Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 10: pörssivoittajia ja pudotuspelejä

MESTIS / Artikkeli
Juuso Rajala pääsi juhlimaan pistepörssin voittoa.
Kuva © Antti Varonen
Mestiksen piippuhyllyllä puhuttavat tällä viikolla runkosarjan ratkaisunhetket. Tämän lisäksi suunnataan katseet myös tuleviin pudotuspeleihin ja annetaan lausunnot jatkoonmenijöistä.

1.erä: Kouvolassa saatiin juhlia runkosarjan päätteeksi kahden pörssin voittoa, kun Juuso Rajala vei nimiinsä pistepörssin ja Teemu Rinkinen maalipörssin. Näetkö tällä kaksikolla edellytyksiä pelata myös kouvolalaisten liigajoukkueessa?

Tero Liikanen: Rajala ja Rinkinen ovat jo aiemmin osoittaneet, että pärjäävät kyllä Liiga-tasollakin, joten olisi silkkaa hölmöyttä KooKoon seurajohdolta jättää tämä kaksikko ilman Liiga-sopimusta. Varsinkin Rinkinen on nousijajoukkueelle erinomainen vahvistus, sillä pystyy pelaamaan myös rikkovammassa roolissa, eikä tarvitse sitä kärkiketjujen hyödyttääkseen joukkuetta.

Lassi Seppä: Sekä Rajala että Rinkinen ovat pelanneet Liigaa hyvällä tasolla, joten heidän pärjäämiselleen ei pitäisi olla mitään epäilyksiä. Rajalan kohdalla tietysti kysymysmerkkejä herättää mahdollinen roolitus ensi kauden KooKoossa. Liigaa Rajala ei ole pelannut vielä isossa roolissa, joten hän päässee yrittämään uutta kehitysaskelta urallaan. 

Mikko Roivas: Kyseinen kaksikko voi todellakin kuulua siihen kokoonpanoon, jolla KooKoo lähtee tulevaan Liiga-kauteen. Rajala on pelannut Mestiksessä yli 150 peliä ja tehnyt niissä miltei saman määrän pisteitä. Rinkinen puolestaan on matkustellut urallaan Liigan ja Mestiksen väliä lähes joka kausi.

Rinkinen ei ole enää mikään nuoruudenlupaus, sillä hän täytti lauantaina 28 vuotta. Pelivuosia voi olla kuitenkin edessä, ja jos olisin KooKoon valmentaja, ottaisin nämä kaksi pistenikkaria ilman muuta Liiga-kokoonpanoon.

Sinkkonen suuntaan ensi kaudeksi ulkomaille.
Sinkkonen suuntaan ensi kaudeksi ulkomaille.
Kuva © Antti Varonen

2.erä: SaPKon valmennus uusiutuu ensi kaudeksi, kun päävalmentaja Janne Sinkkonen ilmoitti siirtyvänsä ulkomaille. Kuinka suuri menetys hän on savonlinnalaisjoukkueelle ja kuka voisi korvata Sinkkosen?

TL: Onhan "Jasi" tehnyt erittäin hyvää työtä Savonlinnassa tällä kaudella, vaikka itse hieman hänen kykyjään epäilinkin. Sinkkonen on saanut revittyä irti kapeasta materiaalista paljon, joten on oma haasteensa löytää edullisesti samankaltainen valmentaja tilalle.

Oma ehdotukseni uudeksi SaPKo-käskijäksi löytyy kuitenkin melko läheltä. KeuPasta potkut saanut Jussi Tupamäki johdatti heikkomateriaalisen sarjanousijan pudotuspelitaistoon ja osoitti olevansa pätevä valmentaja Mestikseen. Haluja Mestiksessä valmentamiseen varmasti myös on, eikä hinnoittele itseään ulos, joten SaPKon seurajohdon kannattaisi olla nyt hereillä ja ottaa puhelua Tupamäen luuriin.

LS: Sinkkonen on tehnyt SaPKon kanssa hyvää työtä. Lähtökohtaisesti on aina menetys joukkueelle, kun onnistunut päävalmentaja siirtyy muihin tehtäviin. Näkisin kuitenkin, että Sinkkonen on korvattavissa, mutta samaan hintaan ei varmaa ratkaisua ole helppo löytää.

MR: Janne Sinkkonen valmensi SaPKoa kaksi kautta. Tällä kaudella joukkue yltyi pelaamaan ennakkoluulottomasti ja pääsi helposti pudotuspeleihin. Sinkkosen lähtö jättää hevosenmentävän aukon savonlinnalaisten valmennukseen.

SaPKo kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella KooKoon. On hienoa, että Sinkkonen luotsaa tämän kauden loppuun eikä lähde kesken kaiken muualle. Joukkueen moraalinen selkäranka voisi katketa, jos valmentaja vaihtuisi pudotuspelien kynnyksellä.

3.erä: Puolivälierät pyörähtävät käyntiin keskiviikkona. Mitkä joukkueet marssivat jatkoon ja miksi?

TL: Jukurit, KooKoo, TUTO ja Hokki on oma rivini jatkoonmenijöistä.

Yksikään sarjoista ei kuitenkaan tule olemaan läpihuutojuttu, näin uskoisin. Jukurit on ollut tällä kaudella vieraskaukalossa vaikeuksissa KeuPan kanssa ja SaPKo piti KooKoota ahtaalla runkosarjassa. SaPKoa pidän kyllä kevään mustana hevosena ja on mielenkiintoista nähdä, mihin saakka "Jasin" tsemppikiekko riittää.

LeKillä on maalillaan jokerikorttina Mika Noronen, joka pystyy yksinään kääntämään otteluita lempääläläisten eduksi. Hokki-JYP-Akatemia-sarja puolestaan on kahden taktisesti kovan valmentajan ja nuoren joukkueen kohtaaminen, joten kumpi vaan voi viedä ottelusarjan nimiinsä. 

LS: Jukurit ja KooKoo ovat omissa papereissani saletit jatkoonmenijät. LeKillä on mahdollisuus haastaa TUTO tosissaan, mikäli joukkueen jokainen palanen loksahtaa kohdalleen. Maalivahtipeli Norosen ja Dominik Hrachovinan johdolla on ollut uskomatonta viime aikoina. Hokin ja JYP-Akatemian sarja on ennakkoon tasaisin. Jyväskylästä tulee tunnetusti erinomaista pudotuspelikiekkoa pelaavia joukkueita. 

MR: Jukurit kohtaa KeuPan, josta ottelusarjasta selkeä 4-0-voitto mikkeliläisille. Samoin KooKoo-SaPKo kouvolalaisille 4-0. TUTO saa vastaansa LeKIn, ja TUTO mennee jatkoon niukilla voitoilla. Hokki ja JYP-Akatemia pelaavat jatkopaikasta, ja veikkaan rohkeasti, että voittoon ottelusarjassa marssii JYP-Akatemia.

Jukurit voitti runkosarjan, kun KeuPa pääsi pisteen turvin pudotuspeleihin. KooKoo sen sijaan on jo puoliksi valmistautumassa Liigaan, eikä SaPKolla liene mitään mahdollisuuksia. Hokki pelasi hyvän ja eheän runkosarjan, mutta kauden yllätysjoukkue JYP-Akatemia on Hokille liian iso pala purtavaksi.

LeKi ja TUTO ottavat mittaa toisistaan myös pudotuspeleissä.
LeKi ja TUTO ottavat mittaa toisistaan myös pudotuspeleissä.
Kuva © Timo Savela

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

TL: Viikon onnistujaksi on nostettava TUTO ja Iikka Kangasniemi. Turkulaisryhmä voitti viikon kaikki kolme otteluaan ja Kangasniemi keräsi niissä tehot 3+2. Kokonaisuudessaakin pienikokoisen hyökkääjän meno TUTOssa on ollut kovaa, kun yhdeksässä pelissä on syntynyt tehot 9+4.

Toinen toppi on annettava ehdottomasti Kiekko-Vantaan faniryhmä Ruutanoille, joka joukkueen surkeista otteista huolimatta jaksaa matkustaa joukkueen perässä ja pitää meteliä katsomossa. Ihailtavaa sitoutuneisuutta.

Kiekko-Vantaan joukkueen voi kuitenkin nimetä viikon flopiksi. Runkosarja päättyi jumbosijaan ja päätösviikon molemmista otteluista tuli kuokkaan huolella maalierolla 2-13.

LS: Kangasniemen Iikka on ollut viime aikoina erittäin kovassa lennossa. Mies pelaa kovalla itseluottamuksella viihdyttävää jääkiekkoa. 

MR: Viikon topiksi nostan kaksi kivikovaa joukkuetta, Jukurit ja KooKoon. Kumpikin joukkue oli runkosarjassa aivan omaa luokkaansa. Lisäksi haluaisin korostaa myös Rajalan ja Rinkisen saavutukset topiksi. Miesten pistetehtailu on ollut kaudella varsin suvereenia.

Flopiksi esitän Kiekko-Vantaan kauden päätösottelut. Viimeisissä kolmessa pelissä maaliero oli tappiollisesti numeroissa 3-17. Ei tuollaisella tyylillä pääse jatkossakaan pudotuspeleihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle