseen tai päinvastoin on tehty mielestäni jouhevaksi.

Jesse Eskelinen: Synkältähän Mestiksen tulevaisuus näyttää. Suurimmat seurat on nostettu yksi kerrallaan Liigaan ja jäljelle jääneet kilpailevat keskenään - niin mistä? Toisaalta on vaikea nähdä, että Jukurien lähdettyä yhdelläkään Mestis-seuralla olisi tällä hetkellä resursseja pelata uskottavasti sarjaporrasta ylempänä.

Mielestäni kuitenkin edes teoreettiset mahdollisuudet sarjanousuun olisi oltava olemassa, jotta seuroilla ja niiden parissa työskentelevillä ihmisillä olisi jokin kipinä ja haave, edes kaukainen sellainen, jonka takia toimintaa jaksettaisiin kehittää päivästä toiseen.

Sulkemispäätöksen yhteydessä Liiga tiedotti myös investoivansa kehitysrahaa Mestikseen. Ajatus sinänsä kuulostaa hienolta, sillä alempien sarjojen ja pienempien seurojen kuihtuminen ei ole kenenkään, myöskään liigaseurojen etu. Jää nähtäväksi, millaisen sarjajärjestelmän kiekkopäättäjät saavat parsittua kasaan vuodeksi 2018, johon asti Liigan on tiedotettu pysyvän kiinni.

Leo Runsas: Kyllä Mestikselle taas kaivetaan kuoppaa tehokkaasti. AHL-tyylinen farmiratkaisu on mielestäni toimiva ja harvoja realistisia skenaarioita tässä tilanteessa. Kyllähän esimerkiksi TUTO ja Jokipojat ovat haaveilleet Liiga-noususta, mutta ne ajatukset eivät ihan arkirealismia ole lähiaikoina.

Tuo mainostettu kehitysraha taitaa olla kyllä melkoista valtimoverenvuodon paikkaamista laastarilla. Ei siitä haittaakaan toki ole, mutta todellinen vaikutus jää nähtäväksi.

Jukurit on tällä erää viimeinen Liigaan nostettava Mestis-joukkue.

2. erä: Mestis uudisti mainontaansa, uusien muun muassa logonsa. Myös uusi Fanseat-palvelu julkistettiin. Ovatko tehdyt uudistukset tervetullut piristysruiske?

LS: Kokeilin tuota uutta Fanseat-palvelua tehdessäni tämän viikon perjantaina etäraporttia ottelusta KeuPa-Hermes. Kuva tuli ääntä vähintään kymmenen sekuntia myöhässä, jos ylipäänsä tuli. Välillä ruudussa näkyi kameran asetusvalikkoa sun muuta härpätintä.

Konseptina Fanseat on muuten toimiva, kunhan tekniikka saadaan kansaa palvelevalle tasolle. Hintakin on ihan mukiinmenevä, jos palvelu muuten toimii.

Mestiksen uusi logo on ihan hieno, mutta en nähnyt vanhassa mitään vikaa, joten tämä uusi tuo mieleen tårta på tårta -tilanteen. "Mestis - hockey league" -äänimainos huvittaa joka kerta, kun sen kuulee. Ikään kuin englannilla saataisiin annettua yhtään vaikuttavampi kuva sarjasta. Mielestäni päinvastoin.

JE: Mestiksen mainonta ja markkinointi on polkenut jo pitkään paikallaan, joten otan täksi kaudeksi tuodut uudistukset avosylin vastaan. Vanhakin logo oli sinänsä toimiva, mutta ei uudessakaan mitää vikaa ole. Tosin varsinaisen tekstilogon rinnalle tullut "kilpilogo" on melkoisen tummasävyinen ja yksityiskohtia on vaikea erottaa.

Fanseat-palvelu vaikuttaa ideana todella hyvältä. Mestis-otteluiden katsominen internetistä on ollut melkoisen tyyristä parilla viime kaudella, mikä on omalta osaltaan varmasti karkottanut satunnaiskatsojia pois sarjan parista. Edullisella kuukausimaksulla toimivassa palvelussa tätä ongelmaa ei ole.

Itselläni ei ole vielä käyttäjäkokemusta uudesta palvelusta, mutta palautteen perusteella pientä alkukankeutta on ollut ilmassa. Ongelmien luulisin kuitenkin ratkeavan melko pikaisesti. Toivottavasti myös joidenkin paikkakuntien lähetysten laatua onnistutaan parantamaan uudistusten myötä, tuotanto kun on ollut pääosin seurojen omalla vastuulla.

LR: Jos Fanseat korvaa MestisTV:n laadullaan ja toimintavarmuudellaan, nostan kyllä peukkua. Mutta kuten Jessekin edellä totesi, paljon on seurojen vastuulla ja tietotaito ei kaikissa piireissä välttämättä ole korkealla tasolla. Harjoittelu ja kokemus auttavat paljon.

Uusi logo on mielestäni vähän kökkö. En ole mikään graafisen alan huippuosaaja, mutten kyllä rakastunutkaan uuteen viritykseen. Yrityksen ja erehdyksen kautta, sanoisin.

3. Juuso Akkanen pelasi perjantaina 400. Mestis-ottelunsa. Mies voidaan laskea todelliseksi sarjaikoniksi. Millaisia tunteita Akkanen herättää sinussa?

LS: Muistan Juuso Akkasen oikeastaan hänen Ilves-kautensa ansioista. Silloin hän oli jykevä peruspuolustaja, jonka iltapuhteen tiesi onnistuneen, mikäli miehen nimi ei lukenut liian montaa kertaa ottelupöytäkirjassa.

Akkanen ei ole koskaan ollut pistenikkari, eikä ole tarvinnutkaan. Sen sijaan +/--tilasto on kielinyt läpi miehen uran tasaisen varmasta suorittamisesta. Ainoastaan yhdellä kaudella Akkasen saldo on ollut enemmän kuin -10. 

JE: Akkasesta minulla on muistikuvat ennen kaikkea kokeneena, vahvana ja varmana puolustajana. Mies on todellinen johtaja ja voittaja. Vuosi vuodelta nuorentuvassa Mestiksessä vastaavat ottelumäärät ovat tänä päivänä harvinaisuuksia, mikä nostaa saavutuksen arvoa ennestään. Hattua on otettava päästä!

Juuso Akkanen sai perjantaina 400 Mestis-ottelua täyteen.
Kuva © Antti Varonen

LR: Mestis tarvitsee Akkasen kaltaisia ikoneita. Miehen aikuisura on kestänyt 15 kautta ja niistä 13:sta hän on pelannut Mestistä. Oikein mainio saavutus. Hän on syöpynyt taatusti varsinkin Jokipojat- ja Jukurit-fanien mieliin vietettyään kyseisissä seuroissa yhteensä kymmenen kautta.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Nostan viikon onnistujaksi Peliitat. Joukkue on naulannut kaksi voittoa kauden alkuun, joista ennen kaikkea avauskierroksen 4-0-voitto LeKistä vieraskaukalossa oli tyrmäävä suoritus. Lisäksi haluan mainita heinolalaisten nuoren maalivahdin Emil Larmin, joka on torjunut molemmissa otteluissa käsittämättömällä varmuudella.

LeKi-ottelussa Mestis-debyyttinsä tehnyt Larmi on vanginnut peräti 80 kiekkoa kahdessa ottelussa. Selän taakse on mennyt vain yksi kuti.

Flopiksi minun on nostettava "oma joukkueeni" LeKi. Kovin satsauksin kauteen lähtenyt LeKi on haalinut kahdesta ottelusta kasaan vain yhden pisteen ja molemmissa otteluissa omissa on soinut liian useasti. Varsinkin kotiavauksessa keskiviikkona lempääläläisten hyökkäyspeli oli vielä varsin kesyä.

Liiganousija Hermeskin on lähellä olla ensimmäisen viikon floppi, mutta huomattavasti LeKiä pienemmillä odotuksilla kauteen lähteneen kokkolalaisnipun kangertelu oli jokseenkin odotettavissa.

JE: Tämän viikon onnistujaksi nostaisin SaPKon. Pässilauma avasi sarjan harvinaisella vierasvoitolla Jukureista ja jatkoi kaatamalla kotonaan JYP-Akatemian. Savonlinnalaisilla on täksi kaudeksi kasassa erittäin mielenkiintoinen nippu.

Flopiksi nimeän tällä viikolla Hermeksen. Sarja-avauksessa joukkue suli karmeasti kotijäällään RoKia vastaan, eikä perjantaikaan tuonut lohtua, vaan KeuPa murskasi kokkolalaiset peräti 7-0. Samaisessa ottelussa monella Hermes-pelaajalla keitti yli melkoisesti. Joukkue lähtee kauden toiseen viikkoon sarjan jumbosijalta.

LR: Täytyy kyllä kompata toppi-osastolla Lassia ja Jesseä. Peliittojen ja SaPKon suoritukset ovat olleet mainiota. Toki kierroksia on vasta kaksi takana, mutta ei se tulosten laatua poista.

Flopiksi laskisin kyllä myös TUTOn. Sijoitus neljänneksi viimeisenä ja vain kaksi pistettä tuskin miellyttävät turkulaisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle