Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 11: Pudotuspelihulinaa ja totuuksia tulosten takaa

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Mika Noronen on aiheuttanut TUTOlle painajaisia ja LeKille hurraa-huutoja.
Kuva © Timo Savela
Mestiksen Piippuhyllyllä käydään tällä viikolla pää edellä kiinni pudotuspeleihin. Niissä on riittänyt monenlaista tapahtumaa ja juttuakin aiheesta syntyy.

Piippuhyllyn vakiojäsenet Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas saavat tällä kertaa seuraa Heinolasta, kun Miska Miettinen tulee jakamaan näkemyksiään pudotuspelikahinoista.

1. erä: LeKi on napannut TUTOlta jo kaksi voittoa ja johtaa puolivälieräsarjaa 2-1. Uskotko Kisan pystyvän pitämään TUTOn kurissa Mika Norosen johdolla?

Leo Runsas: Koko kauden LeKin otteita läheltä seuranneena uskoin kyllä, että ei LeKi TUTOa helpolla tule päästämään. Positiivinen yllätys on ollut se, että haastaminen on ollut näin kovaa.

Pelin kulku on ollut pääosin samankaltainen kaikissa otteluissa: TUTO on hallinnut peliä ja LeKi on puolustanut tiiviisti. Perjantain peliä lukuun ottamatta se on myös käyttänyt maalipaikkansa tehokkaammin.

Loppusarjan teema tulee noudattelemaan samaa kaavaa: vastakkain ovat huippumaalivahdit Mika Noronen ja Kaapo Kähkönen, eikä heidän ohittamisensa tule olemaan helppoa. Se, kumpi saa hyödynnettyä maalipaikkansa paremmin ja saa ohitettua maalivahdit, voittaa.

Mikko Roivas: Noronen on sen luokan maalivahti, että pelaaminen puolustuksessa on helppoa. TUTO on kova joukkue, mutta LeKi on pelannut hyvin. LeKi on kuitenkin osoittanut olevansa kova vastus TUTOlle. Arvioin ennen kautta, että TUTO voittaa runkosarjan, mutta eipä voittanut. 

Jos Noronen pysyy terveenä ja pelaa vähintäänkin normaalitasolla, voittaa LeKi TUTOn ilman vaikeuksia. TUTO on ollut mielestäni pienoinen pettymys tällä kaudella.

Miska Miettinen: Kyllä minä rehellisesti sanottuna osasin arvata sen, että LeKi kiusaa TUTOa puolivälierissä. Tosin siihen en olisi uskonut, että lempääläiset tekevät Turkuun peräti kaksi ryöstöä peräjälkeen. TUTO kuitenkin oli runkosarjassa kolmanneksi paras kotijoukkue.

LeKillä on kasassa hyvä paketti, ja mielestäni sen viisikkopeli on toiminut näissä kevään ensimmäisissä peleissä mainiosti. Tätä tukee vielä Norosen huippuvire, kun esimerkiksi Tappara-kasvatin torjuntaprosentti pudotuspeleissä on lähellä 97:aa.

Joukkue on todella tasainen, ja jokainen maali pudotuspeleissä on merkattu eri pelaajalle. Selkeä heikkous lempääläisillä on ylivoimapelaaminen, sillä ylivoimalla LeKi on osunut vain kertaalleen. Kaiken kaikkiaan en enää pidä yhtään mahdottomana sitä ajatusta, että Lempäälässä pelattaisiin vaikka välieräkiekkoa tulikuuman Norosen johdattamana!

TUTO ja LeKi ovat vääntäneet tiukasti.
TUTO ja LeKi ovat vääntäneet tiukasti.
Kuva © Timo Savela

2. erä: Toinen yllätys on nähty KooKoon ja SaPKon puolivälieräsarjassa, jota savonlinnalaiset johtavat voitoin 2-1. Minkä syiden näet olevan savonlinnalaisten yllätyksen takana? Kestääkö se loppuun asti?

MM: Lauantaisen KooKoo-SaPKo-pelin nähneenä on pakko sanoa se, että kaikki on mahdollista. Savonlinnalaiset eivät pelkää mitään ja pelaavat todella rohkeasti hyökkäyssuuntaan. Tavallaan SaPKolla ei ole mitään hävittävää, sillä ymmärrettävästi KooKoo on suuri suosikki otteluparissa.

Kolmannessa osassa lauantaina tuleva liigajoukkue kuitenkin tuhlaili paikkoja jatkuvasti SaPKo-maalilla ja sen ansiosta pässipaitojen itseluottamus vaikutti kasvavan koko ajan. Savonlinnalaiset iskivät voittomaalin kotijoukkueen viiden minuutin jäähyn aikana komean kuvion päätteeksi. Toisinaan tuntui myös siltä, että SaPKo pääsi jopa helposti kookolaisten ihon alle.

Kuten sanottua, mikä vain voi olla mahdollista TUTO-LeKi-sarjan tavoin myös tässä otteluparissa. Voihan se olla, ettei SaPKon potku ihan riitä päätyyn asti. Toisaalta Mestiksen ystävät varmaan muistavat sen, mitä Sportille tapahtui vuosi sitten pudotuspeleissä.

LR: Tässä on kieltämättä ilmassa tiettyä Sport-henkeä. Vaasalaiset onnistuivat sössimään omat pudotuspelinsä viime kaudella Jukureita vastaan ennen Liiga-nousua ja nyt KooKoolla on sama uhka.

Runkosarjassa voitot tässä parissa menivät tasan 3-3, joten tasaisuus ei ole ollut mikään maatamullistava yllätys. Totta kai on selkiö, että kouvolalaiset ovat laadukkaampi joukkue, varsinkin kun savonlinnalaiset ovat menettäneet parhaita pelaajiaan, mutta joskus henki päihittää materian.

Nyt SaPKolla on maanantaina mahtava tilaisuus napata sarjassa 3-1-johto kotonaan ja saada ottelupallo Kouvolan keskiviikkoiltaan.

MR: KooKoolla on eittämättä paineita. Kansa odottaa voittoja, kun edessä syksyllä Liiga-kausi. Mutta ei kannata tehdä vielä nopeita johtopäätöksiä, sillä otteluita on vielä jäljellä. Näen, että savonlinnalaiset ovat saaneet kasaan kovan porukan.

3. erä: Jukurit on pyöritellyt KeuPan siltaan, kun se johtaa voitoin 3-0. Saavatko keuruulaiset voittoakaan mikkeliläisiltä?

LR: Kyllä KeuPalle taitaa tehdä tiukkaa tehdä edes yhtä maalia enempää Jukurien verkkoon. Näillä maalimäärillä ei pelejä juuri voitella. Pääsy pudotuspeleihin oli mahtava suoritus KeuPalta, mutta nyt vastus on vain aivan liian kova sille.

Tulevaisuuden siemen on nyt kuitenkin kylvetty Keuruulla. Tulevat kaudet tulevat olemaan lähtökohtaisesti helpompia nyt, kun Mestis-oppirahat on maksettu. Toki sarjakin laajenee jo ensi kaudeksi kolmella uudella joukkueella, mutta kyllä keuruulaiset oman lusikkansa soppaan työntävät.

MR: KeuPa tuskin voittaa Jukureita. Keuruulla ollaan varmasti tyytyväisiä jo yksin pudotuspelipaikkaan. Kolmessa ottelussa KeuPa on päästänyt 17 maalia ja tehnyt yhden. KeuPa saa olla tyytyväinen, että pääsi runkosarjasta jatkoon.

Mikkeliläisiä varmasti harmittaa, kun runkosarjan voitto ei tuottanut nousua Liigaan tai edes karsimaan siitä. 

MM: KeuPan yksikin voitto olisi jo lähestulkoon sensaatiomainen suoritus. Jukurit tekee kentällä ihan mitä haluaa, KeuPa mitä pystyy. Tuntuu, että Jukurit on ilmiömäisissä liekeissä, sillä näissä kolmessa ottelussa maaliero on mikkeliläisten hyväksi 17-1. Kyllä KeuPa on aika aseeton.

Toki keuruulaisten ei pidä hävetä yhtään. Mielestäni jo puolivälieräpaikka on sarjanousijalle jo todellakin riman ylitys.

Jatkoaika: JYP-Akatemia onnistui kaatamaan lauantaina Hokin ensimmäistä kertaa. Näetkö, että jyväskyläläiset pystyvät nousemaan vielä rinnalle ja ohi?

MM: Tästä ottelusarjasta on oikeastaan mahdotonta sanoa yhtään mitään. JYP-Akatemia osoitti heräämisen merkkejä lauantaina ottamalla pudotuspelikevään avausvoittonsa. Tässä parissa maanantaisen pelin merkitys on suuri. Jos Hokki sen vieraissa vie, on sillä ensi keskiviikkona katkon paikka villin kotiyleisön edessä.

Mikäli jyväskyläläiset kuitenkin kampeavat tasoihin sarjassa, voivat he saada ihan minkälaisen flow'n tahansa päälle. Jännä nähdä, mitä maanantaina tapahtuu. Eli siis sanon, että neljännen mittelön voittaja menee välieriin.

LR: Hokki aloitti tämän sarjan vahvasti kahdella voitolla, joista varsinkin vierasvoitto Jyväskylässä oli kova suoritus. JYP-Akatemia ei tästä kuitenkaan lannistunut. Uskon, että tästä tulee vielä pitkä ja monivivahteinen sarja. Kumpikaan ei tule antamaan tuumaakaan periksi. Sarjan voittajaa en lähde veikkaamaan, se voi kääntyä aivan kummalle tahansa.

MR: Hokki on pelannut hyvin. JYP-Akatemia lähti ottelusarjaan lievänä ennakkosuosikkina, mutta kajaanilaiset ovat näyttäneet, missä kaappi seisoo. Jyväskyläläiset tulevat vielä kovasti kamppailemaan jatkopaikasta.

Voittomaalikilpailu: Viikon topit ja flopit?

TUTOn kokeneelta osastolta odotetaan tasonnostoa.
TUTOn kokeneelta osastolta odotetaan tasonnostoa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

LR: Toppi on ollut ehdottoman mielenkiintoinen pudotuspelikevään alku. Jännittäviä pelejä on ollut monia ja joukossa on ollut jos jonkinlaisia tuloksia. Lisää tätä!

Floppia on kurja nimetä näin hienon pudotuspelialun jälkeen, mutta kyllä KeuPan odotettuakin kehnompi alku on ollut sitä. Se ei ole pystynyt haastamaan Jukureita edes kotonaan, jossa sillä piti olla edes jonkinlaiset mahdollisuudet.

MR: Topiksi on nostettava Jukurien 9-1-voitto KeuPasta. Pudotuspeleissä tuollainen voitto on harvinaisuus, mutta kuten niin monta kertaa tällä kaudella, melkein kaikki on mahdollista.

Floppi on vaikea nimetä, mutta eiköhän se ole tuo 9-1-ottelu, kun KeuPaa vietiin kuin pässiä narussa.

MM: Viikon topiksi minä haluan nostaa tasaiset puolivälieräsarjat lukuun ottamatta Jukurit-KeuPaa. Tällä hetkellä välieriin ovat menossa mikkeliläisten lisäksi SaPKo, LeKi ja Hokki. Minusta on hienoa nähdä se, että esimerkiksi KooKoo ja TUTO joutuvat antamaan kaikkensa mahdollisten jatkopaikkojen eteen.

Tällaiset positiiviset yllätykset luonnollisesti lisäävät kiinnostusta Mestistä kohtaan ja tuovat varmasti myös samalla yleisöä katsomoihin.

Viikon floppi on paha kysymys, sillä mielestäni Mestiksen parissa puhaltavat hyvät tuulet monessakin mielessä. Mutta otetaan floppi Turusta, jossa kokenut kaarti on ollut jopa varjojen mailla pudotuspelien alkuvaiheessa.

TUTOn "johtajaosastoon" kuuluvat Timo Pärssinen, Tuukka Pulliainen ja Aki Keinänen pystyvät paljon parempaan, ja tällä hetkellä esimerkiksi jokaisen teholukema on kolme astetta pakkasella. LeKi on onnistunut pimentämään nämä miehet varsin tehokkaasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle