Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 3: Kadonneen yleisön metsästys

MESTIS / Artikkeli
Vantaalla puhtaltaa myötätuuli.
Kuva © Timo Savela
Piippuhylly kokoontuu jälleen paketoimaan kuluneen Mestis-viikon. Tällä viikolla aiheina ovat pistepörssin kärkitaistelu, Kiekko-Vantaan yllättävänkin hyvin sujunut kausi ja Mestiksen yleisömäärät.

Lassi Sepän ja Jesse Eskelisen vieraaksi Piippuhyllylle saapuu tällä viikolla Mikko Roivas Vantaa-joen rannoilta.

1. erä: Mestiksen pistepörssissä mennään tällä hetkellä melkoisen mikkeliläisvetoisesti, kun Jukureilla on peräti neloisjohto tilastossa. Onko pörssivoitto huimavireisen Oula Palveen heiniä, vai nouseeko joku vielä takamatkalta haastamaan?

Lassi Seppä: Oula Palve pelaa tällä hetkellä väärässä sarjassa. Häntä ollaankin viemässä ensi kaudeksi Liigaan ja HPK:hon. Mies takoi menneellä viikolla tehot 3+1 LeKin verkkoon ja sai päävalmentaja Antti Pennaselta ansaitut kiitokset. Mikäli Palve pysyy terveenä, on pistepörssi hänen heiniään. Uskon, että Palven seurakaveri Roope Ranta löytyy myös varmuudella top-3:sta. 

Jesse Eskelinen: Kyllähän tämä alkaa selkeältä tapaukselta näyttää. Mikkeliin odotan voiton ainakin menevän, ja aivan ilmiömäisellä tasolla illasta toiseen pelaava Palve on vahvin kandidaatti pistekuninkaaksi. Sentteri on kehittynyt parissa vuodessa todella paljon, ja Mestis-kansan kannattaakin nauttia nyt, kun tuon tason pelaaja vielä sarjassa kiekkoilee. Ensi vuonna hyökkääjää kutsuvat kirkkaammat valot.

Palve on tällä hetkellä Mestiksen paras pelaaja.

Mikko Roivas: Jukurien Oula Palve on pelannut Mestis-kauden uskomattoman hienosti. Maaleja on kertynyt 20 ja syöttöjäkin 30. Kaiken kaikkiaan pistepörssin top 10 on viisi mikkeliläistä. Pistepörssin voittaja saattaa löytyä enää vain Mikkelistä tai Joensuusta, kun Jokipoikien Samu Pitkänen pitää hallussaan pörssin viidettä sijaa.

2. erä: Kiekko-Vantaata pidetään yhtenä tämän kauden suurimpana yllättäjänä, sillä joukkue taistelee jopa puolivälierien kotiedusta. Ovatko vantaalaiset yllättäneet sinut? Kuinka pitkälle uskot lohen vireen riittävän?

LS: Ehdottomasti K-Vantaa on ollut itselleni yllätys. Viime kausi oli heiltä kovemman luokan räpellystä kokoonpanopuljauksineen kaikkineen, joten tämän kauden yhtenäinen ja Simo Mälkiän luomaa pelitapaa noudattava nippu on iskenyt tajuntaani täysin puskista.

Riippuen tulevasta puolivälierävastustajasta on K-Vantaalla mahdollisuudet välieriin. Välieräpaikka edellyttää mielestäni kotietua, sillä kärkikolmikko Jukurit, Hokki ja Jokipojat ovat K-Vantaalle liian kova pala. Tarjoankin vantaalaisille korkeintaan sijaa edellä mainittujen joukkueiden takana. SaPKo ja viekkaan Ismo Lehkosen luotsaama TUTO ovat muita pitkän kevään joukkueita.

JE: Vantaalaiset ovat olleet kieltämättä positiivinen yllättäjä. Lohipaidan on vetänyt ylleen tällä kaudella 41 pelaajaa, mutta runko on kuitenkin pysynyt suhteellisen hyvin kasassa, vaikka kärkihyökkääjä Tomi Tuomisto siirtyikin syksyllä Helsingin IFK:n riveihin.

Kauden aikana Tikkurilaan on hankittu myös ison kaliberin vahvistuksia, kun viimeisimpänä puolustaja Juha Tarkkanen ja ulkomailta kotimaan kamaralle palannut Nico Aaltonen vahvistavat joukkuetta. Lisäksi tulokkaiden pistepörssin kakkospaikalla kiikkuvan Nico Frimanin paluu Vantaalle on seuran kannalta iloinen uutinen. 

Tällä hetkellä matkaa kotietuun on seitsemän pistettä, mutta pudotuspelipaikka näyttää suhteellisen varmalta. Pudotuspelit ovat oma maailmansa, ja näkisin, että vantaalaisilla saattaisi olla mahdollisesti potentiaalia yllättää puolivälierissä. Sen pidemmälle lento tuskin jatkuu.

Friman on hyvissä asemissa tulokkaiden pistepörssissä.
Kuva © Timo Savela

MR: Kiekko-Vantaan tilanne on erikoisen kiehtova. Viime kauden räpellys on vaihtunut pienoiseen menestymiseen, kun joukkue on porhaltanut sijoilla neljä ja viisi. Kiekko-Vantaa on löytänyt kauan kadoksissa olleen pelillisen identiteettinsä, johon kuuluu kova vauhtia, fyysisyys ja ahkera työ. Uusi päävalmentaja Mälkiä on saanut rakentaa joukkuetta rauhassa, ja tulosta on syntynyt.

Pelaajamarkkinoilla on ollut suhteellisen rauhallista, mikä on edesauttanut sopivien ja kovatasoisten ketjujen kehittelemiseen. Kiekko-Vantaan hienoista menestymistä voi pitää pienenä ihmeenä, mutta pudotuspeleihin joukkue saa todennäköisesti kotiedun. 

3. erä: Viime viikkoina Mestis-kansaa ovat puhuttaneet sarjan laskeneet yleisömäärät. Onko yleisön halleihin houkuttelemiseksi tehtävissä mitään, vai onko sarjan syöksykierre jo väistämätön?

LS: Kuten jo monesti on käynyt ilmi, jääkiekko on tulosurheilua ja bisnestä. Näin ollen yleisö seuraa tuloksen mukana. Esimerkiksi LeKillä oli lähes kymmenen ottelun mittainen tappioputki, jonka aikana katsojia ei hallissa juuri muutamaa sataa enempää näkynyt. Esimerkiksi viime kauden puolivälierissä samainen halli pullisteli täytenä, kun lempääläläiset kannustivat omiaan kohti mitalipelejä. Voittava jääkiekko on Mestis-paikkakunnilla myyntivaltti numero uno.

Mestiksen tilanne on erittäin haastava, sillä sarjalta viedään kaiken aikaa mielenkiintoa ottamalla kärkijoukkueita Liigaan, sekä imemällä sarjan huippupelaajat jämärooleihin korkeammalle sarjatasolle. Mitään suuria poppakonsteja Mestiksen katsojamäärien nostamiseksi ei ole. Ottelutapahtumista täytyy yrittää tehdä mahdollisimman katsojaystävällisiä sekä lippujen hintojen on oltava mahdollisimman alhaalla. 

JE: Yleisömäärät ovat olleet todellinen farssi. Viimeisin itkunaurun aihe saatiin lauantaina, kun Jyväskylässä JYP-Akatemian ja K-Vantaan välistä kamppailua seurasi vaivaiset 182 katsojaa. Myös esimerkiksi Kajaanissa viikon molemmissa otteluissa jäätiin alle 700 katsojan, vaikka menestystä on tällä kaudella tullut. Toki tuotetta itsessään on vaikea markkinoida, kun varsinaisia suuria pelillisellä menestyksellä saavutettavia houkutteita ei ole ja suurimmat yleisömagneetit on nostettu Liigaan. Lisäksi sarjaohjelmassakin on puutteita, tästä esimerkkinä Jukurien ja Hokin kuuden ja viiden ottelun mittaiset kotiotteluputket. Satunnaiskatsojia ei hallille houkutella tuollaisella kotipelitahdilla.

Jokerikorttina nostan esiin myös Fanseat-palvelun. Palvelu on alkukankeuksien jälkeen toiminut pääosin hienosti, ja hintakin on kuluttajalle todella halpa. Houkutus jäädä kotisohvalle katsomaan ottelua on suuri, kun vaihtoehtona on lähteä pakkasessa jäähallille, pulittaa 15 euroa ottelulipusta ja todeta pelin jälkeen auton hyytyneen parkkipaikalle. Todella kaksipiippuinen juttu, seurojen kassaan ottelulähetykset eivät ainakaan tietääkseni valtavia summia tuo.

Joukkueiden jäälletuloihin liittyvä ottelutapahtumauudistus tuskin katsojamääriin tulee vaikuttamaan, ja mielestäni yleisömäärien kohdalla voidaan osoittaa sormi jossain määrin seurojenkin suuntaan. Esimerkiksi pitkiin kotiotteluputkiin voitaisi myydä hieman edullisempia sarjalippuja. Vastapainona seurat ovat toki hyödyntäneet hienosti nuorten MM-huumaa, esimerkiksi palkitsemalla mestareita. Peliitat keräsi perjantaina yli 1100 katsojaa tällaisella tempauksella.

Mestis-katsomoissa on riittänyt vapaita paikkoja.
Kuva © Timo Savela

MR: Mestis ei kiehdo ainakaan Vantaalla yhtä paljon kuin viime kaudella. Katsojia on ollut otteluissa keskimäärin 400, ja kovia joukkueita vastaan hieman korkeampi. Viime kaudella tuli yleisöennätys KooKoota vastaan, jolloin paikalle oli saapunut 770 katsojaa.

Sekin on nyt selvinnyt, että joukkueen menestyminen ei ole suhteessa katsojamääriin. Vaikka joukkue on menestynyt viime kautta paremmin, ei se ole näkynyt katsomoissa.  

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Viikon topiksi nostan Jukurien puolustajan Teemu Suhosen. Suhonen on paukuttanut tällä kaudella jo tehot 8+26=34. Hän on siis yhdentoista pisteen päässä Mestiksen puolustajien piste-ennätyksestä, jota pitää hallussaan Pasi Järvinen, joka tehtaili TUTO:ssa pisteet 10+35=45 kaudella 2007-08. Pelejä on vielä sen verran jäljellä, että tietäen Jukurien ylivoimaisuuden ja maalimäärät, on Suhosella mahdollisuudet nousta ennätysmieheksi.

Suhosella pyyhkii tällä hetkellä hyvin.

Viikon floppi on KeuPan Janne Pälve. Noin rumat taklaukset tulee saada pois jääkiekosta. Kurinpito reagoi asiaankuuluvalla tavalla. 

JE: Viikon toppi on tällä kertaa KeuPa. Joukkue nappasi voitot viikon molemmista otteluistaan, keskiviikkona kaatui vieraskaukalossa Hokki, ja lauantain "kuuden pisteen kamppailussa" Peliitat. Keuruulaisjoukkue on noussut jo pisteen päähän pudotuspelipaikasta. Maininnan ansaitsee myös ainoastaan yhden maalin viikon kolmessa ottelussa omiin päästänyt SaPKo.

Flopiksi nimeän Hermeksen. Joukkue kärsi kaksi tappioita sarjan häntäpään joukkueille. Ensimmäinen oli 8-3-selkäsauna RoKilta ja viikko päättyi kotikaukalossa 1-3-tappioon LeKiä vastaan.

MR: Viikon topiksi nimeän Jessen tavoin KeuPan. Joukkue keräsi kuusi tärkeää pistettä kahdessa viimeisessä ottelussa Hokkia ja Peliittoja vastaan. KeuPa taistelee pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain, ja palkintona voi olla runkosarjan jälkeen pudotuspelipaikka.

Viikon floppi on eittämättä JYP-Akatemian ja Kiekko-Vantaan kohtaaminen Jyväskylässä lauantaina. Ottelua oli saapunut katsomaan vain 182 katsojaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle