Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 14: Mitalienratkaisuaika!

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Jukurit ja KooKoo ovat tutut kilpakumppanit vuosien varrelta.
Kuva © Sohvi Kinnunen
Mestiksen Piippuhyllyllä odotetaan tällä viikolla jo innoissaan tulevia pronssi- ja finaaliotteluja. Lisäksi mietiskellään TUTOn finaalipaikan karkaamista ja viikon toppeja ja floppeja.

Piippuhyllyn vakijäsenet Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas saavat kaverikseen tällä kertaa Simo Arkon Mikkelin toimituksesta.

1. erä: KooKoo paineli TUTOn ohi Mestis-finaaleihin, vaikka turkulaisilla oli jo kolme ottelupalloa. Mitkä näet perimmäisiksi syiksi nousun taustalla? 

Mikko Roivas: KooKoon hurja loppukiri ottelusarjassa TUTOa vastaan on osoitus siitä, että joukkueella saattaisi olla mahdollisuuksia pärjätä Liigassa ensi kaudella. Turkulaiset johtivat ottelusarjaa 3-1, mutta kouvolalaiset tulivat rinnalle ja ohi seitsemännessä ottelussa.

Runkosarjassa KooKoon selättänyt Jukurit eteni finaaliin vakuuttavasti. Kuitenkin on syytä muistaa, että Jukurit on pelannut ottelun viimeksi 28. maaliskuuta. Joukkue on saanut levätä, mutta pelaamattomuus on voinut tehdä ryhmästä laiskanpulskean, haluttoman.

Simo Arkko: Syitä löytyy varmasti monia, mutta käännekohta löytyy sarjan viidennestä ottelusta, jossa Sami Rajaniemi torjui TUTOn maalilla Kaapo Kähkösen sijasta. Ratkaisutaitoa ja potentiaalia turkulaisilla oli runsaasti, mutta joukkueen epätasaisuus käänsi lopulta sarjan ennakkosuosikki KooKoolle, joka sai hyvän hengen päälle. 

Tämän lisäksi KooKoo-vahti Frederic Cloutier esitti sarjan lopussa kouvolalaisten maalilla huimia otteita antaen joukkueelle mahdollisuuden kamppailla finaalipaikasta tosissaan.

Leo Runsas: Mielestäni tämän ottelusarjan ratkaisun taustalla oli myös se, että kumman fysiikka kesti paremmin. Kumpikin tahkosi jo puolivälierissä seitsemän ottelua, KooKoo SaPKoa ja TUTO LeKiä vastaan. Nämä rasitukset eivät voineet olla näkymättä joukkueissa.

Kumpikin taisteli ihailtavasti, mutta lopulta KooKoon laajempi materiaali ja kovempi suoritustaso ratkaisivat. Tahtotiloista tässä ei ainakaan jääty vajaaksi.

TUTO joutui poistumaan KooKoo-ottelusarjasta lopulta päät painuksissa.
TUTO joutui poistumaan KooKoo-ottelusarjasta lopulta päät painuksissa.
Kuva © Timo Savela

2. erä: TUTO ja Hokki kohtaavat pronssiottelussa. Uskotko, että joukkueilla riittää vielä motivaatiota himmeimmästä mitalista pelaamiseen? Kumman katsot ennakkosuosikiksi?

LR: Pronssiotteluiden merkityksestä jaksetaan lässyttää vuodesta toiseen. Moinen on mielestäni täysin turhaa. Kyllä ne mitalit varmasti lopulta kiinnostavat, heti välierien jälkeen toki voi olla vähän hankala motivoitua. Mutta kyllä se motivaatio pelin alkaessa taas palautuu.

Itse peli tulee olemaan mielenkiintoinen. Voitot menivät runkosarjassa Hokille lukemin 4-2. TUTO sijoittui kuitenkin korkeammalle. TUTOlla on takanaan jo 14 pudotuspeliottelua, Hokilla kymmenen. Hokilla on siis rasitusetu, mutta toisaalta heikompi pelituntuma. Pronssiottelu saattaa kääntyä aivan kummalle tahansa.

MR: Lähden siitä, että Hokki haluaa enemmän pronssimitalia. TUTOlla on takanaan kova välieräsarja KooKoota vastaan. Asia voi rasittaa vielä pelien jälkeen, ja uskon, että turkulaisten hermot voivat olla koetuksella, kun pronssista pelataan.

Toisaalta pelituntuma on nyt TUTOlla. Ottelusta tullee mielenkiintoinen. Veikkaan kuitenkin, että TUTO vie taistelun pronssista. Niin Liigassa kuin Mestiksessäkin runkosarjan neljä parasta kohtaavat toisensa mitalipeleissä.

SA: Uskoisin, että molemmilla joukkueilla motivaatio ei ehkä ole suurimmillaan ottelun alussa, mutta eiköhän ottelun lopussa ala jälleen mitali kiinnostamaan. Vaikein tilanne on tietysti Hokilla, joka on joutunut odottamaan pronssipeliä jo pidemmän aikaa. Ajatukset ovat varmasti jo ehtineet karata pronssiottelua pidemmälle.

Katson, että TUTO lähtee otteluun ennakkosuosikkina materiaalisen edun ja pelituntuman vuoksi. Tilastoknoppina kerrottakoon, että Mestiksen historian aikana vain neljästi vierasjoukkue on voittanut pronssiottelun ja kymmenen kertaa himmeimmät mitalit on ripustettu kotijoukkueen kaulaan.

TUTO ja Hokki jahtaavat vielä viimeisen kerran kiekkoa tällä kaudella tulevana keskiviikkona.
Kuva © Timo Savela

3. erä: Finaalit ovat puolestaan Jukurien ja KooKoon heiniä. Mikkeliläiset ovat marssineet tappioitta läpi pudotuspelien, kun taas kouvolalaiset ovat tahkonneet jo 14 peliä. Uskotko, että tällä rasituserolla on merkitystä? Kumpi pääsee nostelemaan mestaruuspokaalia?

MR: Jukurit on osoittanut sen, että runkosarjalla on merkityksensä. Voitto ei tullut yllätyksenä, kenties KooKoo olisi voinut yllättää lopussa. KooKoolla on takanaan hurja määrä pudotuspelejä. SaPKo ja TUTO veivät ottelusarjat seitsemänsiin peleihin, mutta kokemus toi voitot Kouvolaan.

Jukurit lähtee mielestäni ennakkosuosikkina finaaleihin. Joukkue on pelannut virheettömästi, mutta KooKoo on iskukykyinen ja aina vaarallinen vastustaja. Finaali tulee ratkeamaan kenties jäähyihin ja ylivoimapeliin. Jäähyjä tulee jatkuvasti, mutta ratkaisevaa on ylivoiman tehokkuus. Katson, että joukkueet ovat suurin piirtein samalla lähtöviivalla, kun yli- ja alivoimapeliä mitataan.

SA: Näen, että rasituserolla ei ole suurta merkitystä pelitahdin väljyyden vuoksi, mutta pientä etua Jukureille tilanteesta on. Kaksi raskasta ja pitkää sarjaa on voinut tuoda pieniä vammoja, joita ei medialle kerrota. 

Jukurit voitti runkosarjan loppupuolella KooKoon kahdesti Kouvolassa, joten itseluottamusta mikkeliläisiltä ei varmasti puutu. Monella pelaajalla on myös muistissa viime kevät, jolloin KooKoo voitti mestaruuden itselleen suvereenisti.

Uskon, että Jukureilta löytyy KooKoota enemmän tahtoa nostella pokaalia keväällä, joten näkisin mestaruuden palaavan Mikkeliin vuoden tauon jälkeen. Sarjasta on kuitenkin lupa odottaa kiihkeää kamppailua, jossa tunnetta nähdään toivottavasti runsain määrin.

LR: Finaaleissa kohtaavat kaksi runkosarjan parasta joukkuetta. Voidaan siis todeta, että ne ovat tällä kaudella kaiken kaikkiaan parhaat joukkueet.

Uskon, että tätä sarjaa tahkotaan pitkään ja hartaasti. En näe kovinkaan suuria materiaali-, kokemus- tai muitakaan eroja joukkueiden välillä. Jukureilla on selkeä rasitusetu, mutta kuten Simo jo edellä totesikin, finaalien väljä pelitahti auttaa KooKoota asiassa. Seitsemään peliin saakka venyminenkään ei olisi ihme.

Jatkoaika: Viikon topit ja flopit?

LR: Viikon toppi on koko KooKoon joukkue. Se on painanut menemään maksimimäärän pudotuspeliotteluita, eikä ole koskaan luovuttanut, vaikka vastustajilla on ollut jo useaan otteeseen ottelusarjoissa katkaisun paikat. Huikeaa suorittamista.

TUTO miehittää floppiosaston. Uskomatonta sähellystä. Toki neljän parhaan joukkoon pääseminenkin on hieno saavutus, mutta finaalipaikan karkaaminen ketuttaa varmasti jokaikistä seuran ihmistä. Uskon, että muutoksen tuulet tulevat puhaltamaan ensi kaudella.

MR: KooKoon maalivahti Cloutier nappasi hienoja torjuntoja lauantaina Kouvolassa. Katsonkin, että tuollaiset kopit ovat juuri sitä, mitkä ratkaisevat tiukat ottelut.

Flopiksi mainitsen TUTOn, jolla oli jo avaimet finaalisarjaan, mutta KooKoo tuli ja näytti, missä kaappi seisoo.

SA: Viikon topiksi nostan KooKoon huiman nousun finaaleihin. Joukkue jaksoi uskoa tekemiseensä ja se palkittiin.

Floppi löytyy puolestaan Turusta. TUTOlle oli jälleen pöytä katettuna loppuotteluihin kolmen ottelupallon turvin, mutta joukkue ei onnistunut käyttämään yhtään niistä hyödykseen. Onkin mielenkiintoista nähdä, että saako Ismo Lehkonen jatkaa valmennusuraansa TUTOssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle