Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 10

MESTIS / Artikkeli
Herrojen päätöksillä kesäloma pidentyi, ja sekös Iiroja nauratti.
Kuva © Antti Varonen
Tämän sunnuntain piippuhyllyllä paketoidaan historiaan siirtynyt ennätys ja tulevat pudotuspelit. Vähemmän yllättävästi meillä on jälleen myös kabinettipäätös ruodittavanamme.

Oikein hyvää naistenpäivän jälkeistä sunnuntaita! Tulppaanit kellastuvat maljakkoon parissa päivässä, hopeakorut tummuvat kuukaudessa, ja sensuellin alusasusteen kaarituki tukkii nukkasihdin ennemmin tai myöhemmin, mutta Mestiksen piippuhyllyn totuudet ovat ajattomia. Upeiden leidien iloksi nostamme yläorrelle mieskomeutta kroppakaupalla, kun tämän pyhäpäivän viisauksia laukovat Mika Pukkinen Vaasasta, Eero Mutanen Joensuusta ja Juho Hannukainen, Jatkoajan ex-Mestis-toimituspäällikkö Kotkasta. 

1. erä: Mestis-karsinnat poistettiin tälle kautta näin hyvissä ajoin. Mitä mietteitä tämä päätös herättää?

Juho Hannukainen: Kyllähän tätä suomalaisen jääkiekkoilun ylimpien sarjatasojen touhua on viimeisten viikkojen aikana tullut seurattua varsin surullisin mielin. Perusperiaate – urheilullisuus – on tapettu niin Liigan kuin Mestiksenkin karsintojen poistamispäätöksillä aivan täysin.

Mestis-karsintojen poistaminen oli ehkäpä vieläkin käsittämättömämpi temppu kuin Liigan vastaava, sillä Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla on vuosikaudet seurojen suilla itketty liigapamppujen itsekkäiden päätösten perään ja nyt sitten itse toistetaan aivan samat virheet.

Eikö mitään ole sittenkään opittu vai onko tässäkin takana se sama pelko kuin Liigan puolella eli muista viis, kunhan oma perse saadaan suojattua tulelta mahdollisimman hyvin?

Täydellisestä fiaskosta puuttuu enää se, että samat "sulkusäädökset" otetaan myös junioripuolella käyttöön – Nuorten SM-liigassa on jatkossa kiintiöpaikat Liigajoukkueiden junioreilla ja Nuorten Mestiksessä taas kiintiöt Mestis-joukkueiden junioreilla.

Turha enää ihmetellä miksi jääkiekko ei ehkä 2020-luvulla ole enää se Suomen suosituin ja seuratuin urheilulaji.

Eero Mutanen: Harmittaa, kun tämä piippuhyllykin on jatkuvaa itkuvirttä, mutta minkäs teet. Viikko toisensa perään nämä päättäjät osaavat yllättää, eivätkä koskaan positiivisesti.

Periaatteessa 12 joukkuetta on ihan hyvä määrä Mestikseen. Tai sanotaan näin, että 10 joukkuetta olisi ollut ehkä hieman nafti, nythän sarja on ollut kohtuullisen tasainen, ja Suomessa riittää kyllä pelaajia ja valmentajia tälle tasolle. Mutta silti, eihän näitä herranen aika tässä vaiheessa käydä enää muuttamaan! Mikä tämän koko kauden merkitys oli? Demonstroida ylivoimaista osaamista tulospalvelun järjestämisen suhteen? 

Toivottavasti sieltä ei nyt todellakaan nosteta kabinettipäätöksellä mitään RoKia tai S-Kiekkoa. Kaikki kunnia näille hienoille seuroille, mutta pelaamalla sitten, jookos?

Mika Pukkinen: Ottaa pannuun siinä missä liigakarsintojenkin hävittäminen. En tiedä, miksi tässä tällä tavalla hommaa hoidetaan. Jos Mestis kaipaa Sportille seuraajaa, niin karsintojen kautta olisi voinut selvitä kahden sijaan kolme joukkuetta ensi kaudeksi Mestikseen, jolloin yksi Suomi-sarjasta olisi noussut varmasti Mestikseen.

Mutta ei. Kuinka ollakkaan, sekin nousija päätetään kabinetissa. Alkaa turhauttaa joka päivä enemmän tämä pelleily. Pitänee alkaa seuramaan SHL:ää, kun siellä sentään tajutaan urheilullisetkin arvot, eikä mennä talous edellä metsään. Haistakoon pitkän peen koko norsunluutornin väki.

2. erä: Mestiksen maaliennätystä pitää hallussaan eilisestä lähtien Samuli Kivimäki. Onko Kivimäki Kalle Konstia kovempi pelimies, ja kuka voittaa maalipörssin ensi kaudella?

Juho Hannukainen: Kivimäkeä ja Konstia on hieman ongelmallista pistää paremmuusjärjestykseen, sillä molemmat ovat tunnustettuja ja armoitettuja maalipyssyjä, mutta ensin mainittu on räpsinyt maalinsa yhdessä Mestiksen kovimmista joukkueista, kun taas puumailan taikaan luottanut "vaaleakutrinen salamurhaaja" painoi vuosikaudet laattaa häkkiin alemman keskikastin miehistössä.

Sen perusteella en lähtisi aivan vielä nostamaan Kivimäkeä Konstin edelle, mutten myöskään halua tehdä sen suurempaa eroa pelaajien välillä. Sanotaan siis tasapeli.

Mestiksen maalipörssin vuosimallia 2014–2015 vienee sitä vastoin nimiinsä Rauman Lukosta koko kauden mittaiselle lainalle johonkin sarjan joukkueista saapuva titaanikasvatti Toni Suuronen. Pankaa nimi muistiin!

Eero Mutanen: Konsti oli ylikäyristettyine puumailoineen seuraikoni, jonka ennätys syntyi lähellä uran loppua. Kylän poika, jonka kipinä ei koskaan kantanut korkeimmalle tasolle saakka. Elävä legenda, jonka ei varmasti tarvinnut aktiivivuosinaan Savonlinnan Seurahuoneella montaakaan juomaa omillaan ostaa.

Kivimäki puolestaan on kehittyvä pelaaja, ja varmasti tulevaisuudessa sopivan roolin löytyessä liigatasollakin tekijämies. Pidän Konstia maalintekijänä Kivimäkeä korkeammassa arvossa, mutta toisaalta Kivimäki on pelaajana monipuolisempi. Mitä tuohon nyt sitten sanoo, tasapeli kai. 

Ensi kaudella maalipörssin voittaa joku kovatasoinen paluumuuttaja. Nykyisistä Mestis-pelaajista Sami Blomqvist on armoitettu maalintekijä, joten hänkin saattaa olla kovaa valuuttaa, mikäli jatkaa Mestiksessä.

Mika Pukkinen: Kyllähän Kivimäki on ollut läpi kauden mies paikallaan Sportissa. Toki tahti hyytyi hetkeksi, mutta putki kulkee mainiosti jälleen. On uskomatonta, kun katsoo Kivimäen peliä, miten tarkka ja tehokas hänen laukauksensa on. Nousee Sportin mukana Liigaan ehdottomasti ensi kaudeksi.

En haluaisi sanoa, että Kivimäki olisi kovempi lärvi kuin Konstikaan. Toki, jos otetaan huomioon se, että Mestis on sarjana tasaantunut huomattavasti Liigan avaamisen jälkeen, niin nyky-Mestiksessä tuo 38 maalia on huomattavasti kovempi suoritus, mitä 37 maalia muutama vuosi sitten. Toki tämä on myös suhteessa joukkueeseen, sillä vuoden 2009 SaPKo ei ollut lähimainkaan yhtä laadukas materiaaliltaan kuin tämän kauden Sport. Kovia lärvejä siis molemmat.

Ensi kaudesta on paha sanoa kuka maalikuninkuuden vie. Paketit elävät monessa joukkueessa melkoisesti, kun Jokerit vie osan liigapelaajista KHL:ään ja Sport puolestaan vie Liigaan mestispelaajia mukanaan, mutta Sportista jää myös vähintään kaksi kourallista pelaajia Mestikseen ja nämä siirtynevät muihin joukkueihin. En lähde veikkailemaan sitä sen enempää.

3. erä: Pudotuspelit alkavat. Mitkä joukkueet marssivat ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon ja miksi?

Juho Hannukainen: Pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon marssivat TUTO Hockey, Sport, KooKoo ja Hokki.

TUTO:lla tuskin tulee olemaan suuriakaan vaikeuksia Kiekko-Vantaan kanssa, sillä lohipaitojen "mestaruus" oli pudotuspeleihin pääsy ja nyt onkin jo aika miettiä mihin päin Suomea kauden päätösreissu suuntautuu.

Myös Sport selvittänee tiensä jatkoon suuremmitta ongelmitta. Jukurit, kestomenestyjän leimasta huolimatta, ei ole koko kauden aikana vakuuttanut allekirjoittanutta ja vaikka vaasalaiset eivät keväällä pelaakaan enää kuin kunniasta, on joukkue liian paha kanto mikkeliläisten kaskettavaksi.

KooKoo sen sijaan joutuu Jokipoikien kanssa yllättävän tiukoille, mutta kotietu kääntää tämän sarjan "kaikkea kivaa betonista"-kaupungin poikien puoleen. Kevään korvilla hienoisesta pelillisestä alakulosta kärsineet Ärjypaidat nimittäin syttyvät pleijareihin ja raatelevat sen verran perusteellisesti pelaamalla liigaan matkalla olevia oranssimustia, ettei tästäkään sesongista taida ikävä kyllä tulla Kouvolassa sitä "kaikkien aikojen Mestis-kautta".

Puolivälierien yllätyksestä vastaa puolestaan Hokki, joka passittaa HCK:n tulikivenkatkuisesta ottelusarjasta aikaistetulle kesälomalle. Tämän näkemyksen perustan yksinkertaisesti sille, että vielä ei ole kovaa pelaajarallia kauden aikana pyörittäneiden Keravan kollien aika juhlia Mestis-tasolla muiden kustannuksella.

Eero Mutanen: TUTO hoitanee oman leiviskänsä helpohkostikin. Joukkueiden välinen tasoero on selkeä.

Sport joutuu tiukalle Jukureiden kanssa. Mikkeliläisten maalivahtiosasto on minulle kysymysmerkki. Mikäli se kestää, voi ensimmäisen kierroksen yllätys olla tässä. 

KooKoon ja Jokipoikien välinen tasoero ei ole välttämättä kovinkaan iso, mutta Jokipoikien rosteri on niin kapea, että yksikin loukkaantuminen kääntää vaakaa vahvasti Kouvolan suuntaan. Ja näitähän tulee varmuudella, joten KooKoo kivunnee välieriin.

HCK menee jatkoon omasta paristaan. Hokin peli on Petri Mattilan alaisuudessa yskähdellyt aiemminkin kevättä kohti mentäessä, eikä tilanne vaikuta nyt yhtään sen ruusuisemmalta.

Mika Pukkinen: TUTO, Sport, KooKoo ja Hokki jatkavat.

TUTOn pitäisi lakaista Kiekko-Vantaa syvälle jäänrakoon. Korealainen sekasoppa pistää varmasti hanttiin, sillä Vantaan otteissa on ollut paljon hyvää viime otteluissa. "Ika" Lehkosen lemmikit eivät sentään 4-0-voitoin etene jatkoon, mutta todennäköisesti voittaavat tämän otteluparin. Tarvitaan korealainen ihme, että K-Vantaa etenee välieriin.

Sport pyyhkäisee Jukurit rutiinilla tieltään, mutta Jukurit ei jää voitoitta, vaikka runkosarjassa mikkeliläiset eivät vaasalaisia kaataneetkaan. Sportin viimeiset runkosarjaottelut ovat olleet melko hankalia, mutta joukkueessa vellova potentiaali nousee arvoonsa pudotuspeleissä.

KooKoon suhdanne on ollut nouseva loppukaudesta ja vahva vire jatkuu nyt. Jokipoikien peli on ollut varsin ailahtelevaa, eikä mahdollisuuksia jatkoon ole vahvaa KooKoota vastaan.

HCK:lla on ollut vaikeuksia viime aikoina. Tasainen tästä otteluparista joka tapauksessa tulee, mutta Hokki vetänee pidemmän korren kuudennen tai seitsemännen ottelun jälkeen.

Jatkoaika: Viikon onnistuja ja epäonnistuja?

Juho Hannukainen: Viikon onnistuja on ehdottomasti Heinolan Peliitat, joka pelasi itselleen paikan ensi kaudeksi Mestikseen, eikä saanut sitä kabinettipelleilyn avulla.

Epäonnistujan leiman lyön kylmästi Jääkiekkoliiton otsaan, sillä päätös Mestis-karsintojen perumisesta oli sieltä minne aurinko ei paista.

Eero Mutanen: Peliitoille sataa kiitosta täältäkin. Joukkue jalosti paineensa erittäin kurinalaiseen esitykseen Jokipoikia vastaan ja näytti vielä sittemmin ansainneensa paikan Mestiksessä ihan pelillisesti.

Epäonnistujia ovat sarjan päättäjät. Liigan kabinettisählingin jälkeen nämä herrat Jukka Toivakan johdolla ovat lähinnä keskittyneet todistelemaan, että Liigaan voi jatkossakin nousta. Pitäisikö tätä nykyistä sarjaa kehittää myös vähän? Missä ovat visiot tämän asian suhteen? Niinpä niin, eivät missään.

Mika Pukkinen: Samuli Kivimäki on viikon onnistuja. Onnistui painamaan kolme tarvittavaa maalia viikon aikana ja nappasi haltuunsa Mestiksen kaikkien aikojen maaliennätyksen.

Jokipojat oli lähinnä vitsi tällä viikolla. Epäonnistujan viitan asettelen joensuulaisten harteille.

» Lähetä palautetta toimitukselle