Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 11: Tosipelit käynnissä, yllätyksiä ilmassa

MESTIS / Artikkeli
Laantuuko Hokin kiima TUTOn käsittelyssä?
Kuva © Timo Savela
Mestiksen pudotuspelit ja lisäksi myös karsinnat polkaistiin tällä viikolla käyntiin. Kaikkien kuuden ottelusarjan ensimmäisen viikon tapahtumat yhdessä paketissa tarjoaa Piippuhylly.

Hyllyn vakiotoimittajat Lassi Seppä Lempäälästä ja Jesse Eskelinen Kajaanista saavat tällä viikolla seuraa Mikkelistä, kun Mestis-toimituspäällikkö Tero Liikanen saapuu jakamaan näkemyksiään.

1. erä: Kahdella joukkueella on mahdollisuus varmistaa välieräpaikka jo huomenna maanantaina. Runkosarjan voittoon ylivoimaisesti marssinut Jukurit on jatkanut siitä, mihin pudotuspeleissä jäi, ja erinomaisesti koko kevätkauden suorittanut KeuPa HT on ajanut SaPKon kuilun partaalle. Mitä nämä sarjat ovat tarjonneet? Kutsuvatko K-Vantaata ja SaPKoa kesälaitumet jo maanantaina?

Jesse Eskelinen: K-Vantaa on pystynyt roikkumaan jokaisessa ottelussa ainakin tuloksellisesti Jukurien peesissä, mutta on lopulta joutunut taipumaan tappioon. Erityisesti lauantaina kolmannessa ottelussa Mikkelissä lohipaidat olivat pystyivät haastamaan mikkeliläisiä erinomaisesti, mutta tuloksena oli silti tappio. Siitä huolimatta, että Vantaa on parantanut koko ajan, näkisin kesäloman kutsuvan maanantaina. Tappio hyvästä pelistä huolimatta voi olla henkisesti kova paikka, kun se yhdistetään vielä epätoivoiseen 3-0-ottelusarjatilanteeseen.

SaPKon ja KeuPan sarjasta ennakoitiin tiukkaa, ja sitä itse ottelut ovatkin olleet. SaPKo on käsittääkseni ollut melko vahvasti niskan päällä pelillisesti, mutta hedelmän on korjannut omalla sähäkällä vastahyökkäyskiekollaan KeuPa. Sarjan keuruulaiset avasivat käsittämättömällä kirillä 3-0:sta jatkoajaikavoittoon ilman maalivahtia, ja viikonloppuna joukkue kykeni venymään vielä kahteen maalin voittoon. Sarjan kääntäminen tästä tilanteesta tulee olemaan pässipaidoille valtava kivi kaskessa. Jos joukkue onnistuu löytämään avaimet hyödyntää hallintansa maalien muodossa, joukkue ei kuitenkaan lähde vielä maanantaina loman viettoon.

Lassi Seppä: K-Vantaa on yllättänyt itseni positiivisesti. Yhtäkään voittoa en vantaalaisille laskenut, enkä laske vieläkään. Jukurit ei ole ollut ihan oma itsensä ja K-Vantaa on päässyt kiusaamaan runkosarjan voittajaa oikein olan takaa. Jatkoon Jukurit kuitenkin etenee 4-0.

SaPKon tilanne sen sijaan on kiemurainen. KeuPa on jyrännyt sen yli uskomattomalla tavalla ja Ville Nieminen vie tällä hetkellä Pasi Räsästä taktisella puolella kuin litran mittaa. Avausottelun kolmannen erän nousu on lähes ennennäkemättömän kova suoritus. Molemmat sarjat menevät omissa kirjoissani poikki jo maanantaina. 

"Me tehdään nyt näin", on Pasi Räsäsen todettava suojateilleen.
Kuva © Antti Varonen

Tero Liikanen: Vaikea on uskoa, että Jukurit-K-Vantaa-sarja enää maanantain jälkeen jatkuu. Kaikki kunnia Vantaalle, joukkue on taistellut jokaisessa ottelussa hyvin, ennen kaikkea puolustanut erinomaisesti ja käyttänyt omat tekopaikkansa kovalla teholla hyväksi eli pelannut juuri niin kuin altavastaajan Jukureita vastaan täytyykin pelata. Jukureiden rutiini on kuitenkin liikaa lohipaidoille. Vaikka mikkeliläisryhmä ei sarjassa ole parastaan esittänyt kuin ajoittain, on sarja katkolla heille ja se kertoo jotain.

SaPKon ja KeuPan sarjasta toivon, että SaPKo pääsee vielä taisteluun mukaan maanantaina. Pahoin kuitenkin pelkään, että pässipaitojen eväät on jo syöty tässä sarjassa ja KeuPa matkaa välieriin puhtain paperein.

Pässipaidat ovat hallinneet pelejä, mutta viimeistely on ontunut ja tulos on nähtävissä taululla. KeuPa on pelannut tiiviisti puolustaen ja tehokkaasti viimeistellen, eikä ole vääryys että he sarjaa johtavat. Nieminen vie tällä hetkellä taktisella puolella Räsästä 6-0.

2. erä: Kaksi muuta puolivälieräsarjaa ovat olleet tiukempia, ja ratkaisevalle toiselle viikolle lähdetään TUTOn ja Hermeksen johtaessa 1-2. Vieläkö sarjasijoituksen perusteella ennakkosuosikkina sarjoihin lähteneet Hokki ja Jokipojat kääntävät tilanteen, vai päättyykö molempien runkosarjan kärkikolmikon joukkueiden kausi jo tässä vaiheessa?

JE: Pelillisesti Hokki-TUTO -sarja on ollut ensimmäistä TUTOn 1-6-voittoa lukuunottamatta todella tasaista ja hyvätasoista pudotuspelikiekkoa. Avauspelissä Hokin nuorukaiset pelasivat jopa kauden surkeimman pelinsä, ja valmiina peliin tullut TUTO pääsi rokottamaan aivan huippupaikoilta. Jari Laukkanen on saanut joukkueen ilmeen uuteen uskoon nopeasti, sillä perjantaina Turussa voittokaan ei jäänyt kauas, ja Kajaanissa lauantain vahva toinen erä ja ylivoimamaalit toivat ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan. Tämä sarja ei ole missään nimessä vielä taputeltu, vaikka Hokki sai jälleen ikäviä uutisia Aleksi Mäkelän loukkaantumisen myötä. 

Työntääkö TUTO sarjakakkonen Hokin kesälaitumille?
Kuva © Timo Savela

Myös Jokipoikien ja Hermeksen sarjasta odotettiin tiukkaa, ja sellainen viime kauden Suomi-sarja-finalistien kohtaaminen on ollutkin. Joensuulaiset hoisivat kotiottelunsa kunnialla, mutta viikonlopun peleissä Hermes siirtyi sarjassa kuljettajan paikalle. Jokipoikia vaivasi otteluissa tehottomuus, minkä lisäksi myös Hermes-vahti Denis Godla oli hyvällä pelipäällä. Myös tässä sarjassa voi kuitenkin käydä vielä ihan mitä tahansa; ainoa varma asia on, että vielä keskiviikkona pelataan Joensuussa.

LS: TUTOa on parjattu pitkin kautta ailahtelevien peliesitysten vuoksi. Joukkue ei ole osoittanut kauden aikana vaarallisuuttaan kertaakaan. Itse olen puhunut useaan otteeseen TUTOn uinuvasta potentiaalista, jota ollaan nyt ulosmittaamassa - juuri oikealla hetkellä. Miika Elomo on saanut joukkueen tekemään oikeita asioita ja nuori kajaanilaisryhmä on ollut paikoin helisemässä, vaikkakin avausosan tyrmäyksen jälkeen sarja on tasoittunut pelillisesti.

Jokipojat pelasi tasaisen ja vahvan runkosarjan, mutta sama meno ei ole riittänyt enää pudotuspeleissä. Hermes on jyrännyt edelle paremman maalivahtipelin ja tasaisemman ratkaisijarintaman avulla. Jokipojilla ainoastaan Ossi Pellinen on paukutellut kiitettävällä tahdilla tehopisteitä.

Godla on ollut Hermeksen voittojen takuumiehenä.
Kuva © Emil Hansson Emil.Hansson@jatkoaika.com

TL: Hokin tilanne on melko hankala, vaikka se lauantaina raapikin arvokkaan voiton kotikaukalossa. Paha loukkaantumissuma ei voi olla näkymättä, mitä pidemmälle sarja etenee ja se on yksi asia, joka sarjan voi TUTOlle kääntää. Toki Hokki on tällä kaudella jo tottunut pelaamaan kapealla miehityksellä ja lauantainen voitto varmasti toi lisää uskoa tekemiseen. Sen vuoksi uskonkin, että tämä sarja vaatii kuusi tai jopa seitsemän ottelua ja se voi kääntyä aivan kummalle tahansa.

Toisessa sarjassa luotan ehdottomasti Jokipoikiin, vaikka he tappiolla tällä hetkellä ovatkin. Joukkue pelasi vahvan runkosarjan ja käänsi tiukkoja paikkoja edukseen. Hermeksestä jäi itselleni hieman ailahtelevampi kuva ja hyviä pelejä saattoi seurata täydellinen romahdus. Tiukkoja vääntöjä varmasti on odotettavissa, mutta luotan Jokipoikien kääntävän sarjan vielä edukseen.

3. erä: Myös Mestiksen karsintasarjat polkaisiin viikonloppuna käyntiin, muuttuneen otteluohjelman ansiosta RoKi-Ketterä kahdella, ja JYP-Akatemia-JHT yhdellä pelillä. Nähdäänkö Mestiksessä ensi kaudella IPK:n lisäksi muita uusia joukkueita?

JE: Ensimmäinen karsintaottelu oli melkoisen tyly osoitus Mestis-joukkueiden rutiinista, kun RoKi pöllytti kotonaan Ketterää peräti 10-0. Tämä tulos herätti odotukset pikaisesti paketissa olevista karsinnoista, mutta seuraavana päivänä Ketterä pystyi jälleen haastamaan RoKia hyvin joutuen taipumaan vasta jatkoajalla. Jääkiekkoliitto teki todella viisaan päätöksen rukkaamalla otteluohjelmaa siten, että kaksi ensimmäistä peliä pelattiin Rovaniemellä ja seuraavat kaksi Imatralla. Näin säästetään paitsi pelaajia ja valmentajia, myös rahaa. Uskoisin Ketteränkin pääsevän vielä voittokantaan kotonaan, jos joukkue jatkaa lauantain otteitaan.

Toisessa otteluparissa pelattiin vasta yksi ottelu, joka meni sekin suhteellisen tiukoille. JHT sai aikaiseksi vain 15 vetoa kohti Akatemian maalia, mutta taululle kalajokiset iskivät silti peräti neljä osumaa. Maaleja nousijaehdokas siis osaa tehdä, mutta puolustuspelaaminen joukkueen pitäisi saada vielä kuntoon todella nuorella nipulla liikkeellä olevia jyväskyläläisiä vastaan.

LS: RoKi tyrmäsi Ketterän "kymmenenmuna" karsintojen avauksessa. Toiseen otteluun asetelmat kuitenkin tasaantuivat, kun Ketterä piinasi rovaniemeläisiä jopa jatkoajalle asti. Onkin mielenkiintoista nähdä tuleeko kolmannesta kohtaamisesta ylikävely, vai tiukka vääntö. Ketterällä on mielestäni mahdollisuudet ottaa yksi voitto sarjassa, muttei sen enempää.

"Kympistä poikki", tuumasi RoKi kun Ketterää kuritti. Myös KeuPa on katsellut kauden aikana RoKin tuulettelua.

JYP-Akatemia on ollut tämän Mestis-kauden surullisin tarina. Joukkue on ollut pitkään Jukka Ahvenjärven alaisuudessa, mutta tällä kaudella sorvattu kahden vuoden jatkosopimus on mielestäni liikaa. Jyväskylässä ei ole huomattu hetkeä, jolloin on päästettävä irti jostakin. En ihmettelisi, jos JHT kampeaisi itsensä Mestis-kartalle JYP-Akatemian kustannuksella. Täyttä realismia se ei kuitenkaan ole.

TL: Ensimmäisten pelien perusteella täytyy sanoa, että ei nähdä. Ketterä on ollut itselleni pienoinen pettymys, vaikka se lauantaina pelin jatkoajalle asti venyttikin. Uskoin ennen sarjaa imatralaisryhmän mahdollisuuksiin jopa yllättää RoKin, mutta nyt tilanne näyttää hankalalta. RoKi oli kotikaukalossaan tyly ja hallitsi pelejä selkeästi, mutta nähtäväksi jää kuinka käy, kun karavaani siirtyy Imatralle. Ketterä saattaa yhden ottelun kotonaan viedä, mutta sen lähemmäksi en usko sen pääsevän.

JHT oli ainakin avauspelissä tehokas maalipaikoissaan, mutta takkiin tuli silti. Jyväskyläläisryhmän kokemus kovemmista peleistä kantaa pitkälle, minkä vuoksi uskon sarjan menevän suoraan neljässä ottelussa poikki.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

JE: Viikon toppi on KeuPa. Joukkue on lähtenyt ennakkoluulottomasti haastamaan SaPKoa omilla vahvuuksillaan, ja tulos on ollut tylyä. Erityisesti ottelusarjan avausottelun huikea nousu oli hatunnoston arvoinen suoritus.

Flopiksi nimeän sitten vastavuoroisesti SaPKon. Joukkue ei ole saanut hyödynnettyä omaa pelin hallintaansa maalien muodossa. Pudotuspeleissä vain tuloksella on väliä, ja nyt pässipaidoilla on kiivettävänään valtava vuori, jos se mielii välieriin päästä.

Savonlinnassa on mieli maassa. Mallia näyttää Tomi Wilenius.
Kuva © Antti Varonen

LS: Viikon topiksi nostan TUTOn. Turkulaiset ovat yllättäneet Hokin housut kintuissa ja ovat matkalla kohti välieriä, vaikka joukkuetta on parjattu pitkin kautta. 

Floppini tällä viikolla on SaPKo ja sen valmentaja Räsänen. Luulisi, että huomattavasti vastustajaansa rutinoituneempi joukkue ja valmentaja pystyisi pistämään paremmin kampoihin piskuiselle KeuPalle. Nieminen on kuitenkin lietsonut keuruulaiset sellaiseen lentoon, että Savonlinnassa ollaan voitu vain ihmetellä.

TL: Viikon topiksi on Jessen tapaan nostettava KeuPa ja etenkin keskiviikon nousu kolmen maalin takaa tasoihin. Niemisen joukot ovat hurjassa lennossa ja on mielenkiintoista seurata, mihin asti liito kestää.

Floppipuolella on myötäiltävä myös Jesseä SaPKo-KeuPa-sarjan tuloksen osalta. En olisi uskonut tämän sarjan olevan 3-0 kumpaankaan suuntaan kolmen pelin jälkeen. Toisena floppipuolelle nimenä K-Vantaan Valtteri Parikan, joka ajoi jukurivahti Mika Norjan päälle toisessa puolivälierässä ja sen seurauksena päätöserä meni vähän hulinaksi. Tuollaisia tekoja ei soisi näkevän missään tilanteessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle